znam da će nakon mojeg posta bit puno komentara ali vjerujem da ovaj forum ne služi za osuđivanje
Printable View
znam da će nakon mojeg posta bit puno komentara ali vjerujem da ovaj forum ne služi za osuđivanje
meni je baš žao što je mnogima prihvatljiviji prizor mame s cigaretom i bočicom, nego mama s cigaretom koja doji.
žalosno je što ljudi tako podcijenjuju majčino mlijeko.
i nisam za pušenje, ali bolje i pušenje i dojenje nego nedojenje.
idealno bi bilo i da nitko ne vozi automobile, jer ispušni plinovi jako zagađuju zrak. a izlazimo s djecom van i udišemo taj zrak.
idealno bi bilo i da nitko ne puši. a nikako ju ne bi osuđivala što uz pušenje doji. ali ja ne bih osuđivala maju. nije dobro to što puši, kao što nije dobro niti što moj brat puši, i kao što nije dobro što puši neka mama koja hrani dijete adaptiranim. i opet velim, idealno bi bilo da nitko ne puši, ali ako će maja ovime potaknuti neku mamu koja puši da ipak doji, mislim da je to super.
Romina, zašto misliš da bi te netko osuđivao: odakle bilo kome to pravo...Citiraj:
Romina prvotno napisa
Zapravo smo sretni zbog uzročno-posljedične veze dojenja i nepušenja: dojila si (super, super), još uvijek dojiš (super, super), smanjila si pušenje zbog dojenja (super, super), ponekad ne možeš odoljeti (malo manje super)...
sve u svemu, trudiš se najviše što možeš.
i sama znaš da bi bilo najbolje potpuno prestati, ali ja vjerujem da će i to doći jednoga dana...
Iskreno, mene je pecnulo kad sam čula, ali ne zato kaj je to Maja, već zato kaj me pecne svaki put kad to čujem ili vidim, stvarno mi cigareta i dijete nejdu nikako u kompletu.
U ovome je bit. Svatko treba iskren prema sebi i drugima. Zasto se i prihvatiti neke javne funkcije, a imati nesto sto je na neki nacin nespojivo sa konacnom porukom koju ta funkcija predstavlja?Citiraj:
maria71 prvotno napisa
[quote]nisam sigurna da su tocno navedene majine izjave, zvuci vise kao izvadjeno iz kontekstaCitiraj:
mama courage prvotno napisa
slazem se. a slaze se i hrvatsko drustvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, americka pedijatrijska akademija itd itd.Citiraj:
Bolje pušiti i dojiti, nego uopće ne dojiti - veli Maja Vucic, posebna izaslanica UNICEFA za roditelje i djecu... sto vele diskutantice ovog foruma, jel to tocno ?! vazi li to i za druge, legalne il ilegalne droge :mrgreen:
Pušenje duhana ne predstavlja kontraindikaciju za dojenje, a da treba smanjiti i pokusati prestati - treba.
zena kao i mnoge druge poznate osobe pomaze unicefu, a time i djeci. tko kaze da zato mora biti savrsenstvo bez mane.Citiraj:
... sto o tome da je Maja Vucic izaslanica UNICEFA...
naravno da bi bilo bolje da ne pusi, ali bilo bi gore da pusi po skrivecki samo zato sto je unicefova ambasadorica.
zahvaljujuci snaznoj antipusackoj kampanji (ne kazem da u tome ima nesto lose) ima zena, ovisnica o cigaretama, koje ne znaju da pusenje nije kontraindikacija dojenju, pa u nemogucnosti prestanka pusenja - prestanu dojiti. eto, barem je njima maja poslala poruku da ne moraju prestati dojiti, vec da se potrude smanjiti pusenje i nastaviti s pokusajima da prestanu.
dugogodisnji sam pusac - ovisnik :mrgreen:, ali kod nas se u kuci ne pusi. i mm i ja pusimo na terasi. u trudnoci smanjila na jednu do dvije cigarete dnevno. dojim i ponekad zapalim cigaretu poslije podoja, ali sad sam opet trudna pa nastojim i to smanjiti, pa prestati.Citiraj:
koliko majki ovog foruma doje i puse ?
