AdioMare, potpisujem.
Printable View
AdioMare, potpisujem.
Koju točno traumu?Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Traumu zbog suđivanja društva? Da ja danas svojoj maloj kažem da neka skine naočale, koje je počela nositi, kad joj se djeca u vrtiću počnu rugati? Niti mislim da su djeca u pravu, niti mislim da je to dobro za malu, niti mislim da je to način...
Koju još traumu?
AdioMare, pa nije dojenje kontraidikacija za jacanje necije licnosti.
Moja kcer ima preko cetiri i po godine. I trazi tu i tamo da doji. Njezini podoji su kratkotrajni i u biti se ni ne mogu vise nazvati podojima. Traju doslovno po trideset sekundi. Nekad danima uopce ne trazi. Ne znaci nikako da ona svoje emocionalno sazrijevanje ne ostvaruje primjereno svojoj dobi. Isto tako mi se uopce ne cini da bi se njezino sazrijevanje kretalo u imalo drugacijem pravcu da se to njezino dojenje skroz ukine. Ali, ako ima trenutaka kad je njoj to jos uvijek tako vazno, zasto preusmjeravati i ukidati? Ja zaista imam dojam ko da se govori o nekakvom zlostavljanju, a ne o dojenju.
Zašto dojenje nije primjereno emocionalno uporište osmogodišnje djevojčice?Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Mislila sam na traumatično ponašanje djevojčice koje će neminovno proizaći iz kidanja ove veze. Prije ili kasnije.Citiraj:
mendula prvotno napisa
Dakle, na ovom topicu smo došlo na pragove prvih činjenica ... doći će do traume. S kakvim poslijedicama?
Hoće li u predpubertetskom razdoblju svog života djevojčica biti preemotivna i nespremna za 'odbijanje' i opet?
Majka bi, tada, (oprostite na ironiji) trebala čekati da djevojčica izađe iz puberteta pa da pokušaju ponovno. :roll:
Mendula, djeca i ljudi imaju slab vid. To je činjenica kojom joj ti niti itko drugi nije svjesno otežao život, na žalost! (ljubi veliko dijete :* :love: )
Ova majka je napravila nešto drugo.
A zasto vi nemate nimalo povjerenja u djecu i u cinjenicu da su djeca sama u stanju prerasti odredjenu potrebu? Pa ce to kod nekoga biti sa dvije, kod nekoga sa pet, kod nekoga sa osam, devet godina?
Valjda bi kriterij trebala biti osoba o kojoj se radi, a ne nametnuti standardi, predrasude i ocekivanja okoline.
Potpisujem nogama i rukama :klap:Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Ne mogu odoljeti dojmu da su iste ovakve rasprave bile na ovom forumu prije neke recimo 4 godine. Ali tada o klincima starosti 3-4 godine. I isti ovakvi argumenti protiv. U medjuvremenu je doslo do pomaka, i dojenje 3-4 godine je recimo postalo normalnim na ovom forumu. Ali ocigledno su se granice zadrzale. Zasto je tako tesko odmaknuti se od te neke nevidljive granice?
Koja je razlika ako doji dijete od 8 godina i dijete od 4 godine? Zasto vam je nekima prihvatljivo da dijete od 4 godine doji, a ovo od 8 ne doji? Gdje je ta razlika - niti jednom od njih nije potrebno majcino mlijeko kao prehrana. Dakle, u cemu je onda trik?
Evo bas nedavno cula za jedan slucaj (vrlo meni blizak) da klinac od 9 godina svako jutro pije cokolino na bocicu. I prvo sto mi je palo na pamet je bilo "vidis kak se u nasoj kulturi zanemaruje djetetova potreba za sisanjem nakon 1 god" :mrgreen:Citiraj:
Romina prvotno napisa
Zorana, ja se s tobom slažem. Koristim se s malo pjesničke slobode kako bih dočarala bit.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Možda tvoja djevojčica uopće više niti ne bi dojila da nema mlađu sestru koja doji. Ona bi se, uz tvoju pomoć, već osamostalila u tom smislu. Napominjem da je tu ključna tvoja uloga u svemu.
Zlostavljanje je gruba riječ. Prije bih rekla da je dijete puno ranije potrebno ohrabriti da se fizički (u tom smislu) odvoji. Zločin je utoliko ako se djetetu trajno nanese neka emocionalna šteta. Ne pitajte me kakva, nisam dojila osmogodišnje dijete.
