stanamar prvotno napisa
Eto, u cijeloj toj priči oko prilagodbe, posljednje sam saznala od djeteta da 10. dan nastave već ima problema s jednim dječakom, kraj kojeg ga je postavila razrednica po dolasku u razred. Naše dijete kaže da su se "potukli" i da više ne razgovaraju. Koliko sam shvatila iz njegove priče, bilo je riječ o naguravanju i provociranju. Dijete više ne sjedi s njime, samovoljno se preselio drugom dječaku, a malog provokatora izbjegava. Kaže da su ga taj dečko i još jedan učenik provocirali i govorili: "što ćeš nas reći svojoj mamici?". Pitala sam ga da li ga je prijavio nastavnicima, kaže da nije, jer se to dogodilo u vrijeme dok njih nije bilo. Nije mi htio ništa o tome govoriti, ali je u toku razgovora o tome tko mu je sada prijatelj, ipak rekao što ga muči.
Rekla sam da sljedeći puta OBAVEZNO kaže učitelju/ici kako bi mogli reagirati (makar nemam u njih povjerenja) i da mi kaže kako bi i mi roditelji porazgovarali s roditeljima toga dječaka i učiteljicom.
Sličan problem smo imali u 1. razredu, odmah na početku, kada je jedan dječak bio dosta agresivan prema našem klincu. Nisam čekala učiteljicu, nego sam s obzirom da sam bila u prilici, odmah zaskočila majku toga dječaka i prijavila njegovo ponašanje uz zamolbu da porazgovara sa svojim djetetom. Nisam napadala, nego sam joj htjela skrenuti pažnju da mojem djetetu smeta da ga taj dječak nagurava, udara nogama i nakon toga nasilno se ponašanje prema našem klincu nije ponovilo.
Sada kada razmišljam, isti problem smo imali i u vrtiću s jednim dječakom koji je bio duplo veći i krupniji od ostalih i kojemu je naravno moje dijete bilo na "piku" jer je bio među manjima i mlađima. Najprije sam strpljivo dva puta upozorila odgajateljicu, a kada sam shvatila da se ništa nije popravilo, ščepala sam oca dječaka na hodniku i upozorila ga da se nešto događa. On je ostao sav u čudu i nakon toga razgovora, više nije bilo nikakvih problema.