i moji jedu ostanjke od ručka za večeru
i moji jedu ostanjke od ručka za večeru
moja beba ima 7mje i nikako nece mi zaspe sama kada joj dam jesti i ako je legnem nema sanse da sama zaspe lezati ce neko vrijeme i onda pocema zaljka puno puta sam ju pustila neka place neka place ali to su krokodilske suze i jaki jecaji da nemoze covik virovati i uvik je moram uspavati tako zaspe na bocici prije je zaspala na prsima a sada joj napravim cokolino i onda zaspi nzn sta napraviti i kada ispusti tu bocicu ako ju legnem iako je kao zaspala docim ju spustim gotovo onda joj dam dudu i spava ako joj tjekom noci duda ispadne ne budi se i spava sam u svojoj sobi kako mogu je nauciti da zaspe bez bococe:-)
he nista ma trud i trud
Ne znam jesam li dobro razumjela post, ali beba ima tek sedam mjeseci. Malo nježnosti i mamine prisutnosti pri uspavljivanju, značilo bi puno za za bebu.
Beba od 7 mjeseci jede kravlje mlijeko i čokolino? Hranite bebu od 7 mjeseci čokolinom i kravljim mlijekom iz neznanja ili radi vlastite komocije? Ako iz nepoznavanja suvremenih smjernica za dohranu beba, bebi od 7 mjesci dajete zaslađene instat pahuljice i kravlje mlijeko, na ovom forumu možete puno toga naučiti i ispaviti greške u dohrani. A ako iz vlastite komocije gurnete bebi od 7 mjesci bocu čokolina prije spavanja, nema savjeta za vas, jer ne razumijem takve postupke.
Moja starija "beba" je dojila do treće godine uz buđenja noću i do deset puta, a često i nošenja.
Sada kada su prošle dvije godine od te "faze" nošenja i nacicavanja mogu samo reći da je vrijedilo truda.
Naravno da sam bila kronično iscrpljena, neispavana, smršavila skoro 10 kg, ali eto, sve za njih...
Zato ti preporučam da svojoj bebi pružiš više nježnosti i zadovoljiš tu njezinu potrebu za bliskošću, jer jasno je da te traži, tebe, tvoje dodire, pa i malo nošenja, ljuljanja...
Mnoge pogreške čovjek čini iz neznanja, zato ti toplo preporučan da se informiraš na Rodinoj stranici i vjerujem da ćeš pronaći mnogo korisnih informacija i savjeta koje ćeš moći uklopiti u svoj suživot s bebom.
Što se prehrane tiče ne bi bilo loše da izbaciš čokolino i zamjeniš ga možda rižinim, ili zobenim pahuljicama, uglavnom žitaricama i dodacima primjerenim za bebinu dob.
Eto, toliko od mene i onome što ja znam, jer tehniku "ostavi da se isplače" nisam nikada primjenjivala.
Pokušala sam jednom da ga ne dižem, već da legnem uz njega i mazim ga, pričam mu, ali nisam izdržala, ubijao me plač, desetak minuta nošenja nije bitno poremetilo moj dnevni raspored.
da dajem jo kravlje mlijeko iako ima 7mje i nije ne znanje ma znam da se triba davati umjetna mlika i sve sam probala sve moguce i najskuplja i najeftinija i davala joj iako je plakala i trudila se i doktorica mi je rekla da neodustajem ali nije bilo moguce nikako nocima ne spavati grudi su mi pucale al iz njih ni kapi pa smo prisli na kravlje mlijeko nikakvi problema ni sa sisanjem toga ni nista jednostavno ga obozava malo teze dok zaspe triba puno paznje i brige al kada zaspe nema je do jutra,al sta je tu cudno kravlje mlijeko sa 7mje jer pise u tablici da nesmje joj knjige pa dite kada nesto moze fala bogu da cu joj dati pa oona sve jede i jaje pa joj ne skodi i psatu joj kuham a nebi smjeli i sta jer tako pise u tablici
aha, a ti mislis da su tablice tu bezveze. i ako pise da je kravlje mlijeko nije hrana za bebe mislis da se to netko zeza, jel?
