Ja sam ih kupila u Gardenu u Deželićevoj.
Pola kg cca 35 kuna, ne sjećam se točno cijene.
Printable View
Ja sam ih kupila u Gardenu u Deželićevoj.
Pola kg cca 35 kuna, ne sjećam se točno cijene.
U Austriji ih ima u DM-u, ne znam više cijenu, nešto niže nego u Gardenu. Imaju i tekući det od oraščića, nisam probala jer je bila jedna boca sva zakeljena. Ali u jesen je moje.
Istina ne operu fleke od menge, ali bijeli veš je predivno bijel od njih i mekan. Tako da mi više nije teško fleke oprat sapunom.
Uzela sam u Gardenu Sonnetov sapun protiv fleka i dosta je dobar.
Za sada ih koristim za bijeli veš, sav donji veš i piđame obavezno, ponekad za posteljinu. Ostalu robu mi ipak ne operu dobro jer Gita opako fleka svim i svačim.
bas cu onda danas otici u garden po njih! :D
upravo sam zvala garden i imaju ih!
malo pakiranje od par orascica za 9,98kn
veće pakiranje (250gr) za 37kn
:)
kupila sam ovo vece pakiranje i posto je sve na talijanskom, uspjela sam samo skuziti da je pakiranje dovoljno za cca 50 pranja i da se moze prati na temp. od 30-90 stupnjeva!
uz pakiranje se dobije i mala platnena vrecica!
btw. orascici ne izgledaju bas lijepo! :mrgreen:
a sad molim upute! ;)
kolko orascica stavim u tu vrecicu??
da li ih nakon pranja susim i kako?
Hvala na odgovorima . :) Budem onda probala nekoga tko ide u zg zamoliti da mi nabavi .
Sad , i mene zanima da li je 4 oraščića u jednom pranju dovoljno i u koliko sljedećih pranja mogu ići isti oraščići ?
Također bi i platnene pelene prala s njima pa me zanima količina oraščića koja je onda potrebna i da li su i za pelene ok . ? :)
Znači ne peru dobro jače mrlje već samo malo zamazanu odjeću ? A da se stavi veća količina oraščića možda bi onda bolje opralo ?
Koliko dođe taj Sonnetov sapun protiv fleka ( i on je prirodan ? ) ?
Uf, hrpa pitanja :mrgreen:
samo da prijavim da tekucim orascicima peremo sve i donji ves i gornji "ves" i posteljinu...i finu odjecu.
super je. rublje je mekano, sve je cisto, ako su neke jace feke na majicama od curice, prije ih namazrem sa sredstvom za mrlje i sve ode.
ako vas put nanese u inizemstvo, imate vise vrsta tekucih deterdenata od orascica. i svi su dobri.
jeeee! hvala!Citiraj:
Lady Grey prvotno napisa
daj napisi nazive, mozda se stogod moze nabaviti onlineCitiraj:
seni prvotno napisa
25dkg je tolko, a ne pola kile! :/Citiraj:
puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
sonnetov sapun je ekološki. košta 13-14 kn. i dosta je dobar.
za jedno pranje treba u vrećicu staviti 5-7 ljuskica, ja ih poslije samo stavim sa strane do slijedećeg pranja. isti se mogu koristiti za 3 pranja.
imam pitanjce - gdje u inozemstvu se može nabaviti više vrsta tekućih oraščića? Mislim u kojim zamljama, dućanima i sl? i isto bih molila nazive ako nije problem.
Znači 5-7 ljuskica a ne cijeli oraščići? Kaj nije to malo?
Koliko za platnene ? Da li isto ?
Da li i u Gardenu ima tekući od oraščića i kolika je cijena ?
u austriji u dm-u: sawan - bez mirisa, ako se hoce doda se jos par kapi etericnog ulja po izboru
u bio ducanima: od AlmaWin-a Cleanut - vec je unutra etericno ulje, super mirise na verbenu
(zitronig duftende Wäsche mit rein natürlichem Verbena-Extrakt* und Eukalyptus*. Einfach zu dosieren - direkt in das Weichspülfach. Kombinierbar mit allen AlmaWin Flüssig- und Pulverwaschmitteln. Ohne synthetische Duft- und Konservierungsstoffe)
Klar Waschnuss
oekokraft - oni imaju cijeli paletu, orascice, pa tekuce pa u prahu..
Franzis Natur austrijski produkt u 3 mirisne kombinacije i jedna bez mirisa - jako dobro i dobar preis/leistung odnos
Mi vec neko vrijeme koristimo Oekokraft deterdzent za bijeli ves na bazi orascica i stvarno dobro pere. Nista losije od komercijalnih deterdzenata.
