X :lol:
znači zbog uloška sam s 14 spustila nogu sa stolca! :mrgreen:
Sve sam smislila.
Napravit ćemo jednu kružnu akciju. Prvo ću recimo ja pozvati cijeli čopor fino odgojene djece (prijave u inbox, molim) na ručak sa zadatkom da tamo isprigovaraju mojoj djeci sve što se isprigovarat glede bontona za stolom da. Onda će moja djeca od toga postat fina (kaže tangerina da to šljaka, taj socijalni moment). Zatim ja šeljm svoju djecu po zadatku na ruček kod sljedeće na listi. Mislim da ćemo tako svi profitirat.
Disklejmer, ne odgovaram za onu prvospomenutu finu djecu ukoliko se kod mene pokvare. U tom slučaju se povlačim iz projekta jer mi nema spasa i prelazim na plan B, a to je ovaj zadnji o čekanju snajke odgojiteljice.
Samo ne smiješ ni pretjerati! Bila nam je prije ljeta jedna cura na igranju pa ostala na ručku. Najmanje 30 puta je prijekorno pogledala moje cure i opominjala ih ljubazno: molim te, ne mljackaj. molim te, možeš li ispravno držati nož. molim te, zar si zaboravila da sam te upozorila da mljackaš. hej, opet mljackaš.....itd, itd.
I mljackalica i nemljackalica su kolektivno odlučile da im je to zadnje igranje s njima u životu :mrgreen:.
Moj mali još i sad u svojoj nježnoj dobi od 11 godina zna jesti salatu rukama, tako mu je valjda finija. Ja mu obično kažem nešto kao 'pametni znaju čemu služi vilica' ili 'nema šanse da te pustim kod nekog jesti, obrukat ćeš nas teško'. Ali, mali pametnjaković u gostima ipak više pazi (bake, ujaci - to se ne računa pod gosti, to su domaći i tu je ok bit prase), čak mi se pohvalio da je na nekom izletu baš sve jeo s vilicom, čak i kad su se drugi dečki namjerno blesirali i jeli prstima.
Ali, uhvatim ga kako si gleda u one masne prste i vidim mu u oku želju da ih obriše u majicu. A onda me škicne ispod oka, susretne moj ledeni pogled, uputi mi šarmantni majasetosamošalim osmijeh i ode oprati ruke ili ih obriše u salvetu.
Nema šanse da ćeš biti svinja preko moje grbače, to kad te nekoj nesretnici uvalim ili kad si sam veš budeš prao onda flekaj koliko hoćeš.
Moram uletiti u ovu temu jer smo bas zavrsili s ruckom i jos sam svjeze ljuta na mladeg sina. Ima 4g i naviku brisanja ruku u sve samo ne postavljenu salvetu uz tanjur i krpu na krilu.
Isprva je usta i rukice brisao u svoje rukave i majicu,a kako sam mu stalno kvocala prestao je. Sad brise u stoljnjak (cak i u plasticni),tapicirung stolca ili dasku stola (od ispod)...a najbolja inovacija mu je brisanje masnih prstica s ostacima hrane u svoju kosu!!!
Objasnio mi je da hranu mora dirati prstima iako ima postavljen sav bestek jer tako zna da li mu je fino..
Ma hajde, i nije tolikostrasno ako dijetejede batak, pa masna usta otare rukom ili tako nesto
Ali ako brise i rukavom, i stolnjakom, i o stolce, i o majcinu majicu... pa koliko je to hrane oko usta. Pogodi li ijednom usnu supljinu ili zlicom i vilicom sminka po licu?
Pa i moja od 9 i pol svakako jede, najbolje mi je kad ima zmazane ruke, nesto bi pojela, ali joj se neda ici prati, pa direkt sa glavom u tanjur!
Onda pozelim da jede prstima! Dakle, uvijek moze i gore.
No, ona je uglavom ok, dok mali od 3 i pol brise ruke
posvuda, najbolje o trosjed, a lice u majicu na ramenu.
Opominjem, prijetim, oni presanu, pa opet iz pocetka, u krug. I znaju oni da to nije lijepo ni pristojno, ali su jednostavno lijeni. A ja prelijena da ih stalno korigiram.Nekad samo uzdahnem kad ih vidim i napisem tu koji post.
Ahahahahahahahahahahahahahaha
Jedino imaju dobru naviku pranja ruku, posebno prije jela, jer sam ih uvjerila da su streptokoknu anginu pokupili jer su stavili prljave ruke u usta. Tako da samo spomenem Silapen strasni!!!
Je li to pitanje meni?
Pojede ok,samo su prstici masni i to ga smeta pa rjesenje koje je brze od odlaska u kupaonicu na pranje. No, zasto ne koristi krpu koja mu je ponudena? Inat?
