narode,jel ima koga? imam par pitanja o zadarskom rodilištu i tečajevima a nova sam na forumu :/
Printable View
narode,jel ima koga? imam par pitanja o zadarskom rodilištu i tečajevima a nova sam na forumu :/
pitaj!!
pale, zaboravila sam ti reći - tečajevi u bolnici održavaju se svaki mjesec (mislim da si na ovaj siječanjski zakasnila, al' zato se prijavi sad za veljaču).
a radionice udruge Izvor divno su iskustvo...
I vi polaznice ste za nas divno, obogaćujuće iskustvo :heart:
bila ja jučer u rodilištu i kaže mi glavna da sam propustila prva dva predavanja al da mogu doć na ostatak i da je to danas u tri.kad, užican ja sestru da otkaže svoje obaveze(inače je medicinska sestra na terenu) i da me vozi iz biograda u zadar samo radi toga.i dođem ja tamo, i što to moje oči vide?NIŠTA!!!od trudnica ni traga,tečaj je dio u trinaest sati, ne u tri!!ja dođem iz biograda dok ovo moje malo zlato mi šutira rebra i mjehur u ko da je u boksačkom ringu a ono ništa.i tako meni puko film i rekoh sebi, neću se više gnjavit nego što bude bit će.pročitala sam more sinje literature,živimo s mojima na katu a mami mi rodila nas tri, sestra mi je medicinska sestra, pa valjda ćemo se snać.
jedino sam tila na tom tečaju vidit kako funcionira to disanje i da li se brijanje i drip baš moraju obavit ili ih se može i zaobić :(
inače na tečej u veljači ne stignem jer mi je termin 03.02
okruglica bas bed :(
eto cula sam da je rodiliste super uredeno, da su po 2 zene u sobi sa svojom kupaonom
i da sad kane preurediti boxove i radaonu
ja ne znam kak je prije izgledalo jer sam rodila na u zg
Bila sam danas. Rodilište je vaau 8) Blago vam se :love:
:D
Klia, daj nam malo toga vaau :love:
ima li zadar stolčić?
ima, al' još nije u uporabi, a kad će biti ne zna se...
navodno, sestre i liječnici moraju proći edukaciju za takav porod.
do sad su samo dvije sestre bile u Rijeci zbog toga.
a i govore da se treba preurediti jedna prostorija baš za to jer oni sad takvu prostoriju nemaju.
sve u svemu, načekati ćemo se.... :roll:
Koliko sam ja čula bilo je govora o tome. Nadam se da ću u veljaći na tečaj u bolnicu pa ću se raspitati. Moram mirovati pa ću još viditi za tečaj.Quote:
Originally Posted by aries24
Sve sobe dvokrevetne, osim jedne s 3 i jedne s 1, sve + tuš i wc.
U svakoj sobi kadica i stol za previjanje, njega i svi pregledi (osim invazivnih pretraga) rade se u sobi, pred vama, što vas odmah upućuje u osnove njege djeteta. Dakle, rooming in je potpun.
Jos cu nastaviti...
Neonatologinja s kojom sam jučer razgovarala kaže da mi žene sve možemo tražiti i dobiti. Dakle, ne ustručavajte se pitati, naglasite da vam je dojenje važno i vaše će se želje poštovati sve dokle ne budu suprotstavljene medicinskim indikacijama (tako mi reče liječnica).
No, više o našem razgovoru nadam se da ćete uskoro moći pročitati na Izvorovoj web str. :heart:
Quote:
Originally Posted by klia
:* :* :*
Jupiiiii!!!!!!
Baš mi je drago da je tako dobro.Klia zaboravila sam vas jučer pitat da li moram prije termina otić u bolnicu na razgovor ako ne želim npr.epiziotomiju ili drip ili im to mogu reć i kad dođem rodit?