Zašto misliš da će djevojčica zauvijek htjeti dojiti? Ja sam potpuno sigurna da će ona sama od sebe poželjeti prestati.
Isto kao što će sama od sebe prevladati razvojnu fazu zaljubljenost u vlastitog oca.
Djecu ne treba učiti kako da završe jedan razvojni korak i prijeđu na drugi.
Vjerujem da će ova djevojčica tu točku dostići prije puberteta, najkasnije u trenutku kad se svi klinci naprave rez (13-14 godina mislim). Ako ona ne bude htjela napraviti taj cut, onda vjerojatno ima problem. Ali taj problem postojao bi i bez dojenja. Bio bi tu, ali skriven. Dojenje nije apriori uzrok tom problemu.
A zašto je? :)Citiraj:
mendula prvotno napisa
kak bi reagirali da nije riječ o dojenju?npr da curica još pije iz bočice ili da ima dudu?nije provokacija nego me baš zanima
Zato jer joj je majka emocionalno najbliža osoba, u nju ima najviše povjerenja, pred majkom se može ponašati kao malo dijete i majka ju neće osuditi, može se opustiti i odmoriti od igranja uloge velike djevojčice kad joj taj odmor zatreba.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Zato što, slobodno me popljujte, roditelj u ovom slučaju zakazuje u svojoj odgovornosti.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
A kako vas dvije (konkretno u ovoj situaciji) tako sigurno možete tvrditi da dijete nije sputano?Citiraj:
Djecu ne treba učiti kako da završe jedan razvojni korak i prijeđu na drugi.
O ovom konkretnom slucaju svi mozemo samo nagadjati. Trebalo bi vidjeti kako dijete zivi i kakvo je to dijete u svim aspektima svog zivljenja da bi se donosilo zakljucke o sputanosti. Dojenje je tu totalno sporedna stvar.
Ako govorimo o zakazivanju odgovornosti, onda podrazumijevamo ili zanemarivanje potreba ili zlostavljanje. Kao sto mendula kaze, kad bi se radilo o tome, onda su problemi ovog odnosa puno dublji i nemaju veze sa dojenjem. Dojenje samo po sebi problem nije.
Svako dijete je kompetentno da izrazi svoje potrebe, zasto sumnjate u to? Kakvu krivu poruku je dijete moglo dobiti od majke? Ispada da majka djevojcicu tjera na dojenje. :?
Super, mendula, ja to i kažem. Majka je djetetu emocionalno uporište. Zašto misliš da je nemoguće da je dijete ipak dobilo krivu poruku?Citiraj:
mendula prvotno napisa
Majke mogu zakazati u pojedinim segmentima svojih odgovornosti, ali emocionalna šteta je djetetova.
Nisi mi odgovorila zašto dojenje nije primjereno emocionalno uporište osmogodišnje djevojčice? :)
Jednostavno ne mislim da je dijete sputano. Kao što ne mislim da npr. muca. Nemam razloga to misliti. Dojenje mi nije indikator sputanosti.Citiraj:
A kako vas dvije (konkretno u ovoj situaciji) tako sigurno možete tvrditi da dijete nije sputano?
Možda mala i je sputana, ne znam. Možda majka koristi baš dojenje da ju veže uz sebe. Neka druga majka koristi npr. hranjenje kao sredstvo emocionalne ucjene. Ne mislim da je jelo samo po sebi uzrok prevelike ovisnosti. Ono je možda simptom. Ne treba djetetu radi toga uskratiti jelo, niti majku unaprijed sprečavati da pravi društvo djetetu dok jede...
Isto tako, ne treba apriori otklanjati dijete od dojenja jer bi eventualno, mooožda, kad bih ja majka bila neka druga i drugačija osoba, mogla dojenjem nezdravo vezati dijete na sebe.
A što ako dijete samo ne osjeti da bi trebala prestati s dojenjem,što po mom mišljenju ni neće do puberteta jer ako dosad nije osjetila da je vrijeme dojenja prošlo zašto bi i u sljedećih nekoliko godina, da li onda podržavate i dojenje npr 13-godišnjakinje?Po vašoj teoriji onda nema razlike 8 ili 13 ili 15.....
