kaj nisi vidio da te prozivam gore?
kako se zove ta biljka?
Printable View
kaj nisi vidio da te prozivam gore?
kako se zove ta biljka?
O super Tatek, lijepo si to isplanirao, uživaj :D
Murva ima u Rendićevoj. Znam ja, čistila cipele od njih...
vidim da smo floru proštudirale, a što je s faunom?!
"domaće" žabe iz potoka, šarani, pastrve ...
ćićindre= žižule
cicindra se jos zove čičimar, a u šibeniku žižula. mislim da je to to. ima glatku koru, jel tako?Citiraj:
ivarica prvotno napisa
onda ima nešpula iliti nješpula, to je neko egzoticno voce zapravo, ima dlakavu koricu, ko recimo breskva i kad je zrelo onda se lako oguli. unutra ima dota velike sjemenke kojih ima vise ali zapravo izgledaju ko loptica, ko neke 3D puzzle. ovo raste ko drvo.
a planika ima crvene kao bodljikave plodove i kad ju jedes unutra grickas nesto sitno malecko tvrdo. ovdje se planika zove maginja. postoji i izreka, sav si maginjan, sto bi znacilo osamucen, lud, jer plod sadrzi nekakve halucionogene u jako malim kolicinama. znace ne prezderavati se. to bi mogla biti ta tvoja oskorusa. inace raste ko grm.
murva je dud.
ne, ne, maginje su jedno, oskoruse drugo.Citiraj:
marta prvotno napisa
znam ih ja sve po izgledu i okusu ali ne znam prevesti :/
Hej, evo mene - nabrzaka sam postao pa nisam ni citao sto ima gore ... ja ti to zovem jednostavno "zvoncici", a iako sam cuo da je to slatko fino za cuclati nekako nisam nikad degustirao iako ne znam zakaj ...Citiraj:
apricot prvotno napisa
Budes mi to pokazala na slijedecem izletu (cisto da vidimo da govorimo o istoj biljci) pa cu probati!
Je, plan mi je bio za 5+, no realizacija je bila nulaaaaaaaa ... :cry:Citiraj:
kloklo prvotno napisa
Zrinka je vec u srijedu uvecer imala nesto temperature, no preko noci je to naraslo na 39,7 i cepici su to neuobicajeno tesko skidali pa smo ujutro prvo isli kod suprotnosmjenske pedijatrice (nasa je bila popodne), dala nam je uputnicu za laboratorij, onda sam ja popodne isao kod nase po nalaze i sad mala pije augmentin (drugi antibiotik u zivotu, smrc ...), jer su joj leukociti visoki i kaze dr. Regan da joj se nakupile bakterije u tzv. trecoj manduli u sinusima i da to terba istjerat. Kaze ona, Zrinkica vam je njezna biljka, ako ikako mozete ostavite ju doma do trece godine umjesto vrtica ... ah.
I tako, potvrdila se ona narodna da kad covjek nesto super isplanira onda se obicno desi neko njesra: umjetso prirode razgledavanje ordinacija. :razocarani smajlic:
No, nije bas tak sve crno: prijepodne sam izmedju dva posjeta pedijatrima dobio od MZ sat vremena fraj za bicikl pa sam pronasao jednu zgodnu stazu za setnju i bicikl (vise detalja tokom dana na "Zanimljiva mjesta ..." pod "3-6 godina"),a nakon vrtica sam s Vedranom otisao kod moje stare pa smo se nabrali prvih tresanja - evo na mom stolu puna vrecica za kolege s posla, jos jedna je otisla u vrtic, a treca je naravno doma.
A Vedran je bio jako ponosan, jer se prvi put penjao na drvo i brao tresnje sa drveta!
Znate one male jabučice? Baš kao prave jabuke samo mini mini crvene i preslatke. Super su za jelo, a sad bih ih koristila za aranžmane i dekoraciju.
