ja bih rado, al prvi porod mi i nije bio nešto produhovljen
zato si svim silama to želim priuštiti pri ovom drugom :yes:
Printable View
ja bih rado, al prvi porod mi i nije bio nešto produhovljen
zato si svim silama to želim priuštiti pri ovom drugom :yes:
na ovom forumu većinom jako zainteresirani, i poduzima se puno na tu temuCitiraj:
master blaster prvotno napisa
Pogledaj ovdje:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=21&Show=2281
meni je interesantno da da ste vi došli na tu ideju, odnosno ne na ideju nego da ste bili toliko osviješteni da to i provedete, a bez Rode ... ovdje većina nas i nakon stotina postova još nema hrabrosti za neasistirani porod, a i Udruga ne podržava neasistirani, ali se zato svim snagama borimo da asistirani kućni porod bude reguliran.
He. he!
Pozdrav puhićima!
Moram priznat da mi je žao što se nisi javila poslije poroda. Jako nas je zanimalo kak je sve ispalo. Nadam se da je bilo kak ste planirali.
Čuvajte grijač, možda će još nekom zatrebat :)
Probat ću je nagovorit. Ipak se radi o autu! :lol:Citiraj:
puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
Jedva sam se ja javio. Na nju ćemo još dugo morat čekat, dok ju ne prođe ogorčenost prema Hrvatskom mentalitetu.Citiraj:
...eh, da... imam osjećaj da sijem pšenicu u pustinji...Citiraj:
E pa fala bogu! :)Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
Točno sam zbog toga otvorio ovaj topic! :shykiss:
Želim da sa zainteresiranima zajedno rješavamo uzroke a ne posljedice. Da vidimo što to zapravo koči žene i parove uopće, da se boje osvijestiti porod. Tu dolazi do miješanja utjecaja kulture zajednice, odgoja, društva, pa čak i medija, ali ponajviše (po mom mišljenju) duhovne zrelosti osobe. Jer to ne samo da utječe na porod, već na kvalitetu života uopće, stoga se i podrazumijeva.
Vidim da ima dovoljno drugih topica gdje možete naći dovoljno informacija
o epiziotomiji, dripu i sličnim stvarima. Zato bi ja htio ovaj posvetiti nečem dosad nespomenutom...
(Možda sam sada otjerao polovicu forumaša, ali idemo do kraja! :) )
Ja mislim da duhovno iskustvo ima ipak više veze s duhom, nego uvjetima.
Moja su oba poroda bila bolnička, jedan sa svim mogućim rutinama, drugi s bitno manje, ali to su bile stvari koje su prolazile mimo mene. Pamtim stvari koje su bile loše (s prvog poroda) ali samo kao činjenice. Nisu me se dirale, ni mene ni moje bebe. Mi smo bili u vlastitom svemiru, ostalo je zujalo oko nas.
Ne sumnjam da ima boljih načina za rađanje i nadam se da idemo prema njima, ali ne mislim da bi meni osobno za doživljaj poroda to značilo više od kozmetičkog uljepšavanja.
U tim satima moja su djeca dolazila na svijet i ništa drugo nije postojalo.
vertex :heart:
Jasna stvar. I to se može, tko može. Ali to me više podsjeća na film "La vita e bella". Uvijeti stvaraju i vanjsku prikladnu atmosferu, dok u suprotnom moraš sve stvarati iznutra. No kao što rekoh, može se...Citiraj:
vertex prvotno napisa
...bar kao izgovor.
Ups, ovo mi je na malo jadnom nivou...
Nemam ništa protiv tvojih interpretacija stvarnosti, pa tako ni protiv ove.Citiraj:
vertex prvotno napisa
(lat. interpretatio = razjasniti, predstaviti, postaviti)
Individualne interpretacije usmjerene ka ugodnijoj percepciji su još jedino što nas drži relativno normalnima u ovakvom svijetu.
Stay well!
Diskriminacija ili ne, ja odbijam s pripadnicima muskog roda pricati o duhovnoj dimenziji poroda. :mrgreen:
I moram priznati da bi bila puno sretnija kad bi za sugovornika imali tvoju zenu. Bez obzira na to sto ima puno divnih, krasnih muskaraca koji su bili velika podrska svojim suprugama ipak sam uvjerena da porod i njegovu "dubinu" ne moze nikada istinski razumjeti netko tko nije rodio.
master blaster, ja bih na tvom mjestu pazila da ne dišem preduboko, ako se još malo napušeš eksplodirat ćeš...
otkud ideja da je to njena interpretacija stvarnosti, a ne sama stvarnost?Citiraj:
:?
