zašto?Citiraj:
Užasnuta prvotno napisa
Printable View
zašto?Citiraj:
Užasnuta prvotno napisa
pa zdravije je mljeko druge dojilje nego adaptirano kravlje mljeko
i mene to zanima!!!
pa mm ima mamu po sisi. dojila ga u rodilistu.
pa i kad smo na faksu ucili o rodbinskim i krvnim vezama spominjala se veze dojilje (ali ne majke) i dijeteta.
pa prije je po selima zena najnormalnije dojila i drugu djecu.
ja fakat ne razumijem neka razmisljanja. voljela bi da mi se pojasne.
sta tek onda misle o bankama mlijeka?
evo teksta na iskonu, koji je kao mainstream
autorica nije roda
http://www.vip.hr/sp/d_show?idc=2521&idnews=22540050
izmedju ostalog stoje recenice kakve na rodi necete naci.
"Žene koje mogu dojiti, svakako bi to i trebale učiniti u trenutku kada postanu majke".
ili
"U usporedbi s njim, instant formule zvuče kao «junk hrana», nužnost koju treba pod svaku cijenu učiniti zadnjim izborom."
Potpisujem i anonimusa i cekanu.Citiraj:
cekana prvotno napisa
Da stvarno, Svjetska zdravstvena organizacija daje preporuke koje su degutantne.
Lidac, dugo čitam forum, puno kraće sudjelujem ali nisam baš primijetila puno negativnih komentara na račun nedojilja. Uostalom, i sama poznajem barem pet žena koje su prestale dojiti iako su mogle - drugo je pitanje koliko su toga bile svjesne u trenutku kad su odlučile odustati. I što sad, trebam napisati da je to OK? Naravno, osuđivanje i moraliziranje nije u redu, međutim, svi negativni komentari na koje sam naišla išli su u pravcu "eh, da je barem nazvala sos tel, ili pročitala letke, ili ne odustala tako lako..."
Evo primjera: jedna je zaključila da nema mlijeka jer je dijete plakalo nakon 20 minuta podoja ("a svi znamo da normalan podoj traje 20 minuta i ni sekunde više, i ako dijete ostane gladno to znači da majka nema mlijeka"), druga je zaglavila u bolnici radi zaostalog komadića placente, htjela se izdajati ali su joj sestre rekle da to mlijeko neće ići njenom djetetu pa je odustala, treća je bebu hranila svaka tri i pol sata i čudila se slabom prirastu, četvrta je poslušala svekrvu "da ne muči dijete" jer joj je mlijeko preslabo - naime, mama je izdojila par kapi PRVOG mlijeka i po savjetu svekija ostavila da se razdvoji voda i mast. Masti skoro uopće nije bilo (surprise, surprise!) i žena je kupila neki ...mil, peta je već u rodilištu dobila bočicu u ruku jer da te njene male cice niš ne budu napravile...
Donošenje svjesne odluke o nedojenju nakon uvida u sve informacije jest legitimna stvar. Takozvani informirani izbor, makar pogrešan po mom sudu, ali božemoj. Većina nas ima prečeg posla u životu nego zgražavati se nad time.
Nego otišli smo off topic, ispričavam se.
Path, adaptirano mlijeko pravi se tako što se "adaptira" kravlje. Misliš li da je krava zdravija i manje zagađena od mame?
Inače, primjer sam kratko dojenog djeteta koje je kasnije u životu oboljelo od dvije autoimune bolesti, iako genetske predispozicije nisam imala. Drugim riječima, prerano sam naletjela na kravlji kazein.
tek rođena djeca nemaju mogućnost izbora i žena koja neće(!) da doji svoje dijete ne može reći da mu želi sve najbolje. priroda je odredila da djeca sisaju i na taj se načinh hrane, poje, te nalaze sklonište i sigurnost u svijetu koji je za njih u početku strašan. meni je žao djece koja nisu dobila priliku uživati u dojenju.Citiraj:
lidac2004 prvotno napisa
odlučiti ne dojiti znači oduzeti djetetu svako pravo
marinna - meni je tvoj ton agresivani vrlo kritican- jer nema prava djeteta bez prava majke ...ne postoji dojka koja postoji bez majke i ona sigurno voli svoje dijete i zeli mu najbolje samo mu to pokazuje na nacin koji je takav kakav je. Svi u zivotu radimo izbore cesto i one koje ce netko proglasiti protu prava djeteta...vjeruj...nema savrsenog roditelja i onog koji ce sve napraviti bas onako kako je to priroda/psihologija ili trenutni trend odlucio.