šmrc.. hoću opet na selo cijelo ljeto
te male jabucice i male kruskice smo mi uvijek nosili na kupanje, punu vrecicu toga.Citiraj:
talia7 prvotno napisa
tatek :cry:
Mogu mislit kak cvate :angel:Citiraj:
tatek prvotno napisa
Vidjela sam danas u školskoj knjizi u masarikovoj jednu zgodnu knjigu o samonikom bilju na u zagrebu, oko 150 kn, slikice, spominje i koja je za jelo.
Tih jabučica ima na Mladosti (sportski park)Citiraj:
talia7 prvotno napisa
Vratila sam se i ja s mora - osim začina našla sam i 1 (jednu) šparogu!!!!!
a to je tako lako napraviti...Citiraj:
Ines prvotno napisa
40 cvjetova bazge staviš u prethodno prokuhanih i ohlađenih 3,5 l vode. Ostaviš da odstoji 1 dan (24 sata)
Procjediš kroz gazu, dodaš 3,5 kg šećera i zakuhaš i kuhaš 10 minuta. Kad se na pola ohladi dodaš sok 4 limuna i 4 dg limunske kiseline. I uliješ u staklene flaše koje si prije toga zgrijala u pečnici na 80.
Eto! Ja baš jučer napravila sak i pijuckam ga fini mi je, ali bi mi pasao koji kreker uz to :lol:
Dozorio drijenak.
Vidi http://www.botanic.hr/praktikum/Cornus_mas7.htm
Na osunčanim mjestima je već sasvim zrel (i svejedno prilično kisel). Tko ne zna, odličan je za sluznicu crijeva i pomaže kod proljeva. Ima tipičnu duguljastu košticu, a u šumi ga se najlakše skuži po zrelim plodovima koji su pali na tlo.
.... odličan je i za liker, meni je najbolja kombinacija s rumom. Tek kad sam bila u Bosni skužila sam da oko te koštice ima i voća jer kod nas u dalmatinskoj Zagori drenjina je onako skroz koštunjava sa samo malo crvenog.
Mljac idemo u prirodu, pa ćemo raditi liker za zimska popodneva.
Imam drenak na vikendici, i baš razmišljam šta stim.
Liker mi se čini dobra ideja, pa ćemo na zimu " mazat kefu " :lol:
Talija može li recept ? :love:
Zivnem mamu popodne pa javim :)
Evo nađoh ja pekmez od drenka :D
http://www.coolinarika.com/clanak/pe...na-bez-kuhanja
mi isto!! ;)Citiraj:
tatek prvotno napisa
Ovo je samo radi vađenja masti Apricot :shykiss:
Podižem topic kao prisjećanje da smo prije točno godinu dana spomenuli drijenak na koji je toliko strmna. Treba samo skoknuti na Medvednicu.
Kao podsjećanje, za mjesec dana dozrijeva planika/manjiga (arbutus unedo), vidi http://en.wikipedia.org/wiki/Strawberry_tree
Danas će biti gotov sok od koprive.
Djeca su ga pila kod frendova, svidio im se i sada ćemo vidjeti kako mi je uspio.
Radi se vrlo slično onom od bazge.
Jela sam koprivu pripravljenu kao špinat, s češnjakom i pijemo čaj od svježe koprive.
Kako joj "dotjeraš" okus? Sama po sebi nešto nije aromatična.
kopriva "kao špinat" i zeljanica od koprive je meni ukusnija od špinata.
sok nisam pila, kakav je?
znaš kaj, u tom soku ima svega više nego koprive i da mi nisu rekli da je kopriva ne bih ni skužila. Mene okus soka podsjeća na onaj od bazge (kojeg btw uopće ne volim) ali mi je nekako blaži.
Uopće ne volim niti pijem sokove i radila sam ga samo zbog djece (a postupak je fakat jednostavan)
Meni je kopriva najbolja u omletu. Onako na špinat mi je isto očajna.
Upravo ovako.Citiraj:
wewa prvotno napisa
Što se tiće odrastanja, rodila se i odrasla u gradu, s tim da mi je jedna nana imala bašću, a imali smo vikendice na Romaniji i Vogošći (šira okolica Sarajeva). Tako da volim prirodu i volim čopkati iz prirode :)
Živim na selu čitav život i jako dobro su mi poznate ove blagodati prirode.
