Da, baš sam znatiželjan. Iz ovih par postova dalo bi se zaključiti da ćemo sada nešto naučiti. Potpuno sam otvoren i čekam.
Printable View
Da, baš sam znatiželjan. Iz ovih par postova dalo bi se zaključiti da ćemo sada nešto naučiti. Potpuno sam otvoren i čekam.
Mogu!Citiraj:
MajaMajica prvotno napisa
No to ionako nije bitno.
Jer vi više vjerujete onome što pročitate na netu, ako je senzacionalno i/ili lijepo zapakirano.
Uvijek si kažem da neću otvarati ovakve topice....
No onda se osjetim poput nekoga tko pobjegne s nesreće u kojoj je bio svjedok.
Bože bibai, pa tek sad ispadaš neutemeljena. Pa kako možeš reći da vjerujemoo nečem senzacionalističkom ?
Uvijek se premišljam, mučim, kad i kad su mi podastrijeti dokazi crno na bijelo..
Zato te molim, kao i većina mam vjerovatno ovdje, da nam pomogneš činjenicama..za dobrobit naše djece
biba bitno je, ako znaš nešto što mi ne znamo, a misliš da bi nam to što znaš moglo pomoći u boljoj skrbi za našu djecu - kako nije bitno?
Daj ti samo istresi.
bibai, evo i mene jako zanima...
mozda je tesko sve napisati, naci ali uzmi si remena samo nemoj drzati to za sebe...
bilo bi lijepo od tebe da s nama podijelis svoje znanje...
ja bi ti bila jako zahvalna... a eto, kako kazes, mozda i moje dijete koje nisam vise cijepila bas zbog dostupnih saznanja koja tvrdis da su kriva...
pliz...
Potpisujem. Vrlo rado ću saslušati argumente kako se to točno dokazuje ljubav prema svom djetetu tako da mu se tijelo nafila dokazano štetnim supstancama koje sprječavaju (iako, ako imaš peh, mogu i izazvati) pojavu bolesti od kojih je većina iskorijenjena? :?Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
STVARNO me zanimaju argumenti i navodi relevantne i smislene literature, možda sa mnom doista nešto nije u redu, pa ne volim svoje dijete i želim mu da umre u mukama od tih opasnih boleština.
Ovaj pridjev bih prije dodala propagandi ZA CJEPLJENJE (nuspojave su zanemarive, cjepivo je najbolja stvar koja se dogodila čovječanstvu, obavezno cijepite svoje dijete, pjevajte glasno lalalala i zaboravite da vam u dijete ubrizgavamo živu, formaldehid i slične kancerogene ljepote).Citiraj:
bibai prvotno napisa
Ja sam ZA da se bibai ohrabri na pristupanje plemenu. Mislim da u samom plemenu ima jako malo roditelja koji su a priori protiv svih oblika cijepljenja. Pleme nije ni monarhija ni demokracija - plemenu pristupi kome to paše, a ode kad hoće.
Bibai?
Ja se slažem, ako je doista potkovana krucijalnim informacijama o kojima mi ništa ne znamo, kao što je dala naslutiti. Mene svakako zanimaju informacije o dokazanoj koristi cjepiva koji nisu uvredljivo transparentna propaganda HZZO-a.
Cijepili smo zbog zastite...mislim da je rizik ipak dosta veci kod NEcijepljenja.
JMHO
Stellu sam normalno cijepila po kalendaru ali sa plaćenim cijepivom zato što je i pedica rekla da je bolje jer nema reakcije- ono temp, proljev i sl... Inače cijepljena je zbog svega pomalo, tada još i neznanja i jer svi to rade i "mora se"...
Mia se cijepila prekjučer, od danas smo na antibiotiku. Nema nikakve veze s cijepljenjem- ja bar vjerujem jer je i prije malo kašljucala i Stella i susjedi i eto svi skupa završili na antibiotiku, a kod dok smo sreli još nekoliko s istim simptomima nevezanim uz cijepljenje
Za Miu sam malo više čitala i malo više vagala za i protiv, pa obzirom da osobno ne znam nikog s negativnim iskustvom, osim ono pisalo se i pričalo se...
