Koliko ja znam dojenje u trudnoći je relativno nova pojava s medicinskog stajališta, tako da o njemu i neznamo baš puno.
Printable View
Koliko ja znam dojenje u trudnoći je relativno nova pojava s medicinskog stajališta, tako da o njemu i neznamo baš puno.
Ovaj "deal" je nemoguć kao što i sama znaš jer ne postoji studija koja bi dokazala da nije štetno isto kao što i ne postoji koja bi dokazala da jest, a mene osobno više brine ova prva nego druga.Citiraj:
McGonagall prvotno napisa
Tko je to vi? Mislis medicinari?Citiraj:
MNM prvotno napisa
Pa vec smo zakljucili da nasi medicinski radnici o dojenju imaju uglavnom vise nego mizerno znanje, sto neke izjave (tipa one na koju se pozivas) samo jos dodatno potvrdjuju.
Citiraj:
MNM prvotno napisa
Odakle ti ideja da je to relativno nova pojava.Pa zene doje u trudnoci vec od davno samo sto nije bilo nesto sto se ispoljavalo pred svima i to bas zbog ovakvih komentara jer zenama je dosadilo da ih svi osudjuju a pretezno osudjuju oni koji nemaju pojma.
mozes viditi ovdje:
http://www.havinganotherbaby.com/articles/nursing.html
http://www.drgreene.com/21_362.html
i na jos mnogo njih, smatra se dojenje u trudnoci prihvatljivo i normalno ako to mami odgovara ...
a ovo na:
http://breastfeeding.hypermart.net/pregnant.html
pise:
Concerns About Your Nursing Child
The hormones that help maintain your pregnancy do appear in your milk but in very small quantities, far less than the amount your unborn child is exposed to. These same hormones also will cause a decrease in your milk supply about the second half of your pregnancy, or the last four months. If your nursling is less than one year old, you will want to keep track of his weight gain to ensure that he is receiving enough milk for adequate growth.
Your breastfeeding child may wean on his own during the course of your pregnancy due to the drop in supply and change in the taste of your milk as it transitions to colostrum during the last few months. Some toddlers continue to nurse despite these changes in milk quantity and flavor. If your child is still nursing as the birth of your next child approaches, you may consider tandem nursing (nursing your older child along with your newborn).
stvarno sam dugo trazila o dojenju u trudnoci na netu, i nisam naisla da se to ne smije a pogotovo zbog razloga kojeg ti navodis (mislim na MNM)...
Pardon, zaboravih tko ono glupo izjavi da se na forumu ne cijeni mišljenje "medicinara" kad se iz ovog posta vidi da ga neki članovi udruge Roda jako cijene.Citiraj:
marta prvotno napisa
Oprosti MNM ali mene jako zanima da li ti negdje drugdje na forumu postas osim sto postas na ovom topicu jer sda vec malo pretjerujes.Nemoj se ljutiti ali :roll: :roll:
Rekla sam nova pojava s medicinskog stajališta, a to jeli to netko skriva ili ne skriva nije moj problem niti ja takve žene osuđujem i neznam kakve to veze ima s hormonima u trudnoći.Citiraj:
Natasa30 prvotno napisa
A što se tiče toga gdje ja postam to nije tvoj problem i ako sam ti dosadila što onda radiš na ovom topicu.[/quote]
Cekam da nam pokazes da je istina to sto pripovjedas ali vidim da nema nista od toga.Nema potrebe da se tako ziciras jer steti zdravlju.Pitala sam te samo jer mi nije jasno kako je moguce da se netko ukljuci i samo procita jedan topic ili dva koja su skoro ista i samo tu isposta i ode.
Ja cu jos jednom zamoliti MNM da nadje argumente za svoje tvrdnje.
Mislim da su ovakve provokacije, zasnovane cisto na osnovi subjektivnog osobnog misljenja, potrijepljenje isto tako subjektivnim misljenjima doktora u najmanju ruku nepotrebne.
Udruga Roda veoma rado suradjuje sa lijecnicima, ali to ne mora znaciti da prihvaca misljenja svih lijecnika. I lijecnici sami se razilaze u misljenjima pa ne vidim zasto bi se to ovdje posebno naglasavalo kao nesto lose.
