Wow!
Zbilja povoljno.
U Feldbachu je dan boravka u bolnici 560 eur, bez obzira da li čekaš porod, imaš će ili se oporavljas pred odlazak doma.
Printable View
A sada dovedite 39+, IVF i porod u inozemstvu u neki međuodnos da ne moram seliti postove. :)
Pa... U Hr ivf trudnoće i to u 39+ smatraju rizičnima do posljednjeg trena, vani, bar u Feldbachu su opušteniji, ne smatraju da su godine + ivf indikacija za cr, kao što je to Podobnik smatrao u mom slučaju. U njegovom rodilištu su rekli da ne smijem u bazen jer sam ivf trudnica, u Feldbachu nisu imali problem s tim.
Hoću reći... Vani nismo diskriminrane po načinu začeća. :-) A ni po godinama.
Bar ne u ova dva rodilišta.
Da, kod podobnika su i mene pitali za način dovršenja trudnoće i preporučili CR, valjda su me htjeli dovući tamo (inače sam kod njega bila samo na 4D, anomaly scanu, nije mi drag).
U državnim bolnicama mislim da nije taj slučaj, tamo gdje sam bila inzistirali su na vaginalnom, način začeća i godine nisu indikacija za CR. Pretpostavljam i da se to razlikuje od slučaja do slučaja (meni su uzeli u obzir prethodne operacije, pobačaje, deset godina čekanu urednu trudnoću, pa čak i to što nisam išla na amniocentezu, pitali su me i za mišljenje o vaginalnom i CR i zapravo dok nisam dobila trudove nisu definirali kakav će porod biti).
Da, i meni su na sv. Duhu govorili o vaginalnom porodu, ali o indukciji čega sam se ja bojala ko crnog vraga... Ako sam nešto htjela izbjeći to je bila gel-drip indukcija na Hr način. Na kraju sam dobila i indukciju, ali posve drugačiju i cr u općoj, sve što mi je bila najgora noćna mora, ali sam izbjegla odvajanje i presretna sam zbog toga.
Znam par cura u 42+ koje su morale na cr samo zbog godina.
Ja sam išla na planirani CR dan iza termina,bez trudova,sa spinalnom anestezijom,budna totalno.Definitivno ne radi god.jer sam imala 31 nego zato jer je mali bio na zadak i naravno rizična trudnoća jer je ivf,tako su dr.rekli,a valja napomenuti i to da je trudnoća stvarno bila savršena do 36 tj. kad sam prokrvarila (smeđarila) i moja dr. mi rekla to će biti hitni CR,međutim bolnici sam ostala dan po dan sve do poroda jer se sve smirilo i kako sam rekla dan iza termina CR.
sretna, trudnoća sama po sebi NIJE rizična samo zato što je IVF. zadak, krvarenje i sve druge komplikacije se dešavaju i u spontanim trudnoćama i IVF nije = rizična trudnoća! poludim na činjenicu što još ima liječnika koji je tako tretiraju.
Mojca, ne mogu vjerovati da je Podobnik rekao da ne može kada samo zato što je ivf! to su notorne gluposti!
:-o Od naših me ginekologa ništa ne čudi. Na predzadnjem pregledu (kolor dopler zbog navodno graničnih protoka u perifernoj cirkulaciji) dva dana prije poroda dr. je u pola sata, koliko je pregled trajao, 15 minuta potrošio da mi objasni što u RH znači roditi dijete s Downom (jer nisam išla na amnio, jelte), kao vani to nije problem jer u NL npr. dobiju 1400 eura pomoći, a kod nas si prepušten sam sebi i pitaš se što ti je to trebalo (nabrajajući primjere iz svoje okoline).
ovdje u DE IVF nije indikacija za carski..rodila sam s 40 i 5mj te drugo dijete rodila ekspresno za tri sata..
ginekolozi cesto generaliziraju..npr meni je gyn rekla da necu dobiti mengu dok god dojim. koje generaliziranje. a onda sam joj rekla da sam i nakon prvog poroda dobila nakon 7 tjedana..
[QUOTE=frka;2564607]sretna, trudnoća sama po sebi NIJE rizična samo zato što je IVF. zadak, krvarenje i sve druge komplikacije se dešavaju i u spontanim trudnoćama i IVF nije = rizična trudnoća! poludim na činjenicu što još ima liječnika koji je tako tretira.
Ja to znam vrlo dobro,da ako je sve ok i imaš 30 god.da nema veze da li ivf ili spontana trudnoća,ali svi te drugčije gledaju i tretiraju kad ti u trudničkoj knjižici piše ivf-icsi.To je bilo prije 9 god. a mislim da je tako i sad,činjenica je da smo drugačije,npr. kad idem endokr.i kažem da se spremam u postupak,hitno me primi,kad sam u postupku pa idem u dnevnu bolnicu na injekciju,sestra je ljubazna,poželi sreću i tako dalje do trudnoće sve je drugačije.