Ja sam dugo skrivala našu "svinjastu" tajnu od ostatka svijeta...sad vidim da nas ima još. Kod nas je počelo ovako... Princeza Sofia je igrajući se vani u dvorištu s kanticom i lopaticom trčala u kuću svako 2min prati ruke,a ja sam stvarno više bila preumorna za trčanje. Jedina rečenica koju je iz prve poslušala i slijepo je se bez iznime drži i dan danas je "Ma obriši tu u majcu,šta će ti bit" :-/ kriva sam
:lool:Citiraj:
Princeza Sofia je igrajući se vani u dvorištu s kanticom i lopaticom trčala u kuću svako 2min prati ruke,a ja sam stvarno više bila preumorna za trčanje. Jedina rečenica koju je iz prve poslušala i slijepo je se bez iznime drži i dan danas je "Ma obriši tu u majcu,šta će ti bit" :-/
Joj, baš sam se nasmijala. Vesela tema!
Otvaračici topika ne znam što bih rekla, ja nisam baš tip za tips&tricks.
No mislim da ako joj je to jako bitno i to zrači iz nje da će dijete to u 95% slučajeva i usvojiti. U 5% slučajeva neće, jer ima neki osobni issue s tim, pa će se onda u odraslom dobi sam gombati, kako zna i umije.
Bez obzira što mislim da postoji nekakav globalni konsenzus o pristojnom ponašanju, on je danas prilično labav, pa kod ovakvih stvari koje nisu od globalnog značaja razumijem i mimu i ninočku.
Bitno je da je roditelj autentičan. :mrgreen:
Što se tiče marte, teorijom vjerojatnosti ne može ni biti, pošto ima 4 djece, da sva budu po špagi. No mislim da ipak ne mora čekati do snajke. Ono što je tangerina rekla zaista djeluje. Sad možda ne dok je sin još 8 godina, ali uskoro hoće.
Ja se baš ne mogu sjetiti kako je moja cura jela kad je bila mala, ali mislim prilično pristojno. Genetski ili uz našu pripomoć, ne bih znala više reći :mrgreen: ali ja sam u nekim stvarima prilično gadljiva, pa ne bi baš išlo da mi briše usta o moju majicu ili dzemperčić pogotovo ako su nešto finiji.
Baš bi mi falilo malo maslinovog ulja ili šalše na vunenoj vesti. Stoljnjake nemamo.
Od brisanja šmrklji o rukav me jeza podilazi.
Doduše pitam se kao i apricot, kako vam djeca jedu kad tu ima za majicu i dječju i roditeljsku, fotelju, pod..itd
No zapravo htjedoh nešto drugo reći. Curka je 14 i ruča u školi. E sad da li ih oni tamo suptilno uče lijepom ponašanju za stolom, ili je to grupna dinamika, uglavnom unazad dvije godine jede izuzetno fino. :mrgreen: i upozorava mene i muža ako napravimo štogod što nije po bontonu. Ako slučajno nešto zaustimo dok nam je hrana u ustima, samo nas prostrijeli pogledom i kaže: ne priča se punim ustima. :mrgreen:
Sve u svemu to mi je ok, jedino moram paziti kad smo na okupljanjima šire obitelji, pa ima par njih koji što zbog navika, što zbog starosti mljackaju ili jedu ne baš lijepo. Vidim kako se cura odmah ukoči, :lol: pa joj šaljem poglede tipa: nemoj slučajno štogod reći.
potičem ih, naravno, lijepom ponašanju za stolom, no, pri tome mi nikad ne bi palo na pamet upozoriti ih da se ne priča za stolom ili punim ustima i sl. (ok, ako baš ispada hrana van...). Ja volim kad je za stolom vesela, opuštena atmosfera...zapravo i nemamo svaki dan priliku tako se kupiti, tako da kad možemo ne želim oko sebe prebiše strogoće, napetosti...
Ja sam sad postiđena kad vas čitam, jer uviđam da smo mi prava prasad kad je jelo u pitanju naspram vas :mrgreen: Moja djeca su mlađa, ali imaju naviku obrisati usta rukom (nisu vidjeli od nas, kunem se), a meni to nije nikakav bed, niti mi je to za kažnjavanje. Upozorim, skrenem pažnju na salvetu i to je to. I čini mi se da to rade instiktivno, a ne namjerno. Mi nemamo neku kulturu hranjenja, jedemo gdje bilo i kako bilo, mljackamo, prolijevamo, pričamo punih usta, ma isti smo kao ona debela crnačka obitelj iz filma Kuća debele mame :mrgreen: Samo što oni jedu za stolom u blagovaonici, a mi na kauču za malim stolićem :mrgreen: U restoranu smo fini i pristojni, ali kući si možemo dati oduška. MM i ja smo zasad na slobodi, nadam se da djeca neće postati delikventi zbog takvih tričarija :mrgreen:
Za stolom se naravno ne samo priča, nego veselo brblja, ali ne punim ustima. Po njoj. :mrgreen:
Mm i ja smo tu puno fleksibilniji, no nemam ništa protiv njene faze. Lakše se je opustiti od pravila, nego ispravljati krive Drine.
