-
Meni je velika pomoć dečko. Očisti, pospremi, skuha, pomogne oko nje. Ono gdje sam ja glavna je dojenje preko noći, dijete radi toga bude mirno, ne plače i on se može naspavati, napuniti baterije da mi bude desna ruka i sljedeći dan. Tako da za sada ne prolazimo nekakve krizne situacije koje sam očekivala.
-
zutaminuta, moze li moj decko doci tvom na tecaj?
agrum, ni ja nis ne stignem od svoje male. Ima samo 3 mj.pa se nadam da je to samo faza. Mala je ko cicak, ne pusta me. Odem u teretanu i njen tata bude s njom i to mi puno znaci, da se malo maknem od nunanja, papice i kakice. Po danu jako lose spava pa ju cijelo vrijeme drzim jer se stalno budi i onda place. Place samo kad je gladna i pospana, al il ju moram nosati ili bar pricati s njom. Cim odem u drugu prostoriju pocne prigovarati (pokusava pricati), moze se po njezinom brbljanju skuziti koliko sam udaljena od nje.
Nije me spasilo, al super su mi vlazne maramice za dezinfekciju duda i svega sto zvacu (Muller).
Vrtuljak je mrak. Kupila sam najobicniji na navijanje, a sad cu kupiti skupi, fensi jer me spasa a. Jako ga voli.
-
P. S. Meni nitko ne pomaze - mama zivi daleko, a svekrva kat nize, jedina njen pomoc je upozorenje da cu naviknuti malu na ruke. I to svaki put kad dode vidjet malu. I zato mi je od velike pomoci sto me mm spota kad kuham, umjesto da kupim nesto polugotovo. :)
-
Sada u tridesetima i u drugoj trudnoci vidim koliko sma zapravo lose bila organizirana nakon prve. Kuca mi je morala blistati, ja sam cistila svaki slobodni trenutak, totalno iscrpljena na kraju dana. Stariji sin je bio fantasticna beba (tek sada citajuci neke postove kako bebe mogu biti ovisne o roditeljima kuzim koliko je on za pozeljeti kao beba bio), miran, uvijek nasmijesen, znao je mirno lezati i cekati dok ja nesto kraj njega obavim, nije bio problem da odem u drugu prostoriju ni nis, da ga dam malo mami (a i onda ja ne bih odmarala nego sam cistila - koja glupost). Peglala sma sve zivo tada, cak i gace.
Sada cu drugacije. Obitelj mi je daleko i osim muza nitko mi nece moci pomoci. On radi jako puno, doma je oko 5 tako da cu vecinu dana biti sama s bebom. Ali definitvno dok ona spava ja cu odmarati, imati vrijeme za sebe. Kuhat cu i cistiti skupa s bebom ako to bude moguce (planiram je stavljati u maramu), ako ne, onda kad se muz vrati s posla dok ju on cuva. Ne peglam vise nista osim nuznog, ispraksirala sam se u kuhanju zdravih i brzih ruckova (a puno cu i zamrzavati vikendima kad budem kuhala ogromne kolicine)... Planiram i vise vremena provoditi s bebom vani, jer s prvim nisam mozda onoliko koliko bi bilo idealno. Park mi je blizu kuce odmah, a imam i veliko dvoriste sto prije nisam imala - zivila sam u stanu, a park je bio daleko.
Sve us vemu mislim da ce mi sada unatoc tome sto nemam mamu blizu biti daleko lakse, ako nis drugo, zbog iskustva.
-
Muz prvih tjedan dana full time. Eventualno prvih 2 tjedna dobili skuhano od obitelji. Kasnije sama uz pomoc muza kad je bio doma. U početku smo naručivali hranu i on je isao u dućan i sam obavljao sve sto se ticalo vanjskog svijeta. Sto se malenog tice, sve smo sami i nista ne bih mijenjala!! Ako cemo Ici na drugo, o cemu je rano razmišljati, ponoviti cemo sve. Ok., malo sam postala zaboravna i tako to, ali proci ce. Nadam se :)
-
Evo da updejtam sada kada mala ima tri mjeseca. Kad sam rodila bilo mi je malo tesko jer smo tada bili usred selidbe i uredjivanja nove kuce, muz je uzeo dva tjedna slobodno ali je morao kreciti, farbati i sve ostalo da se sto prije uselimo tako da sam dosta ta dva tjedna bila sama s njom. Nije bilo jednostavno, pomagao mi je stariji sin dosta koji me spasavao donoseci mi sendvice i klopu, pazeci malu da mogu provesti kratko vrijeme u kupaonici i sl.
