Amalthea mozda da probas kao sladoled, kazes da imas taj super sokovnik, pa napravis neku 'bombu' od soka i zamrznes u onim kalupima za sladoled. Mozda bi to upalilo :!:
Printable View
Amalthea mozda da probas kao sladoled, kazes da imas taj super sokovnik, pa napravis neku 'bombu' od soka i zamrznes u onim kalupima za sladoled. Mozda bi to upalilo :!:
Almathea :love: smrzla sam se kad sam pročitala - znači i to je moguće. Kod nas je trenutno bolja faza jer sam se ja opustila. Naime od Fe sirupa joj nije ništa (plašila sam se zatvora jer i inače jako teško kaka) i onda sam ja sebi rekla: dobro - ne mora da jede, uzima sirup i to je to. I kad je popustila moja napetost - stanje se popravilo za mrvicu. Uzme pola voćke dnevno (opet smo se vratili na kruške, jabuke i banane jer joj je dermatitis buknuo od kad jede breskve) i uzme par zalogajčića variva za ručak. Za večeru je hrani MM ili moja mama jer ja sam tad već na rubu živaca, baca hranu, žvaće pa ispljune, ali nadam se da bar nešto proguta.
Juče nam je bila sveki i uzme ona njoj da daje bananu - mala se zaleće kao luda, otkida tolike zalogaje da sam pomislila odgrišće sveki prst. A onda to sve lepo u rukicu ispljune i na pod :roll:
Ostaje mi samo još jedna varijanta - meni tako mrska - da probamo hranjenje ispred TVa :(
I ja sam na rubu živaca.
Ama baš svaki obrok traje uru vremena.
Doručak je čokolino i njega pojede nakon šta izgubim živce, ponudim mu sve znane i neznane igračke, animiram ga na sve moguće načine, pušem balone, izigravam klauna...
Marendu odavna ne dajem.
Ručak...hmmm, pojede max dl smiksanog povrća (da još uvijek smiksanog :cry: ) i nekad mesa. uopće ga ne interesira što mi jedemo, nema ni najmanju želju provati.
U ruku uzima samo kruh (ne da bog kakav namaz) i slatko .
Neki dan je uzeo komad mesa, nisam mogla od sreće, ali nakon šta ga je dobro sažvakao, naravno, ispljunio ga je.
Večera nam isto često prođe. I opet mliječno.
Često prije spavanja sve povrati, npr. sinoć. Ispovraćao je mene, sebe, krevet, kupatilo. Sve. To se desi kad nakon večere još krene na sisu i valjda mu bude do grla, ne podrigne nego se ispovraća.
Neznam jel ovo slučaj za doktora?
Ne znam koliko uopće vitamina unese u sebe?
Činjenica je da još cica i to dosta. Ali isto tako da jedino šta još pojede su mliječne gluposti. Voće, povrće, meso, riba - fuj. Cica i čokolada - jupi. Čokolino i laku noć gluposti - kako tako.
Ponestaje mi snage...
S. pojede nešto tu i tamo, ali to su mizerne količine. ja ne bih bila očajna da me pedijatrica opet nije s njim poslala vadit krv, 4 puta u 5 mjeseci. i još na gastroenterologiju na pretrage. ko luda sam. sumnja na metabolički poremećaj jer ima 250 gr manje nego prije mjesec i pola.
ma užas. ja bih najradije da on jede, ali stvarno su to tri žličice po obroku. a u stanju je poslije toga trčat za loptom 2 h bez prestanka.
Thalia, jel dojiš ili on pojede samo 10 žlica dnevno?
Ja se nekako nadam da mu kroz mlijeko dođe kakav vitamin.
