ksena28, koliko ja znam, kapacitet je isti kao i prije, nisu smanjivali broj kreveta.
"rooming in"- bebe su s mamama od 10-22h
Printable View
ksena28, koliko ja znam, kapacitet je isti kao i prije, nisu smanjivali broj kreveta.
"rooming in"- bebe su s mamama od 10-22h
Krivo si čula, imam dobre informatore :) nažalost
Zna li netko detalje sa odjela babinjača.........sve, sve sitne detalje .......... da se znam pripremiti! Da li se sve isto nosi kao i prije da znam spakirati torbu ! Friške mame javite se!!!!!!
20 kreveta manje na babinjačama... sobe izgledaju najs, jučer provirili s grupom s tečaja :)
manji kapacitet, pa ako ima više babinjača koje moraju duze ostat u bolnici radi svoje dječice smještaju ih na CEF , ja tu lezim pa sam mnoge mamice upoznala! Čak su neke odmah nakon poroda smještene dolje jer nema mjesta!
Rodila sam 07.06. i došla na novi odjel babinjača. Ležala u trokrevetnoj sobi, naspram onoga prije, ovo je prekrasno! Kreveti sa onim silnim gumbićima za podizanje, spuštanje, LCD na zidu, klima, frižider, buđenje uz muziku (ovisno o sestrama koje su u smjeni), TUŠ I WC U SOBI!!!!
Dijete je po defaultu cijeli dan kod tebe u sobi - ujutro od 5 do 6 prvi podoj, pa ih odnose na jutarnji pregled, ponovno stižu oko 10 i ostaju do 22h - cijelo vrijeme. Mislim da postoji i varijanta kompletnog rooming in-a, u dogovoru sa sestrama.
Posjete su od 16,30-17,00 i to samo za jednu osobu (ili ih se više izmjenjuje, ali nije praktično, jer se moraju izmijeniti u tih pola sata), posjete su u sobi i beba je s vama, što je za tate super, jer se upoznaju s bebom odmah prvi dan i to ne preko stakla, već ju mogu primiti u ruke.
cure, koje ste rodile u P. : kako ste organizirale stvari? po jedna torba za box i odjel i sve unutra ili dvije? gdje bude druga dok smo u boxu?
i gdje kupit muževima ono odjelce za rađaonu??? please HELP!!!!!!!!!!
odijelce u ljekarni prek puta ;)
ostalo - neznam :)
Da li može suprug biti na porodu ako nije prošao trudnički tečaj u Petrovoj?
I vaša iskustva sa dr. Zlopašom?
Vrlo su strogi što se tečaja tiče. Jedino i samo ako imaš dobru vezu, muža liječnika ili ako oni imaju iznimno dooobar dan....
curke molila bih vas da mi odgovorite dali imate otpusno pismo iz petrove nakon poroda? Naime ja sam već dva puta rodila u Petrovoj prvi put 2003 kada me porodila jedna jako ljubazna mlađa doktorica nakon što me primila ujutro u 7 sati i pregledala uputila me u rađaonu zbog curenja plodne vode. u rađaoni sam samo jedanput još pregledana od iste dokt. oko 15 sati koja je rekla da nema trudova i da smo čekamo. I tako do kraja dana bi po koji put ušle neke mlađe sestre ili babice pogledale aparate i rekle da ležim na lijevom boku i ništa drugo. jedanput sam jednu pitalajer sam se jako brinula a i prošlo je dosta vremena koliko dijete može bez plodne vode na što mi je ona odgovorila koliko bude potrebno. Ujutro u 3 sata su me priključili na drip i rodila sam zdravog dečkića u 5 ujutro. Imam negativnu krvnu grupu pa sam nakon poroda dobila at. inekciju čega se jasno sjećam a nemam čime potvrditi. Nisam puno pitala jer sam zaista vjerovala doktorima a i bila sam mlada i neiskusna. Tijekom druge trudnoće svaka pomisao na petrovu je u meni izazivala negativne osjećaje. Ali ipak mislim to je normalno zbog samih bolova koje me očekuju, ali danas kad čekam treće dijete znam da to nije strah od boli jer bol sam zaboravila, i svaka žena to ubrzo zaboravi, nego strah od toga što sam skoro 24 sata u rađaoni sama i zabrinuta a nitko
MM je bio bez potvrde (sam je doktor rekao da zovem muža jer to nismo imali u planu), ali mene je vodio Đelmiš koji je tamo ipak "faca"...da napomenem da mi dotični nije nikakav kućni prijatelj nego samo gin koji mi je vodio trudnoću zbog trombofilije
a Zlopaša...neznam što da kažem i da li imam dobro ili loše mišljenje o njemu...(preuzeo me kad je Đelmiš otišao doma)...uglavnom, to je doktor koji mi je dao drugu dozu epiduralne kod otvorenosti 9 prstiju!:?:
e sad nisam nikad otkrila je li to napravio zato što nije razmišljao ili zato što je pregenijalan! uglavnom, kad sve saberem ispada da me Zlopaša nenamjerno ili namjerno doslovno spasio!!