na svakom forumu se ljudi zgražaju zbog nečega i ne bi se zbog toga trebalo uzrujavati...Citiraj:
lidac2004 prvotno napisa
ako odeš na neki forum biciklista, zgražat će se kako je neki xy stavio loše gume na fenomenalan bicikl.
na forumu ljubimaca životinja se netko zgraža što je vlasnik uspavao bolesnog psa. netko to, na istom tom forumu, odobrava.
na ovom forumu se NEKI zgražaju zbog mama koje ne žele dojiti, NEKI DRUGI se zgražaju što ta ista majka nije dobila adekvatnu pomoć.
uvijek su neki tu samo da se zgražaju i da pišu "strašno, "užasno", "grozno"...
kao što i u svakom društvu ima ljudi koji cijelo veče ne progovore ni riječi, osim što kimaju glavom.
treba li im zamjeriti?
ikome od njih?
Roda nije udruga koja je osnovana da podržava iščuđavanja, Roda je udruga koja podržava edukaciju i pomoć.
To bi trebalo razlikovati.
lijepo receno, flower. :heart:
i opet se vracamo na odluke zasnovane na informiranom izboru....
a lidac - mislim da je fama da li netko osudjuje ili ne...upiranje prstom u susjedu koja radi losije od mene uvijek je i samo u svrhu hranjenja moje slike o sebi kao roditelja i takve price vise govore o meni nego o njoj (susjedi)...
a ljudi smo...pogotovo kad smo nesigurni lijepo je znati da netko to radi losije od nas ;)
drago mi je da se udrugu ne povezuje s time :)
kada zena odluci ne dojiti znajuci sta uskracuje djetetu misleci pri tome samo na svoju "dobrobit" (koja je tek prividna i kratkorocna) jer zeli spavati cijelu noc, popiti koju casu vina, taj teret hranjena prebaciti na nekog drugog, zadrzati svoje bajne grudi...(da, cula sam i ove razloge i moj post ide iskljucivo zenama koji odlucuju ne dojiti iz nabrojanih i slicnih razloga) u meni izaziva ljutnju jer stavlja svoju "dobrobit" ispred djetetovog. sta ja mislim o takvom majcinstvu moje je osobno misljenje. a opet ima i gorih stvari poput zanemarivanja djeteta, napustanja....
mislim da i majka koja iz ovih razloga sama odluci ne dojiti ima pravo znati sta time uskracuje djetetu. ako i nakon toga ostane pri svojoj odluci- njen izbor kojega postujem. ali majka mora znati sta izabire i sta odbacuje. ipak ta majka odgovara za to dijete pa i izbor mora biti utemeljen na znanju.
mislim da majka mora dati sve od sebe za dobrobit djeteta. i kada zna da to radi srce joj jednostavno treperi.
danas sam gost u vlastitoj kuci :lol:
Nisam dojila Miu duže od mjesec dana. No ne bih osuđivala druge već upozorila na svoje neznanje. Neiskustvo i emotivno stanje koje nije bilo za ustrajnost.
I da imam grižnju savjesti koju sam tek nedavno otkrila pošto čekam drugu bebu, a odlučila sam dojiti pod svaku cijenu. Jer moje je dijete, ima pravo na najkvalitetniji moguću brigu koju time što je biće zaslužuje.
I da, na svakom forumu ima onih koji upiru prstom u druge, ali ja bih rekla samo jedno: Nitko te ne može povrijediti (osuditi, okriviti) ako ti to ne dozvoliš.
Same znamo pravo stanje stvari a grižnju savjesti treba rješiti jer postaje preteška.
Svaka čast udruzi Roda na informacijama i edukaciji koju daje. Sad ovako nabrijana od dojilja s ovog foruma, slobodno kažem da ste imale veliki utjecaj na mene.