Pred koji mjesec dana smo bili na jednoj poslovno prijateljskoj večeri.
Ostala sam paf, kad je jedna osoba počela čistiti ostatke odreska među zubima, vlastitim prstima i noktima. A tu i tamo vidim ljude koji zaista vrlo unapetitlich pričaju punim ustima. Čovjek se lako zaboravi.
A ja bi moju poslala k marti ili pokretacici topica da se opusti i par puta posteno usvinji.
Najgore mi je kad pizzu ganja po tanjuru nozem i vilicom.
Ok, krilce moze u ruke, ali nista drugo.
Procitaj svojoj sestogodisnjakinji Finu Ninu, mozda upali.
None mi je svojedobno pričala kako su je roditelji (iz fine familje, molit ću lijepo) s početkom 1.svj.rata stavili u talijanski katolički internat; tada je to bilo šik, da 10-godišnjakinje nakon par godina izađu lijepo odgojene :mrgreen: .
Kako je strogoća bila ravna onoj u gulagu, nije dolazilo u obzir da netko pri obroku mljacne, da sve ne pojede ili da nedajbože nešto ispadne s vilice - časne bi ih istukle do krvi. Tako bi ona, jadna, kad bi dežurna prošla mimo nje, trpala nepoželjnu hranu u gaće i tako poslije hodala okolo sve dok ne bi "stiglo" vrijeme za otići na WC :lool: .
Ajme strave,
Ali nona ti se dobro snašla.
A tko je prao te gace
nemam pojma. možda same?
moja kolegica s posla je isla do 4 u boravak, tad su ih posteno natukli ako nisu sve pojeli za rucak. i ona je postala strucnjakinja u skrivanju hrane koje gdje.
eto bilo je to i pocetkom 80tih
Moja ne briše ruke u majicu kad jede, ali zna joj se zaletiti da obriše u hlače, ako joj krpa nije nadohvat ruke. Inače, čim su joj ruke malo masne ,traži krpu da ih obriše. Ne voli jesti rukama, čak ni ono što se inače i jede rukom. Jedino je ne mogu nikako odviknuti od mljackanja. Povremenom flekanju uzrok su stavljanje jedne ruke na stol a druge ispod stola i sjedenje ukoso, pa joj zna kapnuti na majicu.Znam joj reći da sjedi kao kauboj za šankom a ne curica.:roll:
moja ima hrpu nepoželjnog ponašanja
ali to nije nikada radila
tako da se mogu malo zgražavati :-D
(zato u širokom luku obilazim teme gdje se piše o dječjoj nesuradljivosti kod doktora)
zato joj ćaća, kada opere suđe, obriše ruke o hlače :-x
vjerojatno radi prenosa tlacenja kojeg vucem iz djetinjstva moja 3godisnjakinja je ispala picajzlasta,cim malo zaprlja ruke vice da joj dam salvetu,jucer kazem da me dodje poljubit a ona da ne moze jer je musava oko usta...:lol:
dok MMa nema doma cipele bi po ulasku u kucu odma presvukla i pospremila u ormar,no sad je doma i ljen je to uciniti sa svojima nego ih samo ostavi u hodniku i sad odjednom vidim da to radi i ona...:-x
nekad joj dodje da kopa nos u javnosti i ja ju opomenem da to radi samo doma, MM se ne slaze (on joj ne bi dao nikako) ali bome svima ruka nekad nesvjesno poleti tako da mu kazem da ne bude licemjeran...:mrgreen:
U strahu od snižavanja osobnog rejtinga ne smijem napisati da sam nedavno slučajno otkrila dugogodišnji hobi mlađe koja je inače superuredno, bontonsko dijete.
Samo da za početak napišem da se ne zaebavam, ne provociram, ne provodim sociološko istraživanje.
Dijete opisano u prvom postu je moja kćer. I to dijete je sada neurednije nakon jela nego što je to bila kao dvogodišnjakinja.
I meni to nije prihvatljivo. Ponovila sam preko 9000 puta. Ne mogu reći da smo strogi roditelji, ali ni da smo pretjerano popustljivi.
