Suosjecam sa svima... i tjesim se kak nisam jedina...
jos malo cure!
Bebeto drz se!!
Printable View
Suosjecam sa svima... i tjesim se kak nisam jedina...
jos malo cure!
Bebeto drz se!!
Kika222, rodit cu u Puli :)
I ja s tim kontrakcijama muku mucim ovih dana bome. Isto nisu pravilne. Uhvate svako toliko, pa dugo nista. Uhvatio me i isijas prekjucer kao slag na torti. Nisam mogla iz sjedeceg polozaja ustati. Leda me isto bole. Naravno da mi nije drago sto vam je tako, ali osjecam se normalnije kad cujem da vas isto muci :)
Meni od jucer i onako dosta obilan mlijecni iscjedak :-/
Jedva cekam sutra sta ce mi dr.rec
I ovo ce zvucat glupo al cujem ko neko kvrckanje/puckanje ponekad iz stomaka.. danas i mm cuo pa se sav cudio sta je to... ima li neko ideje?
ivana.sky, ja pojma nemam sto je to. Ja ne cujem nista :)
Htjela sam vas pitati jeste li vi dobile onaj formular tzv.dnevnik pokreta koji morate voditi do termina? Ja sam ga dobila danas na pregledu i mogu reci da mi se cini totalna tlaka tako lezati i brojati tri puta dnevno. Pa nemam ja vremena za to. Nisam ni torbu spremila :lol:
citala sam o tom brojanju al ni ne trudim se brojat kad je ova moja zivahna stalno tako da mislim da je to ok
ne mogu dobit svog dr i to me sad vec pomalo sekira... ako mi se ne javi do poslije vikenda otici cu u ambulantu pa tko me zapadne...
sanjice pakuj se da te ne bi iznenadilo :mrgreen:
I meni je to glupo, ali ja sam bas dobila formular gdje imam tablicu u koju moram upisivati podatke o broju udaraca i u kojem vremenskom periodu. Bas tlaka. Zato pitam da li je to uobicajeno ili je to od bolnice do bolnice.
Evo rekla sam da cu se spakirati najkasnije do kraja tjedna :D
Nije glupo brojanje pokreta. Uopće nije glupo!! To vam pokazuje da je beba u zadnjim tjednima dobro.
Svašta se može dogoditi, zato vam ta tablica pokazuje da se vašoj bebi neće ništa loše dogoditi ako se miče kako treba i kad treba.
Da sam bar ja brojala...
Pojasnite malo to brojanje. Ja sam čitala u knjizi da treba izbrojati 10 udaraca, pokreta bilo čega u roku od sat vremena, al to je pisalo za period od 28-32tt čini mi se, a kako ide to brojanje u zadnjim tjednima i od kojeg tjedna točno?
Ja sam dobila tu listu sad u ponedjeljak. Broji se tri puta dnevno po sat vremena ležeći na lijevom boku. Mora biti najmanje pet udaraca.
Ako ih nema toliko, nastaviti brojati još sat vremena, naravno ispočetka. Ako ni tada nema toliko javiti se u bolnicu ili svom ginekologu.
S time da ako je beba hiperaktivna kao npr moja ne treba ležati svih sat vremena, tj. moja se u desetak minuta iz divlja pa nema potrebe da sat vremena ležim i brojim do... bubam bzv. 55
Broji se pred kraj jer se bebe smire pred porod. Naravno to je posve individualno. Neka je nogometaš od prvog do zadnjeg dana, dok je druga puno mirnija.
kockica1908 je sve objasnila :)
U uputama pise: "Svakog dana izaberite vrijeme kad cete brojati pokrete. Dobro je to uciniti nakon obroka jer je tada vasa beba cesto aktivnija. Izaberite tiho i mirno mjesto i legnite na lijevi bok te stavite dlanove na trbuh. Zabiljezite vrijeme kad ste zapoceli s brojanjem. Kad izbrojite deset pokreta prestanite s brojenjem i zabilježite koliko vremena je bilo potrebno za 10 pokreta."
Pise da u pokrete spadaju svi udarci ritanja, istezanja i okreta ploda.
Kao sto kaze kockica, meni za sad ne treba ni deset minuta da joj nabrojim deset pokreta. Vjerujem da je to zato jer legnem nakon obroka. Tako je najjednostavnije jer ima perioda kad se ona meni ne javi uopce po par sati sto je isto normalno.