mozda bi i drogu mogla probati, ili bar alkohol, malo vina, rakije, ili bar pivice kad vec moze :mrgreen:
mikka, a ti uopće razumiješ što piše?
ja se stvarno trudim pročitati i nikako mi ne uspijeva :-/
:lol::lol::lol:
Umirem!
razumijem, malo sam se pomucila ali shvatila sam.
vidjela sam i na drugim temama da forumasica ima neki pbm sa knjigama o odgoju i pridrzavanjem nekih smjernica iz istih
hahaha hahha hahah joj kako smo si smjesni evo se svi smijemo ha ha ha ha ha majketi mile sta ste vi bezobrazni tako se izrugavaj nekom drugom nekazem ja da je teblica bezveze nego kazem da neka su djeca naprednija cvrsca,bolja od neke djece neka prohodaju sa 8mje neka sa 11mje neka ovisi neka pocmu sjediti sa 4mje a neka sa 8 i sada se svi tebamo strogo drzati tasblice??????????????? ne draga moja pametnice netribamo se strogo drzati tablice pa nedajem joj 1l mlika na dan mudrice ma valjda ljudi sta vise stare to..............manje znaju nzn:-D :lol:
a malibebac..kažeš smijete se svi kako je ovo sve smišno..a jeste se nasmijali tvojim postovima?? počevši od pismenosti do toga o čemu pišeš?? ok,svi griješe u pisanju,ali za svaki tvoj post razumijeti treba imati i volje i vremena..
zašto si tražila savjete i mišljenja ako ne možeš podnijeti kritiku...
ja ti samo još jednom kažem da previše očekuješ od svoga djeteta..tebi je "teško" jer tvoja sedmomjesečna beba neće sama zaspati,nego ti moraš biti pored nje..zašto ti je to teško?? moja ima 16mjeseci i ni jednu noć,ni dan nije zaspala sama...dijete ti ima 7 mjeseci i već jede jaja,ako sam dobro shvatila??
malibebac, to što je dijete motorički napredno pa prohoda s npr. 8 mjeseci ne znači i da mu/joj je probavni sustav razvijen pa da može prihvatiti neke namirnice niti da je nešto dobro ili zdravo za nju/njega. a i ptičice na grani već pjevaju da je hodalica koju spominješ na drugom topicu itekako nezdrava i loša za razvoj djece (to će ti i svaki normalan liječnik reći, kao i to da se bebi od 6 mjeseci NE daje kravlje mlijeko).
samo usporedba moj klinac je počeo kravlje proizvode s 10 mjeseci, i mlijeko s 13mjeseci, i prohodo s 12.5 mjeseci, a klinka počela mliječne proizvode s 5 godina, a mlijeko s 6.5 godina i prohodala s 10.5 mjeseci. hrana nema veze s motorikom.
Ma svak zna sta je najbolje za njegovo zlato,i kako najbolje se razvija nekazem ja sada nesto da niste u pravu,nego kazem da ditetu dajem mliko jer nemamo nikakvi poteskoca,samo mi je greska sta sam to tako reci naglas rekla pa je nastala panika oko toga i ispada da sam nesposobna jer neznam sta dajem svome ditetu i za hodalicu i nzn sta....al nema veze ja cu se drzati svoga znanja i misljenja vi svoga,drago je meni cuti druga misljenja ali neka su toliko bezobrazna i jako ruzna da nemogu virovati da se tako reagira na neciji postupak.ja virujem da su vasa djeca jedni prekrasni i zdravi anđeli i da su pravi ali isto tako kazem da koliko god da se trudili 'po knjigama odgajati djecu' da je to nemoguce al nema veze,ocito sam se regis.na krivu stranicu pa zato hvala svim.....
