Pa to po meni slobodno može biti jedna tema…hrana je hrana, a naši stari su nekad također bili djeca i također su večerali :mrgreen:
Oluja ideja je odlična, svatko izabere što mu paše i obratno.
Printable View
joj blago vama, koliko super ideja....
ja više ne znam kaj da dam svojim alergičarima za večeru.
jel ima netko neki recept za popečke od povrča, a da nejde jaje i gluten?
ma kako da ne
prženice, peksimeti, uštipci, palačinke, štrukle, knedle... totalno lagana hrana, za razliku od ovoga što je hatatitla nabrojala
a ja bih se ubila da za večeru moram nešto peći ili pržiti
a mislim da ni moja djeca ne bi bila sretna s time
bolje da im "givit" stavim u želudac
ja sam općenito prženje maksimalno zamijenila pečenjem u pećnici, dosta toga se može tako riješiti.
I prije nego zdravlje, težina takve hrane i bacanje ulja, razlog mi je što mrzim dugotrajno stajanje za šporetom uz ulje koje prska, na kraju mi sve ispadne sirovo jer jedva čekam da završimo s tim.
sada pravim polpete od tikvica, tako da pomiješam ribane tikvice, par jaja, svježi sir, sitno sjeckanu pancetu i nešto brašna (ne pitajte me za količine) i ispečem u kalupima za muffine.
tako i ja ponekad
izmiješam povrće, zobene pahuljice, jaja i vrhnje/mlijeko i u kalupe za muffine
ali to prije za doručak nego za večeru
Ja cak ni ne stavljam u kalupe, ako su polpete. Pa drze se same od sebe u koliko-toliko polpeta obliku. U kalupu pecem projice i slicne stvari.
ako imaju dosta tikvica koje puste vodu, draže mi je u kalupima, prvi put kad sam radila probala sam oboje i ove su mi bile bolje. nije polpeta oblik, ali to mi nije bilo bitno.
Inače mesne pravim na pek papiru samo.
moje su sinoć za večeru jele kravlji sir i narezanu zelenu papriku
večer ranije jogurt i jabuku
ni ja ne dajem prženo za večeru, svima nam to teško "sjeda" na želudac
Ne zalijepi li vam se to za rubove kalupa?
ja bas imam potrebu nesto jace im dat pred spavanje...valjda jos brijem kak ce spavat cijelu noc od toga :roll:
pa onda im daj normabel :-)
mislim, ako je cilj da dijete spava, pa i pod cijenu nedobrosti, šta se mučiš :-P
Imaš ti pravo,al možda bolje tablete za spavanje. Šta je sigurno,sigurno je. 8-)
Večera (ako je jede, najčešće ne, tj. malo i čudno jede)
jogurt (ponekad dodam sitno sjeckane suhe smokve, grožđice, neko suho voće)
palenta i svježi sir
skuta i crne masline ili škripavac i masline
pecivao od sjemenki (sjemenke buče, suncokreta, lana i sezama miksam i povežem jednim jajetom ili chia sjemenkama), pečem 20 min. na masnom papiru, dodam feticu skute - prefino!
peciva od svježeg sira, jednog jajeta, sezama i mrvice brašna od pira (20 min. pečenja, prefino nešto, sutradan su jako svježe i mirisne, dosta mekane iznutra, izvana je hrskava korica)
palačinke od zobenog brašna (zobene, jaje, mrvica nekog mlijeka, voda, prstohvat sode bikarbone) namazane sa bademovim/indijskim maslacem i malo meda
sjemenke zoba
pahuljice od pira sa medom (bez ičega), da hoće bilo bi rižino ili bademovo mlijeko
zobene i miksano voće
ako ne ruča probam uvijek sa ručkom
Nama je vecera nekako najmanje bitna pa jede... nesto. Voce uvijek zeli, pa to prodje, ako sve drugo odbije. Za dorucak voli jogurt (sa zobi i vocem) pa onda to obicno ne dobije za veceru. Jucer je jeo naan, ugrijan u pecnici s mekim kozjim sirom i pecenom puretinom. Danas ne znam, predaleko mi je jos to...
