Zdenka, hvala. :heart: A gdje kupujes ulja? Moze li to biti "obicno" lavandino ulje koje se kupuje kod nas na otocima?
Printable View
Zdenka, hvala. :heart: A gdje kupujes ulja? Moze li to biti "obicno" lavandino ulje koje se kupuje kod nas na otocima?
Eterično ulje naranče krasno miriši!Mislim da sam kupila ono od Aromatice.
Nikada mi ništa nije smrdilo. Prvi puta čujem za to. Od kada znam za sebe koristim omekšivač.... i moram priznati da prvi puta čujem za ocat. :oops: Moram probati. Zar roba ne smrdi na ocat? :?
I ja moram priznati da prvi put čujem za to :?
Ocat se ni najmanje ne osjeti,ni mrvicu,a roba je mekša.
Dakle, umjesto omeksivaca oprala sam robu sa praskom za ves koji sam kupila....neki novi denk mit bez mirisa, konzervansa i boje....ali za bijeli ves. I roba ne smrdi. Moze li biti da ti mirisi iz praskova reagiraju cudno u spoju s bojama iz tkanine? Hoce li mi tamna roba puno izblijediti ako je nastavim prati tim praskom, posto je to prasak za bijelo rublje?
I ja sam imala situacije sa usmrđenom robom, i ne, nije u pitanju sigurno da je roba predugo čekala na sušenje ili nešto slično jer se obično dešavalo da smrdi samo jedna ili dvije stvari iz cijele mašine veša. I to ne uvijek iste stvari. :?
Otkad imam sušilicu a to je već preko dvije godine nikad više nije ništa smrdilo.
Mojoj mami koja nema sušilicu se i dalje to povremeno dešava, a znaju nekad biti i svijetle stvari u pitanju, ne samo tamne.
Totalna enigma.
Meni je nova tekuća Nila za šareni veš jako dobra, poslije nje mi napokon šareni veš miriši, ali ne prejako. Omekšivače ne volim.
Ali kad se u neku stvar uvuče smrad, pomaže jedino pranje na bar 70 stupnjeva, što nije baš neko rješenje za crne majice, ali bar više ne smrde.
Ja sam danas po vađenju iz perilice komad po komad tamne robe pomirisala. Nekoliko odjevnih predmeta mogu izdvojiti da baš imaju jači miris - ponajviše muške tamnoplave gaće od Galeba (i to samo one koje imaju provučenu gumu, ne fiksnu, dakle deblji sloj materijala u području struka - najduže se suše baš na tom dijelu; one koje imaju drugu vrstu gume ne smrde), jedna crvena majica - Benetton, jedna smeđa majica-vesta - Zara, i jedan ili dva para čarapa - proizvođača ne znam (Polzela ili Jadran) ...
I ja mislim da je do boje i reakcije uz prašak te o brzini sušenja.
I ne pada mi napamet bacati tu robu jer svake gaće koštaju 70kn i više ... I posebno jer ta roba kada je suha ne smrdi ...
Ujedno, stavila sam ocat i limun, ali je smrad ipak prevladao ...Limun se nije uopće osjetio ...
očito da sam oflaktivni invalid jer meni oprana roba miriši....
danas sam šnjofala svaki komad oprane robe iz mašine i ni na jedan mi se nije dignuo želudac.......
Vrijeska, jel stavljas ti omeksivac? Vi koji ga koristite, u kojim kolicinama i stavljate li na ekstra ispiranja?
..ma-onaj Coccolino,ono 4 u 1..koncentrat-koliko toga stavite,dozu mislim?samo čepić?..auuu-ja tog nalijem punu kadicu a zato mi i traje malo litra---heeehhhh :mrgreen: :?
Ja stavljam i eukaliptus, mmmmmmmmmCitiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
Vidiš, ideja, to je isto topli, fini miris.