Iskreno se nadam da si klon koji pokusava izazvati reakcije ostalih na ovom forumu! Bar bi voljela da jesi. Jer mi je nevjerovatno da u doba tolike zastupljenosti interneta i informacija, jos se cudis i ljutis jer se drugi cude da bebi od 7mj dajes km jer mu nista nije?!?
Jako mi je zao sto ne prihvacas sugestije, zao mi je sto mislis da su ocito svi u krivu (mislim i na strucne osobe) ali i sama si rekla da svako zna najbolje za svoje dijete!
Iako ne slazem se ni s tim bas, ali to je druga tema!
Zelim ti svu srecu, a tvom djetetu puno zdravlja!
Htjela sam napisati troll, a ne klon! Oprostite!
I sve to je, naravno, tvoje dijete :mrgreen:
Malibebac, nitko ne kaže da naše mame i bake ništa ne znaju. Ali znanost svakim danom napreduje, svakim danom otkriva nove činjenice, pa tako i o prehrani djece. Ovo što mi sada imamo u znanosti je trenutačno najbolje za našu djecu i zato treba odbaciti savjete o dohrani naših mama i baka.
To što ti naizgled ne vidiš posljedice prehrane svog djeteta, ne znači da njih nema i da ih neće biti. Alergije, astme, pretilost, razni dermatitisi, oštećenja probavnog sustava... sve su to posljedice koje se mogu javiti prije ili kasnije radi takve prehrane.
Hranjenje bebe po tablicama nije niti nemoguće niti teško, moguće je isto koliko i hranjenje bebe kravljim mlijekom, sarmama i sličnim. To je ono što je najbolje za zdravlje apsolutno svake bebe i nema nikakve veze sa naprednošću pojedinog djeteta.
Evo ovdje je tema vecera pa da pitam...
Moj mali nije bas od jela, ima 9 mj i doji! Kruta hrana na dane! Par dana lijepo jede, a onda par dana nista!
Jedino doba dana kad kako tako hoce jest je vecer, a primjetila sam da je od kad je poceo jest te vecernje obroke nocu poceo dosta prduckati pa sumnjam da je od hrane!
Bojim se da mu je pretesko zitarice i povrce, a ponekad i meso!
Ne znam sto da radim?!?
Jel moguce da mu je to sve od hrane? Da mu tesko pada?
Sad sam mu htjela dat malo meseka i povrca, a bojim se kako ce reagirati?!
Dajete li kada meso i povrce za veceru?!
Ustvari je bilo najljepse i najlakse kad je samo dojio!
Ja sam svojoj s toliko mjeseci za veceru davala vecinom palentu sa kuhano jabukom ili proso, nikada povrce i meso, meni to nekako nije za veceru.
Giussepe, ovisi kakvo povrće! Ne probavlja se sve jednako. Ako si mu, kao ja onomad mojoj, za večeru dala karfiol, onda to svakako nemoj ponavljati, karfiol je stvarno težak za probavu. Ali tikvice, brokula i sl. lakše su probavljivi i s njima ne bi trebao imati problema, ni kuhano na komade, ni u juhama.
Meso ne bi trebalo biti teško probavljivo, ali njihov se probavni sustav još navikava na dohranu pa ako primijetiš da mu teško padaju neki obroci, pričekaj.
U vrijeme otvaranja ovog topica moja je imala skoro 11 mjeseci pa sam poslušala cure i uvela mliječno-žitne obroke kojih sam se, uz manje iznimke, držala nekoliko mjeseci (jogurti, griz na mlijeku, palenta sa sirom ili jogurtom itd, ali najčešće je jela griz na mlijeku sa cimetom ili bez jer je to neko vrijeme baš voljela) i imala je puno manje tegoba na spavanju (što ne znači da je i spavala, hehe).
Ti bi mogla recimo raditi griz na vodi pa ga pomiješati sa zgnječenom kruškom, to je lagano, a zasitno...Palentu i neko lagano povrće...
Zapravo, pročitaj si (ako nisi) prve dvije stranice topica, ima stvarno ok savjeta.
