Nije zamrzavanje jaja tako neuspješno kako ljudi misle kad se vitrifikacija koristi (a mislim da ju većina naših klinika koristi).
Evo jedna metaanaliza 21 istraživanja, nije besplatan pristup, al valjda znate to zaobić :), koja je pokazala da 88% jaja preživi odmrzavanje.
Sad, zamrzavanje jaja malo više vještine zahtjeva od osobe koja ju radi, za razliku od zamrzavanja embrija ili sperme, tako da rezultati vjerojatno variraju ovisno o tome. Ljudi koji rade u bolnicama valjda rade puno raznih postupaka, samo ne znam koliko se često radi zamrzavanje jaja. Vidio sam
članak od prošle godine u Jutarnjem u kojem kažu da je samo 50ak zdravih žena u Hr zamrznulo jaja, sad kolko ih je još zbog bolesti, pretpostavljam ne puno, tako da pogađam da naši dr. još nemaju baš iskustva s time.
Stvarno malo iznenađujući rezultati. Razmišljam postoji li tu neki efekt selekcije zbog kojeg bi rezultati u privatnim klinikama bili bolji, ali ne pada mi ništa napamet. Nešto tipa da možda bolnice rade sa težim ili starijim pacijentima, ali ne vidim zašto bi bilo tako.
Gdje nađeš te podatke?