To ti mujica hoće reći da pojedinačna doza cjepiva daje zanemarivi učinak i tek nakon 4 ili 5 booster doza se postiže mentalitet krda.
Printable View
To ti mujica hoće reći da pojedinačna doza cjepiva daje zanemarivi učinak i tek nakon 4 ili 5 booster doza se postiže mentalitet krda.
Ne treba toliko, Davore.
Zašto ti toliko voliš spominjati krda? Ti bi čuvao ovce?
Kad ozbiljno razmislim... evo, baš ljetos sam doznao da u Parmi traže pastire, a uvjeti i plaća su toliko bolji od ovoga što radim. Friški zrak, neograničeno vježbanje svirke na blok flauti, pas najbolji prijatelj ... a lova osjetno bolja i ne traže magisterij. Predobro.
da ne otvaram novu temu..
a evo i cijelog članka: http://glasistre.hr/?f56c1fecff28fb9...9,26256,247617,,Citiraj:
Pedijatri kažnjeni zbog - cijepljenja djece
HZZO je novčano kaznio više pedijatara koji su djecu cijepili cjepivima koja nisu na osnovnoj listi lijekova, iako su to uglavnom tražili roditelji
ZAGREB - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ove je godine kaznio više pedijatara koji su djecu cijepili cjepivima koja nisu na osnovnoj listi lijekova, odnosno nisu predviđena nacionalnim programom cijepljenja. Njima je HZZO izrekao rigoroznu novčanu kaznu u visini od 10 posto glavarine, iako cijepljenje cjepivima izvan liste uglavnom traže roditelji. U HZZO-u tvrde da se ne radi o diskriminaciji te da su kažnjavanju pedijatara pribjegli zbog više pritužbi roditelja da su morali doplatiti cjepivo na zahtjev pedijatra.
- Prema ugovoru s HZZO-om pedijatri ne bi smjeli cijepiti djecu cjepivima izvan osnovne liste i, ako to učine, prekršili su odredbe ugovora, tvrdi Marko Reljanović, pomoćnik direktora za nadzor poslovanja i kontrolu ugovornih subjekata Zavoda.
ovo su mi prve vijesti da se ne smije cijepiti cjepivom van programa tj. da je za pedijatre to kazneno djelo :shock: (navodno zbog toga što to drugo cjepivo naplaćuju)
Pa kad su lakomi i neće roditelje poslati u apoteku nego preprodaju.
ček.. to znači da naš Mo-Pa-Ru ima tržišni monopol?Citiraj:
fegusti prvotno napisa
ok, to mogu shvatiti, ali u članku se navodi da ne smiju cijepiti niti dijete čiji su roditelji cjepivo kupili u ljekarni pa ga donijeli, već da to mogu napraviti samo pedijatri u privatnoj praksi. :?Citiraj:
Davor prvotno napisa
to nema logike
pa nemože roditelj sam cjepiti dijete
pedijatar ne može prodavati cjepivo, to mi je jasno
a opet, kakve to veze ima da li je privatnik ili državni
djete mi se cijepilo polijem, injekcijom 26.08.08. tjedan dana nakon cijepljenja kao i uvijek pao joj je imunitet i već 2-3 tjedna vuče prehladu, povraća šljam, slini itd. jedino nema temp.
Sinoć smo završili na hitnoj jer je odjednom dobila osip pocijelom tijelu koji je svrbi, doktorica u Klaićevoj ne zna je li to alergija ili ENTEROVIROZA.....
uglavnom nije mi u nalaz napisala da je dijete cijepljeno poliom, nego samo da je redovno cijepljeno, niti da povraća niti da sumnja na ENTEROVIROZU... dala joj je Fenistil kapi..
idem ja googlat i otrijem da eteroviroza je bolest ipak blažeg oblika i ima bolju prognozu od klasičnog polija ( dječije paralize)..........!!!!!!!!!!! i sada da ja ne mislim da je to od cijepiva.......krv joj nisu htijeli vaditi mada sam ja inzistirala...dok. je rekla da se po nalazu krvi ne može vidite je li alergija ili enteroviroza, da leukociti u oba slučaja " miruju" moš mislit!!!!!!!!!
http://www.medicina.hr/aktualna%20te...teroviroze.htm
Citiraj:
Enteroviroze
Različiti enterovirusi mogu uzrokovati cijelu paletu bolesti koje po svojoj težini idu od blagih do po život opasnih. U ovom članku bazirat ćemo se na opise mnogih od njih osim poliomijelitisa. Novija istraživanja enteroviroza uvelike povećavaju mogućnosti u njihovoj dijagnozi i terapiji.
