Kupila sam malu tortu u konzumu, čokoladni parfe, teta je rekla da je njima poslužila za puhanje svjećica, ali da je djeca nisu baš puno jela (tete se počastile).
Naša glavna torta je na mom avataru - samo da se pohvalim... :D
Printable View
Kupila sam malu tortu u konzumu, čokoladni parfe, teta je rekla da je njima poslužila za puhanje svjećica, ali da je djeca nisu baš puno jela (tete se počastile).
Naša glavna torta je na mom avataru - samo da se pohvalim... :D
ja danas pitala nasu tetu u vrticu (obzirom da je Nikin rođendan u ljeto, pa ga do sad nismo nikad slavili u vrticu) sto se za rockas donosi za pocastiti djecu,
kaze teta: pa vi ste Roda!vi bi to morali znati!! :? :?
nosit cu suseno voce, frisko voce, cips od banana i jabuka, bio sokice i bio stapice, kapice, trubice, djecje case i tanjuricë!
Bucka, stvarno:roll: i ti svašta pitaš ;)
mi ćemo standard, alnatura sokovi i grickalice, mini čokse iz Kraša i naša draga PemzaŽM!
IZVRSNA tema - mi baš proslavili 2 u jaslicama, protiv sam grickalica i sokova (ne samo gaziranih) no kod nas u vrtiću se stalno to drobi. Užas. I naravno da sam popustila - mislim si ajd - jednom je 2 roćkas - kupili tortu Ledo, 1 sok negazirani i pereci i jedna vrečica smokija. I baloni.
Sad mi je palo na pamet da sastavimo mi jedan meni i program što da se radi za te rođendane tako da im to pokažemo..
Npr. - od hrane - suho i svježe voće - čak se može kao torta napraviti od samog suhog voća pa kad svječicu dijete puhne - djeca razgrabe tortu rukama. Od sokova - pa ne znam - neki negazirani i obavezno bez umjetnog šećera i aditiva, jel ima toga? Zatim da osmislimo neku igru i priložimo (kupimo) nešto što treba za to a da nije skupo.
Mogu se donjeti baloni...... ajmo mašte jer mi se čini da ova torta i grickalice em što nisu zdrave em baš i ne vesele tak djecu - uz neki program više bi se veselili i zdravo hranili.
Frida - što je to - PemzaŽM?
BC danas slavio rodjendan u vrticu, stavila sam sok negazirani, lizalice iz DM, Kvik stapice, smoki (djete me zamolilo da to svi donesu, pa sam mu udovoljila :oops: ) i twix (trebalo mi je zlato jer je bila skrinja s blagom). tortu mi se nije dalo nositi odnjeli smo drvenu koja svira. svijece su bile u jabuci i to je to. ne mogu reci da je zdravo, ali sudjelovali smo oboje u kupovini svega.
pa ti donesi bebu, opce je poznato da rode donose bebe 8)Citiraj:
bucka prvotno napisa
twix, baunti, kinderpinvi, mars... ima ih još = kod mene strogo zabranjeno! Bolje običnu čoksicu. Ja dosta pazim na te kerefeke.
mozda ali nakon sto sam pretrazila cijeli grad i brdo vecih ducana na sve strane, s jednim djetetom u ergu trazeci cokoladne dukate, popustila sam, tako su bili zlatni i tako su na kraju bili ono sto ja trebam. evo sama prosudi sta bi ti u zamjenu stavila
skrinja
i da rijec je o klincima koji su skoro svi napunili 4 godine
PemzlaŽM je klaunessa, moja Lola htjela pozvati cijelu grupu na ročkas, doma ne mogu napraviti feštu za 25 trogodišnjaka :mrgreen:, a kako se grozim igraonica angažirali smo Pemzlu da ih sve zabavi.
Kod nas neki nose smokiće i lizalice i sl. ali ja se nedam, ja se furam na zdrave grickalice 8), obavezno donesemo i voće zbog malih alergičara, klinci se ne bune, valjda im je promjena zanimljiva.
teško im je udovoljit i odbit ih znam. Trebalo bi rezgovarat s tetama, dat ideju i da to onda bude to - nema i gotovo.