Pise ako ne izbrojis 10 pokreta u dva sata, onda ides popiti casu vode ili soka, prosetas i onda opet brojis ispocetka na lijevom boku dva sata. Ako ni tad ne izbrojis deset pokreta u sljedeca dva sata, e onda bi se trebala javiti u bolnicu.
Sto se vise mazem, vise pucam :-/ i dalje samo ledja...
A osjecam se ko pijana od ove vrucine... sam bi mogla spavat... spasàvaju me hladna lubenica, breskve i slambos
Klima :naklon:
To je to što sam i ja napisala u vezi brojanja pokreta, znači 10 pokreta u sat vremena ležeći na lijevom boku.
Cure moje evo napunili 37 i usli u 38 tj. Od prije 3 dana noge mi natecene konstantno a navecer ko baloni. Pod tim mislim samo na stopala i dolje zglob. Bas iznenada, do neki dan mi se zile i kosti ocrtavale... Tlak provjerila i 115/70 tako da hvala Bogu nije od tlaka... Trbuh mi se nekako spustio, nizi mi je i jace me dolje pritisce. Idemo u utorak na pregled pa cemo vidjet situaciju. Kak se to vama cini? Jel jos netko naglo natekao?
Butterfly, nazalost nemam ti sto pametno za reci po tom pitanju. Mi smo danas 38+6 i do sad mi nisu otekle ni noge ni zglobovi ni nista, ali citala sam da nije nimalo neuobicajeno, pogotovo kad su ove vrucine. Mozda ce se neka od cura javiti sa svojim iskustvom i reci ti vise :)
Ja od nekih 4h ujutro imam bolove. Ne znam ni sama gdje. Kao u zdjelici, u vagini, bas unutra. Pa me malo boli trbuh, pa leda. I onda apsolutno nista. I sad ti budi pametan. Pregled tek u cetvrtak. Jos cu na psihijatriju prije nego u rodiliste :D
Sanja da nisu to lažni trudovi? S obzirom na tvoje tjedne, ne bi ništa čudno bilo.
Sanja nas 2 se pratimo u dan po simptomima iako smo mi 37+0 danas... cijelu noc nisam spavala od bolova dolje... i trnu mi kukovi, na ledja vise ne mogu... uzas :-/ bas mi je tesko sad vec
sara10, nemam pojma. Mozda jesu, a mozda i nisu. Ionako ne znam kao prvorotka prepoznati sto se dogada :lol:
ivana.sky, ja sam ajde do 4 bila nekako mirna, pa je krenulo. Da, vec puno puta do sad kad bi nesto napisala sam se ja prepoznala u tome :-)
Dobila sam savjet da popijem kamilicu jer je mozda do crijeva i probave i moram priznati da mi je pomoglo odnosno smirila se situacija sto se tice bolova. Tko zna sto se dogada unutra.
I mene boli dolje, kao pubna kost ili tako nešto i to puno jače s lijeve strane. To me boli već sigurno mjesec dana, najviše kad ležim/spavam, kad se rashodam je ok. IvanaSky mi smo tu negdje s terminom :) Kad je tebi? Meni prvotno bio 29.7. po zadnjoj M ali mi pomakli na 21.7. zbog veličine bebe pa sad tu negdje između računam :D
Imam pitanjce inaće- konačno sam krenula prati robicu pa me zanima dali sve peglate ili samo neke stvari? Ja ću tetre sigurno jer su mi ružne nagužvane i neuredno mi to sve izgleda. Bodiće gledam i ono skroz su ravni nakon sušenja, netreba im pegla osim eventualno zbog mekoće/bakterija? e sad opet tu sam svašta čula da je bolje ne pretjerivati i da kasnije sigurno neću stizat svaki bodić peglat pa me zanima kako vi stojite s time?