Etiologija
Enterovirusi spadaju u porodicu picornaviridae, a uključuju Coxsackieviruse grupe A i B, ECHOviruse, enteroviruse 68 - 71 i tri tipa poliovirusa. Svim ovim virusima je zajedničko da su to mali RNA virusi sličnih kliničkih manifestacija bolesti.
Epidemiologija
Infekcije uzrokovane enterovirusima su raširene po cijelom svijetu, a najčešće se pojavljuju u ljetnom i jesenskom periodu u područjima s umjerenom klimom. Najčešći način prenosa s čovjeka na čovjeka je feko-oralni. Kontaminirana voda bazena također može poslužiti kao izvor infekcije. Djeca u dobi između 4 i 12 godina su populacija koja najčešće poboljeva. Infekcija se širi među članovima obitelji i u manjim kolektivima ali se klinički oblici bolesti mogu razlikovati od bolesnika do bolesnika.
Patogeneza
Mjesto ulaska infekcije je sluznica ždrijela i gastrointestinalnog trakta. Nakon ulaska virus se može naći u limfnim čvorovima gdje se razmnožava i putem krvi dalje širi u razne organe. O zahvaćenošću organa ovisi i klinička slika bolesti.
Klinička slika
Jedna od karakteristika infekcija enterovirusima je raznolikost kliničke slike. Općenito kliničke manifestacije možemo podijeliti na one s blagom i teškom kliničkom slikom.
Blage kliničke manifestacije:
Najčešće su febrilne bolesti s i bez osipa, herpangina, pleurodinija, faringitis, konjuktivitis i bolest šake, stopala i usta.
Nespecifična febrilna stanja su najučestalije manifestacije enteroviroza. Početak im je nagao, djeca imaju temperaturu između 38 i 40oC, malaksala su i ponekad se tuže na glavobolju. Bolest prolazi bez posljedica za 3 - 4 dana, rijetko traje više od tjedna.
Faringitis je čest počinje naglo i prati ga vrućica. Manja djeca odbijaju hranu i pojačano sline, veća se tuže na peckanje i bol u grlu. Često ove simptome prate mučnina i povraćanje.
Herpangina je bolest specifična za enteroviruse (Coxsackieviruse grupe A). Simptomi su vrućica i faringitis s karakterističnim vezikularnim (mjehurići) promjenama na ždrijelu, nepčanim lukovima, rubu mekog nepca i tonzilama. Mjehurići pucaju ostavljajući ulceracije s lagano podignutim rubovima. Bolest traje 4 - 6 dana i prolazi bez posljedica.
Bolest šake, stopala i usta je lako prepoznatljiva manifestacija enteroviroza s pojavom vezikularnog enantema u usnoj šupljini i papula (sitnih čvorića) na stopalima i šakama koje prelaze u vezikule (mjehuriće) kako bolest napreduje. Djeca često štede ruke i noge (odbijaju hodati) jer se tuže na bolove. Bolest traje 3 - 5 dana i praćena je povišenom temperaturom.
U tijeku herpangine i bolesti šake, stopala i usta dijete može odbijati uzimanje hrane zbog promjena u ustima, te je ponekad potrebna pareneteralna prehrana (infuzije).
Pleurodinija (Bronholmska bolest) je specifična enteroviroza uzrokovana Coxsackievirusima grupe B, karakterizirana bolovima u mišićima lokaliziranim uglavnom u prsima i gornjem dijelu trbuha. Boli su ponavljajuće i kratkotrajne, a mogu biti praćene znojenjem i bljedilom kod bolesnika. Temperatura može biti povišena. Uglavnom se javlja kod adolescenata i odraslih, te je ne bi trebalo zamijeniti s upalom pluća ili srčanim udarom.
Simptomi od strane trbušnih organa su praktički neizbježni kod infekcija enterovirusima. Najčešći su mučnina, povraćanje, proljev i odbijanje hrane. Često se javljaju u kombinaciji sa simptomima drugih organskih sustava.
