Najljepse cestitke cijeloj familiji!!
Printable View
Najljepse cestitke cijeloj familiji!!
Čestitke! :heart:
Mene jedino zanima kako uštimati dolazak do tamo.
Evo npr ja za drugo dijete namjeravam ići ili u "kuću za porode u graz" ili u feldbach (nadam se da se tako piše :oops: ), pa me zanima kako uštimati vrijeme.
Pričala sam sa mužem o tome i njemu nije baš super ideja da me u trudovima vozi na takav put :/
Znam da se može uzeti apartman i doći prije termina ali što ako prenesem pa budem tamo 2 tjedna ili više ako dođem prije termina ili jednostavno krenu trudovi a ja u Puli?
Felix je išla u trudovima u Graz ;) u kuću za porode, ja sam bila uvjerena da ću roditi ranije pa smo otišli dva tjedna prije, a rodila sam dva dana nakon termina ;) I to mi je drago, jer se čekanje pretvorilo u prekrasan odmor za mene i MM. Stvarno smo uživali, bili smo svaki dan u Grazu (38 km od Feldbacha), šopingirali, jeli božićne delicije, pili punč, vidjeli izložbu ledenih skulptura, kupili kameru za dolazak Anđela...
Ovisi o tome koliko si otvorena (ja nisam bila), ali dr. nije išao s procjenama tipa a, niste otvoreni, nećete tako skoro, nego se ponašao onako kako sam ja govorila. Naime, rodilja je mjerilo stvari. To su mi rekli i za ctg. Nema veze ako ne bilježi "jake" trudove, oni su jako koliko ja osjećam da su jaki.
Dakle, možeš otići i tri dana prije termina, ali i prije ako osjećaš da trebaš. Osim toga, ako rodiš za tih dva sata vožnje, onda si najsretnija rodilja na svijetu :mrgreen:
Moram priznati da sam glede odlaska bila prilično opuštena. Znala sam da ću biti u Feldbachu kad treba. A u silnim našetavanjima po Grazu znali smo se zafrkavati, da ako me uhvate trudovi idemo kod Monike, jer će to biti "znak" da trebam kod nje roditi :) (moj ginekolog dr. M. je rekao da zna za nju i da je super i da je i to super opcija, ako u Grazu krene)
Ja sam u rodilište došla s trudovima, razgovarali smo s dr., ctg je pokazao da je počelo,ali smo ipak otišli u šetnju po Feldbachu ( i vratili se drugi dan ujutro!) i tad su snimljene meni jako drage fotografije mene u trudovima na zimskom suncu :)
Da skratim: Ti si mjerilo. Ne ni dr. ni TM,ni mama ni kuma, nego Ti! Jer mama najbolje zna :heart:
Diiivno! Bravo! Čestitam! :D :heart:
Čudna pomisao (jer je dvoje moj optimum...ako ne i maximum) proletješe mojim umom: "I ja ću slijedeći put tamo ići...".. koliko mi je lijepa priča bila.
možda znate dali je moguće u feldbachu izabrati lotus porod. ili barem sačekati sa rezanjem pupčane vrpce - dok se porodi posteljica?
više o lotus porodu:
www.lotusbirth.com
http://www.lotusfertility.com/Lotus_..._Birth_QA.html
brita-brigita, idem u srijedu u Feldbach na pregled pa cu pitati. U principu se tamo sve radi kako odaberes.
sutra?Citiraj:
Monchou prvotno napisa
pa to bi stvarno bilo super! meni su rekli, da nema šanse, da prakticiraju tako nešto u bolnici, jer nije dopušteno po medic. doktrini.
ej, hvala ako se sijetiš i pitaš. :D
ps. to su mi rekli svi, koje znam, da nema šanse....zvučilo je ko da su mi to rekli u feldbachu :oops: ali se tamo ili kot dr. m još nisam raspitala.
brita-brigita za lotus ne znam, ali kad se K. rodila čekali smo s rezanjem pupčane vrpce dok se nije porodila posteljica. Zbog toga K. nije odmah plakala, jer pluća ne preuzimaju funkciju dok god diše preko mene. (uf kako sam objasnila)
mama_jos_malo, super si objasnila! ja sam iz tvoje (!!!predivne!!!) priče prije shvatila, da ste čekali, da vrpca otpulsira, onda rezanje i tek nakon toga - posteljica. sada sam shvatila, da nije pisano u kronološkom redosljedu, nego samo primjetba, kako je išlo sa posteljicom.
ali si me stvarno razveselila! :D :D :D barem imam sada malo nade, da stvari ne idu baš naopako od onoga što bi sama htijela. barem će bit neki kompromis, ako već ne lotus... ;-)
sori kaj nisam bila precizna, nije danas nego u iducu srijedu, 11.7. Bas cu pitati dr. M iako nama to nije tema jer zelimo sacuvati maticne stanice, a mislim da se zbog toga pupkovina reze malo prije.
