Točno,no koliko ih se, iz ekonomskih razloga neće više nikad vratiti iz Europe na Bliski istok kada se situacija smiri?
Ne priča se uzalud o popravljanju demografske slike i starenja stanovništva Europe te kako će ovaj val ispraviti tu statistiku...
Čitajući strane portale,nitko ni ne spominje terorizam nego upravo tu činjenicu, da se događa naseljavanje velikog broja ljudi čiji je religijski, društveni, kulturni i etički habitus prilično različit od europskog.
Zato se i upućuje na ulaganja na infrastrukturu zbrinjavanja ljudi što bliže svome domu,kako bi se istom lakše i vratili po završetku sukoba.
Koliko sam shvatila, UK je upravo to i radila,slala pare UNHCR-u a manje odobravala useljavanja.....
Integracija manjina i doseljenika je goruća tema već godinama, nema zemlje koja nema problema s tim, sad koliko ih se gdje getoizira a koliko se sami drže u zajednicama ponekad bez i da pokažu želju da nauče jezik zemlje u koju su došli je drugi par rukava....domicilni kažu da se ovi ne žele prilagodit a doseljenici da ih ovi diskriminiraju....vjerojatno oboje pomalo...
U radu sa Francuzima (a pričala sam s njih stotine) sam se iznenadila koliko su negativno nastrojeni prema svojim kolonijama koje već imaju 2gu generaciju u Fr....ovi se nazivaju izgubljenom generacijom, ne prihvaćaju ih ni na sjeveru Afrike a ni u Francuskoj...Onda se sjećam dokumentarca sa problemima Estonije i integracijom Rusa...
Neki kažu da je tiha asimilacija neizbježna komponenta tzv. integracije manjina u društvenu sredinu,evo zanimljivog članka na tu temu: http://www.hrvatskiglas-berlin.com/?p=762
(eto, Hrvati najasimiliranija manjina u Njemačkoj )