I u što ste na kraju spakirale stvari za rađaonu? Torbu ili koferić? S obzirom da ide s nama u box pa se mislim možda bolje kofer da se baš torba ne vuće po podu :/ Nisam sama pametna...
i meni su prebacivali, sad sam 26.7. sluzbeno... ja iskreno mislim da cu ranije. ne znam zasto... vec par dana me pere panika i osjecaj da moram sve pripremit...
uzela sam sportsku torbu... bas sam krenila popeglat stvari za izlazak iz bolnice da pripremim mm sta ce donijet, i par tetri i gaza za u bolnicu ponijet (kazu da ce trebat).. ostalo ce hvala bogu sveki popeglat, ja sam samo oprala i slozila, a peglat ce sve: i robicu i posteljinu (nasu i njenu) i rucnike... nisam joj ja to tako rekla niti bi ja to sve peglala al eto ona zeli...
i totalno sma u nedoumici sta spakirat bebi za izlazak? :?: citala sam po netu al opet nisam pametnija
kontala sam 2 kombinacije ono ak bude vruce i ako bude hladno... al kad ne znam jel recimo ispod benkice svakako mora ici bodi? jel bolje uzet dugi bodi ili bodi bez rukava i gore benkicu? jel bolje tajice i carape ili one tajice sa stopalima? kapicu sam misla svakako tanku, jel trebaju i rukavice ili da to vidim po nokticima? ako bude vruce u autu je ono 50, logicno da se ne otvara prozor i ne pali klima... ok mi smo od bolnice 5min al i ja prokuham u tih 5min kamoli bebica mala... osjecam se ko tudum :-/
ja cu njima odnijet svega pa nek sestra oblaci sta misli da je najpametnije :lol:
Ja sam isto spakirala stvari u sportsku torbu, kao onu sto nose nogometasi na trening :mrgreen:
Sto se peglanja tice, iskreno peglam sve. Nisam citala da li se inace pegla ili ne, da li se nesto pegla ili ne, jednostavno sam odlucila da peglam sve. Tetre, bodice, pidzamice itd.
ivana.sky, mislim da ti je najbolje slusati sebe jer ima stvarno svacega u ponudi, a i svasta ljudi kazu da treba i da ne treba. Ja cu joj za izlazak spremiti bodi s kratkim rukavima, laganu tuticu s dugim rukavima koja ima stopala (tako da se ne moraju posebno oblaciti carapice) i kapicu. To je ono sto joj nosim za obuci sto si pitala i spomenula. Na trudnickom tecaju su nam rekli i da za izlazak donosimo dvije tetre, jedan sorizo (svedska pelena) i pelenu. Tako da, to je ono sto ti ja mogu reci za sebe. Nadam se da sam pomogla :bouncing:
Ja sam evo bas spremila bodi dugackih, bodi kratkih, benkicu, tajice-stopalice, kapicu, rukavice, lagani pamucni prekrivac, tetru, gaza-krpicu, pelenu... ima i ak bude kise i ak bude sunca... i tak ce ju sestre obuc, a one imaju iskustva pa ce smislit nesto :mrgreen:
Jos svedsku moram ubacit! Hvala na podsjetniku sanjice :-*
Za sebe mislim da cu laganu pamucnu duzu haljinu, patikice i za svaki slucaj vesticu na kopcanje dugih... iako toliko smo blizu da mogu i u spavacici kuc :lol:
E a jel si nosite neke ogrtace kucne za po bolnici? Bez obzira sto je vrucina.. :?:
Ja ću mu uzet samo jedno za kući jer vani je užasno vruće i prognoza je za cijeli mjesec paklena vrućina tako da po meni nema smisla kapice i duge rukave jer je i bebama kao i nama. Ja sam mu spakirala odjelce ono što ide spojeno gore ko majica i dolje kratke hlačice, kao body ali s hlačicama ako znate na šta mislim :) Baš imam jedno preslatko lagano iz HMa, uzet ću rukavice sa sobom čisto ako se rodi s dugim noktićima i jedne tanje čarapice za svaki slučaj + tetra pelenu i to je to. U Petrovoj sve daju za bebe, rekli su mi da ništa osim te robice za van netreba. Neki dan mi je bio bratić s malim od 3 mj koji je na sebi imao bodi kratkih rukava i male kratke hlačice i bio sav mokar, stopala mokra, onda smo ga skinuli u pelene da ne zakuha jadničak tako da nemojte pretjerivat s debelim, i njima je vruće kao i nama a vani toplotni udar :)
Ja sam isto spakirala u torbu manju sportsku pa svi nešto vuku kofere jer kao ide s tobom u rađaonu pa da nije po podu itd... Mislim da ću ostat na torbi :) Ne nosim kućni, prevruće je, i po doma hodam u gaćama i grudnjaku i umirem od vrućine a tek tamo kad te hormoni operu poslije poroda svi kažu da se i usred zime preznojavaš kao lud :D Ako baš zatreba donjet će mi muž gornji dio trenirke na cif :)
Kako kaze butterfly, ni ja ne nosim ogrtac. Stvarno je uzasno vruce, a ako treba uvijek netko moze donijeti.
