U principu može. treba navrijeme napiasti zahtjev da s određenim danom ide na porodiljni ili skraćeno u firmi i to odnesti u hzzo,
trebalo bi to mjesec dana unaprijed ali tolerira se i manje.
Printable View
U principu može. treba navrijeme napiasti zahtjev da s određenim danom ide na porodiljni ili skraćeno u firmi i to odnesti u hzzo,
trebalo bi to mjesec dana unaprijed ali tolerira se i manje.
A kad će mu nastupiti prekid radnog odnosa? Kao nezaposlena osoba ne može koristiti ovo pravo. Znači mora pokrenuti postupak, već danas, ako se poslodavac ne složi s korištenjem prava, to pravo svejedno počinje teći 30 dana od predaje zahtjeva. U tom je slučaju zaštićen od otkaza
E sad, ako sam nešto krivo napisala, neka me pliz netko ispravi. Ili ti sama provjeri na hzzo. Ali mislim da sam većinu napisala točno.
Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk
da mora biti zaposlen u toku predaje papira,tj. u istom statusu ko i ti.
sve je ok napisal aJelka, ovo je jako važno ako ti ne želi dati samo se sve prolongira za mjesec dana.
Postovani,
imam pitanje.... trenutno jos mogu koristiti godinu dana rodiljnog dopusta od ukupno 3 (bila sam na komplikacijama i imam blizance). Zaposlena sam na stalno i nisam koristila GO. Zanima me da li mogu recimo zadnjih 6,7 mjeseci otici raditi na pola radnog vremena. Da li onda to podrazumijeva npr.6 mj.na pola radnog vremena + 6 dodatnih mj.na pola ili? Uglavnom htjela bih raditi za pocetak kad su klinci mali na pola radnog vremena s time da opet barem pola godine mogu zamrznuti i koristiti kad klinci krenu u prvi razred. Unaprijed hvala na odgovorima.
Godišnji možeš koristiti za godine kada si bila na porodiljnom,možeš i sad tražiti prekid porodiljnom ali ne na duže od 30 kalendarskih dana,pa se vratiti na porodiljnom,možeš i ovu temu koju si planirala.
A je l se može raditi 6 sati kod poslodavca + 2 sata HZZO?
Imam 2 godine neiskorištenog roditeljskog za 3. dijete
Samo ako se uspiješ tak dogovoriti u firmi,ali i onda moraš paziti u biti imati ćeš prekovremene koje nekaj treba pretočiti u nešto
Znači sve ovisi o dobroj volji poslodavca,ali službeno mora ići kao 4+4 prema HZZO
To me vise zanimalo, da hzzo placa samo 2 sata.
Hvala ti!
mislim da to ipak ne ide, ali pitaj imaš 08007979
Izračunaj isplati li ti se 6+2 (nisam sigurna da se to uopće može).
Koliko se sjećam, meni plaća nije bila 50% niža, nego porezi, prirezi itd., a kad se to sve izračuna, meni je ukupan iznos koji sam dobivala (plaća za pola radnog vremena + dodatak od HZZO ) bio nešto samo malo niži od iznosa koji bih dobivala da sam radila 8 sati kod poslodavca.
Stvar je u tome da ne mogu ništa napraviti na poslu za 4 sata (tko me prati na drugoj temi zna da ne mogu ni za 8 :lol:).
Nisam sigurna, ali mislim da bi mi bila osjetljiva razlika u plaći 4 + 4.
Pregovaram nešto za sebe pa fantaziram da bi mogla raditi 6 sati.
Ja radim na pola radnog vremena, i dobivam pola plaće + naknadu.
U 4 h se ne može utrpati posao od 8h, pa je moj poslodavac nakon nekog vremena uzeo još jednu osobu na 4h.
Poslano sa mog Lenovo P1a42 koristeći Tapatalk
Razlika u plaći na 4+4 je veća što su primanja veća.
Ako si u nekom HR prosijeku, ispada za 8h samo neznatno veća.
Ja mislim da to ipak ne hoda,osim ako nemaš stanku za dojenje ali je ona samo do godine dana
HZZO ti plaća puni iznos porodiljnog, radila ti dva ili 4 sata ili ni jedan. Neka ti firma plati pola da bude sve po PSu, a ti radi koliko moraš i neka ti zbrajaju sate i isplate na neki drugi način, ili slobodnim danima.