Prihvatljivo mi je da se dijete slučajno zafleka, da ima mrlje zbog jela jer mu je pala hrana na odjeću, jer je nešto slučajno prolilo po sebi,
jer se igralo ili je crtalo, ali mi nije prihvatljivo da uz salvetu na stolu briše redovno usta o odjeću. Par puta je vani zamazane ruke krenula
brisati o mene, imale smo "ozbiljan" razgovor o tome (pedagoški ili ne, shvatila je da sam ljuta) da bi neki dan u parku obrisala ruke o svilenu
košulju svoje bake odnosno moje mame. Kad je vidjela moj pogled odmah je zbrisala.
Čini mi se ponekad da nije svjesna tog brisanja pri jelu, ali ako smo svi za stolom vidim da to pokušava napraviti i kriomice. Isto tako,
ruke briše i o navlake na stolcima.
Gadi mi se što budu masni isti dan nakon pranja, što je odjeća kad je stavljam na pranje s prednje strane cijela u flekama nakon jednog obroka.
I ruke je brisala o stolac valjda od treće godine, ali ovo s odjećom postaje sve gore.
Ne znam više što bih joj rekla i što bih napravila.
Nažalost, ne šalim se, ne zaebavam, ko što sam već napisala. I ne, nije mi prihvatljivo. Da mi je ne bih otvorila ovu temu.
Marta, ja mislim da si ti dobro prosla- od njih 4, samo jedno neuredno!
Kod mene je uspjeh na 50 posto. Jedno jede sve tako fino da se ja postidim :mrgreen:
Druga se zna obrisati u robu. Meni to smeta jer ne volim da je u flekavoj robi i uostalom, zasto ne bi koristila krpu :lool:
Meni je pricati o delinkvenciji i putu prema njoj preko rukava... onak, malo preambiciozno.
Vecini ljudi, osim Mimi :lool: ovakav obrazac smeta i nastoji ga popraviti, upozoravanjem, dodavanjem krpe :roll:
Ne pljescem ni ja.
Sad sam ustvari sretna da se ne brise o moji robu :lool:
A ovo, pa prestat ce to raditi.
U stvari, sad mi je zbog te nevjerice da je istina to što sam napisala neugodno što sam uopće ovo pokrenula jer ja imam
eto valjda tako glupo dijete da mojih 9000x9000 ponavljanja nema rezultata. I da bi neki da to vide smatrali da smo roditelji
koji ne drže do higijene i nekih uobičajenih normi lijepog ponašanja.
Ma meni nebrisanje o odjeću nije lijepo ponašanje, jer mi se to u stvari podrazumijeva.
I nikad nije mogla nikoga u našem domu vidjeti da to činimo. Ne znam radi li to još netko u njezinoj vrtićkoj grupi al iz vrtića
nikad ne ide tako jako zmazana. Bude nešto mrlja na rukavima, ali ne tako temeljito po cijeloj prednjoj strani majice.
Bolje nemoj čoksa, ova tema je silno popularna u bespućima internetske zbiljnosti.
A za još malo zabave, evo jedne Kratke priče, prigodno nazvane
SVINJE
U kućici od crvene cigle živjela je obitelj svinja.
Jednom su svinje sjele za stol ručati.
Sve svinje jedu svinjski: bez žlica, bez vilica i bez noževa.
Tatica je srkao ravno iz tanjura, mama je glasno mljackala, a djeca, uguravši prednje nožice i gubice u zdjelice, grokćući su gutala sve bez žvakanja.
Kao prave svinje.
Samo je jedan, najmlađi praščić. donio nož i vilicu. zataknuo ubrus za ovratnik, lijepo sjeo i počeo ručati.
- Zašto se ponašaš kao kakav čovjek?! - prijetećim glasom prekorio ga je tata.
- Koliko ti je puta već rečeno da se trebaš ponašati kao svinja?! - dometnula je mama.
- Sram te bilo! Sram! - složno su zacvilila ostala djeca.
Malog praščića doista je bilo jako stid - čak su mu i obraščići pocrvenjeli.
Strgnuo je ubrus i bacio na pod nož i vilicu. Onda se sa sve četiri nožice uspentrao na stol i počeo srkati ne samo iz svoje, već i iz zdjelica praščića koji su sjedili kraj njega.
- A, to je sad druga priča! - pohvalio ga je tata.
- Pravi junak! - sinuvši od radosti dodala je mama - Dođi k meni, mili moj, da te poljubim.
Praščić je preko cijelog stola jurnuo k mami, usput prevrćući na sve strane zdjelice, tanjure i drugo posuđe. Kao pravo svinjče.
Fina Nina su ti Algoritmove slikovnice.
Chandra.....uzmi par dana na glavu i dežuraj pored nje. Čim pomisli na rukav.majcu ili stolnjak ti upozori "Ne" na svako njeno brisanje u ubrus pohvali ju "bravo"
.. i daj joj keksić