Udruga se u svom radu uvijek poziva na vodece svjetske autoritete kada su trudnoca, porod i dojenje u pitanju, a cinjenica zaista jeste da jako malo pedijatara kod nas zna nesto vise o dojenju. Inace nam statistike ne bi bile tako bijedne kao sto jesu.
Kako vidim vec je pocelo sa vrijedjanjem na osobnoj razini sto je, ako MNM pazljivo procita pravila ovog foruma, nedopustivo. Zamolit cu da se vratimo naslovu topica. Ako nije moguce, bojim se da cu morati zakljucati topic.
Potpisujem :)Citiraj:
Udruga Roda veoma rado suradjuje sa lijecnicima, ali to ne mora znaciti da prihvaca misljenja svih lijecnika. I lijecnici sami se razilaze u misljenjima pa ne vidim zasto bi se to ovdje posebno naglasavalo kao nesto lose.
Kao prvo, tko kaže da postam samo na ovom topicu, kao drugo, čitam i ostale postove, a kao treće zašto uopće raspravljamo o tome.
Ali evo da rezimiramo; izgubila sam jako puno vremena i živaca odgovarajući na postove uvredljive prirode i postove koji nemaju veze s ničim.
Ja još uvijek ostajem pri svojoj tvrdnji da se ne može tako samouvjereno, a pogotovo preko Rodina foruma, davati savjete o dojenju u trudnoći kad se o tome tako malo zna. Jednoj mojoj poznanici je doktor savjetovao da doji u trudnoći s obzirom da joj je prva trudnoća protekla uredu, a i druga joj je bila uredna. U 5 mj. trudnoće dobila je trudove, otvorila se, te pobacila, pa su izjavili da dojenje vjerovatno ima veze s tim. I što mislite, da joj je bila utjeha to što joj je rečeno da je dojenje u trudnoći u redu.
A što se hormona tiče; Na internetu sam našla studiju kojom je dokazano da štetni sastojci popušenih cigareta ne ulaze tako lako u majčino mlijeko, te da je potrebno popušiti više od 1 kutije dnevno da bi to kasnije moglo imati negativnog učinka na dijete. Bez obzira na to ja smatram da je pušenje za vrijeme dojenja bolje izbjeći. A eto za cigarete postoje studije, a za hormone ne postoje.
VedranaV mi je napisala "da se ja vjerovatno osjećam ugroženo na ovom topicu jer ovdje posta više mama koje misle drugačije" to mi zvuči kao da ja pošto-poto želim nekoga uvjeriti u nešto, smiješno :lol:. Meni je baš drago da sam počela ovu temu jer ste se angažirali oko pronalaženja studija koje bi dokazale suprotno, pa možda to pomogne nekoj majci koja je u nedoumici, jer bar ih ja poznam nekoliko.
Na kraju krajeva svi mi mislimo svojom glavom, donosimo svoje odluke i živimo s posljedicama tih odluka pa bile one dobre ili loše.
LLL bazira svoje ideje na studijama koje se objavljuju u svijetu tipa AAP isl. Na kraju svakog poglavalja ili teksta nalazi se lista referenci koje podkrijepljuju njihove savjete.
Dakle to nisu studije LLL nego studije uvaženih liječnika iz područja dojenja
Problem Hrvatskog zdrastva u zoni dojenja nije u tome da nemamo liječnika koji dobro poznaju tematiku imamo npr Dr.Stanojevića, prof.Grgurića, dr.Pavičić Bošnja, dr.Gjurić i mnoge druge. Problem je da je baza neducirana i da u primarnoj i sekundarnoj zaštiti radi jako puno medicinskog kadra koje se nije doškolovavalo ili ne želi pratiti svjetske trendove. Pričam dakle isključivo o pedijatrima, jer smatram da je njhova struka da kazu da li je maj.mlijeko stetno za dojence a ne lijecnika ginekologa. A kako na ovo pitanje imamo i cvrst odgovor dr.Stanojevica da mlijeko nije stetno za dijete mislim da mozemo zakljuciti da osim sto smo konzultirajuci svjetsku literaturu i pub med kao mjesto gdje se mogu naci sve studije, te uz to konzultirajuci i renomirana imena iz zemlje ustvrdili da nema pokazatelja koji bi iz bilo kojeg razloga nametnuli zakljucak da je dojenje u trudnoci stetno i to niti za jednu od tri strane.