Znači imsašpravo 4 godine dobivati CIJELU naknadu za roditeljsku dopust i pola svoje plaće.
I ja ostajem često duže od tih 4 sata odraditi nešto do kraja, ako su neki rokovi i slično.
Ali se isto tako kad nisu napete situacije, idem doma nakon 4 h, jer doma čekaju obaveze zbog kojih sam i uzela rad na 4 h.
Bok, da li je moguće koristiti polovicu punog radnog vremena na teret hzzo-a i kada dijete krene u školu ako se radi o jednoj od navedenih dijagnoza s popisa? Ja sam zbog djetetove bronhijalne astme stalno na bolovanju s druge strane dijete mi je u produženom boravku u školi. Znam da postoji mogučnost SRV i za školsku djecu ali ne znam da li se to odnosi samo na djecu sa smetnjama u razvoju.
Ne razumijem tvoje pitanje. Roditelj moze redati zahtjev za SRV ako djetetova bolest ili stanje zahtjeva dodatnu skrb.
Ne znam sto ti smatras smetnjama u razvoju . Stvar je samo u tome da komisija odluci da dijete treba dodatnu skrb, odnosni da ne moze biti u boravku zbog svog stanja.
Postoji neki propis koliko sati dijete maksimalno može biti u školi s obzirom na uzrast, ako roditelj koristi SRV. Satnica pokriva samo redovnu nastavu.
Znam da smo nekim roditeljima morali u školi izdavati potvrde za to.
Druga stvar je da li je djetetu u interesu da boravi zbog poteskoca toliko sati. To je posebna prica.
Mislim da nije tako. Dijete je sad već u srednjoj školi, no u drugom ili trećem razredu trebali smo napisati tu potvrdu majci. Ispadalo je da je po redovnom planu i programu dijete jedan sat duže (čini mi se tjedno) u školi nego što propisi dozvoljavaju da bi majka koristila SRV. Neka nebuloza totalno.
U kasnijim razredima nije bilo tih problema, valjda su uskladili satnicu.
može biti do 8 sati, realno mislim da nijedno dijete nije toliko ako već roditelj ima papir i povlasticu
Da malo dignemo temu...
Zanima me slijedeće: krenula bih raditi na pola radnog vremena, treće dijete je u pitanju, 20 mjeseci staro. Mislila sam prekinuti roditeljski dopust, iskoristiti godišnji od prošle godine, a onda raditi na 4 sata. Negdje sam pročitala da ne bi smio biti prekid dulji od 30 dana, zbog obračuna? Zna netko?
Oprosti ne razumijem kakav prekid, pa cijelo vrijeme si u rad.odnosu.
Kad si na GO vise nisi na dopustu nego si ponovno u "rad.odnosu".
I kad krenes radit 4h dnevno takodjer ces koristit god.odmor, nema tu nikakvih prekida.
Moguce da te nisam dobro razumjela.
Sigurno ce se javit cure koje su radile na pola rad.vremena pa ce konkretnije pomoci.
ja radim na pola radnog vremena...godisnji koristis tako da prekidas porodiljni, iskoristis go i onda opet saljes na hhz zahtjev za aktiviranje porodiljnog/rada na pola radnog vremena...cijelo vrijeme si u radnom odnosu, nema prekida...samo od hzzo dobivas novo rješenje koje se produzuje za period go posto ti tada rad na pola radnog vremena miruje
Znači možeš sad aktivirati godišnji od 2020, na vrijeme treba predati papir uhzzo, da ti se izda rješenje za " povratak na posao" s određenim datumom, odmah možeš odnesti i papir od kad ti ide polovično radno.
Jedino šta treba paziti ako će ti u budućnosti trebati bolovanje ,da prije mjeseca u kojem ideš na bolovanje imaš isplaćene dve i više plače
Hvala cure.
Najviše me zanimalo to smijem li prekidati porodiljni na više od 30 dana da bih koristila stari g.o.
Čitam teme vezane uz ovaj rad na pola radnog vremena, i čini mi se da nitko nije imao problema s poslodavcem kad je to najavio? Je li moguće to u našoj državi?
Mislim, ja znam da imam pravo na to i da mi samo mogu odgoditi korištenje na 30 dana dok se ne izorganizira, ali kod mene je (državna firma) toliki problem s organizacijom posla da sam već na rubu da odustanem od svega i ostanem doma 3 godine na minimalnoj naknadi.