:heart:
OT - pa kako si sada i flower1 i gost?Citiraj:
flower1 prvotno napisa
ili se to netko igra sa nama? :mrgreen:
kako sam vec rekla ja se slazem sa kampanjom oko edukacije majki, ali sto je npr. sa mamama koje mogu i zele dojiti, al beba ne moze?!
jer je npr. premala, sta je sa bebama u inkubatorima do kojih njihovi roditelji ne mogu doci (u vecini nasih rodilista), sa bebama koje imaju medicinskih problema itd....
recimo na sv.duhu mame dobiju bebu na prsa tek sa 1800g...ako do onda nisu istjerane iz bolnice jer nema kreveta za njih, pa dolaze 2x na dan dojiti...
trebalo bi imati razumjevanja i za takve slucajeve
Tu je sustav problem jer bi mame morale imati mogućnost biti s bebom. Baš je tim bebama najpotrebniji i dodir i majčino mlijeko, a ne adaptirano (koje po mogućnosti bolnica dobiva besplatno od proizvođača ili distributera).
Dia i to treba promijeniti!
kampanja nije samo usmjerena prema majkama!
(u petrovoj se majke izdajaju kad su im bebe u inkubatoru, i majke znaju lezati i do mjesec dana dok bebe ne izadju iz inkubatora)
Upravo osobe poptu tebe, osobe ciji mentalni sklop ne vidi dalje od vlastitog poimanja vrijednosti kao jedino prihvatljivih, uzrokuje da majke koje tesko doje i prestanu dojiti. Zasto. Zato sto se osjecaju jadno, beskorisno i ne znam kako sve ne, kad zene poput tebe govore o uskracivanju prava djeteta. Sto ti molim te znas o pravu djeteta? Znas li da je pravo kao takvo jedna relativna stvar koja se bazira na normama koje su nametnute od drustva. Zasto bi sve sto je drustvo osmislilo kao prihvatljivo bilo i svaki puta dobro? Tebi treba biti zao tebe same jer nemas sluha ni senzibilnosti za brojne majke koje ipak ne uspijevaju dojiti svoje dijete dok cijelo drustvo na njih upire prstom kako ne cine dobro tim cinom. Osobno poznajem majke koje su dojile djecu do 2. godine zivota, ali to ih nije spasilo od svih mogucih bolestina, a neka od njih su se razvila u devijantnu/problematicnu djecu. S druge strane i sam sam dijete odraslo na adaptiranom mlijeku, koje je dobiveno na dobro poznat nacin, ali to me nije sprijecilo u razvoju. Dapace, bio sam zdrava beba i nikad nisam imao problema sa bolestima, a isto tako i vecina mojih prijatelja koja nisu bila dojena.Citiraj:
marinna prvotno napisa
Tvrdnja da oduzimanje djetetu svakog prava ako ga se ne doji ne stoji, jer ako cemo govoriti o pravima djeteta onda je na prvom mjestu PRAVO NA ZIVOT. To je pravo zajamceno svim ustavima, konvencijama, poveljama i ne znam ni sam kojim sve dokumentima.
Meni je baka pričala da je kod njih na selu bila jedna žena s puno djece koja bi po potrebi normalno dojila tuđu djecu pa je i baki uskočila par puta kad je ova morala na polje ili slično.Onda to nije bilo degutantno već nešto prirodno i normalno a sad je tema za zgražanje :/Citiraj:
Užasnuta prvotno napisa
Ponovo jos jedno misljenje, tako uobicajeno za osobe na forumu iako nije umjesno positovjecivati pojedince sa skupinom. Zapravo kao sto je netko ranije komentirao, to je tipicno za nas hrvate. Uvijek gledamo tko je losiji od nas i onda se busamo o prsa kako je dobro da ima netko losiji stvarajuci laznu sliku o sebi kao o super-naprednim osobama. Ne sjecam se kad smo uzeli nekoga tko je bolji od nas pa ga pokusali dostici. Ne, mi smo najbolji i posebni po svemu, tako je uvijek bolje da imamo majki koje ne doje, jer onda grupa majki koje doje se moze nasladjivati tudjoj muci i dijeliti savjete (koji su btw puni zajedljivosti koja se ocituje ako se cita izmedju redaka) i sto je jos gore opomene, odnosno lekcije o pravima djeteta!!!Citiraj:
leonisa prvotno napisa
Sto je sa majkama kojima su grudi izgrizene i izranjavanje sto je uzrokovano pokusajima dojenja. Pitam vas, do koje granice boli je covjek spreman ici kako bi zadovoljio zahtjevima superiornih majki kojima nije dovoljno sto su sretne pa doje vlastitu djecu, nego svojim packama moraju dojiti i umove ostalih majki.