Nabrojit ću ono što i dalje iskorištavamo u prehrani. Neću nabrajati ono što posadimo u vrtu od povrća, jer na to utjećemo mi i da ne posadimo nebi izraslo. Nabrojit ću samo ono što iznikne samo ili što daje plodove i dan danas, a posadili su naši djedovi i bake prije pedesetak godina.
Na prvo mjesto stavit ću krušku citronku koju imamo u dvorištu i stara je preko pedeset godina. Od nje radimo kompot i jedemo ih kroz cijelu zimu. Plodove čuvamo u plastu sijena i jedina razlika je ta što sada nemogu toliko dugo izdržati a da ne istrunu, kao prije. Plave šljive koje pospremamo u škrinju za knedle ili pećemo pekmez. Divlje višnje za sok i marmeladu. Orah koji je sam iznikao i čije plodove beremo,sušimo na suncu i spremamo u škrinju. Mak, njega posijemo, suhe kućice poberemo, istresemo mak i osušimo, koristimo za kolaće, osim ako ne nestane preko noći u zelenoj fazi rasta, kad ga navodno koriste "sumnjivi" ljudi kao opijat. Sok od cvjetova bazge. Rogać, mljeveni za kolaće. Šumskih jagoda ima svake godine sve manje, ali onak za gušt dok šećeš možeš probati, i dalje su onak slatke i mirišljave.
Ima kupina, ali su kisele. Murve bijele i plave ima puno, ali ni one nisu više onako slatke, čini mi se kad dozriju odma istrunu i brzo propadnu.
Za sad sam se toga sjetila, ima još ali ću se javiti kasnije.
Odličan mi je ovaj stari topic pa da ga malo podignem.
Našla sam ga kad sam guglala o prvama, kako mi zovemo maginje.
U mom kvartu ima prava šumica planika, čiji su plod prve-maginje. Moj je stariji stalno spominjao kako oni jedu neke mamule, a ja nisam imala pojma o čemu govori i onda mi je jednom pokazao da se radi o prvama. I sad pročitam da u većim količinama mogu izazvati stanje pijanstva. Možda bi to moglo objasniti neka njihova ponašanja :lool:
Ima još 2 slična topica, ali u njima nema baš voća:
http://forum.roda.hr/threads/73131-S...lje?highlight=
http://forum.roda.hr/threads/79828-S...e-%C4%8Duvanje
Nikad to nisam vidjela, a niti cula za to. Kakav okus imaju?
fin, slatkasto brašnast, jedino što ima dosta tvrdih dijelova, kao neke sitne košćice, koje nema druge nego progutati.
I kod nas rastu, najčešće kao ukrasne biljke uz apartmanska naselja.
Berem još šparuge, kestene, poneku vrstu gljiva, razne biljke za čaj.
Koprivu, lobodu, divlji koromač, pa i listove slaka najjednostavnije mi je dodati u neko varivo.
Znači ipak sam mislila na onu pravu, nama je rečeno kad smo bili deca da je to žufko i otrovno,
Aha, okus je slican sipku (ne naru), ovom kontinentalnom.
Nisu to moje planike, nego gradske :-)
A i da su moje, nemam pojma kako se dobije sadnica.
Ja ih volim dok nisu jako crvene jer onda još nisu brašnaste, nego malo i opore. Dobar je pekmez od njih, a sad se mislim kako bismo napravili liker - treba potrošiti rakijetinu.
Nemoj sad pitati šaljem li rakiju, jelena.O :mrgreen:
no šalješ li rakijetinu, ili pozivaš na liker?
znači ipak su malo opore i gorke? inače ima ih u Botaničkom ( uvijek branim deci da beru9, a ima ih malo i moja suseda, pa ću kod nje videti kakvog su okusa.
S obzirom da sam ih ove godine promašila, možda za godinu dana bude likera.
znam da mi je nekaj bilo sumljivo u poćetku sam mislila da je to "lažna jagoda" https://www.google.hr/search?q=la%C5...2F%3B342%3B480 i sad vidla da sam se prevarila, ono o ćem sam pričala je lažna jagoda