Ovo sad govorim kao RODina savjetnica na SOS telefonu i kao jedna od mentorica u programu za edukaciju novih savjetnica.
Dakle ovaj post nema za namjeru diskusiju nego jasno izražavanje službenog stava udruge
Znam samo da u nekakvim pravilima ovog foruma stoji da sve izrečeno na forumu nije stav udruge Roda osim ako to nije izričito navedeno, kao što je to sad navedeno.
Budući da sam čitajući ovaj forum naišla na dosta umirujućih i korisnih savjeta jako mi je žao što ću se morati odjaviti, jer mislim da sam se ovdje mnogima zamjerila, što mi nije bila namjera, te stoga što više nemam dojam da je ovo forum otvorenog tipa, niti da je poželjno uopće dovesti nešto u pitanje, a da ne budeš ocrnjen. Pri tome ne mislim samo na ovu temu, ako pažljivo čitate naći ćete ih još.
Pozdrav!
"Citirala" si ono što sam napisala, a to zapravo nije bio citat nego tvoja interpretacija.
Moj citat je bio:
"Isto tako molim da se javiš moderatoru ovog podforuma ako si nešto doživjela kao napad na sebe osobno. Za sebe osobno znam da sam jako pazila što i kako pišem.
Druga stvar je što na ovom podforumu posta više mama koje misle drugačije od tebe pa se možda zbog toga osjećaš ugroženo. No, i mi imamo pravo reći što mislimo."
a odnosio se na tvoj post u kojem je pisalo, citiram:
"...jer sam ja također od strane pojedinaca doživjela ovu raspravu kao napad na mene osobno, a ne kao civiliziranu diskusiju."
Dovoditi u pitanje se na ovom forumu može svašta i to stalno i radimo. Ako se dovodi u pitanje dojenje u trudnoći na temelju studije o vezi između intrauterine izloženosti hormonima u blizanačkoj trudnoći i pojave tumora u kasnijoj dobi, onda se mogu očekivati reakcije i drugačija razmišljanja, s obzirom da sve preporuke za koje znamo govore drugačije, da nam logika govori da je to jako nategnuti zaključak, i da smo udruga koja se bavi promicanjem dojenja, educiranjem i savjetovanjem majki i trudnica.
MNM žao mi je za tvoju prijateljicu. Sada te i bolje razumijem zašto tako misliš kako misliš. Međutim i ti moraš nešto prije znati o meni pa da možeš zaključiti zašto ja ovako mislim kao što mislim. Prvo i ja sam dojila u trudnoći. Drugo nije mi to smetalo negdje do 8 mjeseca, možda i zato što je i Anna bila stariji "sisavac" 2,5 godine. Starija dijeca drugačije doje nego male bebe. Ne tako često i kraće u pravilu, a možeš ih i odbiti ako nećeš da se često doji što će oni nekako bolje razumjeti nego oni manji do godinu i po dana. Kažem nije mi smetalo dok nisam dobila prečeste trudove, svakih 8 minuta pokazao je CTG krajem 8 mjeseca trudnoće. Do tada CTG ništa nije pokazivao, a ja ih također nisam osjećala. Međutim ne mogu reći da se tu samo radi o dojenju nego i o tome da sam se baš tada preselila i prilično često saginjala. Nakon toga sam često ležala preko dana, a dojenje je bilo ujutro, navečer i nekoliko puta preko dana, znači relativno često, ali pokušala sam da bude kratko. Ne mogu tvrditi da je dojenje samo bilo u pitanju jer sam tokom preseljenja iz stana u kuću puno radila, a i naotekla sam jer smo spavali dva tjedna u međuvremenu kod svekra, a on nas je hranio sa svinjetinom. Kad sam počela ležati, stanovati u novoj kući i jesti što inaće jedem, te skratila, ali ne prestala dojiti, trudovi su nestali. E da bila sam se i otvorila. Sad ti to možeš protumačiti kako hoćeš, međutim ono što cure kažu o tome da svaka majka treba imati pravo da donese odluku sama za sebe, treba se poštovati i od strane liječnika, kao i od svih nas ovdije. Meni je na početku trudnoće ginekologica rekla da prekinem s dojenjem i da mislim na dijete u trbuhu. U trudničku knjižicu mi je pod patologiju napisala dojenje skroz na početku trudnoće. To nije napisala kao nekakvu bilješku, nego ekstra napisala i označila pat! Ja sam ipak nastavila dalje dojiti. O tome sam i pisala na starom forumu, čini mi se baš pod tandem još dok je Maja bila trudna, a sada sam ima tandem.
