hvala
Printable View
CHF je u padu...barem se danas možemo veseliti
Zemlja Šifra Val Jed za devize za devize za devize
Švicarska 756 CHF 1 5,281566 5,297458 5,313350
Smanjili su mi kamatu.
Rata mi je osjetno manja - naravno, ne onakva kakva je bila kada smo uzimali kredit, no neka.
Baš su me razveselili.
Da.
Mislim na RBA, ne izgleda baš jasno.
Ne mogu editirati, isteklo vrijeme.
Poslala sam ti pp.
Zaboravila sam napomenuti da je meni rata prošli mjesec viša nego ikad, mislila sam da je greška kad su mi povukli toliko kn.
Zna li netko da li se smanjuju kamate u svim bankama? Mi imamo krediti u Hypo i niš nam nisu javili. Pitati ću tamo kad odem sljedeči put uplatiti ratu.
Mi imamo u PBZ-u i ništa nam ne smanjuju. Toliko sam ljuta i na sebe što imam kredit u CHF, i na banku, i na franak, i na cijeli svijet. Rata nam se digla za ukupno 2.000 kn.
I mi smo u PBZ-u ... a baš sam se ponadala ...
RBA si je baš napravila dobru reklamu s ovim potezom smanjenja kamata.
Mogli bi mnogi pobjeći k njima, ako se zaba i pbz se ne aktiviraju u tom smjeru..
Kod nas kao i kod Angie75, osim što je u pitanju zaba. A za smanjenje rate 0,25 % morala sam preći kod njih s plaćom što nije bila opcija jer imam ogromanjski minus na pbz-u. nudili su mi toliki minus na zabi da podmirim pbz i prijeđem ali bi mi ga prepolovili nakon 6 mjeseci pa sam opet na početku...........bilježim se sa štovanjem na loto dobitak......
Ja sam prešla u Zabu radi tog smanjenja kamate.
No, vjerujem da će sve banke NEŠTO morati napraviti u vezi CHF kredita.
nešto sam načula od frendice da će se pbz aktivirati do kraja mjeseca po tom pitanju na način da će se kredit moći prebaciti u eur po sadašnjim kamatama za stambene u eurima, bez bilo kakvih naknada; o tome opet treba razmisliti jer se franak u zadnje dane koleba, a eur raste; rohatinski je svečano obećao da više neće održavati umjetni odnos kune i eura , već da će ga pustiti da raste; neki spominju i brojku od 9 hrk za 1 eur do trenutka kad uđemo u eu :mrgreen:; raspitajte se u kreditnoj službi...
Ha ha pa to bi za nas bila katastrofa - to ne znači rast eura nego devalvaciju kune (prema svim valutama naravno)
ima li ijedna varijanta na vidiku a da za nas nije katastrofa
Ima - jedna dobije na lotu i zatvori svima kredite u CHF :mrgreen:
Ima - euro raste a kuna ne devalvira, banke smanjuju kamate, banke dozvole konverziju po povoljnim uvjetima. Khm, loto mi zvuči najizglednije :lol:
To da eur raste bi izazvalo erupciju kod zaduženih u eur
Mozemo osnovati podudrugu zaduzenih u chf, pa zajedničkim snagama zatvarati jedan po jedan kredit..pa da nemaju vise koga guliti.
Treba nas otprilike milion, pa svako da donira po jednu kn mjesečno za interni loto (u kojem dobitnik dobija lovu za zavoriti kredit), pa za milion godina/12 zatvorimo sve kredite... bolja vjerojatnost nego loto.
Mislim na rast eura u odnosu na franak, tj na vraćanje odnosa eura i franka na onaj nivo na kojem je bio kad smo dizali kredite.
banke su najavile sniženje kamate u CHF. nama je u 2 godine što zbog dizanja kamatne stope a što zbog tečaja rata porasla za 2.300 kn. a mm ostao u međuvremenu bez posla. lani su, kad je počeo rasti tečaj švicarca isti devalvirali kako bi švicarska bila konkurentna u izvozu. no ove godine ništa. di mi je bila pamet a u 12 mjesecu sam htjela prebacviti kredit u eure...al ja sam čekala da i ove godine devalvira švicarac tako da bude ispod 4,8. i onda niš. on raste ko kvasac. katastofa.
Da li RBA smanjuje kamate samo za kredite u CHF ili i za one u eurima?
Ne znam.
Sumnjam.
Jer CHF kredite "smanjuju" zbog toga što je franak podivljao i ljudima su rate narasle po 2000kn. A ni bankama nije u interesu da ljudi ne mogu otplaćivati te kredite. Pa je manje zlo smanjiti kamatu.
S EURom nije takav slučaj pa zaista sumnjam da bi ga išli smanjivati.
u pbz-u naravno nisu ništa smanjili, iako su rate podivljale.
