Budite samo oprezne s magnezijom, s obzirom da se on daje i za SPRIJECAVANJE kontrakcija. Neki ginekolozi ga ne preporucuju u trudnoci, posebno ne posljednja 4 tjedna (ili vise).
Printable View
Budite samo oprezne s magnezijom, s obzirom da se on daje i za SPRIJECAVANJE kontrakcija. Neki ginekolozi ga ne preporucuju u trudnoci, posebno ne posljednja 4 tjedna (ili vise).
i ja sam htjela pitato za magnezij - ja sam isto čula da se ne preporučuje pri kraju trudnoće jer navodno otežava otvaranje maternice...? jel netko zna šta o tome?
Meni je dr. ginekolog jasno rekao da ga ne uzimam ni u ludilu. REkao je da kad se zene pocnu otvarati dobiju visoku dozu magnezija da se otvaranje sprijeci. Pa ti vidi!
Podižem temu s pitanjem:
Kod poroda u kadi u RI rodilištu obavezno daju klistir, bar su tako nekoliko puta rekli na tečaju.
Može li se odbiti ili, još bolje, reći da sam se očistila kod kuće? Naime, nama su rekli da možemo izbjeći klistir ako smo se doma čistile, ali to nije bilo vezano uz kadu.
A čitam ovde da je mnogima 'pobjeglo' i nakon klistira...
Savjeti? :)
Rodila sam u Rijeci u kadi, nisam dobila klistir.
:-D jupiii!! Na koji način, Marta, jesi li im rekla da odbijaš ili da si se već očistila ili kako?
Mislim, meni je probava super i sigurna sam da ću se pred porod i sama prirodno očistiti, a sve ove situacije oko nelagode, 'eksplozije' i zatim čišćenja, sve mi to izgleda stresno i baš bih voljela izbjeći..
Moram priznati da je u mojoj glavi klistir bio puno veća "babaroga" od poroda, panično sam ga se bojala.
Ali na kraju se ispostavilo da mi je došao ko naručen, zapravo mislim da me spasio :mrgreen: S obzirom na to da sam u trudnoći zadnjih 3-4 mjeseca bila začepljena do te mjere da sam stolicu imala AKO jednom tjedno, unatoč magneziju i pravilnoj prehrani. Nikad neću zaboravit kako mi je dok sam sjedila na wc-u prolazilo kroz glavu da imam osjećaj ko da iz trena u tren bivam sve lakša i lakša ma uglavnom - baš mi je trebalo!! :mrgreen:
A još uz to moram pohvaliti sestru koja je bila jako jako nježna :)
Općenito, mislim da ako je slučaj kao moj, da je trudnica "začepljena" duže vrijeme, klistir zapravo baš super, ne toliko zbog samog poroda koliko zbog "sila nečistih" koje su se nakupljale mjesecima :mrgreen:
ALI ako je probava normalna tokom trudnoće ipak mislim da zbilja nije potreban i zapravo može biti samo jedno dodatno maltretiranje za rodilju. :)
Sve žene s kojima sam ležala (a koje su tada išle na porod) su imale to čišćenje i svaka je prokomentirala da je to samo jedna nelagoda. Nije ništa strašno. Pa volim i ja tako razmišljati jer je to standardna praksa koju znam da neću izbjeći. Zanima me samo da li se kako može olakšati probava i kojom ishranom.
Nije me strah klistira, ali voljela bih si potaknuti probavu da se pročistim i prirodno u zadnjim tjednima trudnoće (još 3 tjedna). Pa ako ima netko savjet šta bi bilo dobro ubaciti u ishranu da je zdravo i korisno, bila bih super zahvalna! :-D
Prirodni čistači organizma za koje ja znam su šparoge, veprina, trputac...i upravo im je sad sezona. Vjerojatno ima toga još, prosurfaj po sajtovima koji se bave samoniklim jestivim biljem.
Meni klistir nije bio uopće strašan (par sati prije jela sam pizzu :)) i, iskreno, ok mi je da sam klistirana, ionako sam imala dramu na porodu da ću se sva ukakati (na kraju ne znam jesam li ili nisam), ali smetala mi je ta pomisao.
P.s. nisam čitala topic pa sori ako ulijećem bez veze
đumbir (naribani ujutro u mlakoj vodi sa malo limuna i meda - jako ukusno i zdravo!), laneno ulje, cjelovite žitarice poput pira, ječma su prirodni laksativi (btw, klistir uvijek možeš odbiti, tj. imaš na to pravo ako to želiš)
Svakako ću se potruditi očistiti prirodno jer sad mi je probava baš neredovita i mučna. Bol je veliki pokretač svakakvih procesa, pogotvo kad se radi o odlascima na wc. Svaki puta za vrijeme menstrualnih bolova mi proradi probava kao luda! A bola ne fali na porodu, jel tako? hehe!
Znam da se može odbiti, ali ni meni se (kao ni Zuski) ne sviđa ideja da se uneredim na stolu. :-/ Pretpostavljam da je klistir kao oni čepići protiv zatvorenosti- nije to ništa strašno.