Ne znam koliko je staro bilo dojeno dijete tvoje prijateljice i što se u njenom životu još događalo, što je moglo osim dojenja doprinjeti nažalost pobačaju.
Dojenje samo po sebi ne mora biti uzrok pobačaja, ali uz par dodatnih faktora nije zanemarivo i njegovo utjecanje na trudnoću, recimo kao i vođenje ljubavi u trudnoći ( kako i koliko često?).
Na drugoj strani ne bi stvar generalizirala i uljevala strah svim trudnicama koje su sada u dilemi jer to i nije tako strašno. Svakom pobačaju prethode znakovi upozorenja koji nam još eventualno daju prostora za mjenjanje nečega u čemu griješimo, ako smo naravno sposobni to prepoznati.
Ja dojim i dalje svoju djevojčicu Annu od 4 godine i dva mjeseca i zanimaju me takve studije da bi mogla sama za sebe kažem za sebe ocijeniti njihovu vjerodostojnost, ali i sa drge strane zanimalo me je zašto ti tako osobno misliš.
Ja još nisam roda, ali se imam namjeru učlaniti ako me prime. Cure su tu u redu i baš ta različitost je zanimljiva. Gđi dr. Harni sam također napisala pitanje. Možda će nju nešto zanimati o kravama tko zna?
Dojim u trudnoći i dobro sam se raspitala o tome prije nego sam donijela odluku.Upravo na ovom forumu sam naišla na beskraj korisnih informacija.u tom traganju saznala sam da je moja baba,koja je rodila sedmero djece ,petoro dojila u trudnoći(ne odjednom naravno) i svi su živi,zdravi dapače(sada su svi preko 70,i moj djed se sjeća kako je dojio dok je mama imala veliki trbuh).Između ostalog cijeli istočni svijet,nerazvijeni to prakticiraju dok se mi zapadnjaci pitamo da li je to normalno!Bolje bi bilo da se zapitamo što mi jedemo,pijemo i udišemo i kako se to odražava na naše zdravlje i na zdravlje naše rođene i nerođene djece!Koliko se raznih kemija i hormona danas konzumira u mljieku,mesu,...Koliko industrijski obrađene hrane se konzumira!!!Smatram da je to izvor većine današnjih bolesti i problema!Pa čak i da ima nekih štetnih tvari u majčinom mlijeku(što smatram nemogućim)svakako su ništa u odnosu na svo smeće koje se uzima hranom.
Željka, baš bi mi bilo drago za čuti ovakve reference naših baka koje su možda bile trudne u drugom vremenu, ali valjda nisu uzimale kontracepciju koja tako srčano brani farmaceutska industrija i ginekolozi samo da bi nas učinili što ovisnije o njima, nažalost. Kontracepcija kao opasni estrogenski "izvor" je još uvijek najstrože rečeno samo "dilema", ali se kao "dilema" još uvijek ne dovodi u pitanje u toj mjeri da bi se zabranila, već pa i desteljećima...
...a o dojenju u trudnoći se tek počelo diskutirati kako treba pa su ga odmah na temelju ispitanica koje se vidim nigdje ne navode zaključilo najgore što se zaključiti može.
Moj prvi i jedini post na ovu temu...nema puno veze s njom jer imam samo jednu malu bebu pa ćemo tek za koju godinu vidjeti da li ću ga nastavit dojit u trudnoći...i unaprijed se ispričavam jer znam da će bit reakcija...
Citiraj:
VedranaV prvotno napisa
Ovo potpisujem od riječi do riječi...ALI
Jedno je dovodit nešto u pitanje i na osnovi toga pokušat razuvjerit osobu koja nije sigurna...drugo je toj istoj osobi, samo zato što je rekla nešto što se ne poklapa s tuđim mišljenjem i čak i argumentiranim stavom, reći 'Hvala Bogu' kad kaže da neće više postat na temu kao što je napravila marta :? ...i ne može me nitko uvjerit da se to može pročitati drugačije nego kao da ta osoba nekom nije poželjna na temi zbog svojih stavova :cry: ...to je već pitanje kulture...i koliko god da ovi postovi osima ako nije naglašeno NISU službeni stavovi, činjenica je da nitko nije našao razloga to prokomentirat a to izgleda kao da prešutno podržavaju njen neprijeteljski stav. Nema veze jesu članice RODE ili samo forumašice.