Ja sam svoje dijete cijepila jer uistinu vjerujem u imunizaciju (bolje rečeno znam što imunizacije jest i kako nastaje imunološki odgovor), a pritom sam birala cjepivo i ne bih je dala cijepiti s bilo kojim cjepivom. Smatram da je dužnost nas roditelja zahtjevati najbolje cjepivo za svoju djecu i ujedno se boriti za ukidanje cijepljena protiv onih bolesti koje su već iskorijenjene ili onih koje su doista benigne po svojoj naravi.
Pa kad si već zazvala kolege biologe, premda nisam sigurna da sam mlađa :mrgreen: , evo ti ispravak:Citiraj:
Goga 19 prvotno napisa
Liječnik se zvao Edward Jenner, godina bijaše 1796., a mali dečko nije mu bio sin već jadničak iz sirotišta imenom James P(kršitelj koda)s, i on je zapravo pravi junak otkrića vakcine. Njemu je Jenner inokulirao gnoj iz rane jedne mljekarice oboljele od kravljih boginja i nakon 6 tj ga izložio boginjama. Ostalo je bilo kao što si napisala, dječak nije obolio. Jenner nije imao pojma o virusima i bakterijama kao uzročnicima bolesti, tada se za njih nije niti znalo. Njegov je pokus bio prvi pravi imunološki eksperiment.
Mene je recimo zapanjilo koliko je ljudi sklono povjerovati članku iz Nexusa na temu štetnosti cjepiva, a da nitko pritom nije primijetio da je intervju dala anonimna osoba!!! Da li se je netko zapitao je li ta osoba uopće stvarna osoba?Citiraj:
bibai prvotno napisa
Mislim da niti bibai niti bilo tko drugi tko posjeduje znanje neće održati kratak tečaj iz imunologije za široku publiku foruma, jer bi to bilo nemoguće i neizvedivo, a široku publiku foruma ionako rijetko kad zanima stvarno znanje. Kad te nešto zanima, onda se potrudiš to i doznati, umjesto da dopustiš da ti netko drugi puni glavu svojim probranim informacijama i instant-google-(ne)znanjima.
moja su djeca cijepljenja jer se više bojim posljedica da ih nisam cijepila.
bibai je,ako se ne varam,liječnica i mislim da je puno bolje upućena u cijepiva od nas kojima kapne tek pokoja informacija za ili protiv.
Meni je zao sto uvijek tako pocne i zavrsi "rasprava". Porukom "ja znam vise od tebe, al ti necu reci" i "moji su izvori bolji od tvojih, ali opet ti nista necu reci". ;)
Potpisujem dolegu i Anvi.Citiraj:
dolega prvotno napisa
Citiraj:
BusyBee prvotno napisa
Bas tako.
Ma jasno. U stvari me uopće ne zanima nešto što je direktno povezano s dobrobiti i zdravljem mog djeteta. Odlučila sam biti ovca kojoj internet-gurui pune glavu glupostima, a dijete nisam cjepila zato što se ove godine u kolekciji jesen/zima ne nosi DiTePer.Citiraj:
Anvi prvotno napisa
Kao što rekoh, prste u uši i pjevaj lalalala, HZZO nam želi samo dobro. 8)
Tjah, ispada onda da je sve na Internetu gola bedastoća. Hmm... pa... u slučaju HZJZ-ovog izvještaja o nuspojavama - potpisujem :lol:
S druge strane, pronaći bilo kakav stručni članak medicinske tematike je u prosjeku Mission impossible 4. Osim sažetaka - ništa.
Umjesto toga postoje službeni dokumenti CDC-a i WHO-a i sasvim su jednaki na Internetu i u pisanom obliku. Ne bih nikoga htio vrijeđati, ali ljudi, dajte se informirajte, čak i kod nas (zaostalih i izvan EU) po zakonu vrijedi elektronski potpis i elektronski dokumenti su punovrijedni. Mesić potpisao.
Žalosno je živjeti s deset godina zaostatka, a očito je da nam se upravo u području imunizacije to događa. Ne vjerujem da je to samo radi straha od google-a. Prije deset godina nije bilo google-a. Lijenost? Bahatost? Nešto treće?