Gdje si uspjela naci ova etericna ulja, a da su cijenom pristupacna? (osim mjesavine mediteranskih, to pretpostavljam ima Aromatica)Citiraj:
Ja u zadnje vrijeme koristim lipu (predivno miriši), dunju i mješavinu mediteranskih mirisa
Sve kupujem u Aromatici - cijene ulja koje koristim za robu su oko 30-40 kn. Mislim da su citrusna ulja i jeftinija, ali ja ih ne volim, pa ne znam točno cijenu.
meni se rijetko tamna roba usmrdi i to deblji komadi, trenerke s kapuljacom i slicno i to onda kad se roba susi po jugu i to dan dva tri tj kad je zrak prevlazan i ostaje u robi odredjeni postotak vlage i meni se cini kao suho je vec a ono nije....
smrad izadje nakon ponovnog pranja i susenja na buri i po mogucnosti na suncu
ne perem cesto s omeksivacem a ne stavljam ni ulja ni ocat cesto...
eto, tako dA TI JA MISLIM DA JE TO STVAR VLAZNOSTI U ZRAKU ZBOG CEGA TI SE ROBA NE MOZE DOVOLJNO DOBRO I BRZO OSUSITIT KAKO TREBA...
sorry na caps :)
od etericnih ulja ja za robu koristim jeftinjake iz dm-a, tj. ovdje uzmem u mulleru ili nekom drugom popularnom ducanu... pazim da nisu mirisi nego bas et. ulja ali su, znam, losije kvalitete...
a za ostale uljanicu, kupke itd. koristim ova skuplja i bolje kvalitete...
na pranje robe (ali i podova itd.) mi ode dosta pa bi bankrotirala da stavljam skupa ulja...
ma, mozda i ne bi al mi je nekak bed zviznuti ih u ves... :/
Lucky, tako i ja. Za robu u dm-u, za lampu i kozmetiku, Aromara i Saxa.
A joooj, a ja sam mislila da sam luda!!!!
Imala ja prije mašinu Candy i bila super! Bez smrada ikakvog, jedino bih NEKADA osjetila na nekim određenim majicama i to većinom ispod pazuha - katastrofa - isto kao da se ni ne operu, dok sa drugim majicama nisam imala problema.
E kupim ja novu mašinu Quadro i totalno se razočaram, jer su mi sve tamne stvari smrdile. I nitko mi nije vjerovao, svima sam davala da pomirišu veš, ali su me smatrali ludačom. Čak sam se i žalila servisu, ali ništa....
Mama mi reče jednom da čarape ne perem sa vešom i puno je pomoglo i mislila sam da mi je rješen problem (u međuvremenu promjenim veš mašinu), kad ono nakon jedno par mjeseci smrad se vrati nekada, ali još uvijek imam nekih par majica koje moram prvo oprati na ruke (ispod pazuha - benetton najviše smrdi), jer isto kao da ih i ne perem.
Ja lično mislim da je problem u bojama, tj. da sigurno koriste neke jeftine, nekvalitetne boje i da se to zbog toga dešava... ne znam...
Pomaže mi znači pranje bez čarapa i mijenjanje omekšivača nakon nekog vremena....
I tako mi je laknulo da nisam sama!!!! :) (iako bih voljela da nemamo ovakav problem), ali sada mogu drugima i DOKAZATI da sam upravu!!! :D
a ja sam prvi put na ovom topicu doznala da oprana roba smrdi
u životu nikad nisam ,do sada , čula za to
osim u slučajevima kad se veš zaboravi u veš mašini na par dana........
meni zna smrditi vunena vesta koja se zimi susi u kupaoni. vjerojatno jer je zatvoren prostor (nema prozora u kupaoni), dugo joj treba da se osusi, vlaga itd. to kuzim.
i jedna 100% pamucna ( :/ ) majica, ali ne nakon svakog pranja
:?
i meni su par puta smrdili džemperi oprani wooliteom, koji su se dugo sušili zbog lošeg vremena. Kad sam ih oprala običnim arielom i efikasno osušila smrad je nestao! :DCitiraj:
emily prvotno napisa
Daklem, nakon test pranja izgleda da roba ipak ne smrdi nakon omeksivaca. Stavila sam skroz malo, trecinu od najmanje preporucene kolicine plus ekstra ispiranje. A prala sam sa dm deterdzentom bez mirisa. Jedino me sad nervira sto mi taj Frosch omeksivac stvarno uzasno jako mirise. Pa sam kupila nesto drugo da probam.