Blagoslovljeni smo time sto je nam je kcer jako mirna i zahvalna beba. Vjerujem da bih drugacije pisala o organiziranosti da nije tako. Jer ja s njom stvarno mogu sve. Treabalo nam je nekih mjesec - dva da ona stekne svoju rutinu i ritam. Ali podiejlit cu svoje iskustvo svejedno, mozda nekome pomognu savjeti/preporuke.
Ujutro se ustanemo, nahranim je i igramo se, bude budna sat vremena i zaspe bez problema u svom bassinetu, ja tada pijem kavu, doruckujem, spremam, cistim... Svaki dan kuham, ako je ona malo nemirna onda kad se muz vrati s posla. Stignem i surfati i skajpati, cak i vjezbati.
Stvari koje mi olaksavaju zivot, osim glavne cinjenice da je ona izrazito nezahtjevna beba (od drugog mjeseca spava uglavnom cijelu noc, zaspe u roku par minuta kada treba spavati, dobro jede) je organizacija. Istrenirala sam se da jako brzo i ucinkovito obavljam sve sto radim, nekad se smaoj sebi cudim kojom brzinom radim sve i koliko mi malo vremena. Uglavnom sve poslove radim svaki dan, tako da nema nekog velikog nagomilavanja. Navecer isplaniram sto cu raditi sljedeci dan i uglavnom se toga drzim. Kupovinu obavljamo uglavnom s njom, jednom tjedno.
Tako da svaki dan kuham, spremam, svaki drugi perem kupaonicu, podove, robu. Peglam kada mi se pegla. Prije sam mrzila peglanje ali sam si kupila izvrsnu peglu s kojom mi je to cak i gust.
Znaci preporucujem da si nabavite sve moguce kucanske aparate koji vam mogu olaksati zivot. Od susilice, sudjerice, usisavaca koji sam usisava (to nemam ali mi ni ne treba, nemam tepihe iz prakticnih razloga), ekspres lonca, woka, dobre pegle ako peglate, sto god... samo da se skrati vrijeme koje odlazi na kucanske poslove.
Bassinet - nas spasi jer mala obozava spavati u njemu u dnevnom i bolje se odmori nego kada spava u kolicima.
Baby monitor - praktican, koristim ga po potrebi.
Baby einstein igracka koja ispusta zvukove mora i bijeli sum - prvo sam mislila da je to glupost ali vidim da je odlican kada mala tesko moze zaspati (sto je rijetko ali ipak), a i nas uspava :lol
Rutina - malu kupamo svaki dan, u vodu stavim kap lavandinog ulja (mozda i to pomaze u opustanju, moguce) i ona zna da uvijek nakon kupanja ide bocica i spavanje. Moguce da je i to jedan od razloga zasto navecer nemamo problema s uspavljivanjem.
Moja prijateljica koja ima cetveromjesecnu bebu kaze da njoj pomaze i sterilizator - ja bocice opkuhavam, kupila sma 5 istih koje joj pasu (prije toga sam isprobavala razlicite dok nisam nasla one s kojima bas s gustom i brzo pojede) i opkuham ih 2 x dnevno.
Glazba - mala se navikla da cesto tokom dana pustam nekoliko albuma koji joj pasu kada je pospana. Ne uvijek iste da joj ne dosadi, npr. nekad Noru Jones, nekad Sade, ugl nesto lagano i opustajuce.
Ukucani - bitno je da sudjeluju u svemu. Zivot je onda daleko ljepsi i laksi.
Netko je napisao vec da bebe jako vole rutinu i to je ziva istina. Znaci probajte imati uvijek neki isti ritam, barem kada su pocetak i zavrsetak dana u pitanju. Mene je to spasilo. Ok, mirna je i sama po sebi, iako sad imamo problema s nicanjem zubica ali ide sve to svojim tokom.
I vrlo bitno - ne sekirajte se ako nista od toga sto se planirali ne ide kako ste zamislili, nervoza samo doprinosi stvaranju nove nervoze. Bebe i djeca to nanjuse i onda je jos gore. Probajte naci nacin koji vama funkcionira i drzi te se toga, samo opusteno. Ja sada s drugom bebom uzivam maksimalno, daleko vise nego s prvim djetetom. Dosta je i do psihe mozda, ja sam sebi stvorila neki zen i gustam.