S druge strane, čak se i u papirnatom tisku (vidi link, čak možeš naručiti knjigu, bit će papirnata) može naći vrlo jasno opisana situacija sa stručnim člancima objavljenim u vrlo cijenjenim British Medical Journalu i Lancetu kao katastrofično loša, pristrana i netočna. Zapravo nije ni čudo da skrivaju sadržaje članaka. Vjerojatno ih je sram.
Imam stvarno ozbiljno pitanje biolozima (ne medicinarima!): na koju foru toksoid difterije sprječava epidemiju? U zadnjim izvještajima HZJZ-a se provlači takva tvrdnja i ja se ubi guglajući i ne nađem odgovor. Moj zaključak je - nikako.
Mislim da je ovo što je Anvi napisala jako bitno, jer su mnogi od nas (ne svi, naravno) skloni uzeti zdravo za gotovo bilo koju informaciju koju pronađu na netu ili nekom forumu (pa i ovom našem), a pri tom zaboravljaju da na internetu svatko, ali baš svatko može napisati što god želi, osobe nekompetentne na dotičnom području, oni koji su jednako tako negdje nešto čuli ili pročitali iz nepouzdanih ili posve nepoznatih izvora i to ne nužno u zloj namjeri, što iz neznanja, a što iz vlastitog uvjerenja koje naravno ne mora uvijek biti ispravno.Citiraj:
Anvi prvotno napisa
Mi smo naše dijete cijepili (birali najbolja cjepiva) i ne tvrdim da smo sigurno postupili ispravno, ali smo postupili u skladu s informacijama i trenutno važećim preporukama od strane ISKLJUČIVO kompetentnih osoba. Slažem se s mamom koja je napisala da je rizik od necijepljenja veći od eventualnih nuspojava (naravno da je suludo cijepiti dijete i izazivati vraga s potpuno nepotrebnim cjepivima poput ovog protiv kozica ili karijesa (i njega će izmisliti, samo je pitanje vremena). :lol:
Naravno.Citiraj:
Svenovamama prvotno napisa
Zato obratiš pažnju na izvore.
Ako Pero Djetlić napiše da je cjepivo štetno, ja mu neću vjerovati.
Ali ako postoji niz relevantnih linkova koji upućuju na relevantnu literaturu i navode neke stvari crno na bijelom (npr. sastav cjepiva - kad sam to pročitala, odmah sam nazvala pedicu koja mi je to potvrdila i rekla da sastav nije tajna - dakle, to nije nagađanje i oslanjanje na opskurne izvore) onda ću ih uzeti u obzir i mućnuti malo glavom - ako na jednoj strani vage imam cjepivo protiv gotovo iskorjenjenih bolesti (polio) dokazano kancerogenih sastojaka, a s druge strane vage zdravo necjepljeno dijete koje od te bolesti vrlo vjerojatno neće oboljeti, onda je (barem meni) jasno na koju stranu vaga prevaže.
Meni je cjepljenje protiv mumpsa ili rubeole (koje onda kad je bolest opasna - u reproduktivno doba - više ne djeluje) jednako suludo kao protiv karijesa. Štoviše, ovo s karijesom ima više smisla. Vodene kozice su dječja bolest kao i bolesti koje pokriva MoPaRu - te smo bolesti kao djeca većinom prebolijevali i stjecali trajni imunitet, što mi se čini pametnije od izlaganja cjepivu sumnjivog sastava i učinka čija zaštita nije doživotna.Citiraj:
Svenovamama prvotno napisa
No, cijenim tvoju retoriku - ti bar ne proglašavaš ljude koji se odlučuju ne cijepiti, odgoditi cijepljenje ili barem posumnjati u to "sveto pismo", neukim zlotvorima koji žele nauditi svom djetetu.
Dala sam cijepiti dijete jer je to smatram boljim od alternative.
-----------------------
Sve se spremam čitati "plemenski topik", ali evo neki argumenti na ovom topiku, npr. da cjepiva sadrže živu i formaldehid* ili da je u pitanju nametanje HZZO-a**, dovode me u sumnju da ću tamo pročitati nešto suvislo.
*Baš, rade se u vijetnamskim tvornicama konzervirane tune koje su u fušu mrtvačnice!
