margaretica prvotno napisa
Nelagodu oko držanja i ostavljanja djeteta bakama mi uzrokuje jedan miks svega navedenog: i njihovo inzistiranje oko djeteta, i moj manjak samopouzdanja i nesigurnost, i to što se ne želim zamjerati nikome, i to što ne želim propustiti ništa u vezi svoje male bebe jer ona tako brzo raste, i to što ne znam postaviti granicu, i zbog osjećaja ljubomore i straha da će moje dijete više zavoljeti bake ako im udovoljim i puštam im dijete koliko bi one htjele.
Ponavljam da je to unutarnji osjećaj s kojim se borim kako znam i umijem te da one ne znaju s čim se borim (iako sam mojoj mami barem djelomično rekla kako se osjećam, piše u prvom postu). Netko tko bi gledao sa strane ne bi vidio ništa neobično u našim odnosima, sve je normalno (osim ove borbe koja se događa u meni).
Da imam samopouzdanja, znala bih reći ne kada treba reći ne, znala bih reći da i uživati u zajedničkom druženju i savršeno bi me bilo briga kada, gdje, kako i koliko, jer ponesena pozitivnom vibracijom ne bih u drugima gledala prijetnju i konkurenciju nego saveznike i prijatelje.
Napokon, razmišljajući o svemu došla sam do zaključka da ću punom parom raditi na tome da svojem djetetu ne uništim/izgradim samopouzdanje kako ne bi za 20-ak ili više godina pisalo ovakve postove i borilo se s negativnim čuvstvima koja proizlaze iz tog manjka (nadam se da nitko ovo neće shvatiti kao kritiku odgoja moje majke, i ona je, kao i svi mi, radila onako kako je najbolje znala) te da ću se sada (krajnje je vrijeme za to), morati sama preodgojiti.
Još uvijek ostaje pitanje: kako?
:-) Puno pozdrava od majke sebičnjakinje (i filozifkinje)!