Od deterdzenata za sareni ves mi se cini da Almawin-ov ima najbolji ucinak na fleke, a nije ni skup. (nesto manje od sest eura kosta paket za cca 32 pranja). Sto se oraha tice, i mi smo ljubitelji Almawin tekuceg deterdzenta na bazi oraha, a bas se ovih dana spremam po Franzis natur, vidim da imaju i oni nesto novo za bijeli ves, a cijene su stvarno pristupacne.
Gitulja, mislim da u Austriji/Becu najbolji izbor ekoloskih deterdzenata imaju ducani (tj. lanci ducana) Maran. Ima ih na par mjesta u gradu i oni drze bas puno toga; Sonnet, Almawin, Ulrich natürlich, Ökokraft, Klar, Ecover, Franzis natur, Sodasan itd.
Mozda Seni zna nesto vise, ali meni se definitivno cini da Maran ima najbolji izbor....deterdzenti za sareni ves, bijeli ves, univerzalni, za fino rublje i vunu, deterdzenti na bazi sapuna, deterdzenti bez sapuna, deterdzenti na bazi oraha, deterdzenti sa enzimima, bez enzima, kojekakva sredstva za fleke, izbjeljivaci, omeksivaci.......sto cuda. :mrgreen:
Nego.....kad se vec prica o orasima, sto mislite o onome da koristenje oraha za pranje i nije tako ekoloski prihvatljivo.....transport.....velika potraznja i rezultat nedostatak oraha za lokalno stanovnistvo koje je onda prisiljeno kupovati "kemiju" itd? Uglavnom, na nekoliko foruma sam vec naisla na postove u kojima ljudi pisu kako izbjegavaju kupovati orahe i proizvode bazirane na njima jer su eticki "upitni".
da, maran (bio samoposluga) ima najveci izbor. mislm da ima 5,6 takvih ducana u becu.
ali i u drugim bio ducanima nade se toga.
misim da se i ovi koje sam nabrojala mogu naruciti preko neta.
proguglajte malo.
o ovome sam puno razmišljala, ali nisam došla do nekog pametnog zaključka.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
koliko uopće drvo mora biti staro da bi davalo plodove?
dakle, ide li tko skoro u Beč ili iz Beča u Zg? :)
Pratim vas :coffee:
iiiiiiiiii....?!!
imaš li što za napisat?? :mrgreen:
Bit ću rječitiji kad ću imati o čemu pisati. Za sada samo pratim.
Ja se necu ubiti od rjecitosti, ali nekako mi se cini da bi ova prica o problematicnosti mogla drzati vodu. Ako nista, onda po pitanju transporta. Znaci, cini mi se bolje koristiti neke lokalno proizvedene ekoloske deterdzente nego slepati orahe iz Indije ili odakle ih se vec slepa. Da se razumijemo, principijelna nisam, i sama kupujem deterdzent na bazi oraha.
Recimo, ima masu drugih, po Evropi dostupnih eko sredstava za pranje na bazi sapuna, zasto bas moraju biti orasi?
Vidim da se Davor bas ne ukljucuje, a bas bi me zanimalo sta misli koliko su stvaaarno stetni za organizam ovi obicni, komercijalni deterdzenti, enzimi koji se nalaze u njima, opticki posvjetljivac itd.
ja sam jucer oprala sa orascicima i ok mi je za pranje robe koja je npr. zaznojena, ali ne i za fleke, jer one naravno nisu izasle!!
e fleke ipak moraš prije sredit sapunom.
sad znam!!
na greškama se uči!! :mrgreen:
Indisjki oraščići obilno rađaju na drvu iz roda Sapindus, te ih ima za kupiti po modelu "fair trade" - dakle nitko nije eksploatiran.
Problem je u transportu.
Ja ih inače koristim od rođenja djeteta, a mrlje skidam natrij perkarbonatom (oslobađa kisik koji oksidira mrlje) od Sonneta. Oraščići ili soaprnuts imaju oko 10 % saponina i imaju protubakterijsko i protuvirusno djelovanje.
Zanima me da li je netko koristio naše domaće biljke bogate saponinom za pranje rublja?
Biljka koja nije domaća već raste po parkovima i drvoredima a bogata je saponinom je nejestivi divlji kesten. Moja ulica ujesen sva je u pjeni kada padne kiša!
Zna li netko s time prati?
Zna li netko za izvor boraksa za pranje? Bio je jednom davno nekakav dućanić u Branimirovoj u kojem ga se moglo kupiti i više ga nema.Citiraj:
Nuktemeron prvotno napisa
Davore, sito-as je mjesto gdje je moj dragi kupovao borax (natrijev tetraborat) za lotanje srebra, ali tamo je sve bezobrazno skupo.