I nakon takvog odgovora ne da ne bi postala više na forum, nego bi tražila da me se deleta kao korisnika...jer to stvarno nije u redu.
Ja ne vidim da je Marta ikoga uvrijedila. Sva forumska komunikacija je ponekad stvar interpretacije i to sto je ona rekla: Hvala Bogu moze se protumaciti na puno nacina.
MNM je naprimjer uvrijedila Rodu rekavsi da ne cijeni doktore, uvrijedila je hercegovce kad se pravdala kako je ona prava dubrovcanka, uvrijedila je natasu kad je pitala sta radi jos na ovom topiku, a i ti si sad uvrijedila martu kad si joj rekla da je nekulturna.
I molim te, nemoj zaboraviti da MNM nije iznijela niti jedan link, niti jedan citat, niti jedan jedini argument kojim bi potkrijepila svoje tvrdnje.
Dakle, ne znam s kojeg polazista se zapocinje s ovako opsirnom raspravom.
Cure su se tu polomile kako bi potkrijepile svoje tvrdnje, pronalazeci linkove i studije. A zasto? Radi nekoga tko je tu dosao, ispisao par postova, podigao prasinu i otisao jer nije bilo odaziva na te nekakve nazoviteorije.
Tema je zaista zanimljiva, zahtijeva odredjeni stupanj ozbiljnosti, ako nista onda radi onih trudnica koje ce ovo eventualno procitati.
Nadam se da cemo sada nastaviti malo konstruktivnije.
Evo ja bi odmah zapocela. Mene naprimjer zanima kako dijete "pregrmi" tu krizu kada mlijeka skoro nestane. (mislim da su cure rekle da to bude negdje oko cetvrtog, petog mjeseca trudnoce)
Kod nas nije baš to bilo jako naglašeno, vjerovatno je mlijeka bilo manje, ali bilo ga je opet dovoljno tako da nije bilo nekih problema. Ona je bila skoro 3 godine stara pa se i to u vezi pregrmljavanja nemože usporediti s mlađim djetetom.
Kad malo bolje razmislim sva djeca koja doje u trudnoći su uglavnom u toj kriznoj fazi trudnoće stara najmanje godinu ili godinu i pol dana kad već uveliko jedu i drugu hranu pa to pregrmljavanje i nije tako katastrofalno. Znam da postoje djeca, ali rjetka samo dojena i u toj dobi pa mi se za njih čini onda to smanjenje mlijeka problematičnije.
Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Zorana.
Ako je citat izvađen iz konteksta, a glasi ovako "ovo je moj zadnji post na ovu temu" i onda Marta na to doda "hvala bogu" to se stvarno može shvatiti na nekoliko načina, ma daj molim te :evil: . Više sam vremena potrošila odgovarajući na nečije drske provokacije i glupo izvađene citate nego na ono radi čega i jesam na forumu - civiliziranog razgovora i diskusije - koji su očigledno nekima nepoznati. Previše je bezobrazluka na ovom forumu,a on prolazi neopažen jer je od strane članica udruge Roda. Pa moram naglasiti da ta ista članica udruge, Marta naravno, a tko drugi djeli savjete zabrinutim majkama da temperaturu od 39 C ne treba skidati ako se dijete osjeća dobro, bože sačuvaj, i to se nitko ne sjeti prokomentirati.
Ali da budem konstruktivna, želim svim curama koje misle svojom glavom i koje su u bilo kakvoj nedoumici vezano za trudnoću i dojenje, kao što sam i ja bila da posjete stranice www.poliklinika-harni.hr, njihov forum i potraže post trudnoća i dojenje, tu će naći sve odgovore i interpretirati ih onako kako one misle da je najbolje za njih i njihovu djecu. To je ujedno i bio moj cilj, informirati se, a ne uvjeravati nekoga u nešto pod bilo koju cijenu.