I karlo je isto pun snage, trči, penje se, pleše, viče, nemam pojma odakle mu snaga??
dojim samo po noći. i ja više ne vjerujem da ima vitamina u tom mlijeku za njega s 2 godine :/, nek me netko razuvjeri.
ma užas. evo, sad sam si ja napravila keksolino :oops: pa mi je pojeo do kraja. ma sve bih mu dala samo da pojede. užas.
da te razuvjerim:
U drugoj godini dojenja (12-23 mjeseca), količina od 448 ml majčinog mlijeka donosi djetetu:
o 29% od ukupnih potreba za energijom
o 43% od ukupnih potreba za proteinima
o 36% od ukupnih potreba za kalcijem
o 75% od ukupnih potreba za vitaminom A
o 76% od ukupnih potreba za folnom kiselinom
o 94% od ukupnih potreba za vitaminom B12
o 60% od ukupnih potreba za vitaminom C
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=267&Show=1825
ne vjerujem da će za 6 dana. kad napuni 2 godine mlijeko postati bezvrijedno ;)
probajte vi nahraniti moje dijete! :shock: nema šanse :lol: :lol:
Još uvijek se patite? nekako sam se nadala da je princeza počela jesti...Citiraj:
donna prvotno napisa
Nila je jako teška na hrani, posebice na voću pa joj ga zakamufliram..recimo, napravim gris, stavim malo samljevenih badema i oraha, malo samljevenog lana i narežem banana na ploškice + posibam malčice praha od kaka-a...
Neki dan sam joj tako napravila jabuku s cimetom i ječmenim sjemenkama (kuhano sve zajedno da se skompaktira)...dodala na kraju malčice baby keksa radi slatkog okusa (ili umjesto toga stavim malo sladila)...
Isto tako, po prvi put smo jeli puding prije tjedan dana (bez šećera, ali opet nisam zadovoljna s tim izborom). Puding od jagoda sa sitno samljevenim jagodama (nema šanse da pojede ako pod zubima osjeti iti jedan voćni komadić) i quinoa-om!!!
Probaj eksperimentirati.... :*
Ma ovo kod nas ne bi prošlo nikako. Svaku promjenu u teksturi ili boji hrane (npr. neki komadić voća u grisu ili mrvicu crnog kakaa na bijeloj gris podlozi) odmah primijeti i veli - vadi. I sad - izvadim ili ne, svejedno ne želi pojesti.Citiraj:
abonjeko prvotno napisa
Danas je pojeo sveukupno: 3 dl kakaa kroz cijeli dan, desetak komada pužića, šaku corn flakesa i kornet od vanilije (!) koji mu je uvalila baka. Eto.
A u ponudi smo imali: žgance (puru), meso pureće na naglo, meso pohano pileće, pizzu, salata milijun vrsta, pužiće, krumpire, kašu...
:(
Karlo je danas pojeo 1,5dl čokolina, kinder pingvin, 5-6 žlica ručka, mrvice kruha u više navrata i malo laku noć kašice. popio je možda 1,5 dl vode + sisa.Citiraj:
Amalthea prvotno napisa
I sad mene zanima odakle takvoj djeci snaga za cjelodnevno trčanje i kupanje, a uz sve to moraju rasti?? ako idem matematički zbrajati kalorije, zgrozim se. strah me sljedećeg vaganja.
Danas nije pojeo ni jednu žlicu čokolina. pojeo je pngvin i malo kruha, vode i non stop oće cicu.
sad mu kuham ručak i već mi je muka pri pomisli na hranjenje.
jel postoji kakav dodatak jelu šta potiče apetit za 1,5godišnjaka?
Mi imamo nekih pomaka: kuvam sve na laganoj vatri, sa malo maslinovog ulja, solim malo (na žalost), i u sva jela u koja mogu stavim jedan paradajz-to joj se sviđa. Doručak i večeru jede u hranilici, sama (i pojede smešnu količinu - sve skupa par zalogaja). Zato nam je ručak (opet na žalost) ispred TVa, ili u kadi ili u bazenčiću i bude malo bolje. Kad pojede pola porcije ja sam presrećna.