Mislim da je stvarno glupo u cijelom ovom kontekstu spominjati nedojenje, pa ovdje se radi o PUŠENJU I DOJENJU.
Zašto stalno pljuvati po mamama koje nisu uspjele dojiti, pa ipak vjerojatno većina majki nedojilja nije prestala dojiti iz vlastite sebičnosti. O tome se već milijun puta pisalo i pisalo...ali to u ovoj priči nije ni bitno. Nije niti bitno to što ona kao javna osoba mora paziti kako se ponaša, jer stvarno nitko nije savršen, svi imamo svoje mane.
Nitko ovdje nije NIKAD rekao da je lijepo nedojiti, ali nije baš lijep prizor da majka nakon podoja pali cigaretu.
e cure, stvarno ste me iznenadile svojim izjavama. nikad ne bih vjerovala da cu na ovom forumu procitati toliko blagonaklonih reakcija na temu dojenje i pusenje. cak se prica o (zenskom) izboru ?! i to ne po pitanju jel se dijete s godinu dana moze poslati u jaslice, il se zena moze odluciti za epiduralnu, nego u tako krucijalnoj stvari kao trovanje nikotinom... ispade, sunce mu zarko, da je gora jedna bochica adaptiranog, od jedne cigarete... bez da sad ulazimo u daljnje rasprave, al me stvarno iznenadilo.
ne mislim. al otkud tebi ideja da me pitas takvo pitanje? :?Citiraj:
MC, misliš da je NEpušenje precijenjeno?
Najvjerojatnije će uskoro doći do istraživanja da je bolje katkad ali samo katkad uzeti heroin i podojiti dijete, ali nikako ne hraniti adaptiranim mlijekom, jer je to strašno i štetno za dijete.
Zanimljivo je kako se uvijek u kontekstu pljuvanja po nečem stvarno štetnom, spominje i to famozno nedojenje.
:roll:
"Dojilja treba smanjiti pušenje što više može jer rizik raste sa svakom popušenom cigaretom. Pušiti smije isključivo nakon što podoji dijete ...."[b]
Ne znam ni sama dali mi je veći gušt zapaliti cigaretu nakon podoja ili nakon seksa :x
Ja sam cula da pusenje nakon sexa znaci da bas i nije bio najbolji :mrgreen:
:lol: , sorry ali moram se nasmijati...Citiraj:
Romina prvotno napisa
A sada ozbiljno. Ja sam trudnica, koja i dok nisam trudnica mrzim smrad dima i cigarete. Kod mene na poslu ne postoji prostorija za pušenje. Puši se gdje ko i kada stigne, u svim prostoijama koje postoje. Ja više nemam gdje pojesti gablec. Ako i počnem jesti nitko ako uđe ne pita da li smije zapaliti, da li mi to možda smeta, još mi pušu dim ravno u nos, naravno ja se moram maknuti jer oni sigurno neće, sav prostor je stvoren samo za njih a ne d'o Bog da odem na bolovanje, jer tko će raditi, nisu još našli zamjenu, misle kao da me ovako neće otjerati čak i prije nego ja to želim i boli me đon tko će njima raditi. I kome da se ja žalim, jer to je kršenje ljudskih prava???
Ili kad hodam ulicom a netko mi puhne dim u nos, ili mi skuri čikom jaknu ili mi malte ne skuri dijete po licu jer mu je čik u ruci taman u visini dijetetove glave u kolicima. Da se bunim? Da im kaj kažem. Ispast ću luđakinja koja se svadi i koja je živčana, a ja sam u pravu. Možda sam malo skrenula sa srži teme, ali je o pušenju i zdravlju mene kao trudnice i mog dijeteta. I ovog rođenog i ovog nerođenog! Tko mene štiti? Nitko. Mrzim pušače! Večinu njih! Sebični su, misle samo na sebe, uvijek nađu nešto čime bi opravdali sebe i svoje pušenje, uvijek su u pravu i tko im kaj može? I kaj će mi biti od jedne cigarete koju je netko durgi popušio? Dođem doma kao da radim u birtiji. Potkošulja mi smrdi od dima jer nemam gdje otići da se maknem od dima.