MNM moze jedno konstruktivno pitanje?Ovo je malo off topic i ne zamjerite :) Jel ti znas sta sve izaziva tumore?Koliko si puta radila UZV u trudnoci?Da li pusis?Da li drugi puse oko tvoga djeteta?Da li znas da dugo dojena djeca imaju bolje zdravlje cijeli zivot od one ne dojene ili kratko dojene?Ja znam iz prve ruke vjeruj mi.
Nije ovo nikakav monopol pa da clanice mrze nove ljude.Vjeruj mi jer do nedavno sam i ja bila kao i ti.Cuj ustvari ja bi se sigurno i zesce zakacila sa Martom.Ali nije razlog sto mi podupiremo Martu na primjer u ovom topicu zato sto je ona clanica nego zato sto je u pravu i ima cime to pokriti kao i ostale cure koje su sudjelovale u ovoj diskusiji a ti na zalost nemas osim dr Harni i vidim da si naucila kako staviti link(super) :)
Toliko od mene
Ni ja ne skidam djetetu fibru od 39 :lol: Ne pada mi na pamet :lol:
Gle sto jos radim:
Pustam ih da upale uha prebole bez antibiotika :lol:
Pustam ih da imaju fibru 40, 4 dana a doktora nazovem na telefon :lol:
I gle jos cuda, on nas niti ne zeli primiti i jos nam kaze da ne treban bezveze spustati fibru.
Wow!
Pedijatar. Ne homeopat nego pravi, skolovani pedijatar. A doktori su tu da bi se slusali, ne :lol:
McGonagall je napisala komentar koji sve govori. I nama je dr. isto rekao, 39 temperaturu skidati iskljucivo ako djetetu smeta.
Na ovu MNM-inu uvredu nama koje ne mislimo svojom glavom, bezveznim linkovima, Marti i ostalim neodgovornim mamama koje bozesacuvaj ne skidaju povisenu temperaturu samo cu kratko odgovoriti:
Da nije bilo cura koje su zaista mislile svojom glavom, ova udruga ne bi ni nastala.
Zao mi je sto se MNM osjeca napadnuto pa bjezi, ali ona se (uz svo duzno postovanje) dohvatila poliklinike harni ko pijan plota i to joj je jedini argument. I taj argument bi trebao biti jaci i od argumenata Americke akademije pedijatara, Svjetske zdravstvene organizacijem, La leche lige, citave vojske lijecnika koji se slazu s njima, kao i hiljade i hiljade majki koje su kroz stoljeca dojile svoju djecu tijekom trudnoce.
Ma daj molim te.
Ocito da sam stosta propustila. Sad mi je vec malo dosadilo.
ja stvarno ne vidim gdje je problem :!:
dr harni ne preporucuje dojenje u trudnoci poslije 16. tjedna, mnogi drugi doktori preporucuju, mi vjerujemo ovima drugima i drzimo se toga....
nekako, imam osjecaj da se zeli iscenirati to da nepotvrdjene informacije sirimo, koje cak i mogu nasteti bebama .... naravno, svatko moze misliti sta hoce, i drzati se cega zeli, mi smo glasno rekli cijih se preporuka drzimo, mi te preporuke nismo sami izmislili....
I jos jednom dr.Harni je ginekolog a ne pedijatar.
Evo oduži se ova diskusija po meni bez razloga. U dosadašnjim diskusijama se pokazalo i dokazalo da je majčina intuicija najvažnija i da ništa nije sigurno kao majčin osjećaj. Iz tog razloga smatram da svaka žena najbolje zna šta je za njeno dijete najbolje, kako za ono u stomaku tako i za ono starije. Žena treba da vjeruje sebi i signalima svoga tijela, a to što preporučuju jedni i drugi doktori treba po meni uvijek uzimati sa određenom rezervom. Pa ipak prije toliko godina nisu postojali veliki doktori i strašni savjeti majkama, pa su se one uvijek vodile svojim osjećajem i bile u pravu.
Mislim da bi trebalo završiti sa ovom temom i ostaviti svakoj majci da odluči za sebe i za svoje dijete, tj. djecu, jer ovo prepucavanje ne vodi nikuda. Ima tako lijepih tema o kojima bi trebalo naveliko i naširoko pisati u ovom obimu kako je pisano na ovu temu. Kada bi se sve forumašice udružile na ovaj način da pomognu gdje je pomoć stvarno potrebna, mislim da bi majke koje posjećuju ovaj forum bile presretne i prezadovoljne.