M.a.r.t.a ja koliko znam vitamin B otvara apetit, ali svakako se konsultuj sa dr-om. Meni su rekli da i od anemije deca gube apetit, Nađa pije Fe sirup ali ne vidim neka poboljšanja.
Mi imamo razne faze, i ono sto sam zasigurno zakljucila - leti jede manje.
I mislim da treba ici vissnjinim metodom - truditi se, ali ne nervirati se, i nekako verujem da cim prodju vrucine i padne neki listic sa drveta - bice bolje :love:
Nama je skoro bio treci rodjendan i jedini gost - dete bio je dvogodisnji rodjak koji je visi i deblji od Novija. Tad sam se malo bila smorila, ali kad sam shvatila da Novi ima ipak 1kg vise bilo mi je lakse :lol:
Brine me malo i sto je ove godine otkrio sladoled, ali nekako smo se objasnili, pa bar zna sta su slatkisi i zasto ne treba mnogo da ih jedemo.
Almathea, a da probate vas dvoje zajedno izabrati namirnice koje bi stavio u neku "kašu" i da je on napravi.... možda upali ne od prve, ali ....
Mi smo neki dan pravili velikima jogurt, malo pekmeza bez šećera, jagode, maline i banana da da okus slatki i teksturu. Nama je bilo super ukuno i može se zamrznuti, tj. bilo bi super kao i sladoled.
Možda ako voli sladoled da kupiš kupovni koji baciš, napraviš svoju smjesu i staviš u kupovni omot, pa ga možda to prevari?
Možda da jedno vrijeme zajedno kuhate...zajedno izaberete šta ćete kupiti (ali u stilu da se ponašaš prema njemu kao prema velikom, tj. kao prema prijateljici, u stilu), kupite, napravite i sjednete za stol, pa možda nekad tamo i pojede nešto?
Kada ste bebama davali hranu da same jedu, npr. sa žlicom?
Ja sam joj počela ovih dana davati (skoro pa 11 mj). Prije je znala žličicu-dvije strpati sama u usta (uho), ali nekidan je htjela sama i smazala je čitavu zdjelicu palente -skoro bez prosipanja a onda je za kraj nožicama u štramplama pobrisala zdjelicu :mrgreen: .
Prvi dio obroka je hranim a onda sama ako želi.
evo moj je s 2 godine i 9 mjeseci poceo jesti :naklon:
Ja sam nakon mjesec dana muke prekinula dohranu na sedam dana i započela ponovo.
Za sad smo na banani (a bome i u banani) u kombinacijama s ostalim voćem.
Strah me probat meso i povrće.
Inače je bilo: "Napući usne, okrene glavu i da se na glavu postaviš nema šanse ugurat žlicu u usta."
:roll: :mrgreen:
jesi li probala i njoj dati žlicu u ruku?
Ja sam bivše dijete koje ništa nije jelo.Nikad ko mala nisam bila gladna.Znala sam za ručak dobiti i po riti( tadašnja odgojna mjera mog već izluđenog oca) ali onda sam samo sve povračala ali i opet nisam bila gladna i nisam jela.Imam sestru koja je uvjek bila gladna i koju sam ucjenjivala da pojede i moje dok starci ne gledaju.Sad mislim da je to strašno ali ko maloj mi je bilo normalno. Trajalo je to dosta dugo ali kad sam krenula u školu (tadašnja cjelodnevna nastava),svi su jeli i bome sam i ja počela. Danas jedem sve i nemam problema sa svojom prehranom ali imam sa prehranom moje malecke,jer ona jede sve ali ja pazim ko luđakinja da nije slučajno pojela žlicu manje nego kaj bi trebala ili nedaj bože preskočila obrok.Odmah se bojim da ide mojim stopama. Nadam se da sam bar neke utješila.I takva djeca odrastu i budu zdrava i dobiju lijepu zdravu djecu.