I isto mislim da ne treba nositi za bebicu previse toga, moja mama je rodila u 8.mjesecu i smije mi se jer uzimam kapicu :lol:
Nama su na tecaju patronazne sve rekle bebu uvijek jedan sloj deblje nego sebe... pogotovo taj prvi period dok ne regulira samo toplinu i cirkulacija u rukama i nogama je slaba... cak sam cula prosle god kad je od mm sestricna rodila u 7.mj da su savjetovali prvih mj dana lagane bodije dugih rukava i noge pokrivene, pogotovo stopala... kapicu vise zbog mokre glavice (kosice) nego hladnoce... :-/
Svatko ima nesto svoje, mislim da cemo najbolje vidit po bebicama ;-)
kod nas torba ceka u autu dok si u radjaoni pa ti je onda donesu... poneses unutra vald sam papuce i spavacicu... osim ak te ne zaprime ranije na odjel pa torba bude u sobi :neznam:
Sve mi to tako smotano i neorganizirano zvuci da nemam pojma kak cu se snac s njima tam...
Cure, gdje ima za kupuiti tih svedskih pelena?
Ja za odecu vidim da zapravo ima dve skole. Jedna kaze da je bebama kao i nama, druga da se obuce za sloj vise. Ja vala po ovakvim temperaturama planiram prvoj da se priklonim.
Meni inace termin za 5 dana i pitam se dal sam jedini slucaj da nemam vaginalni pregled vec mesec i duze?... Svi nesto pricaju koliko su otvoreni i kakvo je stanje, mene nit ko pregleda nit znam..
lady.x, ne znam kako je kod vas, ali s obzirom da ti je termin za pet dana cudno mi je da te nisu vaginalno pregledali vise od mjesec dana. Mene je moja ginekologica pregledala vaginalno svaka dva tjedna zadnjih vise od mjesec dana, u cetvrtak me pregledala ginekologica u bolnici u trudnickoj ambulanti, a sljedeci pregled mi je ovaj cetvrtak. A termin mi je za tocno sedam dana. Iako, meni nije rekla nista pametno. Samo da je malena okrenuta kako treba i da smo spremne :)
pa ne znam... Meni danas dr: nemas kontrakcija, ne moram da te pregledam. Onaj u porodilistu isto - posto nemate tegoba necu vas pregeldati vaginalno... I tako mic po mic prodje mesec dana niko me nije pregledao. Sad ne znam da li taj pregled ima neke svrhe osim da vide odprilike kad ce odprilike?
Ivana.sky, a od čega je bebama mokra kosica ako ne od vrućine jer su u kapicama?
Ako nemate iskustva i bojite se da će bebi biti hladno, oblačite i pokrivajte slojevito.
Dakle, po ovim vrućinama, bodi kratkih rukava i skroz lagane hlačice sa stopalima 8MTČ ima skroz lagane i komotne). Ako je bebi vruće, skinuti hlačice i obuti tanke čarapice na stopala.
Ponijeti tetra pelenu i laganu pamučnu dekicu kad beba zaspe. Ako je u debeloj hladovini i puše-dekica. Ako ne puše ili nije skroz debeli hlad, tetra.
A za izlazak iz rodilišta (i ostale situacije kad je beba u autosjedalici), nikakve kapice, duge bodije/tutice i sl.
AS za novorođenče ima debeli jastuk koji grije i još "gnijezdo" koje pridržava glavicu koje opet grije.
A najjednostavnije je, nahraniti bebu, staviti u AS u rodilištu i onda možemo na put.
Beba zadovoljno zaspi, a vi ju ćirite u retrovizoru i blaženi vozite kući :-)
Potpis na ovo sto kaze maca. Nemojte preoblaciti bebe, ne trebaju im nikakve kapice po ovoj vrucini, a ni previse slojeva. U principu bebi treba malo vise odjece nego nama u nekim normalnim uvjetima, ne na preko +30. Plus, ako je beba na rukama, u autosjedalici, u marami... treba joj jos manje nego inace.
A ove rukavice za noktice, to izbjegavajte ako namjeravate dojiti. Bebama trebaju ruke.