**Naravno! Krešu lijekove na sve strane, ali s cijepivima eto baš obratno!
-----------------------
Za puno stručne literature (tj. više od sažetka) treba platiti pristup, jer se nalaze u specijaliziranim bazama. Ono što se veli: Plati, pa se rugaj.Citiraj:
Davor prvotno napisa
Ako netko donosi vaznu odluku na osnovi jednog clanka i ja sumnjam u njegovu inteligenciju.
Ako se netko dobro informira, tada ne sumnjam.
Mi svoje prvo dijete nismo cijepili, a necemo niti drugo. Ta odluka donesena je s intuitivnog aspekta jer smo osjecali (roditeljskom intuicijom) da to nije pametno napraviti i takoder sa racionalnog aspekta (literatura slijedi na kraju posta).
Stvari se konstantno mijenjaju, ali nasa prerastanja starih vjerovanja ne mijenjaju sastav stanica nase djece koja su primala kojekakve sadrzaje u svoje mlado, precisto, zdravo tijelo u vrijeme kad nismo znali bolje. Zemlja je danas okrugla takoder. Nekad "nije bila" isto kao sto sada cjepiva nisu stetna.
Literatura koja nam je pomogla potkrijepiti intuitivnu odluku:
1. What Your Doctor May Not Tell You About Children's Vaccinations -Stephanie Cave
2. Dr. Mendelson - Zdravo dijete unatoč liječnicima
3. Vaccines - Are They Really Safe & Effective - Neil Z. Miller
A sastav cjepiva?
http://www.vaclib.org/toc.htm#ingredients
Ostali Anti-wax linkovi (na ovom su linku)
http://www.vaclib.org/links/vaxlinks.htm
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::::::::::::::
To je ono cega se upravo sada, nakon 7g mogu sjetiti. Bilo je toga u ono vrijeme daleko vise.
Ako su oni koji su cjepili svoje dijete, procitali bar ovoliko materijala na tu temu, njihova je odluka donesena na ispravan i informiran nacin. Ako ne, tada su predali vlastitu roditeljsku odgovornost u ruke masovnog mijenja koje zivi na ravnoj Zemlji.
Vidim da i tebe iznenaduje ova informacija! KAd sam prvi put to procitala, mislila sam da se u najmanju ruku radi o zastarjeloj recepturi.Citiraj:
Dalm@ prvotno napisa
U rukama sam imala papiric Imowax Di-Te cjepiva. Najljepse je pisalo formaldehid. :/ To je bilo prije dvije godine.
To o cemu ljudi koji su protiv cjepiva zvuce suludo, nije zato sto su oni ludi, vec zato sto su lude cinjenice vezane uz cjepiva! :(
Tipfelerna recenica:
To sto ljudi koji su protiv cjepiva zvuce suludo, nije zato sto su oni ludi, vec zato sto su lude cinjenice vezane uz cjepiva!
Osim toga, kvragu, koju korist imamo mi, osvijesteni roditelji da ljude informiramo o stetnosti cjepiva, a koju korist ima farmaceutska industrija da koristi javno mijenje koje je slijepo slijedi? Nemojmo zaboraviti sto pokrece svijet.
Evo ti jedan sluzbeni link, znaci gdje neces cuti puno protiv cjepiva, jer im se ne isplati, ali koji govori o zivi u cjepivima koja je u USA prestala biti dio cjepiva (ne znam da li je kod nas povucena takoder) prije 5,6 godina.Citiraj:
Dalm@ prvotno napisa
http://www.iom.edu/?id=21593
(pdf, slobodno save-ati)
Cijepivo koje si navela, mi nismo koristili. Ono koje jesmo, ne sadrži formaldehid.
Literaturu koju si navela nisam čitala, ali jesam drugu.
Usuđujem se dakle tvrditi da ima roditelja koji su donijeli informiranu odluku da cijepe dijete
(a ujedino žive na kuglastoj Zemlji koju pokreće impuls nastao nakon velikog praska, ili tako nešto ;) ).
