Ma razumijemo mi tebe, ali brate mili, lunahor je primjer kako djecu zdravo hraniti, ali jele su jednostavno premalo svega. Punktum.
Printable View
Ma ove tablice su lude. Nisu iste kao one svjetske zd.org?
Po ovima BMI od mog je 13, i kazu da je ispod 1.percentile.
A mi nedavno na pregledu bili i gledali u tablice i doktorka nas pohvalila kako se malac popeo u normalne percentile.
Nego, mene uvijek zanima to neprimanje u skolu i kg... Sve i da se to desi, on ce moci u vrtic sa 6-7-ipo godina il sto?
što se tiče kila nema ograničenja za upis u školu osim ako nema nekih zdravstvenih poteškoća pa se traži odgoda
Po našem iskustvu porihtaju vagu da doda kilu-dve :mrgreen:
ni meni nije jasno to s tablicama jer je L. po visini 1 vise od srednje (to je koja percentila, 75?), a po tezini 1 ispod srednje (25?).
leonisa ili Mima, kako je u stvarnom životu, u školi?
Kolike su cure naspram vršnjaka?
Moje dijete je u realnim uvjetima (na sportu, mala škola,...) najviše i i izgledom najmršavije od sve djece njegove dobi s kojima dolazimo u kontakt, a MM i ja bome nismo najviši roditelji.:mrgreen:
Nisam leonisa ni Mima, ali mogu ti odgovoriti - vrlo varijabilno, ovisi o sastavu razreda.
Moj sin je po percentilama točno na sredini za svoju dob, i po visini i po težini, sve kao po knjigama. Ipak, u svom razredu spada među nižu i lakšu djecu, dakle, ispod "razrednog" prosjeka.
S druge strane, u paralelnom razredu (ista generacija, isti hodnik) su uglavnom sitnija djeca, pa mi moj sin prema njima izgleda kao da je godinu stariji.
Uglavnom - nema pravila.
nije mrsava. da pace. ona nije bucmasta, nema trunke sala, ali ima misice. ima prsne misice, ledjne, 6pack, sve ono sto joj mater nema :mrgreen:
ozbiljno, ona i kad je imala 3 podbratka po kilama je bila laksa od ostalih. istina, kad se legne, naziru se rebra, al ona je takve konstitucije, sitnog i lakog skeleta. i ja sam. opseg mog zapesca je 14cm, koliko god kila imala. tako i ona, a bome i S. S. ima zglobove novorodjenceta :mrgreen:
ima puno mrsavije djece od nje koje su kilazom teze, tako da...ne brinem se.
Moja je predzadnja po visini jer u razred ide jedna curica koja je dosta niska.
Premda se meni i za neke druge curice ne čini da su više od moje, podjednake su.
Kila sigurno ima najmanje jer se ova manja curica vagala kod nas :mrgreen: i ima više kila od moje. (i to dosta)
oni su se na tjelesnom mjerili i vagali, ali zapamtila je samo svoje mjere, tako da ja pisem iz onog sto vidim (a vecinu cura znam jos iz vrtica)
Moja je među najmanjima u razredu, ima još tri curice koje su tu negdje visine kao ona. A težinom je uvijek najlakša.
Danas su na sistematskom pa ću znati trenutni poredak u visini, po kilaži znam jer od njih 4 i izgleda najtanje.
Fora mi je bilo kad je u prvom razredu došla s tjelesnog i rekla mama ja sam najlakša u razredu, a odmah iza toga mama ja sam najbrža u razredu.
Moj je i sad kad je u tablici najmršaviji u razdredu, i među nižima. Ali nisam ni ja ni tata mu neki veliki ljudi. I stvarno mislim da je velika razlika između običnog mršavog djeteta i pothranjenog. Apsolutno sam uvjerena da je bolje pothranjeno dijete udebljati nezdravom hranom nego ga ne udebljati. I na kraju krajeva, koliko nezdrave hrane pothranjeno dijete može pojesti?? Ne znam, ali stvarno vjerujem da su te količine daleko od dijabetesa...
mislim da je jako bitno kakve su gradje.
sad sam na zdravoj kravi racunala idealnu tezinu. naime, prvo se racuna gradja prema opsegu zapesca i ovisno o gradji idealna tezina. za sitnu gradju ne vrijedi idealna tezina, odnosno, oduzima joj se 10%.
i zaista, racunala sam bmi, pa idealnu tezinu i ispada da mi je to trenutna, a nije, tocno znam koja je, i zaista kad se oduzme 10% to je to- kila gore dole.
tak je i kod djece i zato je nemoguce usporedjivati tako djecu.
Ma, naravno da je bitno kakve je dijete građe. Ali nekako, ako mi možemo u pola sata guglanja naći način da izračunamo idealnu težinu za pojedinu građu, vjerujem da je liječnik specijalist koji postavlja dijagnozu pothranjenosti obučen za to isto. Stvarno, ako dijete ima zdravstvene probleme i specijalist mu prepiše na recept neke dodatke, onda to dijete jest pothranjeno... Za sve one koje imaju mršavu zdravu dobro funkcionirajuću djecu, stvari stoje drugačije nego za one koje imaju pothranjenu djecu...
a bome je L. po tome u plusu 2 kile :D
bmi joj je i tu izbacio 13.2 i da je pothranjena, al kad sam stavila bmi, visinu i dob, dobila sam da joj je idealna kilaza 27, s obzirom na vrstu gradje, minus 10%, trebala bi dobiti jos 1kg za idealnu, al mislim da je to to.
covjece, po toj formuli mi je i S. idealna.
ok, ima bmi 14,2, ali za dob bi trebala imati 9kg minus 10% je upravo onoliko koliko ima.
a dobili smo uputnicu prosli tjedan za gastroenterologa.
dijete zdravo, nikad bolesno, obilnih stolica, izgledom skladno gradjeno...samo sitno. i van tablica.