Klistir nije garancija da se nećeš unerediti na stolu. Nije da se sad želim praviti pametna il nešto, apsolutno poštujem i podržavam pravo svake žene na izbor, ali žene su se i klistirane znale unerediti na stolu isto kao i neklistirane. Opet sve ovisi od žene do žene. Ja sam recimo tijekom cijelog poroda koji je trajao 17 sati imala samo jednu normalnu stolicu uzrokovanu trudovima i to je to, a nisam bila klistirana. Eto, samo mislim da bi i to trebala znati.
Klistir sam po sebi nije nešto strašno, više je neugodno i neudobno. Nije kao čepići, klistiranje se sastoji ud uljevanja tople slane vode (par litara) kroz crijevo u analni otvor žene. Tijekom tog postupka osjećaš kako ti se trbuh neugodno napuhuje i imaš užasan poriv za izbacivanjem stolice i jedva se suzdržavaš, a preporuka je zadržati tekućinu čim dulje u crijevima, što je još u trudovima dosta teško. I onda udri i trči na wc - ali tada i nastupa olakšanje, a s olakšanjem i veselje. Malo je problem ako tada moraš dijeliti jedan wc sa više osoba... e jbg tad.
Kako got da bilo, želim da ti bude najbolji ishod i da ti bude od pomoći i koristi.
Meni su rekle opstetricarke da se ukake i krlistirane i neklistirane jer probava se nikad ne zaustavlja a prolaskom glava istsne sve sto okolo nadje na putu.
Zekana nemoj da te blokira, dok radjas osjecati ces kao da ces se pokakati. To je ok, taj osjecaj ces imati dok glava gura onaj isti misic zaduzen za kakanje, samo s njegove prednje strane. Ne susprezi taj osjecaj jer je on potreban. kasnije pocinje peci ko ludo, super da pece al tad vise ne tiskaj. da je meni netko rekao sta da ne radim dok pece ne bih popucala.
Iako ne podrzavam bilo kakve intervencije koje zena ne zeli, ja sam znala da se necu bunit radi klistira i nekako sam ga i htjela. Evo zasto. Zato sto sam zadnjih mjesec dana tesko isla na wc, naravno dobila hemeroide i jedva sam docekala priliku da se dobro ispraznim. Srecom imala sam sama svoj wc s tusem, nitko me nije pozurivao. Niti malo neugodno iskustvo.
Meni je klistir bio nešto normalno,u sva tri poroda nisam imala loše iskustvo,i tokom trudova od učestalog mokrenja sama sam zamolila primalju da mi kateterom olakša učestalo uriniranje,i pomoglo je puuuuno!
Potpis! Prijateljica mi radi kao primalja u Londonu i kaze da se klistir, brijanje, epiziotomija i busenje vodenjaka rade iskljucivo zato da bi doktorima bilo lakse. Klistiranje nece sprijeciti mogucu infekciju, ali postoji mogucnost da se zena pokaki za vrijeme poroda, a njima se ne da cistiti. Osim toga, moze ostetiti crijeva. Brijanje isto ne sprecava mogucu infekciiju, briju zenu da bi lakse sivali. Osim toga, brijanje moze uzrokovati tesku upalu folikula na intimnoj zoni. Rezu zenu da ne bi popucala. Istna je da je lakse zasiti ravan rez. Zena puca tamo gdje je najtanja, nece popucati preko moguceg misica, preko cega rez ide. Ja nisam bila niti brijana, niti klistirna, ni rezana. Nisam imala problema. Popucala jesam, zasili me i za 5-6 dana sam zarasla
Ne rodila sam u kadi tad kad je peklo. Prvi put me nije imalo kad peci i sama tehnika izgona mi je ostala nepoznata jer je malog izgurao van doktor laktom nakon dvodnevne beskonacne indukcije. Hmmm da, malog i ne bas malog, od 4.5 kile.
meni je klistriranje bilo ok, isto sam kao neke bila kronično začepljena. inače sam imala taj problem, a u trudnoći se samo pogoršao.
iako sam taj dan i dan prije bilo jedno 5 puta na wc-u, nakon klistriranja sam se puno bolje osjećala --- prazno i čisto, pošto nakon toga slijedi tuširanje.
ipak ne bi željela biti MS koja to radi jer je meni pogodila vrijeme usred truda, pa je vode bilo na sve strane. ona meni pa stisni stisni, kad sam joj objasnila da pokušavam, ali imam trud je pokazala razumijevanje (na moje pozitivno iznenađenje).
rivendell i mene zanima čemu kateter? ja sam ga imala jer sam imala epiduralnu pa nisam mogla opustiti sfinkter i piškiti, ali sam ga sama tražila.
To bih i ja voljela znati... Istina nije bilo za vrijeme poroda nego odmah nakon. Rodila na stolcicu, vratim se na stol, daju mi dijete, dignu noge i stave mi tu cjevcicu. Bez najave, ikakvog upozorenja... Onda opet poslije sivanja, pa kad sam krenula u sobu...
Nisu mi uvodili kateter, ako mislite na onak s vrecicom, vec samo tu cjevcicu da iscuri pa su je izvadili i tako nekoliko puta.
Ja sam molila primalju da mi olakša kateterom,meni je stvarno pomoglo,u sva tri poroda,nikada nije sama na svoju ruku išla to raditi,ja sam tražila,meni je bilo lakše,neznam ali stvarno imala sam osjećaj da više osjećam pritisak pravih trudova,ako je rodiljama to neugodno i više odmaže nego pomaže bolje ne,meni je pomoglo.