E da i hvala još jednom na trudu jučer i na materijalima. baš sam danas pokušala nešto od onih vježbi za jačanje mišića al mi je stomak smetao disati,hahaha.da me neko vidio kako se mučim dignit s poda na kojem sam vježbala i gracioznos mojih pokreta prije bi me nazvao slonom nego okruglicom,kao MM. :lol:
Moram ovdje nešto prokomentirati, što nije u duhu općih pohvala, a vezano je uz stolčić. Taj stolčić nije došao u bolnicu jučer, a niti se stvorio iz neba pa u rebra. Dugo su ga čekali, a ima već i da je stigao. Stoga mi njegovo nekorištenje nikako nije opravdano. Ne mogu vjerovati da sestre ne mogu naći vremena da se educiraju, pa da se napokon taj stolčić stavi u funkcuju. To me podsjeća na simpozij primalja 2005. g u Zadru na kojem nije bila prisutna niti jedna jedina zadarska primalja! Čisto sumnjam da će taj stolčić uskoro profunkcionirati, a i kad ga počnu koristiti, vjerojatno će se moći koristiti samo kad određene primalje budu dežurne. Skoro da mi pada na pamet pitanje dežurne sestre "Gospođo, meni smjena završava za sat vremena, pa ako želite roditi na stolčiću, ja predlažem da vam damo malo dripića" :lol: .
Šalu na stranu, Zadarsko rodilište ima izvrstan marketing, i ja sam mislila kako će mi biti ok roditi u njemu. Da sam naletila na druge doktore, vjerojatno bi i bilo. Sad mi je žao što nisam otišla Ria roditi u Rijeku. Ili barem što nisam napisala detaljan plan poroda bez namjere da odstupim od njega.
Okruglice, ja ti svakako preporučam da s planom poroda, ili barem popisanim željama odeš do dr. Rukavine i popričaš s njime o tome. To i ja planiram napraviti, za svaki slučaj ako iz nekog razloga ne stignem do Rijeke.
I, svim curama želim poručiti da se dobro pripreme za porod u Zadru, da vjeruju u svoje tijelo, i da ne odustaju od svojih zahtjeva bez obzira na moguća zastrašivanja nekih doktora ili primalja, koja su često potpuno neutemeljena.
Mislim da se tu ne radi o tome da sestre ne mogu naći vremena za edukaciju već se tu radi o novcu jer to, kao i sve drugo košta. Za ovu godinu, vjerojatno, je taj odjel dobio novac za preuređenje rodilišta, ali ne i za izobrazbu određenog tima ljudi i preuređenje prostora u kojem bi bio stolčić. To će, možda, biti slijedeća etapa. Tako je naime sa svime što stiže od Države. Uvijek i sve na komadiće. Siromašna Država...Quote:
Originally Posted by ninaXY
A voljela bi ja da je sad kad idem roditi (termin 16.02.) stolčić u uporabi...
Nina, i po tom pitanju imam ti friške informacije.
Dvije su sestre bile na edukaciji u Ri i imaju zadatak educirati ostale. Pitala sam jednu od glavnih sestara je li tko rodio na stolčiću, no ona mi je rekla da on tamo stoji, ali da ni jedna žena još nije izrazila želju!!! Sigurna sam da pola njih niti ne zna čemu to služi. Stolčić je došao prije par mjeseci, tako da nije baš ni da je nešto predugo u rodilištu. Dakle, Nina, sad imaš priliku :love:
Okruglice (zaboravi na persiranje, rekoh ti da mi je to profesionalna deformacija :roll: ), svakako bih ti preporučila da se najaviš ovih dana i sljedeći tjedan odeš na razgovor s dr. Rukavinom iskazati mu svoju želju, ali uvijek imaj ono - ako bude moguće..
Pobjegao mi nedovršen post :?
Nemojmo zaboraviti ni da je majkama možda i frka roditi na stolčiću jer nikoga nema da im ispriča takvo iskustvo (osim na ovom forumu, ali nisu sve mame internetizirane), moć navike i ustaljenih obrazaca je velika.
I ovo vam moram prišapnut: liječnica mi reče da se rodilje koje dolaze iz roditeljskih udruga ponašaju drukčije od ostalih, da dolaze s pozitivnim stavom o porodu i dojenju :love:
Dakle, cure moje, samo hrabro naprijed. Svaki se vaš trud i briga oko dojenja (pa čak i inzistiranje na nenadohranjivanju dokle god je moguće) ipak primijeti (a to je i moje vlastito iskustvo s drugog boravka u rodilištu), ali svako naše "njurganje" na umor zbog rooming-in-a ili naše "zahtjevne" dječice - također.
Da, ravno dvije. Ti i ja. :roll:Quote:
Neki dan su pricali da bas NITI JEDNA mama NE POSTOJI koja NE TRAZI nadohranu za svoje dijete.
Sad tu nadohranu ipak ne traze one iz roditeljskih udruga.
