Ma otkud ti ti podaci?
Obadvije očigledno pričamo iz svojih iskustava, koja se dosta razlikuju. Ja recimo ne znam ni jednu mamu s troje djece koja nije ostala par godina doma. Meni je to totalno logično.
Drzava sve gleda kroz racunicu, to mi je jasno.
A gdje je racunica stjerati (cesto) prijevremeno rodjene blizance u jaslice s 12 mj i onda ih lijeciti od svakakvih komplikacija + uskracuje im se pravo na vjezbanje (neurorizik i sl)?
Meni je jasno da nema love, ali to sto roditelji traze nije niti djelic onoga sto dobivaju udruge osnovane s razlogom da izvlace lovu iz proracuna, Vatikan i ostale vjerske zajednice, Agrokor na poticajima bere i bere (a Todorici se ne moraju brinuti oko cuvanja jer prakticno zive pod istim krovom).
Bandic je rekao da ce jos ulagati u Dinamov stadion, a mi tu raspravljamo je li drzavi korisno da ja sjedim doma do trece ili ne?
Zavadi pa vladaj!
hm, tu razgovara cca 4 ljudi, i dvoje kaže otprilike da razumije razmišljanje vladajućih, a dvoje se jako protivi skraćivanju roditeljskih dopusta. a ti ne možeš sebi doći od tog razgovora? njih dvojica a ti i babo sami?
a uplitanje financiranja MPO-a ti je baš- fuj.
neplodnost je bolest, i kao i svi ostali pacijenti imamo pravo na liječenje, po uvjetima kao i ostali, npr. dermatološki bolesnici, ili bilo tko drugi.
ma neću više :roll:
jašta nego si u pravu.
a to ti je opet relativno, imaš prvo dijete i svo je neko boležljivo, zašto nemaš pravo na 4h RV, država tako gubi mrcu poreza?
Totalno o različitim stvarima pričamo. O pronatalitetnoj politici, šta donosi rezultate, šta ne i o pravima (šta je ok, isplativo, dobro korisnicima..)
očito se krećeš u bogatom društvu ili pak društvu nezaposlenih gdje im je svejedno dobivali naknadu ili bili na porodiljnom
ovi pak bogati - isto im svejedno kad se ne brinu o računima...
ja pak ne znam niti jednu koja ima troje, a koja je ostala 3 godine
naprotiv dvije od njih su se vratile s 9 mjeseci trećeg djeteta
ja sam tj. moja obitelj je izdržala 20 mjeseci mog "ladanja"...
no, složili smo se, i zahvalna sam na opciji od pola radnog vremena na kojem ću provesti narednu godinu - dakle ni to pravo od skoro 24 mjeseca neću sve iskoristiti
dakle, ja sam za promjene u zakonu o radu i omogućavanju rada na 50%-60% radnog vremena
tako bi i više žena (ili muškaraca, svejedno) moglo raditi jer bi se radna mjesta dijelila, imali bismo mogućnost raditi i zaraditi veću plaću od sadašnje naknade, a istovremeno biti s djecom itd.
Nisam pričala o prijateljstvu ili neprijateljstvu osobnom ičijem s ministricom nego o prijateljskom/pomirljivom tonu na forumu, pa zapravo i o izostanku veće reakcije, kojom se ova vijest dočekuje. Svatko tko je to izvrnuo nije ništa drugo nego zlonamjeran, a s takvima nemam što razgovarati,krumpiric.
ivarica mene si osobno djelom umirila time da će reakcija biti jednako glasna ako se sumnje potvrde, i zapravo u Rode članice najmanje sumnjam po tom pitanju.
Ove forumaške pristranosti su mi baš jadne.
ove promjene u zakonu o pola radnog vremena da budu pravo svih roditelja, i onih s jednim djetetom i onih s njih šestero ...
ma fora je u tome da će se jako teško odnosno nikako dobiti neka nova prava za roditelje, ta se rasprava otvara samo zato da se izrelativiziraju već stečena prava kako bih se ukinulo ili smanjilo
i ne planiram se ispričavati zbog spominjanja MPOa, spomenula sam ga u jasnom kontekstu i s jasnom namjerom usporedbe jačine reakcije, sve drugo je vaša mašta. Ako se ne smije ni spominjati, osim odabranima samo recite. Onda nek o trećem djetetu i blizancima pišu samo oni koji imaju troje ili dvoje i planiraju treće ili blizance
Ovo je pdf pravni savjeti pa sam mislila da cemo raspravljati o cinjenicama, ali uvijek se nadje kvorum frustriranih pa od rasprave nista.
