Z. ide u utorak na testiranje u skolu. Ove godine su ranije krenuli.
Printable View
Z. ide u utorak na testiranje u skolu. Ove godine su ranije krenuli.
Moj je odradio pregled kod liječnice kao prvi predškolac u gradu ove godine. Cijepljen Priorixom. U ožujku krv i urin. Dobili i obrazac da ga ispuni stomatolog.
Kod nas jos nista...
da se prijavim na temu
u petak smo dobile termin za sistematski (sredinom ožujka) i papire tj. uputnice za krv i urin i papir za stomatologa
i neki upitnik koji ispunim za doktoricu s pitanjima kad je niknuo prvi zub, kad je rekla prvu riječ, prvu rečenicu, kad je prohodala, kad je prestala nositi pelene, je li išla u vrtić ili malu školu
torbe sam gledala preko neta, još nisam obilazila dućane, mislim da ću s njom oko ročkasa (travanj) u Narodne novine
Ne. Ona će sada u 4mj 7 godina. No, to ni nije toliko važno koliko to da je ona jednostavno anksiozan karakter i sa svim takvim situacijama se teško nosi. Mislim da bi isto bilo i sljedeče godine a njoj bi bio veliki udarac da cijela njena grupa (njih 23) ode u školu a ona ostane.
Uglavnom, bili su prošli tjedan s vrtićem u posjeti školi i malo joj je lakše. Ovaj tjedan idem na razgovor kod vrtićke psihologice pa ću vidjeti što ona kaže a prošli tjedan su kod Sever radili test spremnosti za školu pa ću vidjeti šta i ona kaže.
I ja se prijavljujem...
Djevojčica jedva čeka...
Mi obavili testiranje u skoli I dobili termin za lijecnicki u travnju.
Jel zna netko kako izgleda pregled kod školske liječnice?
kak ne bi znao
dobe nekaj za crtanje , tipa nacrtaj curu/dečka, onda malo pisanja, lijevo-desno, hodanje po crti, pregled očiju. onda idu kod doktorice (naši) i skinu se do pasa, sluša pluča i srce, tu ponekad pita nekog nešto, opet digni lijevu ruku, skrvči desno koljeno. i to je u globalu to ( bar se tak sjećam pregleda od pred 5 godina)
Ušle smo skupa u ordinaciju, ona odmah u drugu sobu kod doktorice a ja ostala kod sestre ispunjujući formulare. I kad je bilo sve gotovo, dr me pozvala da onda i ja uđem u sobu. Tada je sestra obavila i cijepljenje.
danas je kod nas u vrtiću objavljen info za roditeljski za predškolarce...
doći će i doktorica i školski pedagog i upisujemo si termine za pregled i za testiranje
OMG, tek sad mi je sve to nekako realno...
i kad je roditeljski?
nešto od neke druge škole http://os-ksdjalskog-zg.skole.hr/upis_u_prvi_razred
roditeljski je bio 16.3. gdje smo dobili sve upute za dalje...
pribavili smo dio potvrda, izvadili krv...
u ponedjeljak imamo pregled kod zubara, utorak sistematski kod dokice i u srijedu testiranje u školi
18.4. - 22.4. idu u Pionirac... :roll:
taman kad su školski praznici pa nam je propao planirani put...
a malac se toliko veseli tom vrtiću u prirodi da nema šanse da ga ne pošaljem...
I naši preko zimskih praznika, mi potpisali svi peticiju, ali nista... Rekli nam da su im premali kapaciteti, da ne mozemo dobiti drugi datum, jer rade sve dane osim Uskrsa i Bozica.
Nego, dosla sam na ovu temu, prijaviti i mog malca... Nisam pisala prije, a imam sto pitanja u glavi koja me muce... Nikako da nesto odlucim(o), pa ajde da pisem...
U neposrednoj blizini stana nemamo niti jednu skolu. Imamo sljedece 2 opcije:
1. Skola u kvartu u kojem je vrtic, 5 min od vrtica u koji ide i on i mladje dijete, 5 min od bake i dede, 5 min od svekrve u ciju kucu mooooozda jednom uselimo, 20 min od naseg stana, jedno veliko raskrce i par manjih cesta za proci. Skola u koju ce ici 90% djece iz njegove vrticke grupe, plus djeca iz kvarta koju zna iz parkova jer slobodno vrijeme provodimo u tom kvartu.