Ono što je nosporivo jest da je dojenje najbolji mogući izbor i ne odnosi se na onih 1 % žena. Ostale treba malo bolje educirati, a to Rode rade.Citiraj:
path prvotno napisa
Drugo: Pa jasna je stvar da te dojenje ne štiti od svih mogućih bolesti pogotovo ako živiš u zajednici gdje te roditelji zlostavljaju, ili se međusobno ne slažu, ako ih ne vidiš pa te prepuste na čuvanje drugima s kojima djeca kompenziraju ljubav. Ali to nije tema ovog podforuma.
Tema je edukacija, ženama to treba. Treba im sustav koji će apsolutno podržavati dojenje kao što to čini s adaptiranim mlijekom.
A ne znam što se ti toliko buniš? Pa niti imaš cice, a bome te nitko ne poziva zbog odluke da ne dojite dijete. :D
Inače i ja sam mama koja je zbog nekih svojih razloga odhranila prvo dijete na adaptiranom, pa se ne osjećam krivom, a apsolutno podržavam ovaj forum.
Htjedoh reći da je emotivno stanje djeteta uvelike uzrok bolesti.Citiraj:
LeaB prvotno napisa
Dojenje daje imunitet bolje od kravljeg mlijeka, koje ga ruši, pogotovo u kasnijim fazama života.
Nažalost, tek u posljednjih nekoliko godina se u medicini počeo koristiti neki sustav ocjenjivanja intenziteta boli. Ali, i on je svakako subjektivan.Citiraj:
Anonymous prvotno napisa
Nema granice, granicu određuje majka.
I nitko od nas ne kaže da je majka koja ne doji išta lošija od one koja doji.
Ima žena koje doje, a istovremeno izlažu djecu ispusima iz auspuha, stojeći i proseći na zagušenim zagrebačkim raskrižjima.
Nitko od nas nije mjerodavan da procjenjuje je li netko mogao i htio; mogao, a nije htio; nije mogao, a htio...
Niti mi to želimo.
Mi smo ovdje za one koje hoće, a ne znaju.
Ili koje hoće, a teško im ide...
I, svatko tko je prošao našu radionicu zna da uvijek napominjemo da se mame ne trebaju osjećati krivima ako ne uspiju.
One same znaju jesu li dale sve od sebe ili nisu.
Pa ako i nisu, ako su to odlučile "tek tako"... zbog čaše vina ili straha od obješenih grudi... tko im smije zamjeriti.
Izuzev njih samih.
gost procitaj ponovo moj post! i na koji slucaj nedojenja se on odnosi. a upravo majke koje su odustale od dojenja zbog izgrizenih bradavica su one koje su se trudile uciniti najbolje sto mogu i sigurno su ponsne na to. bitno je potruditi se a ne dici ruke odmah. i kad ih dizes da znas posljedicu i odvagnes. dojene se uci i svako ima uspone i padove. neko nakon pada skupi snage i nastavi dalje a neko ne. i to je izbor. i niko ga ne osudjuje. ja sam spomenula slucaj kada se ni ne pokusava jer se zeli "lagodo" zivjeti. ni te zene ne osudjujem (ali ne shvacam). samo se zalazem da prvo spoznaju moguce posljedice svoje odluke.
nitko tu nije superioran. i meni je zao sto imas takvo misljenje. netko posjeduje znanje netko je zeljan znanja a netko nuzno treba znanje. nema tu velike mudrosti. :heart:Citiraj:
zadovoljio zahtjevima superiornih majki kojima nije dovoljno sto su sretne pa doje vlastitu djecu, nego svojim packama moraju dojiti i umove ostalih majki.
ja sam dojila samo kojih mjesec dana
nastavila sam se izdajati još jedno 3 mjeseca
i da imam ogromnu križnju savjesti
al da vi rode nabijate komplekse definitivno se slažem
i da mislim da vam je ova kampanja preagresivna slažem se
al isto tako smatram da je razlog mog prestanka dojenja ne znanje, nedovoljna informiranost, nemogućnost dobivanja pomoći u bolnici na moj zahtjev
al ja sam recimo zvala rodin SOS telefon
i nije mi bila neka opcija da par dana (7) bilježim kako ide dojenje, pa da se ponovo javim jer je meni bila hiča, i pomoć mi je bila prijeko potrebna odmah
mogu samo još dodati da ću se slijedeći puta više potruditi, sada imam puno više informacija nego prije i iskreno se nadam da ću uspjeti
Dakle, ja sam mama s dvoje djece.