Ajoj! onda sam jos sretnija nego sto sam mislila :-). Znala sam da je drugdje skuplje, ali meni je ovo bila odlicna solucija, jer mi je bilo blizu- najblize nakon Pule, a izgledalo je da ce biti ok, a i takve sam preporuke dobila.
Ups- vidim da smo otisle daleko s temom....
meni nisu nigdje predlagali Cr samo zbog ivf-a i godina. Pula inzistira na vaginalnom- i to bi bilo ok, samo da prate tjedne he he he, ali s obzirom na tu manjkavost, morala sam dalje traziti :lol:.
Stvar je poprimila drugaciji tok nakon drugih stvari....
Evo i mene u Klub 39+ s prvim postom. :-) Staromodno mi je to etiketiranje kao rizičnih, starih rodilja, al bitno da meni stigne bebica. I lakše mi je kad vidim da nisam jedina koja krije MPO. Ne da mi se objašnjavati ljudima sve to i gledati sažaljive poglede, to je moja i muževa stvar. Jedva čekam svoj IVF ICSI i nadam se da ću postati ponosna 40-godišnja mama. :)
Potpis na kadaunu i inesz iako to najcesce izaziva obranaske reakcije i nije ugodno za cuti. Iz moje perspektive, sto je prije zena 40 plus spremna na reality check to su vece sanse da ce uistinu i postati ponosna mama a ne zavrsiti u kategoriji ucinili smo sve. To konkretno znaci spremnost za donaciju js i alternative tipa posvojenje nakon par smislenih ivf pokusaja s vlastitim js. Samo neznalice i muljatori ce zeni od 40 god traziti hsg I izvrgavat inseminiranju.
A zena 40 plus u mpo je u dvostrukom izazovu suocavanja s logistikom mpoai stila uputnice i putni nalozi suocavanja s realnoscu nje ih godina. Sto brze to odradi i uzme proaktivni stav da sama brze iskopa mpo doktora ko ce joj bit sto iskreniji i referirat je na prave stvari bez zavlacenja u dijag ostici to bolje. Za sibenik moja preporukaa bi bila cito ako je z og novaca mogu e. Vrijeme je novac rijetko gdje je to tako ocito kao u mpou iznad 40.
Pozdravljam vas i na ovoj temi...
Ja ne spadam u 40+ ali moj muz da...pa sam mislila ko drugi moze dati bolji savjet od vas.
On ima kcer iz prvog braka ali mi nikako nemamo srece. ... On ce sad 42 i stalno slusam da prestanem forsirat i njega i sebe jer je on prestar... Kaj muskarac od 42 spada u prestar?? Ja ne zelim odustat.. Ja sam 85' god.pa imam jos desetljece pred sobom!
nivesa,
tvoj muž sigurno nije prestar u biološkom smislu da bi bio roditelj. a o njegovim emotivnim, psihološkim, i drugim razlozima radi kojeg bi se smatrao "prestarim" za ponovno roditeljstvo-o tome ne mogu....
istina, starenje utječe na broj i pokretljivost spermija, ali te su promjene najčešće male, tako da većina muškaraca koja je bila u mladosti plodna zadržava plodnost i starosti (tj. iznd 65. godine).
međutim, ako TM ima dijete iz ranijeg braka, ne znači da je sada ploan, mogle su nastupiti promjene kod njega koje su dovele do neplodnosti. postoji tzv. sekundarna neplodnost tj. nemogućnost imanja djece nakon što je netko već imao dijete. ako dugo pokušavate, najbolje je da oboje napravite pretrage. najlakše je početi spermigramom, a onda pretrage za tebe-osnovni hormonski status (osim spolnih hormona obavezno i tsh) i ginekološki pregled.
2012 sam bila t 27 tj i postali smo roditelji malenog andela....tako da sam sigurna u njegove plivace :-) ali ja sam do tada od svih ginekologa, a bilo ih je barem 10, slusala da nikad necu prirodno ostat trudna zbog anovul.i pcos jajnika...tako da kad sam najprirodnije bez ikakvih tableta ili injekcija ostala t nastao je sok sa svih strana. A moj m je fizicki i psihicki spreman i zeljan postati tata po drugi put. U ok formi ,zdrav i vesel. Dok ja sa druge strane....nekoliko dijagnoza, mozda malo depresivna zbog svega skupa ali se trudim maximalno ....
nivesa,
žao mi je radi gubitka bebe. :-(
policistični jajnici jedan su od najčešćih uzroka ženske neplodnosti. na vama je da odlučite hoćete li pokušavati ostvariti spontanu trudnoću ili ćete potražiti pomoć u medicinski potpomognutoj oplodnji.
ja bih da sam u takvoj poziciji tražila medicinsku pomoć, ali za mpo potreban je dogovor i obostrana želja partnera, jer mpo je sve samo ne lak put do roditeljstva.
sretno!
Hvala, ja ne odustajem! A ni on! Zelimo bebu oboje, dao mi je doktor jos 3 mj spontanih pokusaja a onda idemo na MPO.....