Monchou, hvala, ali ne trebaš komplicirat s pitanjem, znam, da češ imati puno drugih stvari, a ja idem do njega sljedeći dan, t.j. u četvrtak, 12.7. pa ču se detajlno raspitati. Svejedno hvala!Citiraj:
Monchou prvotno napisa
što se tiče stanica - to ste več odlućili ili još sakupljate informacije? ili ste u rizičnoj grupi što se tiće bolesti kao što je leukemija i slično?
Ok. Za stanice smo se definitivno odlucili iako nismo u nekoj rizicnoj skupini.
evo mene, da malo ozivim topic. u petak mm i ja idemo u feldbach vidjeti rodiliste i kako to sve izgleda - uzasno se veselim :D
nadam se da ce sve biti dobro i da cu radjati tamo... :D
Nemam rijeci, predivna prica!
E kad bi bilo vise takvih!
Cestitam i tebi i TM i maloj curici! :love:
Ma baš mi je drago zbog vas. :DCitiraj:
partyka prvotno napisa
A ja sam sigurna da ćeš nakon petka SIGURNO rađati tamo.
baš ti je bio porod iz snova.
čestitam ti :heart:
To Partyka: bilo bi mi iznimno drago da napišeš svoje iskustvo iz Feldbacha (kaj si sve vidjela i kako ti se čini)
Ja sam zvala doktora iz Maribora i rekao mi je da oko 30-tog tjedna dođem kod njega na dogovor za porod u Austriji (rekao je da se možemo naći i u Austriji, ali ako mi je OK Maribor, da može i njegova ordinacija)
Druge trudnice koje su eventualno rodile tamo - molila bih da se jave i napišu svoja iskustva...
Dakle, ja sam za Feldbach!!!
Bubimira, hvala puno i ja se nadam da cu roditi tamo! :D
Svea i ostale cure, ako imate kakvih pitanja svakako mi posaljite poruku pa cu pitati, a ja cu vas detaljno izvijestiti o svemu.
Hello!
Ja sam jedna od nih koje već dugo dugo planiraju roditi u Feldbachu ili Kući za porode kod gđe. Monike, no zapravo tek sad mogu kompetentno o tome razmišljati i pričati, jer NAPOKON sam trudna :D :D !
Meni se malkice više sviđa Kuća, jer je mirnije i nije bolnica, no i Feldbach mi se također čini kao san, pa mi je zapravo isto veselje!
Zanima me da li u Feldbachu postoji mogućnost uzimanja i pohranjivanja matičnih stanica, jer sam nedavno saznala da u Kući gđa. Monika ne nudi tu mogućnost (što mi je jako žao :/).
Kako imam još vremena, jer sam tek na početku trudnoće, možda Kuća u međuvremenu počne uzimati matične stanice, pa ih pohraniti u bolnici ili tako nešto :mrgreen:
Anyway, Partyka :D fantastično da idete tamo, molim te sve pitaj i zapamti, i "donesi doma" hrpu informacija, slika ako možeš i svega da nam možeš SVE prenijeti!
Za mene molim samo pitati za matične i cijenu!
Naravno zanima me i cijena poroda te boravka u bolnici, (ili izvan nje), mogućnosti poroda (u vodi) ali znam da ćeš sve to pitati ionako :mrgreen: !
Hvala puno i sretan vam put!! :heart:
Javi se kad stignete! :*
Isabel, maticne stanice se ne mogu pohraniti u Kuci niti ce se ubuduce moci jer je Monika primalja a ne lijecnik - na moju veliku zalost jer sam i ja htjela radjati u Kuci, a to je razlog zasto sam se i ja odlucila za Feldbach.