Drage Zadranke i one koje dolazite roditi u zadarsko rodililiste:
Budite sigurne da vas zahtjev da se vase dijete ne nadohranjuje bude jasan. Jer ako on nije takav, smatrat ce se da vi inzistirate na nadohrani.
Stoga budite jasne, odlucne, ljubazne i ne dajte se razuvjeriti. Vasem djetetu treba samo vase mlijeko. :heart:
Vi koji zelite roditi na stolcicu, odite prije razgovarati o takvoj mogucnosti.
Morate znati da osoblje rodilista ima pred sobom gomilu zena koja se postavlja kao objekt, a ne kao subjekt. Oni organiziraju tecajeve, na porod dodje 5 zena i onda se oni pitaju: "za koga??". I izgube ono malo entuzijazma sto im povremeno dodje.
Zato, odlazite u rodiliste prije poroda, pricajte, dogovarajte.
Nina, tebe razumijem :love: .
Okruglice, ako ikako mozes odi tamo na razgovor, barem prosetati rodilistem ako nista drugo, puno ce ti znaciti.
Svi zajedno ne smijemo dopustiti da nas otpisuju kao objekte zato jer se tako ponasamo. Postavimo li se kao zene koje preuzimaju odgovornost, dat ce nam se prilika. Sve vise i vise.
Nina, na koji marketing rodilista mislis? Ipak su u usporedbi sa ostalim rodilistima napravili velike pomake. I to im je samo po sebi marketing.
Tko zna, možda ih je od 8. mj. na ovamo bilo i više ;)
jel mi može nako dat broj telefona na koji mogu nazvati i tražiti dr.Rukavinu da se dogovorim ili mogu nazvati na ovaj broj što su mi dali kad sam pitala za njihov tečaj? mislim ako nazovem na taj broj i javi se neka od sestara da me ne otkanta.
i još jedno pitanje: što bi trebalo napisati u onoj rubrici opća anamneza,osobna anamneza i bolesti majke u trudnoći.Npr.preboljela sam sve zarazne dječije bolesti još kao dite, al ne znam jel se misli na to ili na nešto novijeg datuma!
Dok sam čitala vaše materijale naišla sam na pojam oslabljenih ili razdvojenost trbušnih mišića a to se spominje i u novom časopisu bebe i kako ustanoviti da li to imaš,ako ti tvoj dr.nije.i mislim da to imam.Al ja sam to primjetila otkako mi je sam bila 2-3 miseca trudna,onako kao neka kvrga na stomaku.ja sam mislila da je to od bebe.jel to opasno?
Kako ni jedna mama ne traži da joj ne nadohranjuju dijete? Pa sa mnom je imalo posla cijelo rodilište jer sam ja inzistirala da mi ne nadohranjuju Ria unatoč velikom gubitku na težini. Nema tko nije došao da provjeri da li nam je tehnika dojenja dobra, i svi su zaključili da je, i da samo tako dalje nastavim. Ali imala sam punu podršku što se tiče dojenja, unatoč ogromnom gubitku na kilaži, tako da s te strane imaju samo moje pohvale.
Što se marketinga tiče, tu sam prvenstveno mislila na ono što pričaju dr. Rukavina i sestra Lidija. Možda sam se malo nespretno izrazila, ali i to je jedna vrsta reklame. Čitala sam intervju s dr. Rukavinom ovdje na portalu i bila sam na tečaju kod sestre Lidije - tada još nije bilo bolničkog tečaja. Njih dvoje su stvarno entuzijasti i vjeruju u ono što pričaju. Sestra Lidija je na moje pitanje o izbjegavanju epiziotomije ispričala kako su taj dan - u njenoj smjeni, naravno - rodile dvije žene bez epiziotomije, uz minimalne pukotine, i uz kontrolu tiskanja. U njenoj smjeni to je moguće. Ali koliko ima primalja u rodilištu koje uopće vjeruju da je moguće da žena rodi bez epiziotomije, a da se potpuno ne rasprsne? Koliko ima doktora koji neće predložiti drip, iako se sve odvija po planu? Bojim se da je osoblje sklono prirodnom porodu ovdje u manjini i da ga nema dovoljno da pokrije sve tri smjene. A ako tvrde da je u njihovoj bolnici moguć prirodni porod, onda bi taj prirodni porod trebao biti moguć 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. A ne radnim danom od 7-15, plus pokoje dežurstvo.