Nivesa, nisam pažljivo čitala tvoje postove, ali ono što je ključno za razgraničiti je da ženama puno prije ističe biološki sat, nego muškima. Tako da 42 godine žene su jedna priča, a 42 godine muškoga druga - barem ako govorimo o reprodukciji. Znači, ključno je, za uspjeh u MPO-u (iako niti to nije neka prognoza uvijek, a kamoli precizno predviđanje) tvoja dob. On je (dobno) relativno nevažan.
Hvala vam puno na svemu. Ja sam bila na mpo "obradi",ali uvijek mi je nekaj falilo ili nalaz nije bio zadovoljavajuc.....u meduvremenu sam ostala t i naravno, od svega odustala.... A dalje cemo vidjeti...
Znam da su ovdje uvijek dobro došle vijesti o 39+ trudnicama iako nisu naše forumašice. Moja draga znanica je trudnica, u 45-toj je godini, prva T, 3 mj. i za sada sve ok, a tako mora ostati do kraja :). Ne moram vam ni reči koliko me vijest razveselila.
Tiki_a :heart:
je li spontana trudnoća? puno ~~~~~ joj šaljem ~~~~
Čestitaj joj i u moje ime. :-)
Da bude super lako do kraja.
Inesz, da, spontana T. ...Hvala Mojca!
tiki-a, prekrasna vijest! čestitaj i u moje ime :)
i ja sam u 45-oj pa mi tako drago za moju vršnjakinju :)
Evo da se javim...ja s okruglih 40 upravo sam na pikanju, dugi protokol...idem usprkos statistikama pokusati da moja N dobije sestricu ili brata...
Ono sto nema veze sa statistkama , a mene je mucilo...naime mene je mama rodila sa 39 (brat je imao 15g) i to je tada bilo neplanirano cak je htjela odustati i ici na abortus ali ju je dr vratio kuci da malo razmisli :) Ono sto cu sada reci mi je dosta tesko i sad iz ove perspektive izgleda skroz glupo i sramim se toga...ali kroz moje djetinjstvo u osnovnoj i srednjoj skoli ja sam se sramila sto su moji roditelji puno stariji od svih ostalih ...sto su tada i bili kao iznimka...no ono sto je bilo kasnije na faksu je to da sam ja nekako drzala svoje roditelje da budu aktivniji nego njihovi vrsnjaci koji su vec pozenili svoju djecu
Eto ja podijelila sto me muci....a ja btw rodila prvo s 36 i sad bih jos jedno :) i ne osijecam se staro ;) ili samo tako mislim
Željka sretno s pikanjem, da bude kvalitetnih stanica :klap:
I mene je mama rodila kasno, s 37 godina kao 4 dijete i isto me ponekad malo mučilo kroz djetinjstvo to da imam stare roditelje mada ne previše jer je i moja naj frendica iz djetinjstva imala isto tako stare roditelje a bila je prvo dijete. A sad si mislim da sam barem ja s 37 rodila svoje prvo! Naravno da se ni ja ne osjećam staro, živim relativno aktivno i bavim se svim i svačim. A bitno je samo kako su ti stvari u glavi posložene, a ne što okolina misli. Mm i ja smo već davno zaključili da će to da nam dijete (djeca!?!) ima stare roditelje biti njegov problem a ne naš pa neka se čeliči:lol:
tiki_a puno sreće tvojoj prijateljici! Nedavno je i mene jedna gospođa uvjeravala (i valjda tješila) da je danas OK rađati do 45! Ako ima još koja dobra stanica zašto ne?
Tal,
jeste li blizu kretanju postupak?
hmmmm......... da i ne . Krv vadila i čekam da bude gotovo za 3 sedmice , a muž radi spermiogram ponovo u st bolnici 18.3. a do tad i nalazi krvi gotovi . Ali danas sam bila kod dr. naručena zadnji dan M na ultrazvuk i otkrio da imam polipe :-( a osim njih i cistu i miomčiće ....uglavnom cijela plantaža kod mene . Dr je rekao da ova cista nije nešto opasno i da neugrožava ništa kao i niomćići ali da polipe moram skinut ako mislim na postupak tako da sutra ujutro startam sa vađenjem Ca 125 i kad to bude gotovo na dogovor za vađenje polipa :-(
Hebemu, baš plantaža... :(
Miomčići nisu nikakva prijetnja, ako ne dotiču endometrij. Znaš li kako su smješteni? Ciste znaju same od sebe nestati, one su najmanja briga, znaju biti gnjavaža ako se vraćaju... a polip najčešće ipak traži odstranjivanje. Držim fige da što prije sve odradiš i kreneš u postupak.
Hvala Mojca ......nadam se da će bit sve ok samo šta bi ja da mi to što prije urade da mogu u postupak krenuti . Neznam koliko dugo moram čekat termin u kbc st ? Na žalost ne znam :neznam:kako su miomčići smješteni ali znam samo da je dr reka da nije opasno i nepravi neku smetnju za oplodnju ........ :-) samo polip mora van :cupakosu:
piki, nisam se javljala, ali jaaako me razveselila tvoja T. Sretno do kraja (mojoj vž-dinki :) )!