Mogu ti odmah reci sto je meni rekla forumasica (ne znam da li zeli da joj spominjem ime pa necu) koja je rodila u Feldbachu u osmom mjesecu 2007. da su pohranili MS kod tvrtke Cellavie iz Graza (http://www.lifecord.at/at/home.php) a da ih je pohrana MS sve zajedno kostala oko 2000E.
I ja sam se svojedobno interesirala za pohranu matičnih stanica u Feldbachu i liječnici su nam dali dovoljno informacija i brošure Cellavie.(na kraju se nismo odlučili)
Prosurfajte malo po topicima o matičnim stanicama, ja sam pisala detaljnije (dok je još bilo friško ;) ipak je 13 :shock: :D mjeseci prošlo od mog poroda :heart: )
off topic
Isabel čestitam :D :heart:
Hello!
Evo da se i ja napokon pojavim malo aktivno na forumu.. Do sada sam samo čitala i čitala i bila svojevrsni tihi član :)
Trudna sam 28 tjedana - termin 9.4. i ozbiljno razmišljam o porodu u inozemstvu.
U biti željela bi kao i većina ovdje što prirodniji porod i prva ideja mi je bila Rijeka i porod u vodi no kako želim i vaditi matične moje želje su pale u tu istu vodu kad mi je sestra u Rijeci rekla da za vađenje matičnih porod mora biti „normalan“ tj. Na stolu. Nkakva voda niti stolčić ne dolaze u obzir.
To me bacilo u očaj pa onda u još veći kad sam saznala da niti Monika ne vadi matične i tako smo došli do Feldbacha – što je i moja tema, nakon podužeg uvoda .
Jučer smo MM i ja bili u posjeti tom rodilištu. Sve je krenulo tako da sam poslala na mail (ovo je za one koje zanima kako dogovorit posjet tamo) na njihov kontakt na web stranici..Naravno tamo je sve na njemačkom pa nisam gajila neke nade nakon mog poslanog upita na engleskom, ali nakon par dana zaista sam primila odgovor od doktora Gangla..
Njegov mail je bio jako srdačan i naravno pozvao nas da slobodno dođemo s tim da bi bilo dobro najavit se ranije. Primila sam taj mail taman na dan kad smo išli put Graza pa sam iz Slo nazvala taj broj i dobila istog tog doktora koji mi je opet vrlo srdačno i susretljivo rekao da slobodno dođemo taj dan. I tako samo mi dohajbali do bolnice, popeli se na 3 kat i sad ostali zbunjeni jer nismo imali pojma kome sad da se obratimo.. opet sam onda nazvala na taj broj tražila nekog ko priča engleski pa dobila jednu sestru pa drugu i odjednom eto nekog na tel koji priča hrvatski.. zbunj zbunj sam malo bila, ali na kraju se uspostavilo da je to dr.Miglar.
Da skratim on nas je primio i pokazao nam sve – od soba za rađanje do soba za rodilje i dao nam odgovore na sva pitanja. Strašno drag i susretljiv. Uglavnom cijena je 500 Eura na dan i u tu cijenu ulazi sve što treba (pa i carski ne daj Bože) – plaća se dakle dan ,a ne usluga. Ostaje se 4 dana za prirodan tj 5 dana za carski rez. Izađe dakle između 2000 – 2500 eura. S tim da je to za smještaj rooming in ali u sobama s još 3 rodilje. To me malo odbilo ali kada sam vidjela što njima znači soba onda sam se brzo predomislila – zaista je velika i nemaš osjećaj da ti žena do tebe „dahće“ za vratom. Svaka soba ima 2 kupaonice. Imaju opciju rađanja normalno (kao na stolu) i u vodi. Uglavnom kad dođeš u bolnicu izraziš želju kako hoćeš i to je onda zakon – nema ono unaprijed pa moraš tak i nikak više. To je posebno bitno za vodu jer kaže on jedno je maštat a drugo doživjet pa oni imaju politiku da možeš reći oću vodu i onda skužit da ti baš i nije za bit u njoj dok traju trudovi pa te onda sele opet natrag u sobu za rađanje sa strunjačom i onda kad si 9 cm te vrate natrag u bazen..