Ne pada mi napamet ikoga osuđivati (ni po kojem pitanju, osim ako je u pitanju zlostavljanje djece i sl.), a ne vidim ništa loše ni u tome da roditelj posumnja u nešto, dapače. Ako se tada informira, i nakon toga donese odluku za koju ON smatra da je ispravna (jer ono što je meni ispravno ne mora biti nekom drugom i obrnuto) 'ko sam ja da pametujem.Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
Ja sam ovaj forum shvatila prvenstveno kao mjesto gdje mogu naučiti nešto od iskusnijih mama (i tata) od mene, gdje mogu postaviti pitanje na koje želim vaše odgovore, gdje mogu izraziti svoje mišljenje o nečemu (ako smatram da imam što za reći), a nikako poligonom za nadmudrivanje i suptilno spuštanje. Smatram da sa što više informacija baratamo, bliže smo istini, i zato volim poslušati svakoga, a promisliti koga "slijediti".
U jedno sam sigurna;
Svi mi volimo svoju djecu i nadamo se da radimo ono što je najbolje za njih.
Evo jedne super stranice za sve koji razmisljaju da li cijepiti ili ne:
http://thinktwice.com/
i nama se blizi vrijeme za MoPaRu cijepljenje ( do sada smo sva cijepiva dobili).. svaki put sam citala,pitala i trazila informacije i iskreno da kazem.... uvijek sam na istom strah me cijepiti ali me i ujedno strah da ne cijepim dijete.
Eh, sad je doslo do te ozloglasene MoPaRu spodobe i nisam nimalo pametnija, dapace sad me jos vise strah.
Zivim u vani i iskreno da kazem puno je stranaca oko nas i svih zemalja i svaki dan pristizu novi, nova djeca koja pocinju u vrtic i u skolu. Mozda zvuci glup razlog ali zbog globalizacije i migracije zelim zastiti svoje dijete na bilo kakav nacin, u ovom slucaju cijepivo. Desi se da procitam ponekad na vijestima kako se pojavila epidemija kuge u Indiji, te epidemija neceg drugog negdje drugo....
Znam da ce biti komentara na ovo sto sam napisala ali... mene je ja kako sam rodila E. ne vozim se vise gradskim autobusima ( neke linije) bas zbog straha da ne pokupi nesto.. U skoli gdje sam ja radila je bilo razreda gdje nema ni jednog svedjanina, a nova djeca se upisuju u skolu cim se dosele jer je skolovanje obavezno za sviju. Srela sam i curicu koja je iz Papua Nova Gvineja :mrgreen:
Nemojte sad ostro po meni pleaseeeee :predaja:
Treba pročitati prije iznošenja zaključaka. Ako ti se ne čita ja ću samo ponoviti da sam za sastojke pitala pedijatre,ne jednog nego više. U kratko: potvrdili su da su to sastojci, potvrdili su za posljedice. Jedina razlika je u tome da neki smatraju da je bolje cijepiti,ali ima i onih koji na cijepljenje gledaju samo kao zakonsku obvezu.Citiraj:
Dalm@ prvotno napisa
moram priznati da ti nikako ne bi htjela biti u kozi kad zivis u takvom strahu... a isto zivim u zemlji u kojoj ima puno stranaca (ukljucujuci i mene)... protiv tog straha nema cjepiva iako bi potraznja bila pregolema a profit zajamcen :mrgreen:Citiraj:
Linea prvotno napisa
gle, a sto se straha od (ne)cijepljenja tice, uvijek mozes cijepljenje odgoditi za pol godine-godinu pa se jos bolje educirati ter promisliti... a sto je ucinjeno ne moze biti odcinjeno vec eventualno zacinjeno... e sad vec i bljezguckam...
Mi prije 2 dana bili kod pedijatra i odbili cjepljenje.
Ne odgodili, nego bas odbili.
Iako mi nije bilo ni malo lako donijeti tu odluku, i premisljala sam se jos dan prije odlaska pedijatru sada se osjecam kao da mi je kamen pao sa srca.
Negdje duboko u sebi, osjecam da sam donijela pravu odluku i postupila u najboljem interesu svoga djeteta.
bibai, mi još uvijek čekamo neke argumente, jače od "ja volim svoje dijete i znam puuuuuuuno o dobrobiti cjepiva".