Evo mogu se i kokice ispeći - mislim da su ipak zdravije od smokija.
Ma ima varijanti a bitno je da djeca uče i nauče se na zdravu hranu.
Ja sam nekada (prije 5-6 g) znala tu i tamo raditi hrenovke. Izbacila sam ih skroz - jedan dan sam kupila - meni je zlo od njih bilo. A i kćer me gadno gledala i rekla nek drugi put skuham neš jer to je užas a ne jelo. Navikla se!
Treba ih forsirati - i surađivat s tetama u vrtiću u pogledu toga.
moram priznat da sam stvarno šokirana kada čujem kakva se hrana dopušta za rođendane po nekim vrtićima... smokići, mars i sl. se ne bi smjelo ni u ludilu...
a dilala, ne razumijem zašto bi vi tetama predlagali ideje za proslavu rođendana? pa to bi one trebale znati i djecu posebno animirati prigodom rođendana nekog djeteta... vaše to ne rade ili vi mislite da ne znaju?
moramprizbnati da sam se danas skoro posvađala s tetom u svezi s ročkasom, nadobudna mama donijela je hrpu Smokija, moja klinka je jako alergična napose na kikiriki. ona ga ne jede, ali može se desioti da i od mirisa dobije napad. Dobila je banane .
ma nemam riječi... prestrašno... smokiji ni pod razno ne bi smjeli u vrtiće...
da - trebale bi animirati i valjda i animiraju - ne znam, koliko sam po slikama skužila djeca su crtala - i na taj načina radila poklon za L. - pa su bili štapići-smokiji :oops: - pa je bila glupa jadna torta ledo - pa su djeca čestitala i davale pusu L. i poklon. I bilo je puhanja balona i pljeskanja poslije svječice - klasika. Mislim da bi trebalo nešto neobično, veselo ubaciti - osmisliti ali eto ja nemam ideja a očito nisu ni one imale osim ove klasike koja meni i nije nešto posebno.Citiraj:
bubička prvotno napisa
A za ova s.... što jedu bi trebalo dati prijedlog pa da se svi toga drže i kvit pa ko voli mars, gazirano, čipš - obilje aditiva, šećera i soli - nek uživa doma darujući djetetu tu vrstu "zadovoljstva".
Ja sam popustila bila jer sam u vrtiću stvarno jedina koja tak razmišlja.
Ko da sam s Marsa. mrzim mars. čokoladu mislim, a tek snickers.
ne kuzim gore si pisala o suhom i svjezem vocu a sad tu nabrajas smoki i stapice. ja sam namjerno preskocila tortu, jer mi je bezveze da se povlaci i da je jedu cijeli dan.Citiraj:
DiLala prvotno napisa
a sta si se uhvatila marsa. i ja ga ne jedem, snickers ne podnosim osobno, ali sta je to najgore sto postoji na trzistu? mislim da svako ima sta ne voli. osim toga kod nas je nadraza crna cokolada, ali zato sto je MM i ja volimo pa je i klincima normalna.Citiraj:
DiLala prvotno napisa
ne kužim - nisam napisala da sam donjela voće i s. voće - mislim da bi to trebalo nositi, a mars je primjer svih tih čoksica s dodacima. I ja sam za komadić crne.Citiraj:
spajalica prvotno napisa
Dočekao me ovaj roćkas nespremnu i bez puno razmišljanja sam krenula kud i svi.
Sad baš pišem neki ajmo reći prijedlog tetama za proslavu i sastavljam popis namirnica koje DA i zašto i koje NE i zašto.
Pa kako one odluče. S obzirom da mislim da sam stvarno jedina koja tak razmišlja - ne očekujem previše ali vrijedi pokušati.
Dajte još tu prijedloga za zdrave nam. da ih znam uvrstiti.
pa tog bar imas na dohrani.
1. ako vec volis crnu cokoladu onda napravis sljedece (ali moras prvo pitati da li u vrtic to smijes donjeti) kupis extrudiranu rizu, otopis cokoladu za kuhanje ili jos crnju u mikrovalnoj smijesas s pahuljicama i sa zlicom formiras kuglice koje stavis u one papirice. naravno ovisno o vrticu mozes donjeti i ove namirnice pa u dogovoru s tetama das da klinci sami rade. ali to ipak ide malo teze.