Sobe za rađanje su super jer imaš svoj mir i ti si kraljica i kako se on izrazio (što mi je bilo mrak) taj dan je za nas praznik i moramo mislit samo na to i na niš drugo. Možeš si napravit ugođaj kakav ti paše, s tobom je muž i babica..Možeš birat oćeš na strunjači ili na tom stolu koji ima više nagiba (nema one nogohvate i ne izgleda kao stol za mučenje)..kako god ti paše se stvari dešavaju. Matične se mogu izvaditi u svim načinima poroda dakle i ako se odlučimo za vodu. Treba samo donijeti onaj kit za vađenje i oni dalje o tome brinu.
Super mi je što se vidi da ti ljudi koji tamo rade žive to što pričaju i da zaista imaju stav o porodu kakav mi svi ovdje tražimo. Mislim da za razliku od hrv.rodilišta gdje možeš naić i na super i na ne baš super porodiljce tamo si naprosto miran jer tamo su svi super po defaultu – takvo sam ja mišljenje stekla.
Još za kraj – napomenuo nam je doktor da postoji neki obrazac E111 kojim se navodno možemo osloboditi plaćanja poroda u EU. Ja za sada nisam još nis iskopala – zna li itko nešto o tome?
Zvuči predivno. Postajem ozbiljan kandidat za ovo, sve mi se više sviđa..
još sam nešto zaboravila - romansko kolo više nemaju jer navodno nije bio bas neki odaziv za njega. I kaže dr M da se lako tamo sporazumijevat sa svima na engl jer ima jako puno slovenki koje radaju.. dapace toliko ih ima da vec imaju i svoju slovensku sobu .. :) ah, blago njima :))
petruska, super, dobro dosla! :)Citiraj:
petruška prvotno napisa
ovo sto ti je sestra rekla nije istina. moja kolegica je ljetos rodila u rijeci i uzela je maticne stanice - bio je dogovoren stolcic, rodila je na kraju ipak na krevetu, ali znam da je svakako mogla imati i stolcic i maticne.
Felix, hvala na info. budemo još jednom onda na blef nazvali pa vidjeli što će reći..
Hvala ti od :heart: draga! :* tebi i angelusu :saint:Citiraj:
mama_jos_malo prvotno napisa
Moj je izbor Kuća za porode Monike (samo me matične zasada dvoume) i Feldbach :D ! Svew ostalo me je skoro isto kao kod nas samo u rukavicama i lijepo upakirano...
Zanima me još koliko košta uopće vađenje matičnih u Feldbachu??
Znam da nije jeftino, samo ne znam koliko... Ako je Feldbach 2000-2500 eur pa plus cca 1500 za matične, onda mi je to već malo previše, nažalost... No ima još vremena za proučavanje i razmišljenje o svemu, no kako stvari stoje (toplo se nadam da će tako i biti) imati ćemo priliku upoznati Graz i tamo dočekati našu malu Zvijezdu :saint: !!
:love:
baš sam danas saznala od cellavie kako ide s matičnima.
Dakle paket za vađenje dolazi doma i košta 60 eura. Čuvanje na 20 godina je 1750 eura. Ako se rodi u Feldbachu onda je puno lakše i jeftinije s dostavom jer oni odmah šalju svoje dostavljače u bolnicu - nisam pitala al pretpostavljam da je to free..
ako se rodi u Hrvatskoj onda se mora ili dovest do slo granice ili do graza - u svakom slučaju to je dodatni trošak.
ps čestitke Isabel :D
Evo cure, vratila sam se prekjucer iz Feldbacha ali mi je trebalo malo da sredim dojmove.
Losa vijest je da su od 1.1.2008. krenuli sa novim cjenikom sto naravno poskupljuje vec ionako dosta skupu pricu. Dakle ovako: placa se po danu (sorry sto ponavljam neke stvari koje se vec znaju) a dan kosta 505,6E. Obicno se ostaje 4 dana nakon vaginalnog, odnosno 5-6 dana nakon carskog. Sta se tice toga da je cijena ista za vaginalni i carski porod dobila sam proturjecne informacije pa cu vam se jos javiti na tu temu kad to provjerim (ljudi na odjelu govore engleski ali zene u racunovodstvu bolnice jedva da njemacki govore tako da je sporazumijevanje s njima bilo dosta nezgodno).