Netko je spomenuo da si medicinski djelatnik...Dakle, mogla bi nam tu dati par linkova i argumenata iz rukava, zašto to ne činiš? Ja se još premišljam oko nekih cjepiva (nisam još 100% sigurna hoću li necijepiti ili cijepiti selektivno s odgodom), pa bi mi dobro došli neki tekstovi koji objektivno govore o korisnosti.
Potpisujem, a potpisujem i bibai.Citiraj:
Anvi prvotno napisa
Cijepila redovno svoje djete bez ikakvih posljedica ili nuspojava i ne mislim da sam zato neinformirana i lijena jer sam se prije svakog cjepljenja dobro raspitala o mogućnostima, posljedicama i nuspojavama i imam puuuuno povjerenja u našeg pedijatra. S druge strane moja prijateljica nije cijepila svoju djecu pa su prije 2 godine obolila od hripavca a uz dugotrajno lječenje te kako tvrdi njezin pedijatar kao posljedica im je ostala neka bakterija koja se "aktivira" svake jeseni pa su djece cijelu zimu bolesna. Virtualno pleme redovno pratim ali se ne uključujem jer se bojim pridjeva i posljedica.
Meni su ovakve izjave totalno bezveze. To nema nikakvu tezinu. Imam ja prijateljicu cija mala je redovno cijepljena pa je isto dobila hripavac i onda im je trebalo sto godina da joj to dijagnosticiraju jer kao ne moze ona to imat kad je cijepljena. Da malo quotam Davora: "izgleda ko patka i glasa se ko patka, sto je to?"Citiraj:
S druge strane moja prijateljica nije cijepila svoju djecu pa su prije 2 godine obolila od hripavca a uz dugotrajno lječenje te kako tvrdi njezin pedijatar kao posljedica im je ostala neka bakterija koja se "aktivira" svake jeseni pa su djece cijelu zimu bolesna.
Vidiš meni je isto tako totalno bezveze traženje teorije urote i zavjere u svemu oko sebe pa tako i u lječnicima koji su po nekim pričama studirali (ili možda nisu) da nam truju djecu jer je tamo neki ludi znanstvenik otkrio da se cjepljenjem mogu spriječiti neke bolesti. Ma dajte...Citiraj:
marta prvotno napisa
Mislim da je najveći problem mnogih medicinara da su i oni manipulirani i da oni toga nisu svjesni. Međutim oni su savjetodavci s reputacijom pa im je težina veća od "pretraživaća neta".
Međutim medicinari se trebaju zabrinuti i provjeriti navode nekih studija i saznanja baš iz slavne imunologije jer se i ona zna izmanipulirati baš studijama uz podršku farmaceutske industrije.
Njemačka 80 milijunska zemlja dozvolila je slobodu odluke roditeljima. Zašto? Pitanje fakat ima težinu? Čujem sad i Austrija.
Postoje živući pedijatri koji su protiv cjepljenja i tako instruiraju roditelje. Dobro je to za znati jer su i oni završili studij i upoznali se sa IMUNOLOGIJOM. Da li su i oni podlegli netovskom senzacionalizmu. Teško za povjerovati. Prije bi rekla da su podlegli iskustvenom i životnom senzacionalizmu koje im je promjenilo razmišljanja.
Ako je medicinarima to dozvoljeno zašto ne bi bilo i roditeljima.
I na kraju zbila ostaje pitanje Tko je više izmanipuliran?
Pa postoje i lijecnici koji su protiv cijepljenja (gle cuda i oni su studirali).
Ne radi se o nikakvoj teoriji urote i zavjere. Ja mislim da je sve to s cijepljenjem krenulo u najboljoj namjeri, ali sada kada se polako dokazuju stetni ucinci i neucinkovitost cijepljenja, trebat ce malo vise vremena da se netko odrekne zarade od cijepiva koja se broji u milijardama dolara.
Mamasita pa kak se može odbit cjepljenje? Mislim ako se djeca moraju zakonski cijepiti? Hoće li biti kakvih posljedica? Ne mislim što se tiče zdravlja djeteta, nego ono, hoće li ga primiti u vrtić, školu? Tj. pitanje je: što ti može država napravit ako nisi cjepila dijete a to je zakonski propisano? Sorry, nisam vidjela ak je o tome već bilo govora, tek sam nedavno otkrila virtualno pleme....
Citiraj:
Mamasita prvotno napisa