2. mix suhog voca
da bi klincima bio zanimljiviji moze se nanizati suho voce na konac i organizirati natjecanje ili u ljepoti niza ili ko ce prije pojesti niz. isto se moze napraviti doma ili u dogovoru s tetama.
3. imas razne popies u DM i slicnim ducanima, slatko je
4. crna cokolada
5. za pice mozes sama iscjediti sok od narandze ili nekog drugog voca u skokvniku i donjeti tetama u staklenim bocama. e sad smo opet tu kod toga da mora biti u originalnom pakiranju, pa se isti mogu kupiti od Biotte ili nekog drugog proizvodjaca. a moze se donjeti par kila agruma i elektricni sokovnik i zamoliti tete da klincima to cijede tamo.
dakle moze se svasta i s puno maste, ali za to moraju biti puno manje grupe, tete moraju biti jako koperativne. dobro prouciti vrticki pravilnik.
dok je BC imao AD ja sam isto bila jako jako stroga po pitanju hrane, ali vrtic je jednostavno puno toga donio u nas zivot. kako dobrog tako i nesto sto bas po meni i nije jako dobro. on je tamo vidio smoki za rodjendan i kad smo kupovali MM za proslavu rodjendana djete je reklo a di je smoki, pa rodjendan je :roll: . ali i tetama u gradskim vrticima nije bas jednostavno. njih je 1-2 na njih 25 u prosjeku. naravno da je prosalva rodjendana za njih puno laksa ako je "klasicna", tj. nesto sto je vec uhodano. ali ima puno divnih teta s kojim se svasta moze dogovoriti :heart: .
nisi napisala, ali me nakon tvojih gore iznesenih stavova taj smoki ipak malo izneneadioCitiraj:
nisam napisala da sam donjela voće i s. voće - mislim da bi to trebalo nositi, a mars je primjer svih tih čoksica s dodacima.
a iznenadio - i mene je, rekoh - popustila sam jer me rođendan iznenadio a znam kako je kod nas . blablabla - linija manjeg otpora.
Kod nas u vrtiću mora biti svakako originalno pakiranje - no da se naći i u originalu zdravih/zdravijih namirnica.
... baš pišem taj prijedlog i nadam se da će tete i roditelji prihvatiti.
javim rezultat
mi sokove uopće ne kupujemo niti ne pijemo. Imam o njima lijepo mišljenje - mož mislit, e sad - za roćkas je u pravilu normalno donjeti sok (originalno zapakiran) pa da to ne bude gazirano a niti neki drugi bogati E brojevima, bojama, saharinima i ostalim "prijateljima" - koji sok ima a da je normalan za kupit u klasićnom dućanu? - da bude lako i ostalim roditeljima. ja ne znam - ne kupujem nikakve, radim doma čajeve, voda i ponekad sam iscjedim sok. Al to u vrtić ne ide. Mora bit flašireno ili tetrapakovano.
ja jučer kupila u DM-u Alnaturine bio sokove od jabuke i naranče, bio štapiće i perece, sušene brusnice i marelice, chips od jabuka i banana, šarene tanjuriće, čaše, žličice, kapice, trubice, salvete i svječice!
mislim da je to to što se tiče Nikine proslave rođendana u vrtiću!! :)
eto, takve stvari bi upravo i trebalo kupovati...
s tim da bi tete trebale raditi s djecom torte od kombinacije svježeg i suhog voća u koje se onda postave svjećice... i djeca obožavaju takve torte koje sami izrađuju... s tim da se može torta napraviti u obliku nekog lica, brojke rođendana, imena djeteta i sl.
a meni zgodne ideje su:
1. teta napiše veliku čestitku SRETAN ROĐENDAN ....(Pa ime djeteta) i onda djeca to ispunjavaju bojicama, flomasterima ili nekom drugom tehnikom i to se stavi na vrata da sva djeca i roditelji koji tog dana dolaze vide da je djetetu rođendan, eventualno mu čestitaju i sl. što dijete u grupi dodatno razveseli
2. teta razgovara sa svakim djetetom individualno što bi poželjelo slavljeniku za rođendan, pa se to onda napiše u album za sjećanje tom djetetu (uz crteže koje mu djeca nacrtaju), a ostalim roditeljima se prepiše na pano da vide i oni kako njihova djeca razmišljaju...i to zna biti dosta duhovito, ali i dirljivo
3. roditelj donese fotografije djeteta od protekle djetetove godine pa se napravi veliki plakat s tim fotografijama, pa dijete ostalima može pričati što je radilo na kojoj fotografiji, što je naučilo u toj godini, kako je naraslo itd.
4. može se slavljeniku izraditi kraljevski stolac kaširanjem, staviti krune itd.
uglavnom, organizirati aktivnosti tako da to dijete doista bude u centru pažnje čitavog dana, ali ovo su u bitit savjeti za tete, a ne za vas... i iskreno se nadam da tete ovako nešto rade
:D ja jučer odnjela prijedlog za "zdravi ročkas" a ono teta me iznenadi kako baš planiraju sazvat roditeljski kako bi rekle da nema više nikakvih frickalica ni slatkiša - osim zdravih! :heart:
frickalica!!!! fora riječ - mislila sam grickalica ali i ovo je baš dobro.
U grupi mog mlađeg sina je bio običaj umjesto torte raditi voćnu salatu i u tome su svi sudjelovali. Kad su bili mali, sudjelovanje se svodilo na uzimanje u zdjelice (teta kuharica i odgajateljice su rezuckale) a kasnije su i rezuckanje preuzimali sami. Bilo im je odlično... Znali su to raditi i "bezveze" tj. bez rođendana (npr. organiizirali dan jabuka) a u vrtiću je bilo i drugih zgodnih prigoda za zajednička slavlja, npr. dan kestena, kad su pekli kestene na dvorištu...Citiraj:
bubička prvotno napisa
A moj sin i dan danas doma radi voćne salate sam samcat, po vrtićkom rođendanskom receptu.
Eh, da... Albumi za sjećanje su se redovito radili. Isto tako i plakati "Osoba dana" i slično. Od zabavnih stvari dozvoljene su bile rođendanske trubice, kapice i baloni. Torta se isto jednom prilikom crtala na zajednički plakat. Znali su napraviti i tematski dan kostima: slavljenik odabere u koga će se svi maskirati - sjećam se da je jednom netko odabrao Spidermana, a kad su curice odabirale vilinske kostime i zabave, morala sam i ja sinu napraviti čarobni štapić...
Ima puno ideja. Gdje je dobre volje, nađe se način za proslavu rođendana bez prejedanja slatkišima. Za jasličke i druge manje grupe glavni štos bile su rođendanske pjesmice.
i ja mislim da tete uglavnom tak i rade svugdje, naravno uz razne "nijanse"
uh, bubička, baš si mi sad dala misliti s ovim zašto planiramo što će raditi :/.
ja sam sad zabrinuta dali sam povrijedila našu tetu i stričeka time što sam dovela klaunicu, mislim bilo je to u dogovoru s njima ali meni ni na kraj pameti nije bilo to da njih dvoje nebi super odradili ročkas, činilo mi se kao super ideja da im dovedem nekog izvana :/
ma sigurno ih nisi povrijedila... dapače, mislim da je jako lijepo od tebe što si se potrudila razveseliti svu djecu na drukčiji način, a tete opet s ostalih 20-ak tijekom godine proslave na svoj način...tako da stvarno mislim da ne trebaš razbijati glavu time
ali, inače... nisam sigurna da bih tetama govorila što da rade za rođendan djeteta (ovo se odnosi na cure koje su tražile savjete da daju ideje tetama)... možda bih onak suptilno pitala kakav običaj proslave imaju, pa bih pitala da li bi im smetalo/kak im se čini ideja da donesem plakat s djetetovim fotografijama (ili nešto slično što sam radila s djetetom)...da se žene ne uvrijede... ipak one puno toga i znaju i rade s djecom, a roditelj to ne vidi pa misli ponekad da se tak nešto i ne radi...