duhovna dimenzija bez okvira neke religije....... :/
eto ja to nisam mogla, meni uvjeti vanjski igraju i te kakvu ulogu.Citiraj:
Uvijeti stvaraju i vanjsku prikladnu atmosferu, dok u suprotnom moraš sve stvarati iznutra. No kao što rekoh, može se...
i inače se zapalim kad je netko bezobrazan, a nepoštivanje integriteta žene koja rađa doživljavam kao bezobrazluk; i ne mogu se isključiti i stvoriti iznutra doživljaj. Doduše, istina je da sam u svom nastupu imala puno više razumijevanja i bila blaža (pucaju te oni hormoni, pa sve prihvaćaš boljim ne go jeste), ali nisu me uspjeli do kraja smekšati.
Itekako. Religijski okvir osiromašuje duhovnost baš zato što je okvir.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
To ne znači da religija ne može doprinjeti tvom duhovnom razvoju, može ali samo ako se ŽELIŠ razvijati u tom smjeru. I muslimani i kršćani imaju dozvoljenih religijskih potencijala za samousavršavanjem. Pitanje je pojedinca...
tnx, na objašnjenju
ja nisam nešto posebno duhovno doživjela porod , niti ga doživljavam inače tako, više onako čisto životinjski (ne u negativnom smislu nego čisto i iskreno) , snažno
sad kad sam rodila imam osječaj da mogu čitavi svit ponijeti na svojim ramenima
uvik sam se bojala boli i kako ću to podnijeti, mrzila sam ženski dio mene , što moram proći kroz porod da dobijem svog potomka..
kad sam zatrudnila upalila sam komp, spojila se na svijet i našla Rodu, Odenta i ostale...
svaka vam čast na neasistiranom porođaju, ja se u ne bih u to upuštala, čisto po statistici o 15% komplikacija, ne bih se osječala sigurno a to je kočnica porodu
Što si više svjesna da postoji drugi, bolji načinCitiraj:
TinnaZ prvotno napisa
to ti je teže prihvatiti standardni.
A spominjem duhovnost zbog vlastitog iskustva, jer je nama sva snaga dolazila od tamo. Ne znam kako bi inače....
Znali smo što radimo, a prije svega zašto !
što više žena zna za pravo na prirodni porod i svoja zakonska prava , biti će sve više zahtijeva i standard će se početi mijenjatiCitiraj:
ne kaže se za ništa : tko vlada informacijama - vlada svijetom
MGrubi
Izuzetno cijenim tvoj stav. Priznati što možeš a što ne možeš je najbolje što možeš napraviti za kvalitetan porod (a i za život općenito!)
Bilo je dosta problema s ljudima kojima se prirodan porod činio baš fancy, pa su nakraju jedva izvukli živu glavu jer nisu bili spremni.
I samo da ti kažem da je porod sam po sebi samo stepenica u velikoj kuli roditeljstva. Sve je relativno, i nikakav porod ti ne može garantirati da ćeš na kraju biti dobar roditelj! Porod je samo lansirna rampa, a dugačak let je prepušten tebi iz dana u dan.
potpisujem svim :heart:Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
točno takoCitiraj:
Ja bi rekla da je bitna stepenica za život svake žene jer se nakon poroda sve mjenja. Dobar, prirodan i nježan porod bez povreda perianalnog predjela pozitivno se reflektira na kompletan period babinja, dojenja, startnog roditeljstva, kasnije seksualnog života, a i inkontinecije žene, pa i želju za još kojm djetetom.
I ja tako mislim (boldano). Za ovo ne boldano, nemam ti pojma, meni su da tako kazem, prekinuli normalan porod dripom i sve upropastili. Tako da sad kad sam preboljela (jer sam se prilicno uvrijedila, naljutila i osjecala hm.. pomalo silovanom, ili nekako slicno), konacno imam neki stav. Porod, svoj, kao takav dozivljavam svoj svojoj punini, svega onog sto se dogodilo lijepo, prirodno i samo od sebe - sve do dripa. Moji trudovi, i oni lagani i oni jaki, moje puknuce vodenjaka, moj osjecaj prelaska tj iskljucivanja svijesti iz onog okruzenja i potpuno nestajanje u samu sebe, u bit poroda, kada samo pustis svoje tijelo, uzivas u to bolnom ali prekrasnom osjecaju dolaska malog bica. Ma ne znam - tesko mi je to opisivati, nemam bas vremena tipkati, a takvo sto vm ja ne mogu reci u tri rijeci.Citiraj:
samaritanka prvotno napisa
Duhovno, porod je zaista nesto posebno. KAo da sam u tim trenucima odrasla do kraja, presla u novu fazu postojanja, saznala nesto sto mnogi na ovom svijetu nikada nece saznati, tako jednostavno a tako komplicirano. Svatko za sebe, barem ja tako mislim. Otkrivas bit postojanja.