Hvala puno!
Procitala sam sve pa svi uglavnom daju zitarice i voce ili jogurt ili tako nesto!
A nama jos nije vrijeme za jogurt, voce nikako nece! Povrce sa zitaricama kako tako pojede!
A problem mi je sto smo na samo tom jednom obroku i tih par zlicica:(
Jede povrce koje po rodinoj tablici do sada moze! Istina dala sam mu i karfiol par puta! Griz mu jos nisam dala jer mi je griz nezamisliv na vodi, a mi ne konzumiramo zobena i ostala mlijeka! Al mozda bih mogla probat!
Joj vise ni sama ne znam! Jedva cekam drugo dijete, onda cu kakti sve znat valjda!:)
Slobodno skuhaj griz na vodi! I ja sam bila sumnjičava, ali ok je! Kuhala sam griz na vodi barem dva mjeseca, ako ga pomiješaš sa kruškicom, bude jako fin, sladak, možeš ga i ti pojesti ako on neće. Nakon godine dana, griz sam joj kuhala na pola vode, pola mlijeka, a kad sam vidjela da je sve ok, nastavila na mlijeku. Ali i dan danas znam skuhati na vodi pa pomiješam s kruškom jer tu kombinaciju baš voli.
Bas cu sutra probat!
Onaj obican instant griz?! Kao palenta?
Ma da, instant. Ajd, pa javi kako je prošlo :)
može se samljeti riža pa isto napraviti s rižom, ili skuhati rižu obično pa dodati još malo juhe i zmiksati
Zuska mislim da brokula baš nije lako probavljiva?
mene ona strašno nadme, tako da je ne dajem bebi pogotovo navečer
najbolje palenta, proso, griz još nisam kuhala ali ga jučer kupila pa hoću
uz to bih za navečer dala jogurt, sir ili ovo s kruškom mi se čini isto ok.
meso i povrće meni ne ide prije spavanja
Evo, google izbacuje hrpu linkova o tome kako je brokula lako probavljiva.
Npr:http://www.fitness.com.hr/prehrana/n...m/Brokula.aspx
"Ovo povrće olakšava probavu. Jedan jedini obrok brokule sadrži 3,6 miligrama vlakana, a ona su vrlo važna za dobru probavu. Pomaže i dijabetičarima. Jedno istraživanje pokazalo je da 140 grama brokule sadrži 22 mikrograma kroma, deset puta više nego bilo koja druga namirnica. To je gotovo puna dnevno preporučena doza, koja inače iznosi 25 mikrograma. Krom pomaže pri regulaciji šećera u krvi, pa ako imate dijabetes tipa II nije na odmet uključiti brokulu u prehranu. Uz to potiče i spolnu želju. Selen u brokuli potiče libido i plodnost." itd.
ma može gugl reći što hoće
moj želudac zna bolje :mrgreen:
nego općenito ne volim davati meso i povrće za večeru
ove kašaste varijante su mi nekako prihvatljivije
ja to sve naravno po sebi sudim...
Griz - 0 bodova :(
Al moram priznat da na vodi opce nije tako los kako sam mislila!
Sutra cu pokusati ponovo!
Iako mislim da smo opet u fazi rasta zubica i da zato nista nece!
Ja sam isto tip laganije vecere, ali problem je u tome sto on ima samo jedan obrok i to taj vecernji!
Malo mi blesavo da mu se onda taj jedan obrok svodi samo na zitarice:(
Gle, meso je bolje davati navečer od, recimo, tjestenine. To je tako odraslima, valjda je i djeci.
Ali opet, bebe su drugo, navikavaju se na različite namirnice, probava se prilagođava, nemaju dovoljno zubi itd.
Mi dajemo zadnja 2-3 mjeseca za večeru razne varijante, pa tako ponekad i meso, i tjesteninu, i povrće (ne karfiol :)) Probava joj stvarno više ovisi o tome koliko to sve uspije žvakati sa svojih jadnih 5 zuba...zato mi se čini da njoj i dalje najviše za večeru pašu grizevi i slično. Ali samo zbog toga.
