Kako ne zvuči kao tinejdžer?!?!?
Pa svi u njenom okruženju su isti.
Cure i dečki iz razreda, prijateljice iz kvarta...
I ne idu svi u istu školu, a ipak se isto ponašaju.
Printable View
Kako ne zvuči kao tinejdžer?!?!?
Pa svi u njenom okruženju su isti.
Cure i dečki iz razreda, prijateljice iz kvarta...
I ne idu svi u istu školu, a ipak se isto ponašaju.
ja ne znam ni jednog tinejdžera koji je doma u 21 bez prigovora i ne koristi društvene mreže. neki manje, neki više, ali tamo se uglavnom odvija društveni život. na to sam mislila
Pa eto.
Nisu svi tinejdžeri divlji.
Niti svi piju, puše, lutaju noćima po vani, kolutaju očima i svađaju se s roditeljima.
Istoi tako nisu ni svi roditelji isti.
Neki špijaju, uhode, ne vjeruju svojoj djeci...
No ima i onih koji sve to ne rade već vjeruju svojoj djeci i poštuju ih.
umiljata, ne obadaj, to su ti majke djece koja su recimo karakterno mirna. sit gladnom ne vjeruje
ja svom djetetu vjerujem, ispriča mi sam kako to izgleda na tulumima pa eto imam neki presjek prosječnog tinejdžer, a i sama sam bila jedan
btw. moj je sportaš, ne pije, ne puši, čak ni ne lupa vratima
nisu jedine krajnosti divlji i beskrajno mirni
Ne brini, znam da sam je dobro stisla:lol: Rekla mi je da sam iz kamenog doba (ne kazem da ti to isto kazes nego sto sam
od kceri cula). Moja je do negdje drugog polugodista 8.razreda bila tinejdzerica koja je bila normalna i postovala dogovore. Ovo sto je sada napravila (dva puta zakasnila, popila i cigarete) je nesto novo i zato sam joj oduzela sve privilegije da zna koje posljedice moze ocekivati i rekla sam joj koliko sam razocarana. Nikada joj nisam provjeravala drustvene mreze, ne bih ni sada da nije ostalo otvoreno. U potpunosti sam joj vjerovala jer mi nije dala razlog da joj ne vjerrujem. Sigurna sam da vecina nas funkcionira na taj nacin. A sto se tice izlazaka, moja je s 10-11 godina mogla ostati do 22 h u ulici u kvartu, igrali su se, pricali, a ja mogla gledati s balkona iako za to nije bilo potrebe jer su bili tu.
Upravo to, i ja vjerujem svom tinejdzeru dok mi ne dokaze suprotno. Svaki put kada se vrati iz izlaska mi kaze sto je bilo, gdje su bili i sto su radili (naravno da neke informacije filtrira tipa tko se kome svidja), ali znam i sama upotpuniti praznine jer znam da su to bezopasne informacije. Znam s kime je i s kime s druzi i ne vjerujem u krajnosti niti da je krenula krivim putem. Ovo je doba otkrivanja i ispitivanja granica i vjerujem da ce se uz prave mjere i razgovor sve rijesiti.
joj cathy, pa naravno. sva sreća da sam ja bila jedna takva pa znam sve fore :D
za njega sam sigurna jer mu nisam čak ni branila. probao, nije mu bilo napeto
Upravo čitam vijesti: pijani 16 godišnjak motorom, bez vozačke dozvole, pokosio 4 djevojke od 16-18 godina koje su hodale uz Jadransku magistralu u 4.40 ujutro. Svih 5 je u bolnici, ne piše o težini ozljeda.
Zar su baš svi ti roditelji tako ležerni, tako vjeruju djeci ili su tako neodgovorni, da se ovo moglo dogoditi? ;) Ovo pitam ironično, naravno.
Drugog ozlijegiti, drugi njih... najveći strah.
moraš uvijek uračunati i faktor trenutka gluposti. nažalost. koliko god razgovarali, ne dali im motor, pričali o alkoholu..