Ne znam samo kaj bi onda značilo pušenje nakon podoja? :)
Citiraj:
Romina prvotno napisa
nemrem si pomoc... :lol:
Irchi - borac :)Citiraj:
Irchi prvotno napisa
Doći će vrijeme kad e i u našim krajevima konačno pušenje postati socijalno neprihvatljivo, nemoderno, nelijepo i nepoželjno. Doći će i vrijeme kada će ljudi biti iskreni prema sebi pa si priznati da je pušenje jako štetno. Do tada, svako za sebe.. Na kraju, ja se recimo osjećam ponekad jako neshvaćeno, jer sam prestala pušiti i odlučila da to nije privremeno (samo zbog trudbnoće i djeteta).
to bi značilo da si preveć znatiželjna :P :*Citiraj:
dinosaur prvotno napisa
Ok, skuzila sam do sada poantu. :mrgreen:
Ja prihvacam da je u situaciji kad ce majka svejedno pusiti, bolje da odabere dojenje (uz neka pravila koliko od pusenja dojiti i sl.) uz pusenje i donekle mogu razumijeti da netko NE moze prestati kad sazna da je trudan/rodi (iako ne pusim tu foru da je to tooooliko tesko, ako se hoce i ako se vjeruje doista u veliku stetnost pusenja, sto mnogi pusaci ipak ne vjeruju... no, ovo je samo moje misljenje), ali i ne trpam cigaretu u kos s ostalim drogama.
Medjutim, NE MOGU shvatiti kako netko ne moze kontrolirati izlaganje djeteta dimu cigareta i taj mi je dio KOMA u njenoj izjavi, ako je tocan.
O tome moze li ona kao takva biti uzor ili ne... mislim da je nakon ovoga jasno da je promasena kao izbor za UNICEFovu izaslanicu icega sto ima veze s djecom.
Sto se tice Rode (netko je spominjao) - uzeta je kao zena (poznata javnosti, mladima) koja se izborila dojiti unatoc problemima koje je imala, jer vjeruje da je dojenje (naj)bolja opcija za njeno dijete. I mislim da je to - to, pogodjeno.
Ana.m, žao mi je što si u takvom okruženju 8 sati na dan.
To je čisti užas :evil:
:heart: za bebu i tebe
I meni je najgori onaj dio gdje kaže kako je malena svakodnevno izložena dimu drugih pušaća.
Ispada da je jednako ako si izložen dimu jedne cigarete ili njih sto!!
Grozno, cigarete i djeca mi nikako ne idu skupa, pogotovo male bebe :x .
Znam da je teško uskladiti majčinstvo i karijeru, ali možda je mogla napraviti pauzu od par mjeseci i na miru se posvetiti svojoj kćerkici. Bez stresa i bez pušača.
opet ovo citiram, jer se držite rečenica koje su izvučene iz ove izjave.Citiraj:
sorciere prvotno napisa
čini mi se da ju većina vas nije uopće pročitala, a poprilično drugačije zvuči od one objavljene i ovdje secirane.
Nije mi jasno zašto ste stale Maji uz bok, kad je ono što čini za svaku osudu. Ma molim vas lijepo, reklamira dojenje pod imenom Vaše udruge, a PUŠI!!
Ali to je Maja Vučić, nismo blesave se prigovarat medijski exponiranoj ličnosti.
Da ste iole ''štabele'' i da zastupate dojenje u doslovnom i punom smislu te riječi sada i ovdje osudile bi Majin čin, a ne nama ovdje bacale prašinu u oči, nama koje smo prije trudnoće pušile kutiju i pol na dan, nama koje smo prestale onaj tren kada smo vidjele plusić na testu, nama koje smo prošle doslovno sve faze dojenje i NISMO odustale, nama čija djeca ne znaju što je to bočica.
Ovako me ni moja mati nije ''farbala'' kada sam dijete bila, nemojte da Vam sad idem iskopati topike gdje najcrnje osuđujete majke koje puše i doje. Što takvo mišljenje ne zadržaste kada je u pitanju i Vaša Maja Vučić.
Sramotno!!
ador, ne pretjeruj, molim te
naravno da smo osudile cin pusenja, kao i svaku stetnu ovisnost, ali smo rekle u kontekstu pusenja i dojenja da je bolje pusiti i dojiti nego nedojiti....i to nije nasa izmisljotina nego cinjenica....
ador, roda nije tvoja udruga?