Juriček d.o.o koji prodaje materijal za slikarstvo i restauraciju ga isto ima (manji dio maloprodaje im je u ŠPU)
ima i na www.orka.com.hr/kotmetickakemija.html
Našla sam na jednom forumu da se prodaje kao Boraks-topitelj, 1kg za 34,5kn. u trgovinama alata za zavarivanje metala.
i da sebe ispravim - natrij perkarbonat ne skida mrlje oksidacijom.
i još nešto - još uvijek tražim zamjenu za indijske oraščiće, i evo što sam našla za divlji kesten:
In the past, Horse-chestnut seeds were used in France and Switzerland for whitening hemp, flax, silk and wool. They contain a soapy juice, fit for washing of linens and stuffs, for milling of caps and stockings, etc., and for fulling of cloth. For this, 20 horse-chestnut seeds were sufficient for six liters of water. They were peeled, then rasped or dried, and ground in a malt or other mill. The water must be soft, either rain or river water; hard well water will not work. The nuts are then steeped in cold water, which soon becomes frothy, as with soap, and then turns milky white. The liquid must be stirred well at first, and then, after standing to settle, strained or poured off clear. Linen washed in this liquid, and afterwards rinsed in clear running water, takes on an agreeable light sky-blue colour. It takes spots out of both linen and wool, and never damages or injures the cloth
Nabavila ja indijske oraščiće i Sonnetov sapun za fleke (Gitulja hvala na info ) .! :D Budem probala , nadam se da me neće razočarati .
Zanima me kako platnene pelene perete s njima , da li isto stavljate 5-7 ljuskica ili manje ?
Hvala, znam za njega, tamo sam kupio šelaka, ali mi nikada ne bi palo na pamet da može imati boraksa.Citiraj:
Nuktemeron prvotno napisa
ja skroz zadovojna sa svojim orascicima, ali moram priznati da je vecina robe koju perem samo zaznojena jer flekovi sa orascicima bas i ne idu dolje!!
nema veze s oraščićima, ali zna li netko gdje se može nabaviti u zg onaj žuti starinski sapun za fleke. a jesam ga objasnila :oops:
ja natrljam fleke obicnim sapunom za ruke
i radi
uvela sam ljetni rezim pranja
sva ta ljetna roba koju se treba mijenjati 2-3 puta dnevno, a ustvari nije prljava, perem je bez detergenta, samo sa par orascica
Može li mi neko pojasniti taj Sonnetov sapun za fleke? Šta je to i gdje se kupuje? I ja se spremam nabaviti oraščiće...ali s obzirom da imamo malu bebu trebat će i dodatna pomoč za fleke...
A šta mislite o onim kuglicama šta se stave u mašinu umjesto omekšivača? npr. o ovome http://www.ekoprodis.hr/cms_view.asp?articleID=24
Ja koristila kuglice i, koliko se sjećam, bile su mi dobre. Kad sam 'potrošila' prve, više nisam kupovala, jer sam prešla na oraščiće (ponekad ih ima u Mulleru u CC1).
S njima sam pak relativno nezadovoljna; oni bi kao trebali biti ekološki prihvatljivo sredstvo za pranje, ali se ja pitam kako takav PRIRODNI PROIZVOD može kvalitetno oprati ono što mi tokom dana nanesemo na odjeću??? Dezići? Prljavština (svi tvrde da ne odlaze mrlje i tako je i kod mene)?
Vraćam se, kemijo tebi, nažalost.
Oraščiće, kad imam, koristim samo i isključivo za donje rublje.
A kombinacija obični sapun ili dotićni Sonnet sapun na fleku, pa onda u perilicu i oraščići...jel to funkcionira? Jesi li koristila deterdžent sa kuglicama ili samo kuglice?
Da, kombiniranje zvuči okej, ali si ja ne želim produljivati proces pranja; kam bi došla da na svaku fleku posebno još stavljam sapun... :)
Koristila sam samo kuglice, s njima (barem s onima koje sam ja imala) se ne koristi deterdžent ni omekšivač.
Baš sam gledala danas tu kuglicu u jednom "zdravom dućanu".....250,00 kn...malo mi je to previše...znam da se dugoročno isplati ali...:roll:...trebalo bi mi da je mogu kupiti na rate...
I meni se čini tlaka stavljati sapun na svaku fleku...
dobili su oraščiće u bio bio i djeluju mi "kvalitetnije" nego ovi iz gardena što sam ih do sad kupovala!
mislim da je pol kile oko 90kn
A mi smo jako nezadovoljni učincima oraščića...
Sva nam se roba doslovno usmrdila nakon 2 godine njihovog korištenja... Taj karakterističan "miris" nije izlazio ni sa drugim deterđentima... većine smo se morali riješiti...
Koristili smo ih u svim mogućim kombinacijama, sa octom, eteričnim, sapunima - ribanim, u pahuljicama...ma svašta smo izvodili, ali nakon nekog vremena taj miris počne preuzimati sve ostalo, a u dodiru sa znojnim tijelom postane nesnosan...
Uglavnom, mi nismo zadovoljni...a dobijali smo ih baš iz Indije preko jedne prijateljice...