Draga Jassi, odmah moram reći da je tebi puno teže nego što je meni bilo kad mi je M. bio tako mali, jer sam ja imala pomoć MM i moje mame, koja mi je uskakala uvijek kad je bilo potrebno i baš me nikad nije ostavila na cjedilu. A ipak mi se znalo dogoditi da puknem, jer stvarno nije uvijek lako nositi se s tako malim djetetom i uz to raditi, funkcionirati u kući, ne spavati itd.
Ali, isto kao i BHany ja sam tada primjećivala da smo MM i ja najčešće bili krivi za to što se M. loše ponašao, jer nismo znali predvidjeti razvoj situacije, odnosno preduhitriti njegove krize. Osim toga, na njega se odražavala naša nervoza. Mislim da je isto tako s tvojim Tončekom. On osjeća tvoje krize, osjeća da si ti nesigurna i onda je i on nervozan i nesiguran. Sjedni prvo sama sa sobom i pokušaj u vremenu koje imaš naći mogućnosti da napraviš reda za sebe i za njega. To vam je oboma jednako potrebno. Bhany ti je dobro predložila da neke poslove obavljaš kad on legne. Ja sam vidjela da je mom M. najvažnije da mu se potpuno posvetim neposredno nakon vrtića - poslije toga, kad bi se izigrali i izmazili bio bi mirniji i eventualno spreman da se neko vrijeme i sam zaigra ili pogleda crtiće u miru. Pokušaj tako, pa ga onda stavi rano spavati - oko 8, najkasnije 9 sati, pa onda tebi ostane vremena da na miru skuhaš nešto ili napraviš što već trebaš. Za te poslove trebat će ti mnogo manje vremena, kad te on ne ometa. Mislim da moraš sjesti sa svojom mamom i bratom i otvoreno im iznijeti kako se osjećaš i dogovoriti se s njima da budu prisutniji u vašem životu i da ti više pomognu. Puno će ti značiti ako ti brat odvede maloga u ZOO ili u kino, a da ti možeš otići negdje na miru popiti kavu, frizeru, na depilaciju, bilo što što ti treba. Pokušaj dogovoriti s bratom da ti pomogne i oko nabave. Isto tako, koliko god ti bilo teško, pokušaj razgovarati i s drugom bakom i dedom. Ne znam kakvi su i kakva je točno situacija, ali mislim da se otvorenim razgovorom mnogo toga može riješiti. On je njihov unuk i vjerujem da se žele družiti s njim. Teško ti je, ali ako ne uzmeš konce u svoje ruke i ne organiziraš život urednije, bit će ti još teže. Glavu gore i drži se!