Ali...
- isao bi u boravak, a skola uvjetuje da djeca u boravku uce njemacki kao prvi jezik (u 4. biraju engl. ili franc.). Mnogi su nezadovoljni samom cinjenicom, a od roditelja starije djece smo culi da su nezadovoljni i nastavnicima, i opcenito da je cesto nesto problematicno u vezi njemackog. MM i ja smo ga ucili cijelo skolovanje, i uopce ga ne znamo. Engleski smo poceli uciti u odrasloj dobi i danas smo frustrirani jer ga ne znamo koliko nam treba svaki dan na poslu. Ja mislim da malac stigne usput nauciti i engleski, al mm je prilicno konsterniran tim uvjetovanjem njemackim
- frendica koja radi u jednoj od razvikanijih (da ne kazem boljih ;)) zg gimnazija mi kaze da joj iz te skole dolaze ucenici s losim predznanjem, tipa dodju s 5.0, a imaju znanje za 3, i u prvom polugodistu dobivaju losije ocjene
- ne mogu vjerovati da ja tolerantna ljevicarka pisem ovo (pa cu svaliti krivnju na mm-a), u skoli ima dosta djece iz marginaliziranih socijalnih / etnickih skupina. Nema osobe koja me nije pitala "Kaj ce ici u tu skolu? Znas koliko "njih" ide u tu skolu?" Ja se trudim odbaciti gluposti, al neki crv u glavi se pita ima li to ikakve veze s icim u zivotu...
- iako nam je blize, uopce zapravo ne pripadamo u tu skolu, moramo pisati zamolbu za nju
2. Skola nam je na 25 min pjeske, preko raznih ulica bez nogostupa, dio preko groblja, pa velika prometnica... Kvart u kojem ne boravimo nikad, poznajemo jednu obitelj i jedno dijete. Al gledali smo nekretnine oko skole, nije skroz nemoguce da tamo preselimo. Uci se engleski (tj. prema anketi), ima boravak do 3. razreda, neke frendice iz prosvjete mi govore da je jedna od najboljih skola u kvartu (po rezultatima, natjecanjima...). Nema "njih".
Ja bi skolu 1 jer su mi blize starci i vrtic u kojem ce biti mlada djeca. I zbog druge djece iz kvarta i vrtica.
Kod skole 2 cemo defitivno imati vise organizacije oko kupljenja djece iz vrtica i skole, voznje i sl.
MM bi skolu 2 zbog svega ostalog.
Mali bi skolu 1 jer svi njegovi prijatelji idu u tu skolu, a u skoli 2 "nece nikog poznavati".
Lastane, sto je bitno u zivotu?
Mislim, nakon svega sto sam ikad procitala ili cula o obrazovnom sustavu, mislim da nista nema veze s vezom, i da si olaksam zivot i upisem ga u skolu 1 u kvartu kojem tendiramo, bit ce vec kako bude... Al MM je neumoran sa svojim argumentima... I ne znam vise nista...
Ja bih upisala dijete u školu 1 i odmah ga upisala i na tečaj engleskog.
U 3. razredu, ili kad vi procijenite da može sam ići u školu, prebacila bih ga u školu 2 (naravno, ovako postoji rizik da će dijete odbiti preseljenje u drugu školu).
Tenks!
A zasto bi ga prebacila u skolu 2? Jer je "bolja skola"?
Postoje bolje škole. I bez navodnika. Vanjsko vrednovanje osnovnih škola još nije dostiglo stupanj državne mature, ali neka ispitivanja koja su provedena i u mom gradu su potpuno potvrdila ono što je bila usmena predaja o kvaliteti škola. Isto tako i postoje škole koje bije loš glas o slabom predznanju pri dolasku u srednju i, iako je to jednim dijelom popularna predrasuda, vjerojatno bi se i to dalo izmjeriti.
Kad imaš priliku boraviti u više škola, možeš osjetiti različitu atmosferu u njima i ponekad se osjeti gdje su bolji odnosi, gdje se ne boje izaći iz tradicionalnih okvira. Pogledaj web stranice škola, dat će ti i ona neku sliku iako ne mora biti potpuno realna.