naime, Đelmiš me silio na vaginalni porod jer sam prvo dijete rodila vaginalno (drugi porod je bio CR) i kao nema veze što je između dva CR prošla točno godina dana...
zbog druge doze epiduralne nisam mogla tiskati pa mi je maternica počela pucati po starom CR samo na jednoj strani zbog trudova...kad su skužili po CTGu da nešto ne štima odmah je bio hitan CR
da sam tiskala vrlo vjerojatno bi odmah cijela pukla i tko zna što bi bilo...
madi a imam otpusno pismo iz Petrove...
a što se tiče injekcije, bitno je da ti znaš da si ju dobila...uostalom da nisi tko zna jel bi mogla "odraditi" drugu trudnoću jer bi vrlo vjerojatno došlo do reakcije tvoga tijela na bebu...
ako ti je otpusno bitno možeš se raspitati u samoj bolnici pa traži da ti daju kopiju pisma, vjerojatno mogu izvuči negdje iz arhiva...
Ja sam se porodila 28.02.2011. i evo malo od mene:
O Petrovoj ima baš svakakvih priča i dobrih i loših, mada sam se ja jako iznenadila na jednu od priča gore gdje je baš sve bilo loše.
Ja sam ležala na PT1 4 mjeseca jer sam imala rizičnu trudnoću i nisam smjela da se pomjeram, imala sam i serklažu i 12 dana primala tokolizu. O sestrama na PT1 imam samo riječi hvale, bila je jedna malo drskija ali ništa strašno. Doktori su mi isto bili super, a najviše moram da pohvalim jednu mladu specijalizanticu, zvala se Vesna. A možda sam im ja bila ko domaća pa su mi bile super.
Što se tiče poroda moj je trajao 14 sati i bio je induciran (zbog mog zdravstvenog stanja), imala sam i drip i epiduralnu i rezali su me. Porodio me je dr. Blajić i jako sam zadovoljna, ma prezadovoljna kako je bilo, a stvarno nisam imala nikakvu vezu niti koga znam jer nisam iz Zg. Beba je bila mala 2600 pa sam završila dole na CEF-u koji je bio katastrofa (baš su privodili kraju preuređenje na katu). >sestre na babinjačama su bile super i rado su pomagale.
Toliko se zasad mogu sjetiti...
Ja sam svoje prvo dijete rodila u Petrovoj (19.04.2005.) i ne mogu baš reći puno lijepih riječi. Ali niti nije bilo toliko katastrofa. Jedna od lošijih stvari je ta da sam ležala 2 tjedna jer sam toliko prenijela trudnoću. U prvih tjedan dana nisam apsolutno ništa uspijevala saznati što se dešava i kakvo je stanje. Nakon što smo potegnuli nekakvu vezicu, napokon je netko došao do mene i popričao sa mnom. Što se hrane tiče isto mi nije bila nešto extra (ali tko mi je kriv kad sam izbirljiva :-D ). Najpozitivniji (a što i je najbitnije) je bio sam porod jer je doktor bio predobar. Čini mi se da se zvao dr Mitanovski, baš je bio divan. :-)
Sada sam trudna drugi put i planiram ponovno roditi u Petrovoj (termin je 01.08.2012.). :-)
Pozdrav svima :-)
Ako ima netko da je friško rađao u Petrovoj...Da li forsiraju ležeći položaj ili imaju one fensi krevete pa da se možeš namjestiti u sjedeći?
Prije godinu dana meni su stol pridigli u polusjedeći u nekom trenutku.
Super, hvala. To sam mislila...
Mima friško, krevet se može podici ali npr. moj je bio pokvaren. Glavu i leđa mi je pridržavao MM.
jel trebam nositi što za bebu dok sam u bolnici?
evo ja friško iz petrove.
mima ne mogu se u svim boksovima kreveti podizati. ja sam bila u nekom di je bio neki stari krevet i nije se moglo ništa pomicati.
sobe za babinjače su super, sve novo, svaka soba ima kupaonicu, samo razina higijene puno gora nego prije.
ja sam bila 3 dana, samo zadnji dan su oprali kupaonicu, svaki drugi prebrisali podove i odnijeli smeće.
tako da preporučam uzeti one neke maramice za dezinfekciju sanitarija ili tak nešto.
bebe su dosta sa mamama. preko dana - osim ujutro između negdje 7 i pola 10 kad su vizite za babinjače i kad su bebe kod pedijatara i negdje od 16 do 18 za vrijeme posjeta.
na nekom papiru tamo piše da se može dogovoriti i da ih ostave preko noći sa mamama, ali nisam pitala, pa ne znam jel to funkcionira.
sestre ih presvlače - vrlo rijetko nažalost.
ostalo - čini mi se da malo više potiču dojenje, a što se tiče poroda čini mi se da ne forsiraju već neko vrijeme epiziotomiju.
ako prvi put idete u petrovu, ponesite si nešto za jesti. hrana je ok, ali su porcije majušne.
ako nekog nešto zanima pitajte.