Moja mama je rodila troje djece i svako od nas dojila dok nije krenula natrag na posao a mi morali kod baka i djedova jer tamo gdje sam ja živjela nije bilo jaslica nego vrtića od tri godine starosti djeteta.
Dojenje je bilo normalna i podrazumijevajuća stvar kad jednom ja budem imala svoju djecu.
E onda je došla Diana. Dojili smo se od početka, tj. od dana rođenja i ja mislila da nam je super krenulo, a moram napomenuti i to da nije bilo nikakvog opterećenja. Jer dojenje samo i postoji. Treći dan od rođenja D. mora na fototerapiju koja traje puna dva dana u kojima se ja izdajam ali moje mlijeko (ono malo što ga ima) ne dolazi do moje kćeri. štoviše, ni ja ne mogu do svoje kćeri, osim jednom dnevno na pet minuta.
Nakon dva dana opet smo zajedno ali D. više nije zainteresirana za cicanje. Postaje ljuta i histerična kad počne vući a ja nervozna i umorna nakon bezbroj pokušaja.
I onda dođe adaptirano, jer ja više ne mogu slušati kako plače i ne mogu gledati kako je gladna. I malo pomalo, ode dojenje.
I imala sam grižnju savjesti, priznajem. kao što priznajem i da sam tu grižnju savjesti pokušala "izliječiti" na Rodinom forumu tako što sam imala retoriku sličnu retorici path-a.
Ali s drugim će biti bolje. Svašta sam pročitala, saznala, sve će bit za pet. I dođe Karlo. ja se samo molim Bogu da ne mora na fototerapiju. i ne mora. Doma smo već treći dan. Cicanje ide super, i u rodilištu i 1. dan doma. Yeees!
No, onda K. počinje tražiti cicu sve češće. Moje bradavice su užaaasnoo velike i njemu je jako teško uzeti 2/3 "toga". ali cicamo premda bradavice bole i premda on izgleda kao da mu treba puuuunno više mlijeka. Al nedam se ja. Imami i Rodinu podršku (hvala Mony) Stalno je na cici, ali brzo zaspe.pa spava 10 minuta pa opet.
Mažem se Purelanom, pazim na sve, ali ne spavam već danima, jer se ne možemo jednostavno "prištekati". Naime, te velike bradavice nose al stvarno veliiike grudi.
Pa sam budna stalno, sve do trenutka kad više ne znam kakao se zovem i imam temperaturu. I plačem jer sam nemajka desetljeća. I MM ludi jer je toga dosta i da izvolim spavati.
I odem na spavanje a K. dobije prvu bočicu adaptiranog.
Pa niš mu neće biti, zar ne?
Bradavice izgledaju grozno, ja se izdajam, mali pije svaku kap, na cici je čim se ova malo oporavi, ali to više nije to.
Pa naravno, rane nastaju i od izdajanja, jer ja mogu samo ručno, pa si izgledam kao jedna velika rana opet prepuna grižnje savjesti.
I mjenjala sam položaje da manje boli i hodala gola po stanu da sve bude na zraku.
Samo nisam zvala SOS. jer kao ja sam sve pokušala. a možda bi dobila neki spasonosni savjet, no istina je da ja više nisam mogla.
I sad ja mogu okrivljavati svakog koga se sjetim, ali stvar je da sam bila kriva ja. I to samo zato što više nisam imala snage.
Ali više ne mislim da sam nemajka i svoju grižnju savjesti sam već raščistila sa samom sobom. Ne treba mi Roda za to.
Ali, naravno, treba za druge stvari :)
Ja sam velika simpatizerka...
I smatram da 99% žena može dojiti!
Nažalost, mi ne možemo imati instant rješenje: mi smo savjetnice, a ne čarobnice.Citiraj:
Anonymous prvotno napisa
I, molim vas da mi kažete što je agresivno u našoj kampanji; mi nigdje ne kažemo da se dojiti "mora", nego da se dojiti "može".