Što se tiče socijalnog sastava djece, naravno da su sva djeca jednako vrijedna i da nisu ništa kriva ako su odgojno zapuštena, ali činjenica jest da nemaju sve djeca jednake uvjete kući i to se odražava i na njihov uspjeh u školi. Ako ima puno djece koje imaju poteškoće u razredu, to utječe na rad cijelog razreda. Ili zamisli dijete s ADHD-om kojem je majka jedna od forumašica i dijete s ADHD-om čija majka nije nikad čula za to. Prvo dijete je do polaska u školu već prošlo sate i sate terapija uz svakodnevni rad kući. Drugom djetetu će tek u 2. polugodištu 1. razreda početi tromjesečno promatranje koje bi mu u 2. razredu moglo donijeti neki papir i poseban pristup. A dotle dijete možda frustrirano pa postane agresivno pa proglašeno nasilnikom...
Nije to "mi" i "oni", nego činjenica da sve te nepravde neće izbrisati upis tvog djeteta u tu školu, a itekako je važna i njegova dobrobit.
Ne znam koliko ću ti pomoći, ali evo J. će ići u školu koja nije više ni približno dobra kao kad sam ja išla u nju, čuli smo i dobrih i loših priča, ali vjerujem da bih tako i za druge škole čula. Prvo što ju ne bih odvajala iz cijele ekipe da ide negdje gdje nikoga ne pozna (ali dobro mi imamo drugih problema) a drugo što ne bih voljela da mora prelaziti ne znam koliko cesta i hodati do škole jer mi nemamo baka ni djedova koji bi mogli uskakati.
U našoj školi ima mogućnost učenja engleskog ili francuskog od prvog razreda a u 4. dobivaš ovaj drugi. J. će ići u francuski razred a u školu će 2 puta tjedno dolaziti škola stranih jezika i učiti će engleski. Mislim da smo engleskim okruženi stalno i teško da može biti da ga neće naučiti, mislim već ga i sad zna, a kad već u 4.-tom dobiva francuski onda je bolje da ga uči od prvog, mislim da će joj biti lakše.
Neću ti dati preporuku koju školu odabrati, ali bih komentirala ove vaše dvojbe:
- poznavanje ekipe iz vrtića - nebitno. To se djeci u trenutku upisa u školu čini jako važnim, ali, vjeruj mi, potpuno je nevažno. Dapače, čini mi se da to dugoročno može biti i loše za atmosferu u razredu (ali to je samo moje osobno viđenje na temelju iskustva vlastitog djeteta).
- njemački kao 1. jezik - mislim da to uopće nije loše, engleski će naučiti tako i tako, nema šanse da ga ne nauči.
- udaljenost od škole - potencijalno bitna stavka, ali koliko vidim, ionako bi ga morali voziti prvih godinu-dvije, u obje škole
- je li neka od tih škola jednosmjenska, ili obje rade u smjenama? Kakva je mogućnost prehrane u školi nakon boravka?
- potencijalni sastav razreda može biti jako bitna stavka, u nižim razredima možda još ne, ali u višima sigurno. Tu ne mislim samo na jednu stranu (marginalizirane skupine), nego i na drugu (ne bih rado ni da mi dijete ide u tzv. "elitnu" školu, iako mi nije potpuno jasno što to obuhvaća - ali sigurna sam da naša škola nije elitna :mrgreen: pa me to ne brine)
- dobri rezultati neke škole sigurno nešto govore i o atmosferi u toj školi i pristupu, iako rezultati s natjecanja ne mogu biti jedini kriterij. Ali ovu informaciju o uspjehu učenika kasnije u srednjoj školi bih ozbiljno shvatila.
a kojoj školi pripadate sad po mjestu stanovanja?
njemački ko prvi nije uopće loš ( recimo moji veliki su njemci, veliki igrom slučaja, jer su ga ubacili u taj razred, klinka jer smo mi napisali nek ide u njemce, i bilo bi lijepo kad bi i klinac učio odmah njemački, ali za sad je njemački bio svaka druga generacija po 1 razred, ovogodišnji klinci koji su već prvašići su upisali taj jedan razred). Problem je u tome da kod nas srednje škole većinom nemaju prvi jezik ako nije engleski, čast izuzecima ali ih možeš nabrojati na prste lijeve ruke i još ti ostaje koji prst slobodan.
moj je sad u 1.srednje morao je uzeti engleski ko prvi, ali si je ostavio njemački ko drugi, zna dobro njemački, a engleski zna puno slabije , ali se trudi. naravno većina njegovog razreda nije ni htjela uzeti njemački ni ko drugi dok su dva dečka upisala njemački ko 1. jezik i to u XVIII (njemačkoj gimnaziji, gdi može biti prvi i francuski), i Ruđer ( s time da je to jedini klinac koji je sam s učiteljicom na stau, ali on zna perfektno njemački ( rođen i bio u njemačkoj, pa došao simo pred kraj vrtića).
i da to kaj veli tanja, poznavanje klinaca je nebitno, ja neću tražiti definitivno s kim da klinac ide u školu, generacija prije mojeg velikog je prva koja je upisala školu i došli su ljudi skoro iz svemira i stavili ih u neki razred.
E, a za ovo se ne bih odlučila - ako procijenite da je škola 2 bolja za vas, onda ga odmah tamo i upišite. Prebacivanje u drugu školu je korak na koji se teško odlučiti samo tako, osim ako imate velikih problema u prvoj školi (a to opet nije situacija koju si želite u startu).
Ja sam svojeg nekoliko puta poželjela prebaciti u drugu školu, pa nisam. Mislim da ni neću, na kraju, jer smo procijenili da su neki drugi faktori u našem slučaju važniji. Ali da sad upisujem dijete u školu, ne bih ga upisala u ovu u koju ide (i u koju spada po mjestu stanovanja).
20 min pješke nije puno.
Hvala cure! :kiss:
Još da ste suglasne, ovako opet moram razmišljati ;).
Po mjestu stanovanja pripadamo u školu 2.
Što se tiče udaljenosti, točno su jedna 20 min od naše zgrade na jug, a druga 25 min na sjever. Dakle, škola 2 je od vrtića gdje je mlađa, i od bake i dede 45 minuta pješke, što nije baš neka sreća kad onome tko ide po djecu nije dostupan auto. Nema bus na toj destinaciji.
I ako se preselimo u svekrvinu kuću, djetetu bi škola bila na 45 minuta (no, za to u ovom trenutku ne mogu procijeniti baš nimalo hoće li se dogoditi ili ne).
Ali ajde, stavit ću udaljenost po strani, i razmislit o svemu drugome što ste pisale.
Meni bi cinjenica da je skola 1 kod vrtica i da mozes istovremeno odvesti/pokupiti svu djecu bez logistickih zavrzlama, i jos blizina baka-servisa bila presudna. Jezik je jednostavno rjesiv sa dodatnim jezikom (kod nas u skoli ima cak dvije skole stranih jezika i termini odvijanja drugog jezika su tokom boravka). A to sto je skola "losija" - ma iskreno meni je to totalno bezvezni argument. Za upis u srednju su samo bitne ocjene (znaci, ici u "losiju" skolu gdje je lako dobiti 5.0 je u stvari prednost u nasem skolskom sustavu), dobre temelje osnovnoskolskog znanja ti kao roditelj mozes osigurati da se malo potrudis provjeravati redovito kako ide ucenje a aeventualne "rupe" se daju nadoknaditi u SS.
I jos na temu jezika... meni je prvi jezik bio njemacki. Engleski sam upisala u Varsavskoj u 6-om razredu. U tri godine sam bez problema stigla i prestigla ekipu iz OS koja je kao prvi jezik imala engleski, polozila komisijski sve razrede engleskog u OS, upisala engleski kao prvi jezik u SS i dalje nastavila bez problema, dapace dan danas mi u razgovorima znaju komentirati izvorni govornici kako dobro govorim engleski :neskromna:
Sillyme, totalno si u krivu. Ako ti tako padne grah, pa dijete u osnovnoj ima vise od jednog loseg profesora iz bitnih predmeta, tesko da ce u srednjoj ista nadoknaditi vec ce se samo muciti. A kombinacija odlicne ocjene i puberteta je dobitna kombinacija kad trebas djetetu neke rupe u gradivu nadopunit, ma nema pozeljnijeg od toga....
Ja bih bez puno razmisljanja izabrala skolu br. 2. Slazem se s Martom.
Moje jedno dijete vec je skolarac. Jedini kriterij za odabir skole je bio da nema vecih krizanja i cesta za prijeci. Jer znam da si ne mogu iducih N godina zivota organizirati da svaki dan vozim djecu u i iz skole ili umirati od straha da li su uspjesno prosli krizanje na kojem je svako toliko saobracajka (skola ima samo 2g boravka). Jednostavno TO mi je najbitnije, puno bitnije od "bolje" ili "losije" OS ili da jednog dana nece imati "dobre" osnove iz npr kemije ili povijesti (za prvo cu se ja pobrinuti, a za drugo me iskreno i nije pretjerano briga, priznajem).
je jako je bitno da dijete može i samo u školu
BB ja bih sto prije donijela odluku na kojoj lokaciji cu zivjet pa prema tome odabrala skolu u koju dijete moze pjeske ili javnim prijevozom.
Npr skola 2 bi mi bila bolja opcija posebno ako ima javni prijevoz pa dijete ne mora pjeske ici.
Da mi je danasnja mudrost kvalitetu skole bih odredivala ( i ) po broju i kvaliteti strucne sluzbe.
Ne znam sto bi bio broj strucne sluzbe, obje skole imaju i pedagoga i psihologa, mislim i logopeda. Je l 3 optimalan broj, ili...? ;) Sto se tice njihove kvalitete, nisam bas nista puno cula u pricama po kvartu. Jedino znam da na testiranjima na koje klinci trenutno idu (mi jos nismo dosli na red), u skoli 1 testiranje je trajalo oko 25 min, a u skoli 2 45-60 min. Mozda je to neki znak kvalitete strucne sluzbe? ;)
Sto se tice nekretnina Lili, nije da mi moramo odluciti gdje cemo se preseliti, gledamo u krugu obje skole nekretine cca 2 godine povremeno, a intenzivno 6 mj., i sve to ovisi o ponudi i nasim mogucnostima. Ponuda je nazalost takva da i nemamo prevelik izbor... Npr. sve to vrijeme u oglasniku nismo vidjeli više od 5-6, mooozda 10 stanova kakav trazimo (3 spavace + boravak), i samo smo jedan od njih htjeli ici pogledati. Pa se vrtimo oko kuca, a tu je tek mnogo toga neuredjeno, ljudi zbilja svasta prodaju po svakakvim cijenama. Tako da ne znam sto cekamo tu ;), da nam stan postane valjda turbo premali pa pristanemo na x kompromisa, za sad se nismo mogli na nista odluciti. A kako to nismo rijesili prije polaska u skolu, i uskoro ce beba, stavili smo to on hold, pa kako bude... Tu je u zraku i opcija kuce od sveki (da mi idemo u njezinih 100 kvadrata, ona u nasih 45), al staro čeljade ko staro čeljade, ne mozes se s njim nista dogovorit. Da me ne bi netko krivo shvatio, ne želim nikoga izbaciti iz njegove kuce, al racionalno bi bilo da se zamjenimo, jer nit ju moze sama odrzavati, niti grijati..., a danas sutra ta kuca nece imati nikakvu trzisnu vrijednost (i sada ljudi u njezinoj ulici prodaju kuce po par godina, i ne ide...). No, tema za posve drugi topic ;). Zakljucno: pojma nemam gdje cemo se preseliti.
Jos sam par ljudi pitala za to sto znaci da je 2 bolja skola, pa sam opet dobila "bolji profesori, bolje predznanje u srednjoj"...
A izmedu ostalog i stalno se vrti (a i vi ste spominjale), skola u smjenama. Skola 1 ima nastavu u smjenama, skola 2 samo ujutro. A zbog cega je to bitno? MM i ja radimo do 17h, doma smo obicno oko 18h. Do kad traje skola kad je popodne? Ne puno duze od 18h?
Hocu reci, s takvim radnim vremenom, svejedno mi je, je li dijete samo doma ujutro ili popodne. Ili nije?