Beti3 prvotno napisa
Ne smatram da su djeca sa 16. I zakon im dozvoljava da budu vani cijelu noć bez nadzora, i da voze skuter u prometu. Čak se smiju i vjenčati ( naravno uz dozvolu). A za samo dvije godine će postati punopravni građani, sa svim pravima i dužnostima koje to donosi.
Više od pola njih je već sa 16 imalo seksualne odnose, pilo alkohol, imalo posla sa policijom...o drogi ni neću. Itekako trebaju znati što je to odgovornost. I prema sebi i prema drugima.
Ne mogu preko noći postati odrasli sa 18 ako se sa 16 smatraju djecom. Oni su odrasla djeca i prema njima se treba odnositi sa poštovanjem koje i od njih treba tražiti. I pustiti ih da uče na svojoj koži, ako neće na primjeru :)
Npr pokvareni zub. Sa 16 neće kod zubara, čak pobjegne sa zubarske stolice. Pokušavam da ode, neće i neće. Kad zub ozbiljno zaboli, ode sam, umjesto jednom po plombu, ide nekoliko puta vaditi živac i liječiti zub. Naučio na teži način. I pustila sam. Čemu da gubim svoje živce oko njegovog zuba. Svoga tela gospodar.
Npr tetovaža. Pita ju za 16.rođendan. NE može, ja sam protiv tetovaže odlučno. Dan nakon 18. rođendana, tetovaža je tu, naravno, znala sam, srećom, na leđima je. I, opet naravno, ono moje "svoga tela gospodar" mi je servirano na pladnju (ne od potomka, nego od oca mu, koji by the way, ima tetovažu iz mladih dana).
Život je baš zabavan kad djeca dođu u neke godine :)
Inače, kad gledam širu sliku sve je OK, više-manje. Sijeda kosa i povišeni tlak ionako dođu s godinama...:)
Svejedno mi je žao da nemam još djece.