MM je jučer bio u pbz-u na sastanku i tražio da nam ponude neke druge opcije. Nisu ponudili ništa povoljnije. Navodno se može tražiti smanjenje kamate, ali oni jučer nisu mogli donijeti tu odluku. Uglavnom, lud, zbunjen, normalan (ja sam u ovom opisu onaj ludi, grrrrrr)
Ima li ikakve naznake da ce Zagrebacka uciniti neki humani pothvat i smanjiti kamatu na CHF????????????????? Mislim znam da oni uvijek kaskaju u svemu ali eto cisto pitam?
A zar nije stvar u tome sto euro u stvari slabi u odnosu na franak, a franak je stabilan?
Kako god, zao mi je zbog toga sto ljudi moraju placati sve vise. Vjerujem da su bankari bili svjesni rizika, ali ne sjecam se da je itko prije par godina upozoravao klijente na to. Mozda Rohatinski.
nama je rata narasla za 500 kn ove godine.
kamatu nam nitko ne smanjuje. još sam ja ostala bez posla i ovaj mjesec mi iscurila naknada s burze. ako se ne promjeni nešto ,
mogu samo mlatit glavom o zid....
...evo još jedne u klubu :roll:
Dakle, naš je kredit nešto manji, ali i na tom manjem kreditu, razlika u odnosu na 2006. je meni puno. 700kn, a to je više od 1/3... Evo, sad sam računala, dakle rata je za 40% veća nego u početku. :-o
Mi smo u pbz-u.
Kumovi u rba. Jedan dan u 7.mjesecu zovu oni da su dobili obavijest da im kamata pada s 5,95 na 5%. Ja se odmah ulovim telefona, zovem pbz, dobijem odgovor da nemaju (osobni bankari) informaciju o snižavanju kamate.
Onda sam im uputila mail:
Poštovani, molila bih Vas informaciju vezanu za kredite u CHF. Naime, zanima me da li Banka ima u planu snižavanje kamate. Mi smo stambeni kredit digli 2006. (ukoliko Vam je bitan taj podatak) i kamata je rasla čini mi se čak u dva navrata.
Na ovo pitanje me naveo podatak da je RBA snizila kamate. Konkretan slučaj sam vidjela danas (crno na bijelo): s 5,95% na 5%.
Dobila odgovor:
Poštovana,
zahvaljujemo na Vašoj e-mail poruci.
Željeli bismo Vas izvijestiti da Privredna banka Zagreb d.d. neprestano prati stanje na tržištu te će adekvatno reagirati ukoliko se za to ukažu mogućnosti.
Privredna banka Zagreb d.d. je pripremila paket posebnih mjera za olakšanje otplate stambenih kredita u CHF valuti. Na raspolaganju Vam stoje različiti instrumenti u svrhu olakšanja otplate kredita poput programa počeka, produženja roka otplate kredita ili refinanciranje u kredite u EUR kako bi se u budućnosti zaštitili od rizika CHF tečaja.
U nadi daljnje uspješne suradnje srdačno Vas pozdravljamo.
Prvo mi je trebalo par dan dana da se smirim, pa sam im uputila novu poruku:
Poštovana Banko, kao vaš dugogodišnji klijent i uredan platiša kredita, usuđujem
se odgovoriti na vaš mail.
Naime, ovo što pišete da će Banka ponuditi svojim cijenjenim klijentima u paketu
mjera koje su osmišljene kao pomoć u vraćanju kredita mi je jako smiješno.
Prva ponuda odnosi se na produženje otplate kredita- pa to možemo napraviti
uvijek, ne samo u ovim okolnostima. No, hvala vam što nam dajete ovu velikodušnu
ponudu da to ovaj put učinimo bez naknade. Odmah da napomenem, nama niti malo
nije svejedno hoćemo li kredit vraćati 20 ili 25/30 godina, znamo dobro što duži
rok otplate nosi. Dakle, lijepo se zahvaljujem za ovu ponudu: «Hvala, ali ne.»
Druga ponuda odnosi se na konverziju u €. Pa nisam ekonomski stručnjak (da
jesam, sad vam možda ne bih tipkala, dok hrpa računa čeka oko mene i gledam koji
od njih ostavljam na čekanje, jer me povećanje rate kredita od 600kn dovelo do
toga, a kao osobu koja nikad nije kasnila niti s jednim računom, ovo jako
pogađa), ali i kao laik koji tu na malom komadu papira preračuna sadašnji dug
Banci u €, ovo mi se čini kao jako bezobrazno. Brzinska računica koja kaže da
smo dosad na račun Banke uplatili oko 14000€ (ZNAM da je velika većina od toga
kamata), a uz konverziju u € ne samo da bih ponovo morala vratiti i sav taj
novac nego još i 3000/4000€ više. Kako nam može odgovarati da nakon 4 godine
dižem takoreći isti kredit, ali s uvećanom glavnicom? Znam da Banka nije kriva
zbog rasta tečaja CHF, ali da mi nudite ovakvu konverziju, to mi je zbilja
omalovažavajuće.
Naša je kamata s manje od 5% narasla do 6,10%. Brzo ste reagirali kad je CHF
počeo slabiti (u postotku bitno manje nego što je sada rastao), kamatu ste nam
dizali u nekoliko navrata.
Zar i naša Banka zaista nema prostora za makar simbolično spuštanje kamate?