Btw, ja nisam odgulila nijedan porodiljski do prve godine, ali i dalje mislim da je ukidanje porodiljskog katastrofalna mjera.
Ja znam nekolicinu žena koje su imale treće dijete jer im je omogućeno ostati kod kuće tri godine - naravno, te žene su i inače željele imati troje djece, ali pitanje je da li bi to i ostvarile da nisu imale mogućnost trogodišnjeg porodiljnog. Ovako im je sve bilo jednostavnije, moja šogorica je npr. imala troje djece jedno za drugim, i svi su bili kod kuće tj. nije slala djecu u vrtić nego je sa svima bila kod kuće dok joj najmlađe nije imalo tri godine. To je sve skupa doduše bilo prilično davno (ja sam stara), ne znam da li se onda u Hrvatskoj bolje živjelo pa si je moja šogorica koja inače zaista nije bogata tako nešto mogla priuštiti.
Ivarice, ja vjerujem da ce roda reagirati i zato bih hjtela da se nadje mjesta za javni dialog nas kojih se ta mjera izravno tice. Dakle, da se malo moderiraju ove neosnovane upadice. Gubi se fokus.
ivarica dajem kredita, dajem sve, samo me zovite kad se treba zapalit na trgu za porodiljne naknade :)
ja se konačno ohrabrila i sad oni meni skidaju, ne dam!
Meni uopće nije jasno kako možete pisati s ovakvim predrasudama! Ja znam barem 3 mame koje koriste trogodišnji porodiljni, a ne bi rekla ni da su bogatašice ni neradnice. Jedna ga koristi povremeno na što ima pravo do polaska u školu.
Isto tako znam jednu koja ne koristi to pravo, a financijski bi mogla.
Kakvi su vam to zaključci?!
Ne, nije isto dobivati 2 godine jadnih 1600 kn i biti na neplaćenom porodiljnom!
hvala ti pikulo, što sve izvrneš koliko god možeš.
ti si optužila da se ne reagira na ovo (ne)pravo koje nitko još nije niti pošteno najavio, a da se reagiralo na na MPO, jer je ono najavila lijeva vlast, a MPO desna.
Ako to nije uvredljivo i ponižavajuće, ne znam što jest.:-(
Dobro je poznato da je Roda s Jacom Kosor surađivala na POSTIZANJU ovih prava. A surađivala bi i s Milankom i s bilo kim ko se pojavi, a bavi se istom problematikom.
Ja i dalje naglašavam da je moj stav da je pravo na imanje djeteta i liječenje MPO-om od neplodnosti NEUSPOREDIVO važnije pravo od ovoga.
A nisam liječena od neplodnosti i mislim imati još djece.
I da nekoga ovo pravo ne može motivirati na više djece.
Tj. čitavo vrijeme niti jednom nisam rekla da ga treba ukinuti :-), nego da mi je jasno da je moguće da nije donijelo očekivane rezultate. Rekla sam i zašto to mislim.
mogu li sama sebe prijaviti administratoru? pretjerala sam s ovim samozapaljivanjem, grozno mi je to vidjeti napisano, molim vas da to obrišete.
krumpiric,meni je mogućnost ove promjene crvena krpa pred nosom, sori. Ja sam to doživjela kao samoobranu.
usporedila si kruške i jabuke
pravo na besplatno liječenje ( ti si pisala baš o financiranju MPO ) nije isto što i pravo na duže ili kraće razdoblje korištenja novčane naknade.
brineš o tome kako drugi reagiraju u konkretnom slučaju jer se ovo direktno odnosi na tebe, češeš se jedino i isključivo tamo gdje tebe svrbi,
i istovremeno optužuješ druge da priželjkuju crkavanje tvoje krave, a kod tebe nema razumijevanja za tuđe potrebe.
no imaš potrebu prozvati da se za tvoja prava ne bore dovoljno.
hvala ti na detaljnoj analizi, prima, gdje da uplatim honorar?
lunas , je, krasno je i komotno biti doma tri godine. nekome.
ja sam sad na komplikacijama - doma. kad iscuri prva godina mog porodiljnog, ja se nemam gdje vratiti , tako da ću, nadam se s naknadom, biti doma i dalje dok ne nađem novi posao. bez obzira kad će to biti, a nadam se brzo.