Ja se ne bojim poroda, i dalje vjerujem u svoje tijelo, i vjerujem da mogu roditi prirodno. Ali užasno se bojim da ću doći u smjenu nekom doktoru koji će izmanipulirati mojim osjećajima i poljuljati moje povjerenje u sebe. I, ako ja dođem roditi npr. u subotu na večer, sigurno se neće sestra koja zna asistirati porodu na stolčiću pojaviti u bonici samo zato što sam ja izrazila želju da bi rodila na njemu. Zbog toga bih voljela roditi u Rijeci, jer tamo znam da je uvijek na raspolaganju ekipa koja zna da je prirodni porod ne samo moguć, nego i najbolje rješenje. Kao alternativu razmatram i porod kod kuće.
U svakom slučaju, planiram otići i na bolnički tečaj, i na razgovor s dr. Rukavinom. Ovaj put ću ponjeti detaljni plan poroda. Nemam nikakvih posebnih zahtjeva, želim samo porod bez ikakvih lijekova, braunila, katetera, epiziotomija i sličnih rutina. Ne želim još jednom završiti na carskom zbog jednako glupog razloga kao i prošli put.
nina tu si u pravu.meni je sestra medicinska sestra i bila je tu u zadarskoj bolnici na stažu i ona mi je sama rekla da ne pitam previše toga, da se ne glupiram sa svojim željama da bi tila izbjeći brijanje, epiziotomiju, klizmu ili drip jer ću im se samo zamiriti pa će biti još gori prema meni jer se pravim prepametna,kao je njima govorim što je najbolje za mene, oni čija je to struka znaju najbolje i neka samo odem tamo rodit i nek radim što mi kažu bez prigovora i zapitkivanja. naravno našlo se i onih sa horor pričama takvog tipa,zločestih sestara i doktora, pa ti sad odi tamo, rodi i doživi to kao lipu stvar,dok ti je u podsvjesti strah da će se neko izderati na tebe ili te izvriđati zato što je njiima loš dan :? .
mislila sam nazvat sutra u bolnicu pa pitat za dr. Rukavinu i dogovoriti se s njim za dođem na razgovor ako me bude tio primiti i ako bude imao vremena jedan od sljedećih dana ili sljedeći tjedan kad moram i na kontrolu.
vidim da dugo nitko nije ništa komentirao,al da ipak podijelim nove informacije s vama,a koje sam čula u čekaonici kod doktora danas.dalke,žena je rodila prije 9 dana i kaže da u rodilištu ima samo jedna dvokrevetna soba sa tušem + wc,druge da su dvo - ili trokrevetne i da ima 2 skupna tuša sa wc-ima, jedan na početku i jedan na kraju hodnika.Osim toga bebe nisu cilo vrime sa mamom u sobi nego ih za kupanje i sl.iznose.
kad rodim (što bi trebalo biti za 4 dana javim se opet da vam kažem što sam vidila.
pusa :)
Nekako mi je cijeli niz odgovora na ovoj temi promakao.
Nina, Klia, bila sam samo ironicna kad sam reagirala na onu pricu da samo roditelji iz roditeljskih udruga reagiraju pozitivno. Prvo se rodila izjava da nitko ne trazi iskljucivo dojenje za svoje dijete, zatim samo ovi iz roditeljskih udruga ("aa da, pa vi ste ipak trazili, a bila je i ona vasa...").
Naravno da ima zena koje traze iskljucivo dojenje. Znam da moj osobni primjer nije statisticki znacajan uzorak, ali koliko se sjecam sa svoja cetiri poroda, nikad nisam bila usamljena u svojoj sobi u zahtjevu da se djeca ne nadohranjuju, uvijek je barem jedna cimerica bila slicnog stava.
Nina, ima jos osoblja koje je super. Dr. Rukavina je meni osobno vrlo drag, ali ne bih rekla da je on bas pobornik prirodnog poroda (mada sam sigurna da postuje zenine zelje, sto je dovoljno, zar ne?), on radije glasa za opciju epiduralne. Mada sto se dojenja tice, kod njega prevladava iskljucivo zdrav razum.
Nina i u Rijeci se moze dogoditi da naletis na osoblje koje mozda nece postivati tvoje zelje. Mislim da je u svakom slucaju potreban razgovor prije poroda.