Meni je ovo zaista suludo,i ja mislim da je u ovom slučaju mama zakazala i da koči normalan djetetov emocionalni razvoj.
Zašto bi onda itko ikad prestajao s dojenjem?
meni je ovo smiješno,da se uopće raspravlja o "normalnosti" dojenja cure od 8 godina
Pojeo mi Forum post o tome.
Mislim da će ova djevojčica prestati dojiti prije puberteta. Najkasnije u u onom trenutku kad klinci i inače naprave rez (13-14 godina, mislim). Ako ona ne napravi taj cut, onda možda ima problem. Kao što bi bismo pomislili da ima problem ako želi majku držati za ruku s tih istih 13-14 godina. Treba li majka uskratiti ruku s njenih 10 godina radi toga da mala ne postane ovisna o njoj? Je li to uzrok, način rješenja problema? Je li problem time riješen? Dojenje je pokazatelj problema, nije uzrok.
Mene samo zanima kako dojenje u toj dobi može utjecati na razvoj djetetove seksualnosti? Utječe li uopće?
Nadam se da ne interpretiraš moje riječi namjerno krivo?Citiraj:
mendula prvotno napisa
Ja nisam rekla da je dojenje indikator sputanosti, već da je djevojčica u trenutku kada je trebala prijeći s jednog razvojnog koraka na drugi - moguće bila sputana u tome od strane majke. Što vama tako decidirano daje tvrditi da je to ISKLJUČIVO njena odluka?
U stvari, ja se ne mogu ispričavati radi svojeg mišljenja.
Kao što ti kažeš 'jednostavno ne mislim da je dijete sputano' ja kažem da jednostavno osjećam da to nije isključivi produkt djetetove želje i potrebe, dok za majku smatram da se prepustila ... pitaj Boga čemu. Vjerujem da bi i ona voljela znati.
Smatram da je dojenje 8 godišnje djevojčice neprikladno iz razloga što je dijete jedan mali korak ispred slijedeće razvojne stepenice koja dolazi pretpubertetom, koju uključuje i spolno sazrijevanje i ostale turbulencije pupajućeg tijela. Dijete u jednom trenutku može, a ne mora dobiti potpuno krivu predodžbu u kreiranju svoje slike seksualnosti. Tko može tvrditi da neće? Ti? Ja? Njena mama?
Na žalost - nitko. Dijete je pokusni kunić.
Gle, ja nisam psiholog niti psihijatar. Ovo je moje laičko mišljenje i meni je žao ako se bilo tko nakon mojih riječi osjeti neugodno.
Evo mendula, složile smo se. ;)Citiraj:
mendula prvotno napisa
Mislim da je i sama majka žrtva svog eksperimenta i jednostavno su joj zakazale prirodne kočnice.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Nema ni ona pojma što će iz toga ispasti, a upravo na to ja stavljam naglasak.
I ja se slazem da dojenje moze biti pokazatelj problema (kao i milion drugih stvari). No ne mogu se sloziti da je dojenje apriori ukazatelj na neki postojeci problem.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Evo moje dijete jos uvijek sisa. Sisa sad vec 50 mjeseci, i sada smo u fazi da trazi svakih tjedan do dva. Tesko se to moze i nazvati dojenjem, ali eto, je. Vecina djece u toj dobi ne sisa. Znaci li to da sam ja u necem fulala cim moj jos uvijek sisa? Da li bih ga ja morala malo jace pogurati da on sam prekine brze (a ne svojim tempom)? Ili mu jednostavno ne dozvoliti da sisa kad trazi nakon 2 tjedna pauze?
Pa evo onda i ja eksperimentiram (jer ruku na srce, nikad prije nisam dojila cetverogodisnjaka), i zakazale su mi sve kocnice. Vjerujem da je sasvim u redu pustiti ga da sam prekine dojenje.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
U cemu je razlika izmedju mog djeteta i njenog? Nema je? Ima je?
Kome paše, neka uživa.
Nisam pogledala do kraja - 8-godišnjakinja kojoj je mamina cica fetiš mi je previše.
Hvatanje mame za cice dok se presvlači, feeling da cica pripada njoj, a ne mami... Meni to ne zvuči zdravo za dijete te dobi. Ne mislim da je to greška djeteta, mislim da je mama nešto krivo napravila i ne želim spekulirati što.
