Ima li netko iskustva s ehinokokom-psecom trakavicom u djece?
Printable View
Ima li netko iskustva s ehinokokom-psecom trakavicom u djece?
Moja mala je upravo na Mebendazolu, uzima se po receptu jedino, 2x1 prva 3 dana, pa nakon 2 tjedna ponoviti kuru (jer jajašca žive i do 2 tjedna u njima povoljnim uvjetima). Odmah ugibaju na temperaturi iznad 60 st., ali je pedijatrica rekla da ne pretjerujem s nikakvim pospremanjem i pretjeranim pranjem bilo čega (što se tiče svakodnevnoga pranja posteljine, igračaka, podova,itsl.; makar mi je sad buba u uhu i sve se već vrti i dezinficira :mrgreen:). Također je rekla da se lijek ne uzima bez veze kao prevencija u odraslih, (ugl. da nije to nikakva prevelika panika, valjda je skužila da sam naježena... :coffee:)
Što se tiče tri testiranja (ukoliko netko ne zna o čemu se radi, ili čeka pozitivan rezultat stolice), jedan test je samo 25 posto točnosti, zato ga rade još dva puta; da bi obuhvatili 75 posto i da mogu garantirati da je sve ok.
Od prirodnih lijekova sam našla: čišćenje sodom, jesti mrkvu, bućine sjemenke s ovojnicom, bućino ulje, češnjak (na mlijeku ili solo), vlakna, itsl. Gliste vole slatko, pa se voće ne preporučuje - ugl. ima toga dosta.
Eto, ako će nekome pomoći, jer sam proučavala malo jučer, pa čisto da ubacim nešto što je meni pomoglo. :-)
Podižem temu, u našem vrtiću prije cca mjesec dana izoliran je jedan slučaj, obaviješteni smo samo da pripazimo. Sada se pojavio drugi, epidemiolog je javio ukoliko se uspostavi da je još djece unazad 60 dana imalo gliste preporučit će svoj djeci iz te grupe, kao i njihovim odgajateljima da popiju kemoprofilaksu lijekom mebendazol (1+1 tableta s razmakom 14 dana.
Da li je stvarno potrebno da zdravo dijete uzme navedeno? Nemam pojma ni o kakvom lijeku se radi, jasno mi je da je profilaksa ali ne volim lijekove davati samo tako....naravno idući tjedan ćemo se javiti pedijatici izgleda da moramo.
Ako je jedno imalo ima ih jos po nekoliko sigurno. Cesto su djeca bez simptoma. Mebendazol je bezopasan. Jedina sigurnost da se svi ociste i u isto vrijeme je da popiju lijek.
Inace se to moze povlaciti mjesecima pa opet dobe djeca koja su vec i bila izlijecena. Nema kraja, u krug.
Uz to iznimno je vazan higijenski moment za vrijeme lijecenja jer jajasca mogu prezivit dva tjedna na raznim povrsinama.
I da, ne mozete nikako biti 100% sigurni da ih dijete nema, jer eto mozda jos nisu dostigle ciklus spolne zrelosti i ne lijezu jajasca oko anusa da bi se eventualno uocio simptom svrbeza.
U redu, hvala
Pod zdravo dijete mislim na trenutno opce zdravlje, ne konkretno za gliste jer nemamo simptome ali planiramo ovih dana kod ped.
Evo moje djete ima gliste doktor dao tiloxin (mislim da se tak zove) rekao da treba popiti 100mg tablete i za 14 dana jos toliko. Na kutiji pise da je tableta 100mg. Znaci pije jednu odmah i jednu za 14 dana. Za nas je rekao da ne trebamo nista piti...i nije nista rekao da ne smije u skolu i da nakon te druge ide na testiranje stolice.
Pa sad ne znam jel bi ja trebala to traziti?
E da i on to nije bas mogao progutati,mislim na tabletu pa sam ju ja rastopila u malo vode i onda je popio. Sad ne znam jel to ok i je se smanjuje djelovanje i jel opce djelujemo tako.