Iako, cini mi se da je vise stvar u koristenju praska bez mirisa. Ali, onda mi opet ostaje enigma zasto mirisi iz omeksivaca ne smrde u kombinaciji s crnom robom, a mirisi iz praska smrde. :mrgreen: Koje dileme, za ne povjerovat... :mrgreen:
A jel vi brisete onu gumu u masini? Ja naime nakon svakog pranja iz one gume preprisem onaj visak vode koji tam ostane camit, takoder izvadim i operem onaj pretinac di idu prasak i omeksivac. Od kad sam to pocela radit nis ne smrdi. Koristim mrvu nekog baby omeksivaca+malo octa i ne stavljam nikakva etericna, perem sve na 40 i sve super!
onada bi prala sva roba, ne samo crnaCitiraj:
retha prvotno napisa
Jučer sam oprala potpuno novu tamnu robu (smeđe i crno) s onom vestom što sam navela u gornjem postu. Samo je vesta smrdila ....
Mislim da je kod mene definitivno stvar što se tamna roba dugo suši u kući i tako vlažna se usmrdi ...
smrdila sva roba ...Citiraj:
Vrijeska prvotno napisa
Ma sve se usmrdi od tih vražjih plijesni, ali kuži se samo na robi koja se dugo suši. Kod veša ti ja obično lakše podrazumijevati da se radi o slabom dezodoranu :lol:
O čišćenju perestrojke od plijesni pisali smo na:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=22490
Moram priznati da nemam problema sa mirisom robe.
Da li ste probale dezinfekcijsko sredstvo za robu? Naime, talijani ga redovito koriste prilikom pranja, jer svu robu (uključujući i rublje) peru na niskim temperaturama. Jedan takav proizvod se zove Napisan plus, ovako izgleda kutija: http://www.ciao.it/NAPISAN__107011
Navodno se može kupiti i kod nas.
Većina tih sredstava oksidira i nije ih dobro koristiti baš svaki put, a nikako za svilu. I metalni gumbi, patenti... stradavaju. Većina ih čak ima oxy-nešto u naslovu.
..ja to uvijek koristim,kupimo u Italiji! :DCitiraj:
malina prvotno napisa
Daj škicni što se unutra nalazi. Pliiizzzz
COMPOSIZIONE: percarbonato di sodio,silicato do sodio,detergenti sintetici,enzimi,eccipienti e profumo.
Composizione chimica: sbiancante a base di ossigeno,tensioattivi anionici,polimeri.
Altri componenti: enzimi,sbiancanti ottici,profumo.
..e sad..-još da se javi netko tko zna talijanski.Io no. :mrgreen:
A base di ossigeno = na osnovi kisika, dakle, opasnost oksidiranja postoji.
E da, Njemci imaju Sagrotan :D žic. žic da i naš DM to nabavi
Zasto bi se roba dezinfircirala kod pranja? Mogu razumjeti kad se radi o nekim bolestima ili cemu vec, ali koristiti to na regularnoj bazi? :?
e, ovo sam ja koristila...
potrosila kutiju i nakon toga mi se smrad vise nije pojavljivao
http://www.ominobianco.com/ita/prodo...taglio.asp?i=2
Pa već je: zove se Oxy energy, trpaju ga u zelene kantice i sadrži natrijev perkarbonat. Mi ga doma zovemo "prašina", a najčešće je u upotrebi kada dobijemo kakvu krpicu od nekog drugog djeteta. Manje oštećuje robu od kuhanja.Citiraj:
cekana prvotno napisa
Ma skuzila sam. Hm..nemam pojma onda..Citiraj:
Vrijeska prvotno napisa
Meni je jedino bio smrdio jedan tamno plavi rucnik..i to se MM stalno zalio..okrivio ocat i svasta..bla, bla..
Onda sam pocela prat te dozatore i gumu i nis ne smrdi. Takoder sve susim doma.
Ali ovo što ja imam je tekuće, prozirno, vrlo blago :/Citiraj:
Davor prvotno napisa