Mislim da tu ima svega, i roditelja koji bezrezevno vjeruju svojoj djeci i svasta im opravdavaju do onih kojima djeca naprave trenutacnu glupost iako isto tako vjerujem da treba imati oci dobro otvorene, razgovarati do beskraja (ne pametovati nego slusati djecu) i reagirati cim se primijeti malo odstupanje od svakodnevnog ponasanja. Ne vjerujem da se ovakve stvari dogadjaju bez “najave” samo treba znati prepoznati.
Roditelji su neodgovorni.
Jer je netko, stariji, dao tom malom motor. Ne vjerujem da ga je ukrao.
Isto tako i te djevojek je netko (roditelji?) pusti da bauljaju u 4,40 ujutro po magistrali.
I svima njima je to bilo normalno.
Do danas.
Do tragedije.
Mojoj to ne bi palo na pamet ni u ludilu.
Niti da vozi bez vozačke, niti da baulja po vani u 4,40 ujutro.
Sve to ide od doma, od odgoja.
Zabrane i kažnjavanja i uhođenja nisu odgoj.
Djecu treba učiti i odgajati od rođenja.
Ne veli se bez veze da su prve tri najvažnije, a što si napravio do pete- napravio si.
Tanči, glupost. Prije koju godinu je odrasli vozač ubio tatu i dijete na nogostupu ujutro prije škole
nesreće se ne događaju u 4.40
Isti dan kad sam procitala izjavu "ostavi pubertet doma" srela sam trudnicu kojoj su na poslu rekli "ostavi trbuh doma i ponasaj se normalno". Izbjeci takve prirodne procese nije moguce, ne znam zasto bi dozvolili da nas drustvo prisiljava
Osim toga, biti vise ili manje "divlji"u pubertetu ili kao tinejdžer moze znaciti svasta i ne bi trebali poopćavati. Moji vrsnjaci (cetrdesete) sto su bili mirniji u pubertetu postali su grozniji muževi i nezainteresiraniji očevi. Možda će kod nase djece biti drugačije, tko zna. Mozda su moji poznanici slucajno takvi, a mozda ih u zrelim godinama muci sto nisu pili, pusili i upustali se u avanture.
Ja sam bila tinejđerka o kakvoj Tanci prica. 5.0 srednja skola i doma uvijek na vrijeme.
Pa sam svejedno jedno ljeto hodala od Bibinja do Zadra po magistrali. Navečer..
Pobjegao nam bus :/
Ja bas intenzivno razmisljam o svom pubertetu i pokusavam se sjetiti sto vise. Posebno jer sam primjetila da ismijavam filipovu brigu za ljepotu npr.
I ja ko Cubana.
Pa je prijateljica ukrala svom decki kljuceve od garaze. Pa smo se provozale njegovim motorom. Bez vozacke i bez kaciga i bez znanja prometnih propisa i bez mozga jer smo bile u pubertetu. I nije nam to bilo mis cudno. Obje fine i odgojene i 5.0 u skoli...
I sve to u dobi od 15 godina.
Joj to uredjivanje...
Ja sam bila cijepljena od toga. Brze sam se spremala za van od svih deckiju s kojima sam bila, a bogami i od muza puno brze. Mislim da sam i danas brza.
Glupo je uopce ovako raspravljati bez da znamo kakav je decko, mozda je bio iz disfunkcionalne obitelji, mozda su mu roditelji cak i dali motor, mozda ga je ukrao i htio se dokazati. A sto se tice cura i hodanja magistralom, takodjer ne znamo cinjenice. Mozda roditelji nisu mogli doci po njih, mozda su mislili da ce starije cuvati mladje. Hocu reci, bezbroj je faktora koje ne znamo i djeca, tinejdzeri, rade glupe i nepromisljene stvari. To ne znaci da nemaju roditeljskog nadzora niti da roditelji s njima ne razgovaraju i upozoravaju ih. Takodjer sam se osjrtila prozvanom u vei mojih metoda odgajanja. Nisam joj lupila kaznu i oduzela ono sto voli bez razloga niti sam, nakon toga, prestala razgovarati s njom. Zna jako dobro zasto je dobila kaznu, ali nije bilo propovijedi nego smo imale otvoren razgovor (ne monolog nego dijalog) o svemu. Ona i dalje, otkako se to dogodilo, zeli razgovarati i zna da mi se moze povjeriti, ali isto tako zna da se kazne mora drzati. Hocu reci da ima svakakve, lako i teze odgojive djece, ali isto tako da ne vjerujem da je toliko zastranila da se ne moze popraviti kao sto ne vjerujem da ova gore prica ima samo jednu stranu.