Takve fore ne pale kod djece koja ne žele jesti. Moja mala isto ako nekaj hoće onda hoće bez obzira na način hranjenja, a ako neće mogu se postaviti na glavu. Probali smo joj dati da jede sama žlicom, prstima, svakako ali ona tak jede samo ono kaj joj paše, ostalo nema šanse da si stavi u usta.Citiraj:
apricot prvotno napisa
Ja se nadam da će jesti povrće kad bude veća, zato jer moja mama ima vrt i ona jako voli gledati kaj radi i voli biti vani. Veli mama da će druge godine njih dvije skupa raditi na vrtu , zalijevati i tak, pa možda kad skuži kak je ona to uzgajala, bude htjela i jesti. Nadam se...
Ovo s vrtom pali kod većih :) ! Nećak u životu nije prismrdio salati a kad smo je skupa brali kusao je i nezačinjenu!
A ovo sa žličicom, Maša npr. ima neko svoje viđenje hranjenja pa jedan dan ne želi ni pomisliti da je se hrani, pljuje, okreće glavu, bježi, a sama hoće. Drugi dan hoće samo rukicama, pa onda jede kao pas iz zdjelice, pa meni sa prsta,...skoro uvijek nešto upali samo ako se uspijemo dosjetiti (osim ako je meso, riba, ili nešto drugo što ne voli).
Ja imam sličan problem. Samo moje dijete ima 19 mjeseci, 82 cm, i samo 9 kg. On ne odbija hranu na nacin da jede samo dvije namirnice, jede skoro sve sta sam mu ponudila ali u mikroskopskim količinama. Još ga dojim, ali sam ukinula sva dojenja između uspavljivanja (ujutro u 6:30 kad se probudi, spavanje oko 12, pa spavanje navečer i noć nekoliko puta) Ako mu dam da cica oko 7:30, ili 8 on malo pocica i više nije gladan sljedećih sat i po , dva i nema šanse da ga natjeraš jesti. Bojim se i da ga ne istraumatiziram, trudim se da ne pridajem veliku pažnju hranjenju ali ništa se ne miče s mrtve točke već dugih 6 mjeseci. Sad već tjedan dana uzimamo i multivitamine, otkad je vrime lipo cili dan je vani na zraku u prirodi, u kući samo spava i jede, ni to mu ne otvara apetit. I kako sad naprid kad je on dijete sa stavom, ako neće u usta, on ih zatvori, okreće glavu i govori ne, ne. A stvarno bi htjela da do dvije godine dobije bar još pola kile... Od svega najviše voli voće i povrće, ove škrobne i kalorične stvari mu nisu pretjerano drage, pojesti će par žlica i to je ta njegova mjera. A od voća i povrća se neće udebljati.
Ako ima tko savjet...
sweety, ovo definitivno pali. I ja sam muku mučila dok nisam ovo napravila, jest da ćeš imati hrane i po kosi (djetetovoj i svojoj) i po podu i po zidovima, ali će pojesti. I kaj je najbolje, moja je još i sebi sama nekaj uspjela ugurati u usta (jest da je to bila zanemariva količina i da je više završilo u njezinom krilu i u ustima psa). Probaj, definitivno.Citiraj:
apricot prvotno napisa
ovak, iz mog iskustva: napravim ručak (ono kaj radim sebi radim i njoj) i taj se ručak sastoji od nekoliko dijelova npr. juhica, dinstane teleće šnicle, pire krumpir i sa strane karfiol. Možda ne pojede karfiol, ali nekaj od toga će pojesti. Karfiol koji neće jesti (iako moja sad to jede) ne forsiram i ne napravim joj to slijedećih 3-4 dana, nakon toga karfiol opet osvane na tanjuru uz ostalo. Nakon 5-6 puta tako pojede malo i karfiola. Ili ako baš vidim da neće karfiol ovak sam, napravim joj rižoto od karfiola i onda nekaj pojede (voli rižu :mrgreen: ). Cure, moja sad jede sve, ali je bilo jedno razdoblje kad nije htjela i to je bilo razdoblje kad sam se ja oko toga živcirala. Kad sam se prestala živcirati i počela ovako raditi, počela je jesti. Ne znam, probajte, kod nas je upalilo. Plus napravila sam i ovo kaj je apri napisala - znači aktivno sudjelovanje djeteta u hranjenju (daš joj žličicu). Postoji i treća mogućnost: nije jednostavno gladna. Maknem i za 1-2 sata dadem joj nekaj drugo.Citiraj:
Sirius Black prvotno napisa
e vidiš, srećo, ovo sam radila i ja. Čim ti znaš koliko je točno tvoje dijete teško i koliko je visoko, znači da si i bila na onim tablicama i da se time opterećuješ. Ajde jedno mjesec dana prestani vagati dijete. Mi ti imamo ovako: doručak, ručak i večera, ujutro kada se digne i prije spavanja mlijeko, između glavnih jela marenda (obično voće). Kad su glavni obroci i sebi i njoj spremam isto i zajedno jedemo. Pustim je da sama jede, ja jedem kraj nje i ne forsam nikaj niti spremam tanjur ispred nje dok ona ne kaže neće ili počne ama baš svaki zalogaj davati psu. Ne mogu ti niti opisati koliki kaos ostane iza svakog njezinog obroka, ali pojede. S time da se svaki naš glavni obrok sastoji od više dijelova.Citiraj:
SpOOklica prvotno napisa
ja sam do sada bila ful kul s nasim nehranjenjem ali sada, kako se priblizava povratak na posao, polako me lovi panika.
F josniti jednom niej otvorila usta primiti nesto od hrane, ako joj i uvalim nesto u usta s gustom to pljune van. isprobali sve vrste konzistencije, sve moguce nacine hranjenja, zlicu od prvog dana ima u rukama. Npr. sada je u fazi da voli mrviti kruh, ali jos joj niti jednom nije palo na pamet mrvicu staviti u usta. Doji svaka dva do tri sata.
Sto kada ja pocnem raditi? ako i nadjem cuvalicu, mislim da ce mi ta drugi dan otkazati :(
nemam savjet, nego slicno iskustvoCitiraj:
SpOOklica prvotno napisa
moj je od godinu do dvije i pol bio na 10 kg. bio je na cici 10x dnevno, kuhane zitarice, voce, juhice, mlijecni proizvodi (abc sir, jogurt i vrhnje, putar) i krumpir. isto mikroskopske kolicine.
nisam zeljela da se udeblja, nego da normalno jede od svega po malo, i da malo smanji cicu, jer mu je to bila najmilija hrana, a sitost ne daje bas dugo, pa bi stalno trazio. pazila sam jako da ne jede junk (sve vrste slatkisa, proizvode od rafiniranog bijelog brasna, drugi junk bas ni mi ne jedemo pa ga ni ne drzimo doma, osim kruha za koji ne uspijem uvijek da je kvalitetan)
moje dijete je isto sa stavom, nema sanse da mu nesto podvalis, tocno prebire po tanjuru sto ce staviti u usta, a kad nece - nece - i to je to. ako ga previse nudis pocne plakat :roll:
i da je on od svega jeo po malo, da me nije za svaki drugi rucak trazio umjesto hrane cicu, i da nije trazio cicu svakih sat vremena, ne bi se uopce uzbudivala koliko jede, u principu me vise smetao pritisak izvana. al on je htio cicati stalno, prije, poslije, za vrijeme i izmedu obroka :lol:
i jedno vrijeme je htio jesti samo kruh i putar, krumpire i banane, sve ostalo je bilo :roll:, i daj mi cicu
i onda je iznenada poceo jesti malo vise kolicinski, pa malo vise namirnica prihvatio, pa poce sam traziti jesti...sad vec i trazi probati nove stvari :D
al uza sve to od cice se ne odvaja :lol:
Moj isto baš nije htio jesti. S dohranom smo počeli kad je imao oko 6 mjeseci. Bio je vrlo izbirljiv u pogledu kašica. Jeo je tek nekoliko vrsta voćnih kupovnih kašica. Povrće i meso u kašicama nije htio ni pogledati :cry: . Kako su mu rasli zubi zavolio je grickati kekse. S druge strane, kuhano je jeo u mikroskopskim količinama. Na svekin nagovor ukinula sam mu kekse, ali opet nije htio jesti kuhano ni voće. Pokušali smo po principu da ga pustimo, pa kad je gladan jesti će i opet ništa. Situaciju je pogotovo bila loša kad sam zbog druge trudnoće ostala bez mlijeka u njegovom 14. mjesecu. Neće kuhanu hranu, neće formulu, neće obično mlijeko, još je bio uhvatio i virozicu s temperaturom; tek onda nije htio ama baš ništa. Dođemo mi pedijatrici koji mjesec nakon toga i ispalo da je mali izgubio na težini i da mu fali željeza. Dobio je željezo i multivitamine, ponovo smo uveli kaloričniju hranu. Uglavnom apetit mu se popravio, dobio je na kilaži. Nismo ga ništa forsirali, od nedavno počeo je sam tražiti da proba novu hranu. Zainteresirao se za juhicu s tijestom koju prije nije htio ni pogledati, u nekoliko navrata sam mi je donio bananu ili naranču da mu narežem; obožava pržene krumpiriće i otkad ih je probao odonda želi jesti i pire bilo sam ili pomiješan s blitvom. Uglavnom, ako vidi da ukućani oko njega nešto jedu želi i on probati. Mesožder baš i nije, to će valjda doći kasnije. Pred koji tjedan uzeo mi mladi luk i zagrizao, možeš mislit kakvu je facu složio kad je skužio da je ljuto :lol: . Odonda kad jedemo mladi luk obavezno mora i on malo, na okus se naviko.
Elin, otarasila sam se ja potrebe da znam visinu i težinu u svakom trenutku i to još prije godinu dana kad su počeli problemi sa težinom. Ali reci mi iskreno, znaš li za koje dijete njegove starosti i njegovih mjera?
Kod takve djece znaš mjere zato što se dugo ne mijenjaju :)
Taman kad sam pisala zadnji post, par dana prije počeli smo uzimati multivitamine i željezo (hemoglobin mu je 111, najniži je bio 101, a zadnjih par mjeseci nismo uzimali Fe), malo mu se apetit popravio, uspijemo spojiti i po dva tri dana sa tri obroka, ali onda uslijede dan dva skoro bez krute hrane. Ali veliki nam je problem što ne znam s čime mu "pojačati" hranu. Inače voli voće i povrće, ali fali nam kalorija u hrani. Recimo bananu je jeo zimi, čim je zatoplilo, slatko više ne može smisliti. Ne dolazi u obzir ni udrobljeni keksi u naribano voće, razna lina čokolina, Iako ga dojim, voljela bi da mogu na adaptiranom skuhat palentu, neće nego na kravljem (i meni je AD previše kemijskog okusa). Ni samo na mom mlijeku nije dobivao dobro na kilaži tako da savjeti - ne brini se, dojiš ga- ne prolaze. Znači, neće slatko, neće glatke kašice, neće kekse (ni same, i u kašici) slabo jede i kruh. Kako mu podvaliti kalorije i ugljikohidrate osim u pašti i krumpiru za ručak?
Ne, ali znam curicu od 4 godine i 15 kg. Da li je tvoja pedica zabrinuta njegovom težinom?Citiraj:
SpOOklica prvotno napisa
Ovako identicno je bilo kod mene, bas u ovo vrijeme spremali smo se na privikavanje na tetu, a ona nema ni jedan obrok za koji bi se moglo reci da je obrok.Citiraj:
Bubica prvotno napisa
Nisam dramila, nudila sam stalno, po malo i cuvalica je tako nastavila, jela joj je kao vrabac svakih sat-sat i pol ... a od 16:30 do 06:30 iduci dan je cicala svako malo. Uglavnom kad sam otisla raditi tako je i ona pocela jesti.