Vratite nam vjeru i povjerenje.
Nije ovo nadmudrivanje, samo sam morala napisati ono što me tišti u posljednje
vrijeme.
Oprostite mi na mojim neekonomskim izrazima i nestručnosti u tom smislu…
I sad čekam odgovor... Za prošli odgovor im je trebalo 6 dana, sada je opet prošlo toliko.
A sad me još nešto kopka... Ako sam dobro shvatila iz nekih postova gore, mi bi trebali osobno otići u banku i tražiti sniženje kamate? Jer kao, ako ne tražimo, nije nam ni bitno? Hm?
Malo sam se pogubila s tim fontovima, jer sam copy-paste nekoliko puta iz različitih izvora... :oops:
Stvarno bi bilo čudno da smanje kamatu samo onima koji to zatraže .... znači, onaj tko ne zatraži - nikom ništa ... Kod povećanja svima ide gore ...
sandrij jedva čekam odgovor, obavezno nam prenesi.
koliko razumijem i citam, prednost konverzije je u tome da ces imati kredit u EUR-ima, koji je stabilna euro valuta, koji HNB drzi pod kontrolom (tj. odnos EUR-HRK), dok je CHF (kao i ostale non-euro valute) jako podlozan promjenana na trzistu.Citiraj:
Druga ponuda odnosi se na konverziju u €. Pa nisam ekonomski stručnjak (da
jesam, sad vam možda ne bih tipkala, dok hrpa računa čeka oko mene i gledam koji
od njih ostavljam na čekanje, jer me povećanje rate kredita od 600kn dovelo do
toga, a kao osobu koja nikad nije kasnila niti s jednim računom, ovo jako
pogađa), ali i kao laik koji tu na malom komadu papira preračuna sadašnji dug
Banci u €, ovo mi se čini kao jako bezobrazno. Brzinska računica koja kaže da
smo dosad na račun Banke uplatili oko 14000€ (ZNAM da je velika većina od toga
kamata), a uz konverziju u € ne samo da bih ponovo morala vratiti i sav taj
novac nego još i 3000/4000€ više. Kako nam može odgovarati da nakon 4 godine
dižem takoreći isti kredit, ali s uvećanom glavnicom? Znam da Banka nije kriva
zbog rasta tečaja CHF, ali da mi nudite ovakvu konverziju, to mi je zbilja
omalovažavajuće.
i uz povecanje glavnice (nama su izracunali da bi nam se u slucaju konverzije dug povecao za cca 5%) i posljedicno rate kredita, mozes ocekivati da ce ona ostati koliko-toliko ta koja je, i da skoro sigurno nece otici gore za 50 ili 70% kao sto se nekima od nas ovdje dogodilo u 3 godine koliko otplacujemo kredit dignut u CHF
ja se bojim da, uz ovakvo kretanje tecaja svicarca (a nitko nemoze znati - niti itko ozbiljan to moze i zeli prognozirati, ili sa sigurnoscu reci da ce rast prestati, s izuzetkom clanaka na raznim portalima i u novinama u tonu "ovako vise ne moze dalje, morat ce uskoro stati, ne moze vise dugo rasti... itd), uskoro necu moci otplacivati kredit, jer ce mi "pojesti" cijelu placu
to je realna opasnost
radi se o tome da je konverzija u ovom trenutku užasno nepovoljna tj. ispalo bi da si dužan više nego na početku
da. slazem se da je u ovom trenutku jako nepovoljna, jer je svicarac visok, a euro nizak
samo je pitanje da li si mogu priustiti cekanje (i koliko uopce cekati?) i daljnji rast rate za jos 100, 200...500, xyz kuna, ili cu pregristi i povecati si ratu sada za xyz kuna, i ostati na toj cifri
Nije stvar u tome da ćeš si povećati ratu nego si na početku bila dužna npr.120.000 eura, a sad si dužna 140.000 (samo primjer!) a kredit otplaćuješ recimo već tri godine. A sve se to može promijeniti preko noći. Zato se ljudi nadaju nekoj povoljnoj ponudi od strane banaka - ili smanjenju kamate ili kakvoj povoljnoj ponudi za konverziju.
povoljnu ponudu daje Zaba, ne naplacuju proviziju za konverziju (prije je bila 1% od iznosa duga) ako imas problema s otplatom kredita
edit: pravopis
Ma nije to povoljno .. povoljno bi bilo kada bi oni dozvolili konverziju po nekom drugom tečaju.
Da sad ne citiram po redu... jasno je zašto se nudi konverzija u €, ali to sada nikako nije povoljno... možda malo sačekati, pa onda vidjeti, ne znam...
Utješno je što u 8.mjesecu CHF ipak ima trend pada, danas je nešto cca 5,21 (ako sam dobro vidjela, brzo sam preletjela preko rba mjenjačnice). U odnosu na točno mjesec dana prije, nama bi rata bila za nekih 80-ak kn mnja, a onima s većom ratom kredita vjerujem i preko 150kn.
Hm da, odgovora od pbz-a nema... :cekam: