uz kineske kerefeke fino idu rižini rezanci :-)
uz kineske kerefeke fino idu rižini rezanci :-)
može Peterlin
uh alex ja bolje da ne nabrajam, pola od navedenih ideja nije nešto što bih rado jela a ni moji ukućani :mrgreen:
zapravo je najteže ako si "povrće" tip pa dijete to treba jesti hladno :/ (moja još nema pristup plinu dok je sama, a vjera mi brani mikrovalnu kupit)
Lili75, kužim te. Mi imamo gradski plin, ali sam ja ipak kupila šparet na struju.
Ni mi nemamo mikrovalnu, niti ćemo ju kupiti.
Nano imam i struju, al premala mi je za podgrijavanje dok je doma sama (8,5 god).
however, uspješno odolijevam mikrovalki zasad :-)
A jel tko ima one termo posude za hranu, moj je isto 8.5 godina i nebi bas da podgrijava na plinu, isto muku mucimo sa jelom jer je vecinu vremena sam doma, na kraju mu uvijek ostavim da si nesto na maze ili sendvic, pa ruca kad ja dodjem oko pola 5.
Zato sam razmisljala o tim termo posudama da bar ruca kad dodje iz skole oko 12 ili prije popdnevne nastave
Ja sam imala mikrovalnu u dva navrata. Jednom sam ju dobila na poklon, a drugi put smo sami kupili jer nam je trebala 6 mjeseci. Jedva sam čekala da je se riješim. Uopće mi ne fali. Nemam nikakvih predrasuda vezano uz djelovanje mikrovalova na hranu, budući da mi je jasan princip pa me ne mogu strašiti. Jednostavno mi je to jedan komad previše u kuhinji. Kad bi mi kuhinja bila 20 qm, imala bih ju možda.
(Možda opet kupim kad bebo krene u 4. razred :) )
Jelena a možda i ranije :-), naši imaju boravak samo prva 2. razreda, moja već sad u 3. razredu ostaje sama doma u kontra smjeni.
ALI falatiBože postoji prehrana u školi pa kakva god bila dobro da je ima. Uvijek se nađe nešto za pojest :-)
Ma može dijete sve grijati i u klasičnoj pećnici, samo joj kupi rukavice da se ne opeče dok vadi van. Grije na 50 oC, vrijeme grijanja ćete morati prilagoditi, a vidi da li joj je bolje frknuti unutra tanjur ili staklenu vatrostalnu zdjelu. Plin su moji počeli koristiti negdje s 10 godina, uz nadzor. Do tada, mikrovalka, a ovo kako se grije u običnoj pećnici znam iz vlastitog djetinjstva. Moja mama ima mikrovalku, ali i dalje puno toga grije na klasičan način, u rolu.
Mi je imamo odnedavno, i zaista se ništa ne može usporediti s mikrovalnom po mogućnostima, lakoći i sigurnosti zagrijavanja. Kad su djeca mala, a ipak moraju biti samostalni, to je baš velika pomoć. Nema razloga zbog ikakve vjere biti protiv mikrovalne, stvarno...
Slažem se, ja godinama nisam imala mikrovalnu, ne iz nekakvih vjerskih razloga nego zato što joj zapravo nisam vidjela svrhu - ali kad sam ju konačno nabavila (samo zato što sam ju dobila kao poklon uz kupljeni frižider) skužila sam da je to nezamjenjiva naprava za podgrijavanje hrane, jer se može zgrijati apsolutno sve, i još mi je i finije nakon grijanja u mikrovalnoj :mrgreen:
Mi nemamo više ostataka od ručka otkad imamo mikrovalnu, jer se sve zgrije i pojede. A za dijete je stvarno odlična stvar.
a kaj fali zagrijavanju na plinu?
a stavite u zdjelu i u termo vreću s plaže?
pa niš, ali složenac ili lazanje je malo teško na plinu podgrijat
Slažem se, mikrovalna rulz, pogotovo kad imate djecu u kući! :kuhar:
ja sam davno kupila mikrovalnu kad sam skuzila da kad skuham vise tjestenine ili je pozderem ili je bacim jer je ne mogu podgrijati. isto je i za rizu. iako podgrijes ono cim prelijes drago mi je i kad je ona topla.
a za djecu mislim da je spas.
iako moji se koriste pilinom bez problema, sami kuhaju tjestninu, rizu, jos uvijek hrpu stvari podgirjavaju u mikrovalnoj. npr casa mlijeka je za cas, a na plinu im zna zagoriti uz sam rub lonca, ili pak se dolje zalijepi.
prvi dio kužim,
ne kužim termo vreću s plaže
znas da Jelena ima svoje nazive za stvari, pa mozda ona koristi samo za plazu one termo vrecice. al bojim se da cemo morati sacekati njeno objasnjenje. jer znas da je misliti drek znati
Termo torba ja ju pretežno koristim za plažu, a odnedavno muž za gablec
Ja slučajno imam par kutija koje mi stanu od termo torbe od dukatina
termotorba tipa https://www.google.hr/search?q=termo...16LFy3ecCScsM: ( znam da će neko secirati post, ali mi smo torbu dobili na Dukatino utrci) i kutija kvadratasta.