No da se vratim nazad, dan je 505,6 E sto znaci da ako sve ide savrseno najmanji iznos za radjanje u Feldbachu je 2022,4 E za smjestaj u sobi gdje moze biti do 6 zena ali kazu da ih nikada nema vise od 3-4 (i kao sto smo vec culi od petrushke, sobe su prevelike, s dvije kupaone i to sto je vise zena nekako uopce ne smeta). Ako zelite privatnu sobu onda vas to dodje povrh onih 505E jos 122E dnevno. U toj privatnoj sobi imate i opciju da tata boravi s vama sto kosta jos 30,5E dnevno, a ako bi tata jos i jeo tamo onda 8,91 E dnevno :mrgreen:
Sta se tice pohrane maticnih stanica, to ne kosta nista. Odnosno, bolnica i doktori to nista ne naplacuju (lijepo mi je zena rekla da je njima svejedno dal ce pupkovinu bacit u kantu ili stavit u kutijicu) a placa se ono sto smo vec isto culi od petrushke, firmi koja ce te stanice pohranjivati sljedecih x godina.
Ispricavam se sto sam se usmjerila samo na grube financijske detalje - pretpostavljam da o ljepoti radjanja u Feldbachu vec sve znate, a da vas vecinu muci ovaj financijski dio.
O osobnom dojmu svega sto sam vidjela tamo cu u nekom drugom postu - moram priznati da me bas uzdrmalo...
partyka koliko vam je vremenski trebalo da dođete do Feldbacha?
Do Monike je kojih 2 i pol sata
otprilike isto tako. ja sam negdje dobila upute da je feldbach 37 km od graza prema becu, ali kada sam ukucala na micheline route finder onda mi je ponudjeno da skrenem s autoputa vrlo brzo nakon ulaska u austriju, na izlaz za leibnitz. nakon toga se vozi kroz neka seoca, ali je sve vrlo jasno objasnjeno i mislim da se stigne brze nego da se ide preko graza prema becu, pogotovo ako se ide u vrijeme guzvi.
nama je trebalo tocno tri sata od vrata do vrata ali smo stali cak 4 puta (moj mjehur :lol: ) tako da je za ocekivat da je normalne voznje znacajno manje, odnosno ispod 2 i pol sata.
Ovo me zanima?Citiraj:
partyka prvotno napisa
Nadam se da je dobro?
I baš mi je krivo za roma kolo.
To znači da ja moram tražiti romu po Europi :mrgreen: pa gdje ću sad rađati, ja baš volim ljulju?
Drage Majke,
sto se sa vama svima desilo od sjecnja do sada??? :?
Partyka, Petruska, Laila, pisale ste da zelite roditi u Fieldbachu, isle ste na razgovore, doznale cijene, i onda??? :?
Jeste li na kraju tamo rodile ili??? :?
I ako jeste, kako je bilo??? :?
i onda su dosle bebe i vise nismo stigle nista napisat :lol:
i petrushka i ja smo rodile u feldbachu, ja na carski a petrushka prirodnim putem. pustit cu nju da prica za sebe, ali meni je bilo fenomenalno!!! najbolje sto sam si ikad u zivotu priustila (osim toga sto sam imala dijete :) ).
reci konkretno sto te zanima i krecem u pisanije!
kao što je partyka i napisala - mi smo rodili 14.4. u Feldbachu našeg malog (sad vise i ne tako malog) Jana..
Bilo nam je prekrasno. Toliko se cesto sa sjetom i srecom sjetim poroda i tih par dana sto smo tamo bili. Uglavnom porod nije bio kako smo si mi zamislili - bilo je i dripa i rezanja medice i odvodenja bebe odmah nakon u inkubator ..no i bez obzira na sve to atmosfera i ljudi su nekako kompenzirali tu tugu koju smo osjetili zbog svih tih neplanskih stvari.
U svakom slucaju sve se dalo dogovoriti, bili su nevjerovatno ljubazni i susretljvi i sve su s nama komunicirali. Ako nekog vise zanima o samoj bolnici neka slobodno pita - ja cu sa zadovoljstvom odgovoriti :D
:D Petruska i Partyka, najprije cestitke na vasim (sada vec velikim) bebama :heart: :heart:
Znam da imate puno posla i zahvalna sam da ste ipak nasle vremena za pisanje :)
Ja naravno imam hrpu pitanja:
za obje:
1.Koliko ranije ste krenule prema bolnici?
2. Jeste li odsjele negdje? Ako da, gdje?
3.Da li ste otisle na koji pregled prije samog dana poroda ili ste isle samo na razgledavanje jednom i to je to?