Nitko ne brani Maju i pusenje. Postuje njen izbor, da, ali izmedu pusenja i nepusenja, svi ce se sloziti da je nepusenje mnogostruko bolja opcija za dijete (a i za nju). Bilo bi bolje da ne pusi (a vidljivo je iz njene izjave da i ona to zna) al kad vec pusi, onda je dobro da i doji (ne istovremeno dok pusi, naravno).
Oprosti, ali ja se zaista, ali ZAISTA ne sjecam da itko ikad od savjetnica ili cura koje se bave dojenjem osudio mame koje puse i doje :?Citiraj:
ador prvotno napisa
Je, i ja cu reci. BILO BI BOLJE DA NITI JEDNA MAJKA NA OVOM SVIJETU NE PUSI. Tu nema dileme. Svi mi znamo da je to najbolja moguca opcija i za majku i za dijete.
No isto tako cu bilo kojoj majci na ovom svijetu reci da je bolje da svoje dijete doji i pusi, nego da prestane dojiti zbog toga i djetetu da adaptirano.
Nikome se tu ne mazu oci, niti se stiti Maju. Ovdje se trudimo iznijeti cinjenice o dojenju i pusenju. I isto to sto sam ovdje rekla, sam rekla i mamama na SOS telefon (a one nisu bile "nasa Maja Vucic").
Ne, nego ste se s tom rečenicom IZVUKLE!! kako pred forumašima tako i pred ostalom javnosti.Citiraj:
zrinka prvotno napisa
Želite ostati neutralne što nije u redu kada se dogodi ovakav gaf na koji bi trebale regirati, u najblažoj verziji osuditi ga!
ador, stvarno si nevjerojatna.
Molim te, izvuci mi dokaze da sada pričamo nešto drugo od onoga što smo uvijek tvrdili, gdje su ti topici gdje savjetnice ikoga osuđuju?
Oh kako volim kada se sjate sve vrhovne koke kada lije uđe u gnijezdo. Gdje ste bile do sada??Citiraj:
Ancica prvotno napisa
Jest, moja udruga iz koje me možete ispisati jer po prirodi nisam osoba koja sjedi na obje fronte.
Meni je smijesno kako ljudi koji su ovisni o bilo cemu (cigaretma, alkoholu, drogama, kladjenju itd - iako slazem: nisu sve ovisnosti jednake i ne treba ih trpati u isti kos) sebe opravdaju, ispricavaju i smanjuju osjecaj krivnje rijecima: "pokusavam prestati, smanjila sam, vise ne pusim 2 kutije, nego samo pola kutije dnevno.
Takvo nesto (smanjujem) u terminologiji lijecenja ovisnosti ne postoji. Ili ces prestat, ili ces nastaviti. Zamislite jednog ovisnika o alkoholu koji kaze: prije sam pio cijeli dan, sad pijedm samo ujutro i popodne, ili narkica: prije sam se piko 5x tjedno, sad 2x tjedno, ili kockara prije sam se kladio na 100 kn svaki dan, sad na 700 kn samo nedjeljom :lol:
Svar je samo da li imas dovoljno dobar razlog da prestanes i koliko ti je motivacija. Jer ako zelis mozes prestati, sve ostalo su samo isprike i pokusaj da sebe opravdas. Mislim da je beba jaaaako dobar razlog da prestanes s bilo cim sto skodi tebi ili djetetu.
ne vridi govoriti :/ , ima žena koje nju jednostavno ne vole i jedva čekaju neki gaf,
prvo joj se zamjeralo da šta ona ima govoriti o odgoju djece, kad ima samo jedno, a sad će joj se na glavu popeti jer je priznala porok s kojim se bori, dakako da se vade riječi iz konteksta, to neki novinari jedino i znaju raditi :/
sto tebi smeta?Citiraj:
ador prvotno napisa
oces reci jasno, glasno i argumentirano
zbilja me zanima, no hard feelings
:)
Ador, ne znam koga bi vise trebalo biti sram od tebe, ni sama ne znam odakle bih pocela nabrajati zbog cega sve. :/
Nadam se da smo se sve izdigle iz potrebe da se nekoga kao osobu osudjuje i da smo naucile osuditi cin, izdvojivsi ga od osobe. A ja iz topica iscitavam da cin JEST osudjen/izdvojen kao los.