Eh, da nije tako ne bi se sad ova tema ovdje vodila :mrgreen:Citiraj:
samaritanka prvotno napisa
Da, porod je važan, pogotovo jer je početak. Ali vjeruj mi, viđao sam žene koje su itekako prirodno rodile, pa zapostavljaju svoju djecu potom. Prirodno su rađale i naše bake, i sve prije njih. A ljudi su bili sve gori i gori, pogledaj na kraju svijet u kojem živimo.
Mislim da samaritanka hoće naglasiti važnost osvještavanja poroda. Dakle biti svjestan što, kako i zašto radiš.
Biti spreman prirodno roditi, doživjeti radost dijeljenja ljubavi s novim opipljivim životom, to znači biti spreman i podizati to dijete na najkvalitetniji način koji mu roditelj može pružiti, podržavanje razvoja do vlastite samostalnosti, a i kasnije. S osvještenim porodom takva se zadaća ipak lakše ostvaruje.
Mislim da na način odgajanja djeteta i bliskost s njime ipak utječe puno više stvari od samog prirodnog poroda. Na sreću, jer s obzirom kakvi su naši porodi u hrv. rodilištima, danas skoro nitko nebi imao dobar odnos s djetetom. Ali ono što me nitko ne može razuvjeriti je da od full medikaliziranog poroda ne ostaju samo traume majci, nego i djetetu. Moj Rio je oduvijek full zahtjevan, nemiran, kao da se boji da ćemo nestati ako se ne nađemo istog trena uz njega kad on osjeti potrebu. I danas se gotovo uvijek budi plačući, po noći kad se probudi plače ne otvarajući oči kao da je sam na ovome svijetu, a ne desetak centimetara udaljen od nas. Bio je topic u utjecaju poroda na karaktera tj. smirenost djece, i nije na kraju ništa dokazano jer je bilo i suprotnih primjera. Ali ja sam sigurna da bi Rio ipak bio smireniji da je porod bio prirodan. Uostalom, amigdala itekako pamti već u trenutku rođenja.
Pozdrav svima!
Želim svima sretan Dan žena! :heart:
Da dobijete puno više ljubavi i razumijevanja, jer to zaslužujete!
Enjoy :love:
:)
e, baš ti hvala! upravo to mi najviše i treba!Citiraj:
Da dobijete puno više ljubavi i razumijevanja, jer to zaslužujete!
Želim svima sretan Dan žena!
molim isto i za rođendan i božić i novu godinu i godišnjicu braka i...
........svaki dan :)Citiraj:
Baš vas je lipo čitat. Hvala.
P.S. Samo nisam baš shvatila :? one koji ne razumiju njegovu/mušku/elektrotehničarsku :lol: zainteresiranost za ovu temu. I da on ne može vidit kroz šta mi prolazimo...pa ne znam, po toj ligici, nisam ni ja vidila kroz što MM prolazi gledajuć moje lice koje se grči u boli rađanja...ne moramo sve osjetit na vlastitoj koži da bi bili zainteresirani, informirani, osviješteni.
Inače baš mi je super onaj post di se piše kako ste zapravo neasistirano rodili kod kuće, a da se to stručno zove...kriminal. Ne znam, nekako volim i podržavam takve kriminalce
Gledala sam neki dan film (po ne znam koji put) Plava laguna.
Ovaj put mi je baš upala u oči scena poroda. Za razliku od ostalih holivudskih filmova (i ne samo holivudskih) ovaj porod je bio prikazan baš onako iskonski. Neko se očito dobro potrudio.
Uglavnom, Em je otišla u šumu - odvojila se u osamu. Nije se javljala kad ju je dečko tražio. Počela je zvati njgovo ime u tranziciji.
Najbolje mi je bilo kad se u izgonu digla u čučanj i nagnula prema naprijed.
I kako je fantastično bilo prikazano kako beba sama pronađe brdavicu.
Bravo za režisera i scenarista :D
I bilo je još prikazano kako beba može plivati u vodi.
I kad je bila u tranziciji, kako nije odgovarala na pitanja.
Što je tranzicija?
momenti neposredno prije izgona, kad je mama totalno u nekom drugom svijetu, kad je bol najveca, moze se javiti i strah, ocaj... to je uglavnom ono kad traze carski ili kazu ja bi doma, predomislila sam se :lol:
ali porod može proći i bez tranzicije ;)