Voljela bih za 20-ak godina vidjeti intervju s tom curicom.
I da, u većini potpisujem AdioMare.
Poznajem čovjeka koji je dojio (u Bosni) do svoje 9. godine. Sada ima oko 35. Nemam dojam da je nenormalno vezan za majku niti da je nesposoban u bilo kajem aspektu svog života. I prestao je sa 9. Nije nastavio do danas (ne znam tko je inicirao prekid).
Meni osobno je to čudno i djeluje neprirodno. Ali isto tako široj javnosti neprirodno i čudno izgleda dojenje jednogodišnjaka. Ne smatram da je moj subjektivni osjećaj mjerodavan u ovom slučaju. Ja ne bih dojila tako dugo, ali tko smo mi da osuđujemo tu mamu i familiju? Mislim, tko može reći gdje je granica?
Misliš da ćete tim tempom gurati još 50 mjeseci? Ja mislim da nećete. :)Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
I kod tebe, unatoč tome što nemaš ograničenja - postoji tendencija prestajanja.
Ne znam, anchie, da li ti to želiš, ali ja nemam ništa protiv da ti dojiš osmogodišnjaka.
Hajde da ti komplimentiram, mislim da nećeš.
Joj, što mrzim kad mi se ovo dogodi - slažem se s obje strane. :shock:
Prvo čitam AM i njezine argumente i mislim si, tako je, u pravu si, ima logike. Onda čitam anchie76 i mendelu i isto tako si mislim, točno to, sasvim logično.
Nemojte mi to raditi! :tele:
A ko kaze da kod njih ne postoji tendencija prestajanja (inicirana od strane djeteta), i da zadnjih godinu dana mala trazi sisati npr svaka 3 mj a ne svaki dan 3x dnevno? Sve su to detalji koje mi neznamo, a zdusno procjenjujemo svejedno.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
I iako kod nas postoji tendencija prestajanja, ima i drugih 4 godisnjaka koji zdusno sisaju i ne pokazuju potrebe za prestajanjem. Sto onda s njima? Na silu im pojasniti da trebaju prestati jer tako drustvo ocekuje od njih? Pa sto ga odmah s godinu dana ne bi odvikli, jer je tih godinu dana u vecini ljudi magicna granica. Koja je razlika izmedju magicne granice 1 god, 2 god, 4 god ili 8 god. Jedina zajednicka stvar je ta da granica postoji, a ja razliku izmedju bas i ne vidim. Jer niti jednom od te djece majcino mlijeko nije vise nuzno kao hrana.. samo je potrebno na emotivnom nivou. I zasto ocekivati da su svi klinci spremni prestati npr. s 4 godine, kad nisu. Uvijek postoje iznimke. Cemu trpanje u iste koseve i postojanje istih ocekivanja od sve djece kad smo svi individualni, toliko posebni i toliko drugaciji od drugih. Live and let live :saint:
Pa ja zaista ne znam čemu služe teme na ovom forumu nego da se o njima priča, da ih se procjenjuje, kritizira, razmišlja o njima...?!?!?Citiraj:
... zdusno procjenjujemo ...
Mislim, ako ne vrijeđam nikoga, zašto mi uskraćuješ pravo da govorim ono što mislim? Nije li to ovom forumu svrha?Citiraj:
Live and let live
Ah, blažene te administratorske ovlasti, dođeš ti i kažeš da je dosta. :/
Isuse Boze :shock: Sto tebe puca stara? U kojoj recenici tocno sam ja to rekla da je dosta price na ovu temu? I otkud ti ideja da sam se ja javila kao administrator? - jel to mozda zbog toga sto je pravilo da svi administratori moraju dojiti 4 god, pa sam se u tom svjetlu javila :? Ili nesto drugo sto sam propustila. Stvarno mi nije jasno.... Sta ja nisam mama? Izgleda sam samo administrator :? Hebate, to je fora kad izgubis volju za javljanjem na "vlastitom" forumu...Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Krajnje ruzna recenica, i stvarno ti nije trebala.
Stvarno si svašta tu napričala... :roll:Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
A kako se nemam namjeru raspravljati s tobom, reći ću ti samo da ubuduće pogledaš sve što je netko rekao na temu, i ne rezimiraš na krivoj postavci.
