kak u grupi od 28-32 klinaca ako ih i nekolicina ne slave to ispadne jedan put mjesečno, po meni je to najmanje 2 puta.
moj je alergičari pošto je na dolasku ljeta rođen nosi u vrtić samo lubenicu.
Printable View
Kod nas najnormalnije svi nosimo torte al kupovne.moraju imat deklaraciju.
na proljece i ljeto to su uglavnom one sladoledne ko da jedes sladoled.
ja recimo uvijek donesem i jagoda jer je to razdoblje.
A oni se vole pocastit kako kazu :-)
U našem vrtiću se za rođendane nosi samo voće. Sva sreća. I ovako se teško obraniti od svih tih dobronamjernika koji ne biraju načine i prilike da djeci uvale slatkiše. Mi doslovno ne možemo izaći iz kuće, a da im netko poznat ili nepoznat ne ponudi slatkiše. Djeci u kvartu je to svakodnevna užina, dođu vaditi krv - eto bombona za nagradu, dođemo u dućan - opet neka promocija - opet se dijele slatkiši, na plaži, karnevalu, šetnji, izletu, kazalištu ili klizalištu, kod frizera, u knjižnici - okreneš glavu na sekundu da djetetu izvadiš kamenčić iz cipele, a drugom djetetu za to vrijeme već netko uvaljuje palačinku ili krafnu ili gumene bombone. I nije ga briga ako je alergično ili ima celijakiju, dijabetes (kao neka djeca iz naše vrtićke grupe). Ni u vlastitom vrtu više nisu sigurne - susjeda od 150 kg i s dva infarkta iza sebe im kroz ogradu nudi junk. Jer "djeci se ništa ne smije uskraćivati".:roll:
Pa kad tome dodamo sve prilike kad je ok pojesti nešto slatko (praznike, rođendane i sl.) i vrtićki jelovnik na kojem se uredno nude industrijski voćni jogurti, još da se u duplo časte za rođendane - ujutro u vrtiću, a popodne doma ili u igraonici, vjerojatno bi dani bez šećera i umjetnih boja bili prava rijetkost. Ne znam za drugu djecu, ali da moje u 10:00 ili u 11:00 pojedu tortu, za ručak sigurno ne bi pojele ništa. A to nije opcija koja bi mi bila prihvatljiva jedno mjesečno. Tako da mi je baš drago što postoji ograničenje.
U mom gradskom (Zg) vrtiću to nije nista novo- tako je vec barem 12 godina... Zabranjeno je jer je vrtic odgovoran da hrana koju djeca jedu u vrticu bude zdravstveno ispravna- sanitarne inspekcije cesto dolaze uzimaju razne briseve hrane i povrsine na kojima se ista pripravlja.. Ono sto roditelj donese od izvana nitko ne moze garantirati da je zdravstveno ispravno , a vrtic je odgovoran ako se nesto desi jer su to konzumirali u vrticu. Tako je prije 12-ak god i kod nas jos bila dozvoljena sladoledna ledo torta dok jedno ljeto jedan roditelj nije kupio cijeloj grupi one obicne Snjeguljice na stapicu- popodne smo ja i 15-ak djece zavrsili s proljevom , neki i povracanjem.. Iako je sladoled bio kupljen u ducanu koji je doslovno pored vrtica ..nikad se ne zna kako je bio transportiran jel se bio malo otopio pa opet smrznuo i sl..
Od tada smo radili torte od keksa, a zadnjih godina i sve vecim smjernicama i naglascima na zdravoj prehrani djece,od voca. I dapace nitko nije tuzan-zajedno izradujemo tu tortu i djeca se vesele i nije proslava rođendana samo torta vec i druzenje, zabavne igre, ples..
A 'klasicnu' tortu ionako imaju doma ili gdje vec opet slave..
Kod nas se ne dijele darovi, samo slatkiši i kartonske torte