Pa, odeš i vidiš šta će on reći... I to je bolje nego da ti je dijete pothranjeno i neliječeno..
Leonisa bolje otici pa da je sve ok nek da te ne posalju ko nas a uvijek su takve bile.
L. Je na 30 kg, az na 36. :)
a jerl su one uvijek bile u takvom raskoraku?
dajte link na taj izracun koji govori da su i mrasava djeca s kilima viska, tenkju :)
Jesu jesu
moj D. je 7 god. i 4 mj.
ima oko 120 cm i oko 20 kg
kad smo bili na pregledu za skolu rekli su da mu fali kila
meni su to gluposti, ajde da mu fali 5 kg, to bi razumijela, ali kila vise ili manje nije neka stvar oko koje bi se uzrujavala
od deckiju u razredu je najmanji, ima jedna curica manja od njega, skoro za glavu
i inace je sitniji od vecine djece
Ima prosjecno kg za jednog prvasica. Mi smo bili na 19.
Samo da se javimo, z je na 38 a l. Stoji na 30 . Podigla joj je na dva kakaa na dan al i dalje stoji :(
Nas je začudila pulmologica sa Srebrnjaka u 12. mj. lani kad je rekla da je Z. sa 3.5 g. i 106 cm premalo 14.8 kg... Dapače, rekla je da je dijete na rubu pothranjenosti (a ja sva sretna kaj je mršava, a dobro i obilno jede)... Za moj pojam joj ništa ne fali.
Winnerice, moj je mali na potpuno istim brojevima kao tvoja i isto ima astmu, ali je naša pulmologinja rekla da je to u redu (ja sam izričito pitala smeta li mu mršavost). I moj dobro i raznoliko jede.
Ja se više ne brinem.
Ne brinem niti ja, zapravo sam sretna da je mršava i da je se kile ne "ljepe" kao stariju curku. A zamisli da sam dovela npr. dijete koje je bucmasto, onda bi bilo: Joooj mama, znate li vi koje bolesti sve može dobiti, ovo ono - nek je mršava, ona niti jednog trenutka ne miruje, totalno je aktivna, a za stol tj. jelo dolazi prva i odlazi zadnja od stola. Papa stalno i puno i sve voli papati kuhano i voće i baš sam zadovoljna s njenom ishranom.
Joj, računam sad bmi za moju curku i ispada da je pothranjena. Ima 6 i pol godina, 122 cm i 19 kg. BMI je 12.8
Inače je zdrava, vesela, sportski tip al fakat mršava. Iskusne mame, da je vodimo doktoru? Jel se to što pijete za debljanje može kupit? Ona jako dobro jede i nemamo nikad problema s jelom. Jednostavno je takva od rođenja.
Cure ne trebate vodit nikam ak dijete nema problena. Ja zbog tog ne bi nikad ne bi i nisam vodila dr. Mi smo isli zbog gastritisa i astme i usput dobili i ovo. Ni sad ne bi davala nis da nije u pitanju nedobivanje menge i rasta grudi tj puberteta koji fizicki kasni zbog mrsavosti u odnosu na druge cure iz razreda i to sad i njima smeta.
Bez obzira kaj gastro smatra da su potranjene ja ne bi davala da mojim curama to ne smeta a ovoj manjoj to jako smeta i sva je u kompleksu.. Al njoj ni to ne pomaze i kile stoje... Veca vise ni ne pije a kile idu..
ajme lunahor, kak misliš da pubertet kasni, pa ni mojoj ne rastu još grudi niti ima menstruaciju, pa nije to kod svih već krenulo. Na početku godine su bile na sistematskom i rekla mi je da ih je doktorica pitala za menstruaciju i da u njenoj grupici nitko još nije dobio.
Ma opcenito.. Samo je njima dr rekla da ni blizu puberteta nisu.. Jedino manjoj grudi ne rastu a rekla je dr da ni nece na tu kilazu. Imala je 26 kg ljetos . Uz iznimno sopanje smo do 30 dosli i sad kad je sopanje prestalo kile stoje. A ak ostane na toj kilazi a sigurna sam da hoce jer samo u visinu ide nece ni u 8 r imat kila za mengu i grudi.
Al menga ovisi o kilima? Ja sam dobila u drugom srednje kad sam imala 44kg.
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Pa da. To je ta kilaza otprilike oko 45 kg ;) i grudi ;) neki postotak masnog tkiva moras imat . Mislim nebi ja nist proti imala da dobiju u 2 srednje ;) al ova moja bi, aj jos mengu nekako bi pregrmila da nema al grudi ..
ja sam dobila mengu s nekih 11. godina, nemam pojma koliko sam imala kila, ali sam isto spadala u pothranjene. Mislim da sam bila tu negdje kao i moja. Morala bi po slikama u badiću vidjeti kad su mi grudi počele rasti, no nikada ih nisam imala manjka čak su bila iznad prosječno velike.