Cure.... sad ispada da se ova rasprava vodi samo o Maji Vucic.... medjutim ja govorim o pusacima opcenito. Nisam jos upoznala tolerantnog pusaca.
Neki dan udjem u vlak u vagon za nepusace i zena pored mene izvadi cigaretu i pita jel bi me zasmetalo da zapali. Ja kazem naravno da da, uostalo ovo je vagon za nepusace. Ona kaze; oh oprostite, nisam znala. Zapalit cu vani. Ja mislila izca ci van iz vlaka, a ono izadje samo iz kupea i zapali u hodniku. Mislim si ja pa nije samo kupe za nepusace nego cijeli vagon. Kozo, zar ne znas razliku????. Naravno da svaki put kad se otvore vrata dim udje unutra, a i da se vrata ne otvaraju, nije da su skroz super-izolacijska....
Grrrrr...............
Ja jesam. Preodgojenog da bude tolerantan, ali opet, tolerantan je.Citiraj:
Nisam jos upoznala tolerantnog pusaca.
BusyBee.... tolerantnih pusaca je vrlo malo. Uostalom sama si rekla da je ovaj preodgojen da bude takva. Ako je drustvena norma postalo da kad netko kihne kazes nazdravlje, zasto nije normalno pusacima pitati da li smiju zapaliti kada su u drustvu, ili se naljute kada kazem da mi smeta ili misle da ja nisam mislila ozbiljno pa svejedno zapale.......
ja sam bila pušač koji je uvijek pitao nepušače smije li zapaliti. nikad se nisam naljutila kad mi je netko rekao da mu smeta i poslušala sam ga.
sada ne pušim, ali sam bezbroj puta doživjela od pušača oko sebe da me pitaju smiju li zapaliti (ako i ne znaju da ne pušim, pitaju jer vide da sam trudna).
ne volim generaliziranja.
Zar se trudnicu uopce mora pitati da li se smije zapaliti?????? Ja sam mislila da se to podrazumijeva. pa tko bi normalan htio pusiti pored trudnice i bebe ne mareci za ljude koji te okruzuju. U tom smjeru ide moja prica o netolerantnosti!!!
ok, jednim dijelom si u pravu.
ali opet, ima puno trudnica koje puše, i mama koje puše, i tata koji puše .... možda zato pitaju?
ali, nekako smo se udaljili od teme?
Mislim da je do odgoja i nacina zivota koji, na zalost, jos uvijek zaostaje za necim sto mi smatramo normom.Citiraj:
zasto nije normalno pusacima pitati da li smiju zapaliti kada su u drustvu, ili se naljute kada kazem da mi smeta ili misle da ja nisam mislila ozbiljno pa svejedno zapale.......
Onaj koji je do tog trenutka zivio u okruzenju u kojem je pusio kad i gdje je htio, i nitko mu nije prigovarao.Citiraj:
pa tko bi normalan htio pusiti pored trudnice i bebe ne mareci za ljude koji te okruzuju.
Vremena se mijenjaju, ljudi se mijenjaju. Promijenit ce se i generalni stav oko toga da je pusenje drustveno prihvatljivo bilo kad i bilo gdje.
ne da mi se cijeli topc citat pa sorry ak prekidam kakvu zanimljivu raspravu
ja se prijavljujem kao pusacica koje je dojila i pusila (ofkors, ne u isto vrijeme 8) )
i ako cu opet imati dijete i ako cu u to vrijeme jos uvijek pusiti uvijek cu izabrati da ga dojim
opce ne vidim kak bi mi adaptirano moglo bit opcija kad znam sve stetnosti i pusenja i adaptiranog
pa necu mu onda uskartiti ono jedino dobro sto od mene moze dobiti, a to je majcino mlijeko
ja se ne kuzim u dojenje, al ni malo - al sam sigurna da se majka priroda dobro pobrine da se sve to nekak izregulira i da moje dijete iz mog mlijeka dobije najbolje
a ak i nije naj, naj, potpuno sam sigurna da je sto put bolje od adaptiranog