Tu Dukatino torbu imam i ja ali je niš koristi
Ovisi za kaj ti treba ja imam kutiju baš tih dimenzija
Za klincu ostaviti ručak taman, muž sad u tom nosi gablec, ali hladan
aleks ja radim krpice sa kiselim zeljem.
posebno dinstam luk i pred kraj ubacim pancete na sitno.
zelje dinstam na ulju i kad je pred kraj ubacim skuhane krpice, luk i pancetu.
začini i to je to.
moji obožavaju.
za podgrijavanje je super zapečeno tijesto sa sirom.
skuham tijesto, uglavnom pužiće.
zdinstam luka, naribam sira.
u vatrostalnu zdjelu stavljam red tijesta, pospem sirom i stavim malo dinstanog luka,
popaprim i posolim.
i tako sve dok imam sastojaka.
zapečem u pećnici i odmah narežem na kocke.
to jako vole pa obično odmah pojedu pola,
drugi dan vade kocke, malo razdvoje jer se stvrdne i u mikrovalnu.
:inaniz:
nemam problem s podgrijavanjem krumpira pa su razna variva isto u igri za podgrijavanje.
i kako ja to zovem falša šalša.
luk na sitno, uglavnom mrkvu (a može i peršin, celer, već što imaš)
izribam na onaj najsitniji ribež.
dinstam na malo ulja, kad vidim da je pred kraj ubacim pancete,
stavim malo brašna i maknem s plina.
ubacim cijelu passatu, malo vode, dvije žlice crvene paprike i ostale začine i češnjaka.
vratim na plin i pustim da prokuha.
isto jedemo s pužićima i obavezno parmezan gore.
ovo je gotovo za 20-ak minuta.
eto me opet :mrgreen:
a što se tiče curry-a,
ja ti nisam nešto za egzotične okuse, ali ga obožavam.
danas sam baš radila curry rižu.
luk i paprika na sitno, ribana mrkva,
kad se izdinsta stavim currya i ostale začine,
(dok se dinstav povrće ubacim pola čaše piva)
uvalim kuhanu rižu, dobro promiješam i stavim zapeći u pećnicu.
a može i bez pećnice.
Lako vama koji ste od tjestenine i riže. Ja volim povrće,a ono je najčešće, ako nije u varivu, najfinije svježe napravljeno.
Ako 2x pojedem rižu u 10 dana, pun kufer mi je riže. Tjesteninu da me se pita ne bih nikad ni jela, ovako je pojedem moždaaaa 1x u 3-4 mjeseca (u juhi jedem redovito). Kad djeci radim tjesteninu sebi neki drugi prilog.
Ne volim baš te bijele stvari. Al i idalje pratim temu ne bi li ukrala neku ideju za brzinski ručak preko tjedna.
lili ja ti nisam ni od riže ni od tjestenine,
osim ovih krpica sa zeljem i salate od tune,
ostalo jedem ne baš s puno volje.
ali mi je lakše napraviti nešto što djeca vole i da mogu zgrijati.
meni u životu ne bi trebalo ništa drugo osim krumpira i salate.
To je torba u koju stane 4 ili 6 limenki pića. Ljeti znaju pivo s tim prodavati. Nemam, pane znam da li je korisno ili bzvz. Meni je to za plažu premalo, imam veliku frižider torbu za plac, u koju stavljamo pingvine, a mm u tome nosi meso i ribu da mu se ne kvari u autu. Drži to i toplinu, znam cijeli ekspres lonac 5litreni ugurati unutra, ali ne znam da li je to tebi praktično.
Ont. Termosice za 1 porciju sa širokim grlom držali su u Šumoopskrbi na Sveticama, ali dugo nisam gledala da li imaju.
a s varivima mi idu neviđeno na živce,
što jedno voli, drugo ne podnosi, to je nevjerojatno.
i onda uvijek jedno frkće.
jedino juhu oboje obožavaju, fala nebesima
pa je barem 3-4 puta tjedno na stolu uz ove brzinske stvari.
Moj stariji sin voli bijele stvari, ali voli i povrće, ali kuhano, pa kod nas bude često salata od mahuna (u to se može uvaliti kuhano jajena šnitice i imaš kompletan obrok bez škroba. Voli mahune abšmalcane, karfiol gratinirani,brokulu s češnjakom, grill tikvice i/ili patlidžane marinirane u maslinovom ulju, pečene paprike, sušene paradajze u ulju, grah salatu, grah zapečeni, humus...
Moram jedan dan kupiti celer i zapeći.
Od svježih salata koje nismo spomenuli jedemo daikon, ribanu mrkvu, ribanu ciklusvježu, ponekad s jabukom, svježi kupus...ali uz to moraš imati neko meso.
Zaboravih šparoge...
A za sutra sam skuhala kiselu repu s bijelim grahom. Uz to pečene krvavice. Pravi zimski ručak, ali 100% sam sigurna da će mojmlađi sin kuhati pire od krumpira. Ako stigne i ako ne bude jako lijen, ima šanse da bude pravi, ako se sjeti 5 min prije ručka, iz vrećice.
Peterlin gdi kupiš pingvine?:mrgreen:
No meni nije dosta ta torba za plažu ali ih imam par pa s kombiniram s frižiderom, za po doma je ok, jer imam kutiju koja skoro pa je oriđiđi.
Moji veliki si sami rade prilog uz ručak, istina ponekad zaborave kaj je za ručak ko prošlu tjedan, kad je ostao u pećnici a onu uz juhu i ostatak napravili tijesto, ali to su djeca koja ne slušaju.
Pire se kod nas radi od krumpira ta one koji to jedu, nema od mene jela iz vrečica