Teške kliničke manifestacije:
Serozni meningitis uzrokovan enterovirusima je obično blagog tijeka i kratka trajanja. Ipak klinička slika varira posebno s dobi. Novorođenčad i dojenčad imaju nespecifične simptome kao pojačanu razdražljivost, vrućicu i odbijanje hrane. Veća djeca se obično tuže na jaku glavobolju koja, u karakterističnim slučajevima, počinje nakon 2 - 3 dana simptoma vrućice, malaksalosti i grlobolje. Serozni meningitis uzrokovan enterovirusima nije na osnovu kliničke slike moguće razlučiti od bilo kojeg drugog seroznog meningitisa.
Sindrom paralitičkog poliomijelitisa mogu uzrokovati različiti tipovi ECHO i Coxsackievirusa. Bolest je ipak blažeg oblika i ima bolju prognozu od klasičnog polija (dječje paralize) u smislu iščezavanja klijenuti.
Encefalitis uzrokovan enterovirusima može se pojaviti u sklopu meningitisa, sindroma paralitičkog poliomijelitisa ili kao zasebna bolest.
Coxsackievirusi grupe B mogu uzrokovati upalu srčanog mišića (miokarditis) ili osrčja (perikarditis). Neki pacijenti se prezentiraju simptomima akutnog zatajenja srca. Ipak većina bolesti ostane neotkrivena jer su simptomi toliko blagi.
Novija saznanja o enterovirozama
Smatralo se da su enteroviroze uglavnom blage bolesti trajanja od 2 - 3 dana. Novija saznanja pokazuju da je kod većine pacijenata bolest dužeg trajanja, u prosjeku 7 dana (herpangina, bolest šake, stopala i usta), a kod nekih manifestacija i duže.
Također je utvrđeno da se bolest širi među ukućanima gdje jedan boluje od enteroviroze. Polovica ostale djece i 25% odraslih članova obitelji oboli. Zanimljivo je da oboljeli ukućani ne moraju imati istu sliku bolesti.
Enteroviroze često zbunjuju i liječnike, studije pokazuju da se simptomi enteroviroza često pogrešno pripisuju krivim dijagnozama. U jednoj američkoj studiji 39% djece kojima su rađene hemokulture i lumbalne punkcije bolovale su od enteroviroza.
Novosti u dijagnostici enteroviroza
Blagi oblici bolesti ne zahtijevaju posebnu dijagnostičku proceduru. Za razliku od njih za teže oblike bolesti brza dijagnostika bi imala za posljedicu bržu i bolje usmjerenu terapiju. Tri su metode definitivne dijagnostike enteroviroza: 1) izolacija virusa; 2) serološka testiranja; i 3) PCR (polymerase chain reaction) test.
Iako epidemiološki važna prva dva testa nemaju klinički značaj jer rezultati kasne te je bolest obično već prošla ili jenjava. PCR test može imati kliničku znakovitost jer su rezultati dostupni unutar 24 sata. Cijena testiranja i ograničenost na samo dobro opremljene laboratorije sprječavaju njegovu širu uporabu.
Nove metode terapije na obzoru
Tradicionalno liječenje enteroviroza je simptomatsko, što je i dovoljno za većinu blagih oblika bolesti. Pleconaril je nov lijek trenutno u završnim stadijima istraživanja, koji ima antivirusni učinak na enteroviruse. Pleconaril je moguće uzimati per os u tri dnevne doze, a studije su pokazale poboljšanje kliničke slike kod djece i odraslih oboljelih od meningitisa uzrokovanog enterovirusima. Enterovirusi, na ovaj način, ulaze u usku skupinu virusa koje je potencijalno moguće liječiti.
Dodaj u favorites
Postavi kao pocetnu
hoda kao patka √
kvakće kao patka √
Hmmmm.... što bi to moglo biti :?
koja je svrha ovog tvog posta [/b]Ivana zg?
Pokazati na koji način donosiš zaključke? Nije ti to nešto za hvaliti se.
Iz svega što si napisala jedino se smije zaključiti da je dijete nakon cijepljenja dobilo prehladu i osip. I to da ne vjeruješ doktorici iz klaićeve.
Jesi li probala googlati akutni retrovirusni sindrom? Isto bi vidjela da su simptomi slični. Bi li onda zaklučila da je cijepljenjem dijete zaraženo HIV-om?
Za uzročnu vezu je potrebno kudikamo više od vremenskog poklapanja.
Možeš misliti što hoćeš, ali IPV ne uzrokuje niti enterovirozu, niti poliomijelitis (niti HIV).
Eventualno bi mogla biti neka alergijska reakcija na IPV ili povišena temperatura s lokalnom reakcijom.