mi jedemo za večeru često i šta ostane od ručka jer kasno ručamo
tipa ostatak mesa, salatu - ali to su male količine
općenito malo večeramo jer ručamo poslije 5.
jedemo lešo povrće (npr blitvu, pire od tikvica, pire od brokula i krumpira), svježe sireve, jaja kuhana
domaći krumpir na pole
puru ili griz
fermentirano mliječno - jogurte i sl.
spominjane muffine od povrća ili voćne sa zobenima
zobene kuhane na mlijeku s malo kakaa (lažni čokolino popularno zvan kod nas)
rižine kuglice s povrćem
za pecipale, palačinke i slično treba bit poseban dan hahahah, a uglavnom ću to radije napravit za doručak, prosjek je možda 2 puta mjesečno, kad se požele.
ne znam otkud taj mit da je dobro nadupan spavati, to je nezdravo i teško je spavat kad organizam radi nešto što je trebao napraviti prije 3h.
Slažem se sa krumpiric. Ja nekako navedeno serviram ako nije jeo ručak. U protivnom jogurt ili banana, ne bih pravila bakanalije prije spavanja. A za sve što pečem mi treba ni 5 minuta pripreme, a pećnica ostatak odradi sama, tako da mi je to najmanji problem - ili je to takva perspektiva mame čije dijete slabo/malo/izbirljivo jede.
Kod nas su palačinke, štrudle i topli sendviči često za večeru. Meni je veći problem takva jela servirati za doručak, isključivo zbog ranog ustajanja.
Naravno jede se i griz, žganci, ostaci od ručka, sendviči, pekmez.....
Sve ovisi jel popodne ili ujutro u skoli, jel na praznicima i kada ide spavati. Tako da imamo raznih kombinacija. Od ostataka rucka ili jace vecere do lagane vecere.
S time da ona nikada nije bila jutarnji jelac.Tek ju od podneva krene. Sto se tice pecenih jela domet mi je pureci snicli ili pecena jaja kad je recimo u skoli do 7 i dode gladna ko vuk ili recimo palacinke za koje je zaduzen MM.
kad čitam vas... moja djeca su fakat jadni jadničci
nema šanse da se kod nas potroši više od dvije minute na pripremu večere
pečeno jaje je vrhunac angažmana
Ovo imam doma.... Imam jednog jutarnjeg jelca koji si za doručak maže zaseku na kruh, ali i jednog koji bi najradije samo popio mlijeko i do podneva ništ drugo (jedva smo našli način kako to riješiti).
Drugo dijete je pretežno popodnevni jelac, pa ako nema kuhane hrane, jest će kekse i što već nađe... Pa onda radije imamo kuhano/pečeno/razno u 6 ili najkasnije 7 navečer - kompletan obrok. Danas se recimo za večeru planira chinese chicken. Pileće bijelo meso je već od jutra u umaku od soje (ne previše, samo malo - umjesto soli), rižu ćemo skuhati i povrće prodinstati neposredno prije večere. To je super brzo gotovo jer povrće se ne pirja do mekanog nego mora ostati hrskavo. Hranjivo je, a istovremeno lagano i zdravo: http://www.tasteofhome.com/recipes/v...icken-stir-fry
ma to uvijek možeš
toga barem ima ;-)
ovo je bitno.
ako ručamo poslije pet, a radnim danom ručamo, onda sigurno za večeru ne palim štednjak. i pojedemo nešto malo, il od ručka ako je ostalo, il feta kruha s nečim i tako.
al ako ručamo oko dva, vikendom, pa onda idemo na more, e onda kad dođem doma s mora oko osam-devet, dobro legne baš neka fina večera. na brzinu, naravno, al onda dolazi u obzir paljenje štednjaka. al ne i pećnice lol il raditi mafine.
za takve večere, sad po ljeti, ono što ja najviše volim, je izvaditi na stol svašta nešto fino, ili onako s onog paralelnog topika jela bez kuhanja, odnosno s minimalno kuhanja.
a mogu i palačinke, naravno.
joj, ma sad je ljeto, lako je sad, narežeš par pomidora, mozarele, i malo bosiljka, i kud ćeš bolje.
baš
mi živimo na salatama
krastavac u jogurtu, feta umjesto soli, malo kopra gore i padaš u nesvijest od finoće
rajčica sa bilo kojim sirom
sirova paprika punjena pravljim sirom i špekom...
to moji sada večeraju
ali, oni su već dovoljno veliki da si sami uzimaju, moj angažman je nula minuta
ma nema potrebe
pa konzervirani je zdraviji od svježega
E ovako,
jucer sam pokusala napraviti te vase povrtne muffine jer su mi se ucinili zgodnom opcijom za plazu.