Svatko ima neke namirnice koje mu ne pašu i koje mu super pašu. Moja je brokulu tamanila, doslovno ju je za večeru znala pojesti hrpu...i sve ok.
Edit: odgovor flopici
Idi s laganijim povrćem, kasnije i s drugim. Ako ne probaš nećeš znati.
Griz ... polako, navikavaš ga... Ako mu se sad ne sviđa, možda mu se svidi sutra ili za tjedan dana.
Edit: odgovor giussepeu
Ma cak nije da je imao facu da mu se ne svidja! Ono ok, pojeo je ujutro dvije zlicice i sad navece recimo pet:)
Ali nije to jelo s obzirom da znam da moze fino pojest kad hoce!
Uglavnom sad cemo 4 dana svakako jest griz jer nam je niva namirnica! Jedva cekam jogurt da uvedemo, imam neki osjecaj da ce to voljet:-) (mos mislit, jedino da mi iz cice jogurt curi pojeo bi ga (mozda) )
Zuska slažem se s tobom
treba isprobavati da bi se saznalo što ide a što ne
meni je recimo tjestenina uvijek prije mesa
¸to mogu i u 10 navečer
meso mi teže legne
daj mi reci kako joj spremaš brokulu
u kombinaciji s drugim povrćem ili solo?
giussepe tvoj malac očito malo slabije prihvaća
nemoj očajavati i forsurati
isprobavaj raznorazne kombinacije pa ćete već pronaći ono što vama paše
Flopice:
Brokulu smo počeli jesti tako da bi je skuhala, narezala na velike komade i dala joj da jede (u počecima dohrane). To je super kombinacija jer nije gnjecava ko tikvica, a nije ni tvrda ko mrkva, idealna tekstura za samohranjenje. Uglavnom, to je trpala u usta i nije mogla stati. Pojela je na kile brokule... Tako i s mahunama. Išli smo tako i s karfiolom, njega je manje voljela od brokule, ali svejedno ga je jela. I sa mrkvom itd.
Dakle, svaki put kad je njoj dano da jede sama, to je bilo uspješno (uz, naravno, dosta posla kasnije, lol). Danas joj više ne dam samo brokulu jesti, ali je još uvijek znam staviti pred nju da sama jede, dok joj ja dajem jaje i svježi sir ili neku drugu kombinaciju, npr. više povrća skuhanog skupa (pa maslinovo preko) pa pored malo sira ili jaja ili mesa (s tim da moja ne voli baš okus mesa pa ga moram sakrivati među povrće, ali često otkrije :)). Brokula, naravno, ide i u juhe i baš voli krem juhu od brokule i karfiola (i drugog povrća). S da, naravno, ta juha ide za ručak :)
Dok sam se lani pripremala za dohranu, gledala sam neki filmić na jubitu kako šestomjesečno dijete halapljivo jede brokulu, presmiješno, to joj se toliko svidjelo da nije mogla stati, kao da je oduvijek htjela jesti brokulu. E tako je poslije s nama bilo, s brokulama i mahunama. Čak smo znali biti i zabrinuti za količine :)
Giussepe: pa dobro je, nije odbio griz, nije ispljunuo i okrenuo glavu! Samo je oprezan. Najprije 2 žlice, pa 4, bit će sve više. Pusti dijete da te vodi, ne brini, neće biti gladno :)
Zuska, znas sto je nevjerovatno! Cesto mu na prevaru pokusam uvaliti koju zlicicu, on otvori usta za popit mali vode, a ja brzo zlicicu hrane! I on to pojede!!! On jao da je lijen jest?!?
Ne radim to cesto, jer shvacam da nikaka korist is takvog jela! Danas sam mu dala griz s bananom i pojeo je par zlicica... Al nista je to:(
Ne mogu shvatit na koga se uvrnuo!!! Ja tako volim jest!!!