Poluluda, i ja kaznjavam kucanskim poslovima -moralno upitno, ali prakticno. Mene muci ucenje primjerom. Npr. Moj sin zna da ja dosta tajim svojim roditeljima a nekad im i lazem. Isto zna da volim alkohol i pijem ako moram peglati. Mogu se samo nadati da majke nisu idoli
Jednostavno je : ako sam pripita lakše se borim s vešom.
Ja ne peglam, ni ne pijem :) a može i obratnim redom.
Za uzročnu povezanost tih dvaju aktivnosti do sada nikad nisam čula :mrgreen:
Ja isto ko beti ni peglanje ni kapljica
Dale ste mi sjajnu ideju za poucak o stetnosti alkohola. Da sam ja od 20 do 46 sve novce koje sam zapila ustedila danas ne bi ni filip ni ja morali vjesati ves, skidati ga, nositi u susilicu, ormar i sto li vec nego bi kamioncic dosao po njega i kad bi ga vratio, ljubazna profesionalna pomoc bi ga spremila u nase ormare. Nadam se da ce mi povjerovati, hvala vam cure
a kolko je to para?
eto računice za pušaće tj. oni koji žele prestati i uštedjeti nešto
ako puši cca malo manje od kutije dnevno sipada najmanje 500 kn, to je godišnje samo 6000 kn
inače imam kolegu čiji otac je bio pušač i cijela familija uz njega, otac je htio noviji auto od onog kojeg je tad vozio, a usto imao problema s srcem i plučima, alergičar.....
tad ga je žena posjela i izračunala koliko je zadnjih tada par godina popusšio, zračunala je kamate od sveg i dala mu nalog da prestane pušiti te dala odobrenje da kroz neko vrijeme kupi noviji auto. Na kraju su svi u familiji prestali pušii njih 4, i kroz određeno vrijeme obnovili vozni park s dva nova auta. Ocu se znatno popravilo zdrastveno stanje.
ništ tebi mamitzi da se okaniš peglanja bar u ovo sparno doba:ghug:
Eto ideje kako da se i nasim tinejdzerima, izmedju ostalog, govori o stetnosti pusenja :-)
i ja sam bila brza, sjećam se nas tri frendice na moru i krene spremanje za van. Ja se spremim i onda zalegnem čitati knjigu, na kraju nekada i odspavam dok se ove dvije ostale spreme :mrgreen:
A proljetos kad smo bili na putu s tinejdžerkom kaže MM ja se ne sjećam da je tebi trebalo toliko vremena da se spremiš :angel:. Uglavnom prilagodili smo se da joj ostavimo vrijeme za spremanje.
No može ona i bez toga kad njoj paše ;), evo je sad je dva tjedna na taboru s izviđačima samo s osnovnom kozmetikom .
Moja se počne spremati pa primi telac,pa voda,pišanje,onda se sjeti očešljati,pa tak dva tri kruga
Moja s mobitelom ide u banju, raspali muziku, izađe nakon 1h. To je ako nije gužva za banju. Ako zna da se svi spremamo, onda ostaje pola sata. To uključuje pišanje, pranje ispod pazuha, čišćenje lica tonikom (10 min.) I gledanje u ogledalo (20 min.)
čoksa :lool:
Najbolja mi je kada ponese male zvucnike u kupaonicu pa raspali muziku, pocne pjevati i sprema se, naravno sat/sat i pol nitko ne moze u kupaonicu :lol:
Za utjehu majkama djevojaka, nisu ni dečki puno drugačiji.