Aaaaa..... možda ti je namjera vidjeti hoće li se netko naivan upecati na ovakvo zaključivanje? Kao he, he, dadica koji ima iskustva s patkama.
Ako je to bila provokacija za dadicu, svaka čast.
ispričavam se na boldanju..... nije bilo namjerno
Telefonske ankete, vremensko poklapanje i mali uzorci su relevantni samo kada takvo istraživanje provodi CDC ili koja druga slična firma, a u ostalim slučajevima se nađe 100 zamjerki. Jadno.
kva, kvak
Enterovirozu je spomenula doktorica u Klaićevoj ćim ju je vidjela...ja nikad prije čula za to.poslije joj je bilo čudno što mala ponekad češe po osipu pa nije bila sigurna je li alergija ili ovo drugo, a kada sam joj ja spomenila polio ( ne imavši pojma da to dvoje može biti povezno, dok danas nisam ukucala Enterovirozu na internet i to pronašla u gore navedenom tekstu) nije htijela slušat, a možda i ona nema pojma da to može biti povezano, što me ne bi čudilo jer naši doktori slijepo vjeruju cijepivima, inače doktorivi "vjerujem" kao i ostalim doktorima koji štite svoju struku i ljude, kao i farmaceutsku idustriju...........šalim se ova je bila jedna od rijetkih doktorica za pohvaliti na Hitnoj, ljubazna, smirena, strpljiva, detalja....
Danas njezin pedijatar nije htio čut da je to uopće Enteroviroza i da ima veze s polijem, jer je to IPV, kao da sam joj dala čistu vodu a ne cijepivo pa nemoguće da nema posljedice :evil:
Samo joj je povećao dozu Fenistila s 8 na 12 kapi, ( ima alkohola, i dijete od njega može prestati disati u snu) što nema šanse da joj dam toliku količinu, pošto su u Klaićevoj inzistirali da joj dozu propišu po kilaži a ne po starosti djeteta.
Ne da da izvadimo krv, a za alergo test je rekao da ćemo ga možda raditi kada mala ozdravi.
razmišljam da sutra odem u privatni labaratoriji i platim da joj izvade krv, a zna li tko Davore na što i kakvu točno pretragu krvi da tražim pogotovo ako želim dokazati da još ima u sebi virus polia??!!!
Hvala!!!
reci, dadica, kakvu pretragu.....
I mene interesira :)
Pardon krivi smajlić. Evo rađe ovaj :aparatic:
Ne znam postoji li takvo testiranje u Zagrebu. Uostalom, evo ti silnih doktora, a sudeći po pitanjima - ne znaju ni oni.
Kod polia se uglavnom testira stolica, a vjerojatno je krajnji domet naše medicine ispravno prikupljanje uzorka kojeg će poslati na izolaciju negdje u bijeli svijet.
razočarao si me, dadica....... što drugo da kažem......
Pa recimo odgovori ženi kad lijepo pita, neće ti kruna pasti s glave.
Kao prvo, da bi se reklo koje pretrage treba napraviti radi osipa i prehlade, treba pregledati dijete i vidjeti koje pretrage su potreebne, tj . imaju smisla. Doktori su očito pregledali dijete i zaključili da za sada nije potrebno više od onoga što je učinjeno. Tu stvarno više nemam što dodati.
Mada ne sumnjam da bi ti bez oklijevanja ovako putem interneta preporučio par pretraga, samo kada bi imao pred sobom popis mogućnosti nekog laboratorija.
A vidjeti ima li još poliovirusa u organizmu ne može. Jer nije to živo cjepivo koje se izlučuje stolicom pa da ga se može izolirati, već mrtvo, koje u principu ne ide nikamo. Test koji bi ustanovio jesu li svi mrtvi poliovirusi koji su primijenjeni cjepivom "popapani" ili još koji čuči i čeka da ga se "popapa" ne postoji, kojliko znam. Ali to nije niti bitno jer ti mrtvi poliovirusi nikamo ne idu i ne uzrokuju nikakav polio niti enterovirozu.
Inaće, što se tiče dijegnostike prirodnih poliovirusa i cjepnih oslabljenih virusa, u Hrvatskoj se radi SVE osim genskog sekvenciranja. Dakle, radi se i izolacija, i PCR, i svi mogući serološki testovi, uključujući diferencijaciju virusa monoklonskim protutijelima.