realno, i da je bajna situacija, JA ne bi bila doma 3 godine. jer moje dijete starije će kad rodim biti 5 razred, malđe predškolac. daklem, djeca s obavezama koja se baš i ne mogu dozvoliti sjedenje doma da bi se družila s majkom. sport, jezici i sve istale obaveze su isto tako tu njihovim izborom i obaveze su. tako da njima vrlo vjerojatno ne bi ništa značilo što sam ja doma - kad oni nisu.
tako da argument da sva djeca imaju koristi od toga, meni, a ni mnogim majkama koje su trudne s trećim ili du nedavno rodile u mojoj okolini, ne stoji.
s druge strane, ja bi vrlo rado da se imam gdje vratiti raditi, jer sve ove njihove obaveze i ine potrebe netko mora platiti.
disclamer: ja, svi mi pričamo samo iz svojih cipela i svoje okoline. smatram da trogodišnji porodiljni (u ovom ili nekom drugom obliku) treba postojati kao opcija, ali me smeta kada ga se predstavlja kao relevantan razlog za proširivanje obitelji i jednoznačno glorificira kao nešto apsolutno pozitivno i nadasve potrebno.
Žao mi je što se nemaš gdje vratiti i želim ti da nađeš nešto što ti odgovara.
Ali meni ovaj 3g jest bio relevantan razlog i apsolutno mi je pozitivno. Zapravo, kad počnem sada razmišljati da li bi se upustila u treću avanturu da sam znala da neće biti taj 3g, nisam sigurna da li bi...
Meni je najstariji prvi razred, znači ima par sati škole na dan i gotovo. Ako ja budem doma, to bi mu bilo idealno. Drugi vrtićavac isto. A o bebaču da ne pričamo, 3g bi bio doma, ne bi bilo onog očajnog odvajanja za u jaslice i sl...
Ako taj 3g nije pronatalitetna politika, onda ne znam što jest.
Gle, to je bila i moja namjera.
Činjenica je da je donesen plan objavljen u NN. I činjenica je da će se to usklađivati s EU. Ajde da nađemo onda šta je to u EU drukčije nego kod nas. I Ivarica, ako stvarno možeš kontaktirati ministricu, daj ju pitaj onako usput koje točke bi oni dirali. (bez ljutnje ;) )
Nije ivarica halo vlada:lol:, nego direktorica NGO koja ima nekakav kredibilitet i to je način na koji kontaktira vlast, valjda :lol:
To dali je 3g pronatalitetna politika ili nije mogu reći samo brojevi.
luna, moram ti priznat da ja uistinu ne kužim kako misliš da su 3g važnije od npr. regulacije cijene studija, neuvođenja većih troškova na lijekove, jačanja privrede radi boljeg zaposlenja, kontrole kamata..
mislim, poštujem ja tvoje mišljenje i nemam ništa protiv da se to pravo plaća i koristi! ali ne razumijem, jer djecu moraš uzdržavati do 23.-e, ako je sve po PSu :D i dugoročno je važno kako će nam život izgledati.
čuj, ako ukidaju nama sa blizancima 3 godine, onda neka nam daju 1660 kn po djetetu, mi moramo fakat sve duplo kupovati, od pelena, preko robe do hranilica, kolica... 1660 kn mi je taman ad/pelene za njih dvije mjesečno.
ti si trudna? rodila? neće ti dijete dovijeka imati samo par sati škole, obaveze se povećavaju. dječji interesi se mijenjaju. a jaslice... rekla sam da o tome ne bi jer nema veze s temom, a i ne da mi se.
znaš li ti ijednog šefa igdje koji je pozitivno reagirao kad mu je radnica rekla da je neće biti 3 godine? ili nekog koji ne prevrne očima na svaki spomen bolesti zbog koje te nema (i djeca starija od 3 godine budu bolesna, zar ne?), informacija ili roditeljskog zbog kojih moraš izaći ranije? ili kad anzoveš više od dvaput u danu doma s posla da vidiš kako je dijete koje netko čuva, a bolesno je, jer si ne možeš i ne smiješ priuštiti bolovanje? ja bi radije da se mijenja svijest ljudi ( prije svega poslodavaca u privatnom sektoru), da znam da nisam radnik drugog reda jer rađam i brinem o svojoj djeci.
odgovarala sam lunis
Brojevi, odnosno statistika.