Stavila sam jednu veliku naribanu tikvicu, naribani luk srednje velicine, dva jajeta, malo mlijeka i zobene pahuljice. Smjesa mi se ucinila rijetka pa sam dodala i brasno dok nisam postigla gustocu kao za izlivac.
Usula u kosarice za muffine, poslozila ih u kalup i frknula u pecnicu na 190 stupnjeva, pola sata.
Izvana su bili zlatnosmedji, a iznutra skroz gnjecavi i sirovi, vratila sam ih jos malo na 200 stupnjeva, ali postigla sam samo to da zagore izvana. Jos su se i spljostili (a bili su se lijepo napuhali).
Pomozi lastane, gdje sam pogrijesila?
Jesi posolila i iscijedila tikvice? Nisam pravila takve muffine, ali mi se čini da je caka u ovome. I svakako ide brašno, ja radim gušće nego za izlivaču (kad radim popečke).
meni to uopće ne izgleda fino, ti mufini od tikvica. ijao, još sa zobenim pahuljicama, mlijekom i kapulom.
bolje pohane tikvice za na plažu. varijanta B, fritaja s tikvicama (omet) :konzerva: :mrgreen:
zobene pahuljice su umjesto dijela brašna, zapravo
ne osjetiš ih uopće
ni meni
sva ta slana tijesta s povrćem i možda nekakvom šunkom su mi bljak
muffini su slatki, slani možda sa sirom i to je to
povrće spremam na drugi način
forum je za punoljetne
slobodno
(iako... nemreš za nešto što probala nisi reći da je bljak)
A ja ti moram reći da su bili toliko ukusni i fini da smo ih muž i ja sirove pojeli :lol:
Kada idem pohati tikvice, moram se prvo spremiti i fizički i psihički, taj mi je posao dug, dosadan, naporan, znojan, vruć i masan. Omlet s tikvicama za bebu i to da se crva na plaži - hvala, ali ne hvala. Ovako mu uvalim muffin u ručicu pun dobrih hranjivih namirnica - zobi, povrća, mlijeka i to mi je istodobno i praktično i zdravo i riješila sam pet muha jednim udarcem.
Tikvice nisam ocijedila, a zobene su mi i trebale imitirati brašno. Ima li netko još koje moguće riješenje, osim cijeđenja tikvica?
probaj sa mješavinom integralnog, raženog i zobenih, izbaci mlijeko odnosno dodaj malo ako treba.
ja umjesto mlijeka stavljam jogurt
pomikaki, napisala sam na drugom topiku jučer
konzervirana kuruza ima 40% veća antioksidans svojstva
Stvar navike. Meni je sve pohano i utapano u ulju odvratno.
Ima jedan kolač gdje zobene, sitno mljevene glume brašno i u kombinaciji sa jogurtom i maslinovim uljem nitko ih ni ne nasluti. I djeca ga baš jako vole. Ostatak su jabuke, grožđice i cimet.
A konzerva sama po sebi? Konzerve sadrže olovo, jednako štetno kao živa. Nikada ne bih hranila dijete hranom iz konzerve.
ja ne razumijem kako netko može misliti da je danas ovo moguće. kad imamo toliko propisa o hrani da je moguće da se, sasvim legalno i pod normalno, na svim svjetskim policima, nalazi hrana puna olova. :?:
Citiraj:
Prve su bile izrađene od kositra, u čijem je sastavu bilo olova, zbog čega su u hranu prodirali teški metali te su vojnici umirali od trovanja olovom. To se dogodilo i sredinom 19. stoljeća, kada je dio britanske ekspedicije na Sjeverni pol predvođene sir Johnom Franklinom poumirao zbog trovanja, jer su tri godine jeli konzerviranu hranu,