Mene zanima dal si pri porodu jos uvijek same moramo pridrzavati koljena ili se imamo za sta primiti?
moj krevet je bio nekakav drveni ravni, al je imao metalne ručke sa strane, koje su digli kad je krenuo izgon. za njih sam se držala.
Jel netko tražio da beba bude s mamom preko noći? I da li mogu presvući bebu i izvan rasporeda ili jel bi dali meni da ju sama presvučem?
ne znam nikog da je tražio bebu preko noći, al tamo piše da se u dogovoru sa pedijatrom može ostaviti beba sa mamom preko noći.
doduše piše i da sestre kontinuirano obilaze babinjače i bebe i pomažu oko svega, a to baš i nema veze sa stvarnim stanjem.
ne znam ni za to presvlačenje, bila je neka namrgođena sestra koja mi je odbrusila da one presvlače bebe po svom rasporedu i da se ne petljam (ne baš tim riječima)
pa mi se nije dalo s njom više razgovarat, a drugi dan sam i tak išla doma.
moja cimerica je tražila bebu preko noći pa je ispala cijela drama oko toga (radi se o caricama 2010 god)...
nisu dali bebu cijelu noć nego je pedijatrica rekla da može beba doći na podoj, sestre su pričale da ne može jer njima to ometa nekakav raspored, pa su se svadile u sobi pred nama...:-(
uglavnom ženi su donijeli bebu u neko doba, mislim da je bilo oko 1 u noći i onda ju opet odnijeli...
apropo presvlaćenja, nama su rekli da ne smijemo same presvlačiti jer su u bolnici bebe pod njihovim nadzorom i ako im se nešto desi da bi one bile krive (babice)...
a kad sam ih zvala jer mi se mali usrao, okretale su očima i pričale da bebama neće ništa biti ako se ne presvuku odmah...:-(
uglavnom, ako želiš bebu 24 sata i da ju sama presvlaćiš, biraj drugu bolnicu (znam da to dozvoljavaju na SD, za druge neznam)
boxica je pričala o odjelu gdje leže žene poslije CR pa me baš zanima da li nova pravila (ovo da beba može biti s mamom po noći) vrijede i za carice?
Osobno sam oba puta (2007 i 2010) molila da mi klince donose na kasno-večernji podoj i nikakvih drama oko toga nije bilo -osim jednom kada je sestra rekla nešto tipa da neka se ja odmaram pa sam joj objasnila da ću se bolje odmoriti ako beba lijepo pocica i spasi me buđenja radi izdajanja i sve 5,normalno bi je donjela bebu...
Nama nakon carskog nisu nosili bebe preko noći niti su to htjele.
I ja sam ih zvala kad se M. pokakala da je premotaju pa su mi rekle da kaj je meni, da one imaju raspored kad se bebe premataju.
šta mislite kad kažete "po noći"?
inače, ako dovro pamtim,bebe odnose oko 21-21,30 i ponovo ih donose oko 5,30 u jutro.
Meni su ih donosili na extra podoj oko ponoći, bez ikakvog problema. Doduše, ja nisam pitala može li, nego sam lijepo zamolila da mi donesu dijete nakon kupanja, da imam puno mlijeka da mi je glupo izdajati, a da ga oni tamo hrane na bočicu.
Nakon tog vremena nisam ni mislila ni tražila da ih donose, bogami mi je trebalo tih par sati sna (ali se isto tako znalo desiti da sestra moju/mog prvog donosi i 'viče' - dajte mama jesti, gladan(a) je ko vuk,nismo joj/mu ništa dali od kad je bio kod vas
sad bebe odnose negdje oko pol 11, 11 i donesu ih do pol 6 ujutro
cure, please ako netko zna...
2x sam rodila u vinogradskoj i oba puta je muž bio na porodu
treći put planiram ili na sv. duh ili petrovu, pa me zanima moramo li (da bi muž mogao biti u petrovoj na porodu) ići na onaj njihov 2-tjedni tečaj usprkos tome što je već 2x porodu prisustvovao?
ja mislim da petrova priznaje samo svoj tecaj.
on ipak kosta, ak se dobro sjecam, 400 kn :)
šmrc
ne mora. kad smi mi bili na tecaju u domu zdravlja onda je tamo nekoliko parova reklo da sad priznaju i te dvodnevne tecajeve jer ih je netko tuzio ministarstvu na konto te love (a istovemeno postoje besplatni tecajevi u DZ)
mashala