Prva stvar koju nas je profesor koji nam je predavao statistiku na faksu naučio jest da je statistika k...a. Može se namjestiti kako god odgovara naručitelju.
I meni je važnije kako mi je sada i kako će mi biti u skoroj budućnosti. Tko zna di ću i da li ću biti za 23g.
Do njihove 23-će će se promijeniti x vlada i xyz zakona pa zato ne raspravljamo o tome kao o nečemu što trenutačno utječe na trenutačnu odluku o imanju/neimanju djece.
A kakvim to brojkama barataš kad tako gorljivo tvrdiš da trogodišnji dopust baš nikako ne utječe na natalitet? Radila si neka istraživanja?
Pinky, ovo za blizance je čista krađa i nadam se da će biti ispravljeno.
naravno da ne mogu kontaktirati ministricu na taj nacin, zašto se sprdate sa mnom, jesam ja nekim svojim postom to skrivila??
bila sam na sastanku s njom na drugu temu, ali kako nam je ova jako vazna, pitala sam je za namjere njenog ministarstva i ove vlade oko eventualnog smanjenja prava roditelja i ona mi je rekla da toga sigurno nece biti
naravno da u to ne vjerujem samo zato jer je ona tada to rekla, ali vjerujem da u tom trenutku takve namjere nije bilo
a to se nije dogadjalo davno nego nedavno
samo ministarstvo vjerujem da jos nije pocelo raditi na ovom nego da je listu zakona naslijedilo
pa jos se nisu valjda ni poslozili po odjelima, pola ministarsva im je jos na drugoj adresi (ksaver), nemaju ni internetske stranice, ne mozes naci nista o njihovim djelatnostima i pa bas da su tako brzi bili oko izmjena ovog zakona - sumnjam
pa u drugom ministarstvu zakon o mpo-u, koji im je bio "prvi zakon koji ce se mijenjati" jos nema svoj oblik, sve to ide sporo
ali ako i jesu u nekoj namjeri, vec sam pisala na sindikate koji bi trebali biti ukljuceni i znati o namjerama mijenjanja prava roditelja, pisala sam i na neke zagovaracke mreze s kojima suradjujemo, a uskoro cemo pisati i ministrici
ja se nadam da ce tada svak od vas kad pootvaram stoti topik s molbom da vas trebamo za medije, ići pred kamere i izgovoriti zašto je važno ne dirati u vaša prava
u moju iskrenost ne trebate sumnjati
ja imam jedno dijete i bila sam s njim tri i po godine doma
nije mi nitko za to dao niti kune, niti me potaknuo nikakav način, dapače
nismo digli kredit za auto, digli smo nenamjenski kredit i ostala sam s djetetom
sve sam uvjerenija da uopće ne čitate :)
stoput sam ponovila isto, moguće je da oni imaju podatke koji kažu da pronatalitetna politika ovog tipa nije uspjela :angel:. moguće.
nego, da, kad se ima dijete, štadakažem, moraš mislit na svaki dan dok ne umreš, ne na 3g koje oćeš/nećeš bit doma za 1600kn, npr. na ovo što kaže boys.
ivarice žao mi je što sam bila gruba u afektu
hvala ti što si usprkos svemu i svačemu napisala što se poduzima,djeluje umirujuće
iskreno se nadam da neće trebati, ali ako bude potrebno, nadam se da ću moći pomoći, da se ne skidaju prava roditelja, niti blizanca, nikome
i ja sam bila godinama doma na vlastit račun,uglavnom račun minusa, švicaraca i zdravlja
Radi so o tome da oni nemaju apsolutno nikakve podatke. Ne vode evidenciju o ničemu.
No, sigurna sam da će se naći netko tko će za milju-dvije napraviti studiju radnog naziva utjecaj produženog porodiljskog dopusta na povećanje nataliteta
Napravim im ja za 500k, pa si mogu zadržati produženi porodiljski.
tu si sigurno u pravu, to je istina-moguće.:-(
vidiš ja ih znam čak takvih tri, prva sam ja ( radnička familija), druga žena moga šefa ( dogovorili se unapred da će ona ostat doma do 3.5 godine 4. sina), a treća je frendica( prosječna plača), doksu se sve ostale vratile prije godinu dana deteta.
Vjerovatno sam tu jedina koja je i s ostalom djecom bila doma duže, prvo 3 godine, drugo 2godine.