A to je, čini mi se, inicijalni podstrek za samopouzdanje svake žene.
Ne možemo utjecati na prizmu kroz koju netko gleda naše poruke...
Po meni, kampanja uopće nije bila agresivna, ali to sigurno ovisi o pojedincu i njegovu doživljaju iste.
Npr. ja imam cca 15kg viška, i ponekad kampanje na TV-u o štetnosti debljine (zdravlje, srce, itd.) doživim kao agresivno, ali ipak znam da su u pravu i da je taj moj "agresivni" doživljaj zapravo samozavaravanje.
Zato potpisujem slijedeće:
Citiraj:
Mogu samo reci da kad covjek nije nacisto sam sa sobom, onda i najmanji znak dozivljava kao atak na sebe i svoje odluke, o cemu god se radilo. Zasto neki shvacaju Rode na negativan nacin, osim sto zale za propustenim?
vjerujem da hoćeš :heart:Citiraj:
Anonymous prvotno napisa
kad se sjetim koliko toga ima što sam prošla s 1. djetetom, a što bih sada (a s drugim djetetom i jesam) drugačije, možda s 3. i još više drugačije ;)...
ako je otvoren, čovjek uči dok je živ.
ne treba žaliti za onim što se više ne da promijeniti, bolje usmjeriti snagu na ono na što možeš utjecati, na sadašnjost i budućnost...
pa se možda, nadam se, jednog dana složiš i s ovim:
Citiraj:
apricot prvotno napisa
i usput na zalost i ovo potpisujemCitiraj:
VedranaV prvotno napisa
iskreno se i ja nadam da ću uspjetiCitiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
al eto imam sad tri frendice koje imaju bebe od 0-3 mjeseca i sve nekako muku muče da dojenjem više ne doje nego da
jedna se sirota izdaje ko ja (tako da mi je krv šiktala u flašicu)
druga se od prvog dana nije ušaltala, kao male bradavice, pa šeširići, pa svašta i beba završila na flašici (btw njima sirotima je patronažna to predložila jer kao ona - majka ima slabo mlijeko :mlotek:)
ajde ova treća nekako se još bori :heart:
i sad se ja pitam što se to dogodilo sa našom generacijom
sve smo kakti pune informacija, internet, pa časopisi i tak
a puno puno puno cura ima problema
a naše majke nisu imale toliki izbor izvora informacija i dojenje je bilo sasvim normalno i u krajnjem slučaju uspješno
i još nešto bi dodala zovite me teškom konzervom
al nekak mi se čini da opcija da dam svoje dijete nekoj drugoj ženi da ga podoji mi je bljak
znam da je toga oduvijek bilo i u povijesti čovječanstva, al eto to je moj subjektivni sud
zato ja znam da će drugo moje dijete biiti duuuuugo na ciki :heart:
Naša je generacija žena odavno izgubila povezanost sa svojom iskonskom majčinskom mudrosti i vjerom u svoje tijelo.Citiraj:
Anonymous prvotno napisa
Neke žene se gade na menstruaciju, neke je mrze, druge su promiskuitietne ili su bile jer im nedostaje samopouzdanja, ljubav prema sebi svela se na nadomještanje pravih unutarnjih zadovoljstava sa krpicama, šminkom, plastičnim operacijama, majčinstvo se često svede na "jedva čekam da legnu u krevet pa da imam mira"...
Ovo je najgrublja moguća procjena, ali istinita.
Mnogo se žena ni ne snađe u tome da je žena jer nas od uvijek bombardiraju s onim što trebamo biti a ne s onom da volimo što jesmo...
Zato je ponekad teško.
Mislim da je jedino rješenje da se svaka od nas nauči vidjeti u ogledalu ali onako sa ljubavlju prema sebi, jer ta ljubav iscjeljuje sve teškoće.