4. Jeste isle u Maribor kod Dr M. na koji pregled?
5. Ili ste samo nosile svoju dokumentaciju iz Hrvatske?
6. Imate njihovu www adresu?
7. Kako stoje sa Engleskim? (Naime moj muz ne govori Hrv. i oboje ne govorimo Njemacki)
8. Jeste li imale UZV neposredno prije poroda i F. bolnici?
9.Da li ste se odlucile na pohranu maticnih stanica? Ako da, kako je to proslo?
za Petrusku:
1. Da li su drip i rezanje prema tvom misljenju bili opravdani?
2. Koliko je dugo Jan bio u inkubatoru?
3. Da li su ti dozvolili da ga ides vidjeti ili cak da budes s njim tokom dana (kao sto prakticiraju u Engleskoj)
4. Jesi li cijelo vrijeme bila u bolnickom smjestaju ili? A tvoj muz?
Za Partyku
1. Da li je C/R bio planiran? (naime, meni je dijagnozirana placenta previa koja ako se ne pomakne znaci da i ja moram na C/R pa me zato zanimaju detalji) Ako je, koliko ranije si to dogovorila?
2.Kako ti je prosao oporavak nakon operacije?
3. Kako je osoblje sto se tice dojenja i postoprerativne pomoci?
4. Je li ti muz bio s tobom za vrijeme operacije?
5. Da li si imala potpunu ili spinalnu ili epiduralnu anesteziju?
6. Gdje je bila beba za vrijeme tvog oporavka? U sobi kraj tebe ili? A tvoj muz?
Unaprijed hvala objema na odgovorima i trudu :)
:*
Evo ovako je to kod nas izgledalo:
Na pregled smo otisli u 36 tjednu kod dr.Miglara u Feldbach. To je s razlogom da nas tamo upišu, sve ispitaju i da jednostavno se ne gubi vrijeme kad dodemo na porod. Na pregledu sam obavila ctg, uzv i uzeli su mi bris za streptokok B – jel se tak zove? Vec sam skroz sve pozaboravljala
Uglavnom to je sve lijepo proslo i mi otisli natrag doma.
U nedjelju 13.4. mi je ujutro napuknuo vodenjak – ja kazem napuknuo jer nije iscurilo sve vec malo pa je tu i tam na neki jaci trud po malo curkalo. Jos mi je i sluzni čep ispao to isto jutro. Tako smo mi lijepo krenuli za Feldbach. Od zg do tamo nam je trebalo 2,5 sata. Kad smo stigli nismo otisli u bolnicu jer su mi trudovi bili slabi i nepravilni pa smo otisli naci smjestaj. Nasli smo jedan lijepi apartman i jeftin – vise nemam link Tamo smo se smjestili pa setali sumama i onda ogladnili pa osli na pizzu u grad.. meni trudovi jos uvijek bezveze..
Navecer smo se vratili u apartman i kao krenulo je malo zesce al jos uvijek sve vrlo nepreavilno. Na kraju smo u 4 ujutro krenuli u rodiliste. Kad smo tamo dosli kao neki drugi svijet nego sto bi covjek zamislio rodiliste .. nigdje nikog, sve tiho i jedna ljubazna sestra nas je zaprimila. Svi pricaju engleski – neki slabije neki dobro ali se svi jako trude. Uglavnom ona me tamo odvela da se presvucem i onda nas smjestila na krevet da vidimo ctg. Muz je apsolutno CIJELO vrijeme bio sa mnom. U jednom trenu je cak i na wc mi isao pomoc
Kad su me pregledali smjestili su nas u takozvanu sobu za radanje koja je bila nase utociste cijeli dan tj dok nismo rodili . soba je super – ima za sve moguce nacine poroda osim bazena. Ima strunjacu gdje smo se oboje smjestili – dali nam jastuke, deke..kazic. Ima fotelju i stol svemirski za porod. Upalili smo si lampicu, pustili muziku i zaspali. Ujutro kad je dosla vizita i Miglar pocelo se osjecat se da tu ipak ima zivih ljudi ;).. uglavnom nakon dakle sad vec 26 sati trudova tj 26 sati nakon puknuca vodenjaka poceli su me pripremat da ce trebat drip. Mi smo odmah krenuli u pregovore – zasto, koliko, kada i sl. I dogovorili da nam daju do podneva i ako se nis ne promjeni da cemo krenut s dripom. Do podneva smo si dali truda i mi i oni. Ja sam hodala, mantrala, pjevala, mrmljala, molila sve samo da krene al nista..a oni su nam cak napunili kadu da probamo oce li to pomoc. Naravno da nije. Stvar se samo usporila u kadi. Uglavnom podne je stiglo i Miglar i dogovorili da cemo krenut s najmanjom mogucom dozom dripa i fakat mi dao tak malu dozu da se babica krizala ;..e da – cijelo vrijeme smo imali svoje 2 babice – jednu glavnu i jednu mladu naucnicu. Ta mlada je svako malo ulazila, pitala jel sto treba ..bila je super! Ctg je mobilni tak da sam bila skroz slobodna. Donijeli nam i dorucak u radaonu.