Okruglice, ovaj me kratki izvjestaj o rodilistu iz druge ruke malo razocarao pa se nadam da je ipak bolje. Cekamo tvoj izvjestaj!
O razdvojenim misicima Okruglice ne brini sada, to je normalno. MOzes pronaci ponesto u onoj knjizi Snjezane Vojvodic Schuster.
A pogledaj i tu:
http://<br /> http://www.roda.hr/ro...fd4e102d52d5fe
Sretno i s pouzdanjem na porod :heart:
Okruglice, sretno na porodu i da ti bude baš onako kako ti to hoćeš.
Bilo bi super malo detalja iz prve ruke, termin mi je za 54 dana :shock: S obzirom da sam do 16. 02. ( do pregleda na mirovanju nisam se prijavila na tečaj u bolnici za veljaću. Ali možda ja stignem i u ožujku. Ipak bi volila informacije od nekoga tko ima slično mišljenje kao i ja.
Što se tiće dojenja, ja sam čula da u Zd forsiraju dojenje ( to mi je komentirala mama koja je došla kući i dala adaptirano da se odmori :x ), ali mi je tvrdila da su je forsirali čim je rodila dali joj bebu da doji. Ma, jedva čekam, ja ću sigurno tražiti svoja prava pa što dobijem, dobro dobijem :mrgreen:
Je li zna netko od vas koji gin je otvorio ordinaciju u zgradi Hitne pomoći ? :*
Obišla sam sobe s doktoricom - jedna je jednokrevetna na kraju hodnika, ostale dvokrevetne i jedna na početku hodnika trokrevetna. Mame iz te sobe koriste zajednički wc preko puta sobe. Ista mi je liječnica rekla da vode borbu s majkama koje HOĆE da se dijete odnosi te da je takva većina.
Nažalost, i Pale-ina prijateljica reagira na dojenje kao nešto isforsirano :cry: , a ne mogu vam reći koliko me rastužuju neki susreti s majkama posljednjih dana koje i meni govore da će dati dijete noću od sebe da se odmore...
Ali ono što je važno, okruglice i pale, ako vi imate želju biti drukčije, pokažite im to, bez straha. Nemojte šutjeti, ako i jest istina da prosjek šuti.
U Domu zdravlja (iznad Hitne) počeo je raditi dr. Domagoj Krpina (koji mi je kao specijalizant bio na 1. porodu).
P.S. Okruglice, javi se kad dođe dan D! :D
ja znam samo za dr.medića i dr.Perinčić u zgradi hitne na katu s desne strane, ali sam vidila da ima još jedna ordincija.Čija je to ne znam.
termin je u subotu,pa mi dr.reko da ako ne rodim do tad dođem na kontrolu,on je valjda dežuran.
MM kaže da će reć dr. da to malo požuri da me ne mora vozat tamo vamo, haha, :lol:
mislim da je mojoj bebi sasvim lipo u mom stomaku i da se neće baš požuriti vani.danas dok sam pravila ručak počela me bolit križa i stezat u stomaku i ja se ponadala možda bude nešto,ali izgleda ništa od toga.Bol prestala,a ja cila čila i vesela!
e da jedno pitanje,jel se može dobiti epiduralna kod nas u bolnici.ako da jel se moraš najavit ili možes zatražiti i kad dođeš.pričala sam s dr.Rukavinom al mi to nije spomenuo.Znam da je to kod nas rijetko,ali vani je to skoro standardni postupak ublažavanja boli kod rodilja,pogotovo ako se radi o dugotrajnom porodu.
Mislim da je to taj, kod njega bi se trebala upisati preko soc. jer moja gin. od 01. 02. radi samo privatno.Quote:
Ja ću sigurno u rodilištu tražiti ono što znam da je najbolje za bebu i mene, nadam se samo da ću većinu toga i dobiti.
Okruglice, sretno :*
JUČER JE PRVA ŽENA U ZADRU RODILA NA STOLČIĆU!!!! :heart:
:D :D :D
bravo za zadar!Quote:
ne mogu vjerovati... na tečaju su govorili da to neće još mjesecima...
klia, imaš li više informacija?
jel' to krenulo u uporabu "pod normalno"?
znači li to da se sad može birati način rađanja?
ajde javi... termin mi je za par dana....jako zanimljivo...
I ja sam zainteresirana, iako ja imam još vremena razmisliti.
Volila bi znati malo više, ako se ipak odlučim...