.... i sve ovo odgovaranje smatram nepotrebnim, zato nisam niti htio ranije odgovoriti. Jer lijepo sam napisao ivani zg da od tog cjepiva ne može dobiti ni polio ni enterovirozu.
I onda ona pita kako da vidi ima li još polija u organizmu.
Umjesto da pita kako može provjeriti je li dijete alergično na neku od komponenti cjepiva.
Unaprijed ću odgovoriti i to da, ako se pedijatar kasnije odluči na alergološko testiranje, neće nikada saznati je li dijete alergično na neku komponentu cjepiva i na koju. Jer ne znam nikoga osim proizvođača cjepiva tko ima na raspolaganju sve sastojke cjepiva da ih jednog po jednog ispita.
Mujica napisa:
E, pa OVAKVOG sam ja Mujicu već dugo čekala!!! Dobrodošao!!!Citiraj:
Umjesto da pita kako može provjeriti je li dijete alergično na neku od komponenti cjepiva.
Unaprijed ću odgovoriti i to da, ako se pedijatar kasnije odluči na alergološko testiranje, neće nikada saznati je li dijete alergično na neku komponentu cjepiva i na koju. Jer ne znam nikoga osim proizvođača cjepiva tko ima na raspolaganju sve sastojke cjepiva da ih jednog po jednog ispita.
:aparatic: vidiš da možeš iako ti se čini nepotrebnim.
:? pa uvijek sam istiCitiraj:
suzaks prvotno napisa
Mujica napisa:
Ne, nisi- ovaj put si Ivani dao jednu od mogućnosti da je dijete alergijski reagiralo na neku komponentu cjepiva...Citiraj:
pa uvijek sam isti
To u pedijatrijskim ordinacijama nitko NE DAJE kao mogućnost - nema se vremena, nema se volje, gužvetine su prevelike - tko bi još imao vremena zapisivati takve stvari, a kamoli raditi pretrage...
Kad bi se ovakve situacije zapisivale, proučile, dokazale - najvjerojatnije bi slika 'bez nuspojava' dobila sasvim drugačiju dimenziju, pa bi se ponešto i zapisalo, a ne bi imali sagu o bezgrešnosti cjepiva!!!
Pa možda moja kolegica ne bi morala s klincom u Njemačku gdje su mu dokazali izuzetno alergenu reakciju na živi Polio - na žalost posljedice koje imaju nikoga ne zanimaju!!!
p.s. I probaj zamisliti scenarij kad dijete reagirajući 'alergeno' na živi Polio bez obzira dobije slijedeću dozu za 1 i 1/2 mjesec, pa opet za 1 i 1/2 mjesec. Vjerujem da kumuliranje 'alergenog' djelovanja također proporcionalno kao i kumuliranje zaštite!
može jedno pitanjce, gledam knjižicu cjepiva od klinca starog 4.8 godine i u rubrici difterija,tetanus,hripavac uredno ispunjeno, kod Hiba i paralize ne piše NIŠta, a kod klinke malo starije , ali se neka cjepiva prekrivala ispunjene sve rubrike bez obzira kaj je cjepivo bilo mixano, pitam jel to sad uvreženoda se ispunjava samo jedna strana ili to ovisi o nadahnuću doktora u datom trenutku???
zakaj pitam,jel će me zdrastvena iz vrtića sto posto piliti u svezi toga?
i zanima me dal ima sad ona cjepiva koja su nekad išla s 4, sad navodno s 5 godina u opticaju???
Iz današnjeg Jutarnjeg lista:
http://www.jutarnji.hr/ispisivat-ce-...spica/1333092/
a jel postoji SAD pojedinačno za ospice??????
Postoji. Proizvodi ga imunoloski zavod ali u svijetlu ovoga sto se dogadja oko Imunoloskog, nisu bas neke zalihe pa ih mogu dobiti samo oni koji su alergicni na jaja
pod kojim uvjetima*??
zna li tko??????????????'
Prije dvije godine kad smo kretali u školu nije bilo pojedinačnog za ospice pa nas nisu docijepili. Dobili smo samo pojedinačno za rubeolu.
a s ćime Mbee su je cijepili ko klinku?
Tada, 2007. godine, je dobila pojedinačno za ospice i rubeolu. Rekli su da za zaušnjake nema.
kaj si rekla koji je ige razred na jaja?
Bila je 4, 3 pa 2. Slijedeći mjesec idemo opet na testiranje.