I nije nam cuvalica otkazala, ali sam joj zabranila bilo kakve predstave oko jela tipa leti avion ili jedna zlica za mamu, baku, medu ... dala sam striktne upute sto i kako da joj skuha i neka joj nudi. Samo strpljenja, nece ona ostati gladna.
a nije joj plakala? ja sam samo u strahu da ce ona preplakati cijelo vrijeme dok mene nema
pa daj mu vise zitarica, al ne kekse i lina, to nema veze sa zitaricama.Citiraj:
SpOOklica prvotno napisa
i mahunarke, to ti je kaloricno.
ja i griz i palentu inace kuham na vodi, pa ako bas zelis izbjeci kravlje mlijeko mozda bude tako htio. ili rizino i zobeno probaj.
proso, kus kus, griz, palenta, sve se to da smijesati u juhicu, ili u povrce ili u voce, a da se ni ne primijeti.
ili slanutak an primjer, ja ga skuham i onda ga tako samo skuhanog jedemo, zrno po zrno, zovemo ih kestencici (inace obozava kestene). pa grah, mahune, grasak, soja...
jel voli suseno voce? daj mu to da gricka
a ove gluposti kao lina, kruh i kekse i bolje da jede sto manje.
u principu je vaznije sto jede, a ne koliko jede. sto manje preradene hrane, sto vise hrane s puno vitalnosti
a koliko je visok i tezak ne zabrinjavaj se. ni ja nisam znala puno djece koja su mala i lagana kao dorian, pa sam ih odjednom upoznala troje i sad mi je srce na mjestu :mrgreen: :*
a možda da teta čuvalica dođe malo na navikavanje djeteta na nju, jedno 15-30 minuta dnevno.Citiraj:
Bubica prvotno napisa
Spookica, sad se sjećam što me zasmetalo u tvom postu: NE SMIJEŠ NIŠTA KUHATI NA ADAPTIRANOM MLIJEKU - piše ti tako na kutiji. Pazi dobro.
Probaj ovo (moja jako voli ovo): zgnječi bananu (viljuškom) dodaj sok od narandže, sve zajedno promiješaj (ja ne upotrebljavam nikakav štapni mikser, pomješam viljuškom, onak da bude kompaktno) i daj mu da proba.
Pazi: da li je mali probao narandžu - agrumi znaju biti jaki alergeni.
dodatak: s time da sok od narandže ne onaj kupovni, nego iscijediš narandžu.
Prvo da odgovorim, da moja pedica je zabrinuta ali ne u smislu neke bolesti (već smo sa 6 mj bili kod endokrinologa) već je mišljenja da bi se trebao ubuciti bar pola kile jer smatra da ovako mršav jednostavno ne može uhvatiti zamah u rastu. On napreduje, ali koracima ne puževim nego valjda koracima amebe.
Ni ja nisam bila sretna kad sam pokušala dati lino, i kad sam počela drobiti kekse u kašice, ali ni sama se ne hranim kvalitetno pa ni ne poznam hranu dovoljno, pa nemam ideja. moj se jelovnik sastoji od jednostavnih jela - sendviči (šunka, pršut, panceta, sirevi, kiseli krastavci), kuhano za ručak (vrtim petnaestak jela) i za večeru šta dograbim (cornflakes u mlijeku, jaja, ponekad samo voće, neki kolač - da se ne osuši :oops: ) Recimo ja nikad ne bi rekla da mahunarke imaju nešto kalorija (njih je jeo u nekoliko navrata), nikad nisam mislila da je sušeno voće išta vrijednije od obične grickalice.
Kravlje mlijeko ne trebamo izbjegavati pod svaku cijenu, samo sam htjela koristiti ad jer je puno vrijednija namirnica od običnog kravljeg. Pa tako i od vode, ali kad već hoće palentu i griz na kravljem, onda ću mu i kuhati na kravljem, punomasnom. Ipak ima 19 mj