Ova tema je bazirana isključivo na jednom jedinom primjeru i o njemu smo raspravljale.
Nepotrebno je, po mom mišljenju, što si uopće uplitala u temu svoj primjer i slijedom toga reagirala subjektivno.
:lol:Citiraj:
Krajnje ruzna recenica, i stvarno ti nije trebala.
Nevjerojatno kako ti znaš što komu treba!?
Ne, nigdje nisi rekla da je razgovora na temu dosta, ali osobno meni se tvoj post učinio prepotentan, u onom dijelu podučavanja o toleranciji.
U administratorske manire, sad bih promijenila. Ne ovlasti.
Oprosti, ali što ću kad si mi tako zazvučala?
Ako hoćeš, što se mene tiče - peace.
Zao mi je sto sam ti zazvucala prepotentno i neznam kako jos. Nije mi to bila namjera. U stvari vrlo je tesko zaista znati kako je netko istinski namjeravao zvucati, jer samo citamo tudja slova i sami dodajemo zvuk i ton kakav mislimo da treba ici, pa i otuda cesti nesporazumi. Peace.Citiraj:
Ne, nigdje nisi rekla da je razgovora na temu dosta, ali osobno meni se tvoj post učinio prepotentan, u onom dijelu podučavanja o toleranciji.
U administratorske manire, sad bih promijenila. Ne ovlasti.
Oprosti, ali što ću kad si mi tako zazvučala?
Nije mi bio cilj niti biti prepotentna niti ikome pametovati, niti nametati svoj primjer. Svoj primjer sam navodila samo zato sto je meni prije 5/6 i vise godina definitivno bilo neprihvatljivi i krajnje odvratno dojenje djece starosti i 2 i 3 godine (vise da ne spominjem) (pogledaj moju pricu na portalu pod dojenjem "a da mi je netko rekao da ce prije voziti bicikl"). Ja sam naucila svoju lekciju na svojoj kozi, i nisam vise spremna tako brza osudjivati nekog (jer sam jednom to napravila, i tocno to mi se desilo - "nikad ne reci nikad"). Tako da sam u tom svjetlu to spomenula. Drugacije je kad se nalazis u toj situaciji, onda ti stvari izgledaju puno drugacije nego kad to sve promatras "izvana". Drugacije je kad dijete dojis iz dana u dan - jednostavno ono ti je stalno isto, ne mijenja se bitno u odnosu na jucer, i ti ides dalje. To je k'o sto sam u svojoj prici spomenula onu granicu od godinu dana.. isto tako je i za sve druge granice. Neznam, jednostavno kak bi to opisala i kak bi to pretocila u rijeci... Mislim da mi ne ide bas dobro ovo pojasnjavanje :mrgreen: :/
uf, ne da mi se ulaziti u ove duboke diskusije di svaka strana grčevito vuče svoje, ali ima jedna stvar zbog koje mi ovo nikako ne leži
sto puta smo rekli "zašto bi bilo neobično vidjeti dijete s cicom u ustima, a normalno je da to dijete ima dudu"
oko ovog se svi slažemo, jel tako
e pa ova 8-godišnjakinja je prevelika i za cicu i za dudu i za bočicu i za to da vuče dekicu sa sobom. jednostavno je. i nitko me ne može uvjeriti da je normalno da dijete u 2. osnovne pije iz bočice ili ima dudu. isto stoji i za cicu
Jel se to ovdje dvije račice svađaju ili mi to samo tak izgleda :?
Ma, neeeeeeeeee, ni govora! :heart:Citiraj:
rinama prvotno napisa
Znaš već, račja posla - bi se reklo ;) .
i ti si račica ? :mrgreen:
...meni video nešto šteka...
Aha.Citiraj:
maria71 prvotno napisa
Ako se nije znalo, lajav jezik je dao naslutiti :lol:
Ali račje srce je meko, jeli tako cure?
A ja mislila da mi neznamo biti tako žestoke. A to da smo "pričljive" :mrgreen: , istina. Ali kako već neko reće, uz "meku dušu" , "oštar jezik".
Vauuuu, koliko račica!!!!! :gumi:
Ja se slažem.Citiraj:
ninochka prvotno napisa
I dodajem da poznajem 9-ogodišnjakinje koje su dobile menstruaciju :/