:heart:
da, al ja znam slucajeve kad su mame bile istjerane iz rodilista jer nema kreveta za njih, jer je guzva...Citiraj:
leonisa prvotno napisa
problem je nahraniti bebu male porodajne tezine koja ne osjeca glad i jednostavno ne zeli sisati
meni su rekli u rodilistu "ah...trebate nauciti buditi svoje djete"
a moja beba ima 1830g
kad smo dosli kuci ja sam forsirala samo cicu i u tri dana je izgubio na tezini skoro 200g...nema mokrih pelena...djete na rubu dehidracije...ja se ne znam izdojiti na izdajalicu jer jednostavno mlijeko ne ide van
(kasnije zahvaljujuci rodinim tekstovima naucila sam rucno) i drago mi je da je eto bar 3 mj. dobio moje mlijeko (u kombinaciji sa formulom jer nije uvijek bilo dosta mojeg)
lako je poslije misliti mogla sam dati vise...nisam trebala ovo ili ono...mogla sam probati drugacije itd.
al ja sam dala u tome trenutku najvise i najbolje sto sam onda znala i mogla
a sto se tice drugih zena...da postojalo je "srodstvo po mliku ili ti braca po mliku" i zene su uglavnom davale bebe na prvi podoj romkinjama jer se vjerovalo da ce onda djeca biti zdrava jer su romska djeca bila zdravija...dipl. etnolog
Puno cura ima problema jer im u nekom trenutku zatreba pomoć, podrška i kvalitetan savjet žive osobe, koju vrlo često nemaju, ili "kao" imaju ali sa lošim savjetima (vidi topic o biserima patronažnih, koje bi nam trebale biti pomoć - čast iznimkama koje to i jesu :heart: ).Citiraj:
Anonymous prvotno napisa
Poslije poroda, emocionalno stanje majke je dosta osjetljivo, i treba nam podrška tu, uz nas. Već sam negdje napisala, ja sam svu teoriju o dojenju svladala u trudnoći, ali isto je bilo večeri kad A. plače, a ja se mislim je li gladan, imam li dosta mlijeka, a da mu ipak dam još i adaptirano :/ ... Tu mi je MM bio velika podrška i glas razuma, jer u tom trenutku mi teorija nije pomagala. Trebalo mi je da mi netko kaže da bebe ne plaču samo zato jer su gladne. I da nema šanse da kupimo adaptirano "za svaki slučaj", jer ćemo ga onda sigurno i upotrijebiti.
Što se tiče naših majki: koliko čitam na forumu. 70-tih godina adaptirano je bilo hit, i malo nas (točnije njih) je isključivo dojeno 6 mjeseci, bili su tu i čajeki, i voda, i rana dohrana... Ja sam dojena 3 mjeseca. Znači meni moja mama ni uz najbolju volju ne može biti savjetodavac za dojenje, iako me potpuno podržava u mojoj namjeri da isključivo dojim prvih 6 mjeseci. Niti sam kroz odrastanje vidjela bebe koje doje, samo bebe koje se hrane na bočicu.
Što se tiče davanja mog djeteta drugoj ženi na podoj, ja to ne bih ako imam izbora. Ali ako nemam, onda bih rađe da pije ljudsko nego kravlje mlijeko, pa makar i "adaptirano".
Potpisujem Martinu. Lijepo je sazela problematiku naseg sistema. Sve je to o dojenju kod nas u vecini slucajeva deklarativno "je, je samo vi mama dojite", al kad treba pomoc, kad treba ispravan savjet - e onda pomoci i podrske nema. U tome je problem.
ma Dia tebi big :love:
Vjerujem da cemo se svi sloziti da je, sto se dojenja tice, stanje u Hrvatskoj katastrofalno. I da bi moglo i trebalo biti bolje.
Roda je odlucila nesto poduzeti. U to ulaze mnogo energije, srca, vremena i dobre volje. I radi najbolje sto zna.
Ljudi smo, razliciti smo, nemamo svi jednake poglede na svijet.
Ako imate prijedloge koji bi doprinijeli efikasnijoj kampanji i porastu broja dojene djece, odlicno. Podijelite ih s nekim. S rodom? Tko zna, mozda se stvori konstruktivna suradnja :)
btw – ja nisam roda, ovo je moje osobno misljenje
zadnji post je moj
mene zanima dal slučajno ima i ako nema ne bi bilo lošeCitiraj:
Anonymous prvotno napisa
napraviti kakve radionice, tj. popularno poznato tečajevi - dojenja
dakle gdje bi dolazile majke koje to znaju, kojima to ide
i majke koje još to nisu ili jesu a imaju problema ili su imale
gdje bi se mogle educirati iz prakse
i na mjestu dobiti informacije i odgovore na njihova pitanja
eto to je moj prijedlog
sorry ak nisam dovoljno informirana ako to već postoji