Anyway..krenuli s dripom i krenuli trudovi malo konkretni .. da sad ne duljim..u roku 5 sati na dripu sam rodila. Oni su fakat malo po malo povecavali drip tako da nije bilo soka za organizam. Sve je nekako islo svojim tokom iako umjetno ..
Pri porodu su me izrezali..zasto ni sama jos ne znam. Rekao mi muz da je u jedom trenu glavica bila vani pa se vratila i kad je ponovo krenula izaslo je jako puno krvi. Mislim da su se oni prestrasili da nisam popucala ili sto vec i izrezali me i to na dvije strane?!? Bila sam ocajna.. Kad je Jan se rodio bio je dosta izmucen jer je sve to trajalo dobrih 36 sati i em je bio plav em je hropljao i teze disao pa su odlucili s njim u inkubator. Moj muz ih je slijedio u stopu i najnormalnije usao s njima u djecju sobu , nadgledao sve tamo kaj rade s njim i vratio se tek kad su malog smjestili u inkubator. Za to vrijeme su me zasili i prebacili u sobu do na oporavak. To je sve trajalo 1,5 sati.. Za to vrijeme muz je isao jedno 2-3 puta gledat Jana i izvjestavat me o svemu. Meni su cak bili dobri i donijeli veceru ..bila sam gladna ko vuk !
Nakon tih sat i pol odvezli su me u djecju sobu gdje je i inkubator – tamo je sve to spojeno. I dali mi ga na dojenje. Muz opet sve to samnom obavlja. Nakon dojenja, mazenja odlucili ga jos malo inkubirat a mene odveli u sobu - to je bilo negdje oko 9 navecer. U 1 ujutro su mi ga donijeli na dojenje i odonda se vise nismo ni na tren odvajali.. Dakle da odgovorim sad konkretno .- drip je definitivno u mom slucaju bio potreban,rezanje nisam sigurna al tak je kak je. Samo bi nadodala da sve te silne savove ja nisam niti osjetila. Drugi dan sam sjedila i sve najnormalnije obavljala.. mislim hocu reci osjetila sam ih ali nisu boljeli ili mi radili probleme. A bilo ih je boli glava!
Uglavnom – bila sam smjestena u sobi s jos jednom rodiljom. Jan je stalno bio samnom. Muz je spavao u apartmanu a po cijele dane je bio s nama. Dosao bi oko pol 8 ujutro i ostalo do pol 8 navecer. Nitko nista nije rekao niti je to ikome bilo cudno
Higijena je savrsena, hrana strasno fina..svi , aspolutno svi nevjerovatno ljubazni.. ma! Meni je to bio odmor za dusu! Nakon poroda sam bila tak nabrijana i pozitivna da nitko nije mogao vjerovat. Ja sam sigurna da mi je atmosfera koja tamo vlada napunila baterije i dala mi snage da idem dalje. Sve s bebom poticu da radis sama a oni su tu kao ispomoc. Ma od srca preporucam to rodiliste! Ja znam da cu se ja opet tamo vratiti!!
malo se raspisah..
:oops:
Jos na pvp da odgovorim:
5. Ili ste samo nosile svoju dokumentaciju iz Hrvatske?
DA, samo sam ponijela sve sto sam imala od svog ginekologa.
6. Imate njihovu www adresu?
www.baby-feldbach.at
9.Da li ste se odlucile na pohranu maticnih stanica? Ako da, kako je to proslo?
Da. Super je sve to bilo. Doniijeli smo kit i rekli da ih treba izvaditi. Nakon toga su oni sve brinuli. Mi smo samo primili pismo od Cellavie-a nakon par tjedana da je sve OK.