Nemam iskustva, vrijeme je varljivo, danas +37, noc padne kisa, sutra +17... spakovala sam svega pomalo pa ce sestre vec znat sta treba, bolje viska vratit kuc nego imat manjka :-) a tamo godinama otpustaju bebe i vjerujem im da ce dat dobar savjet... Kapicu cu svakako stavit... mokra kosica se ne da izbjec po vrucini, naravno, a lagani pamuk bolje da zastiti kolko tolko nego da nas picne propuh negdje po hodniku/liftu/haustoru bolnice/ulazu zgrade... i ja nosim sesirice ljeti i ne bude mi toooliko vruce ispod da je to zabrinjavajuce...
Po kuci ne planiram jos sta cemo nosit, u hodu cemo vidit kako ce nam biti, iako je debeli hlad u stanu pa mislim da ce benkice dobro doc na bodice recimo, jer i ja jesam u haljini bez rukava, al cim legnem prekrijem se frotirnom plahtom.
Sanja sanjala sam da sam dosla na forum a ti napisala da si nocas rodila :mrgreen:
Imas tu u rodinom webshopu:
https://webshop.roda.hr/pelene/sveds...dska-pusa.html
ili u nekim trgovinama sa opremom za bebe i djecu (bubamara, magic baby, baby center, adax...) znala sam ih nekad vidit i u konzumu/kauflandu
Ivana.sky, hahahahaha. Bas me tjeras da pozurim :D
Izludena, ja nisam kupovala jer sam sve pokupila od sestre koja je rodila prosle godine, ali vidjela sam ih u beba centru. Ne znam koji su ducani tebi dostupni.
Mogu se mrvicu pozaliti, nisam dugo (hahahaha), na 39+1 meni je stvarno tesko. Nocu me tako sve boli, jos se dignuti iz kreveta i ici piskiti mi je tako bolno, prepone me rasturaju, kao da u trbuhu nosim kamen od 3kg, a ne bebu. Vruce je kao u paklu, pa me zna uhvatiti i neka mucnina, kao slabo. A tlak i inace imam nizak, pa sva ta kombinacija mi je koma. Uf.
u svakom koraku suosjecam s tobom! o bolovima vise ne znam sta da napisem jer se svaki dan sve vise raspadam :lool:
jutros sam se digla u 8 skuhat mal ranije i prosetat psa prije nego lupi vrucina (jer najavili su ono neke toplotne udare danas), zavrsila sa svime, mokra od glave do pete (naravno!) pa se otusirala i legla pred tv i odjednom me oblio znoj, glavobolja, kao da mi srce kuca u usima, slabost... zvala sam mamu da donese tlakomjer jer mi nemamo... a tlak mi inace super :-/ bas to sto ti kazes neka slabost, mucnina bljah :drama: onda sam pomislila mozda je secer pao pa sam pojela cetvrt lubenice i sad sam ko nova tako da sam rekla mami da ipak ne dolazi :mrgreen:
pijem puno vode i jedem puno voca, i zbilja se trudim izbjegavat sve radove po ovim vrucinama, ali ipak ostavi traga vrijeme...
osjecam se nateceno i podbuhtlo i mlohavo... cak su mi i (.)(.) narasle :cry: a bas sam misla kak dosad nisu da ni nece - naivna!
Evo da prijavim da sam prije desetak minuta primjetila da su mi stopala otecena :(
Ubaci ih u lavor malo :-)
E Sanja tako meni zadnjih tjedandana konstantno otečene, a ako hodam i prema kraju dana sve jače, navečer ko dva balvana i bole i peku ko užarene... tlak mi je ok i šećer pa je rekao doc da je to normalno jer se beba spustila i pritisnula krvne žile pa mi je malo slabija cirkulacija. Inaće mi bili jućer na pregledu, otvoreni za prst i pol i smekšan i skraćen cerviks, ctg/urin/tlak uredni tako da sam naručena opet za tjedan dana osim ako se nešto konkretno ne počne dešavat :D
P.s. Ja bi na moreeeeeeee, ubacit se malo i plutat ko tuljan....
I jaaaa :cry:
I kod mene isto... jucer smo bili na rodjosu nekom, na kraju sam se morala bosa izut jer su mi pocele oticat noge... dosad jos nisu, tako da kontam da je od ove vrucine ili to sto ti kazes, slaba cirkulacija... meni su bedra i listovi ko balvani, bas sam si sva neka podbuhtla, nadam se da je samo nakupljena voda...