I ne želim stvarno da neko komentariše moj post, jer ga pišem u dobroj namjeri i zaista se divim RODI na trudu kojeg ulaže da pomogne gdje god je moguće i zaista se divim majkama koje žele najbolje svojoj djeci i zaista se divim svim forumašicama koje brane svoje stavove, ali mislim da je bilo dosta.
Zato žene smanjite tenzije i vratite se ljepšim stvarima
Htjela bi samo uputiti da sam ja i dalje u diskusiji s gđom Harni o dotičnoj temi pa tamo možete više pročitati. Koliko je meni sada jasno gđa dr. Harni čiji rad vrlo cijenim došla SAMA na osnovi svojih izvora informacija i svog kreativnog medicinskog razmišljanja do zaključka, a onda i do preporuke "ne dojiti od 16 tjedna trudnoće". Znači, ni jedna studija to nije dokazala za one koji vjeruju samo nećem materijalnom. Gđa Harni pokušava samo smanjiti na svaki mogući način ekspoziciju dojenog djeteta svakom mogućem izvoru estrogena, pa i majčinog mlijeka, koji bi mogli biti uzročnici raka dojki, prostate ili testisa u kasnijem životu djeteta. Tu se naravno otvaraju različita pitanja. Možda i vi imate koje pa ga i postavite. Tema je dovoljno zanimljiva da se njome ne bi bavili i da bi je ovako kako smo počeli samo stavili ad acta.
samaritanka, ja bih te zamolila, ako je moguće, da li bi nam ukratko opisala o čemu govore na tim linkovima i njemačkim web stranicama (s obzirom da ne znam njemački), a dr. Harni na njih upućuje kad piše o preporuci zabrane dojenja sredinim 90-tih u SR Njemačkoj? Navedeni su i grafikoni, pa koliko je sve to uopće utemeljeno? Čitala sam tamo u tvom postu da ti nisi čula za tu zabranu dojenja, a ona navodno tim likovima to argumentira?
Please, pomozi nama koji najbolje kužimo na hrvatskom jeziku! :wink:
Na žalost ne mogu ući u arhiv tog magazina Chronic koji ima arhivirane članke o STILLVERBOT-u tj zabrani dojenja u Njemačkoj devedesetih godina. Navodno za to moram platiti, a to ne želim. Pokušati ću nekako drugačije doći do tih članaka. Sa njemačke mailing liste "wirstillen" i "tandemstillen" nitko ništa ne zna o tome, što je za mene čudno jer tamo ima i mama sa starijom djecom. Iz mojih veterinarskih krugova također nitko ništa ne zna makar i to nije odlučujuće. Ispitane probe mlijeka evidentno pokazuju pad štetnih sastojaka u majčinom mlijeku, što se vidi na grafikonu. Naravno da je to ograničeno još uvijek na probe određene skupine žena. "Nationallstillkommission" piše o sve boljim rezultatima ispitivanja proba majčinog mlijeka na štetene sastojke. Inače je ona osnovana 1995. u Njemačkoj. Uglavnom potruditi ću se jer zašto to o zabrani dojenja ne bi bilo točno, ako ja za to nisam čula. Što su sve time takvi savjetodavci kod budućih naraštaja žena prouzrokovali, duga je i druga priča, još pogotovo kad se zna da njemci doslovce sve provode što im država preporući. Ostaje nam još dilema oko dojenja u trudnoći i poslije 16. tjedna, da ili ne? Kroz ovakve diskusije puno se naući zato su mi zanimljivi odgovori gđe dr. Harni. Danas se u Njemačkoj nitko ne bi usudio zabraniti dojenje, a "Nationallstillkommission" ga preporučuje na sve načine.
[quote="MNM"] U 5 mj. trudnoće dobila je trudove, otvorila se, te pobacila, pa su izjavili da dojenje vjerovatno ima veze s tim. quote]
Zbog ovakvih ishitrenih izjava liječnika kojima često opravdavaju svoje skučeno i godinama neobnavljano znanje ( jer dobro potkovan i stručan te liječnik koji poštuje i suosjeća s pacijenticom nikad ne bi dao ovakvu površnu konstataciju ) majke se danas moraju otvoriti i drugim izvorima informacija te razumno, kritički i sa zrnom soli u glavi slušati savjete koji dolaze od njih!
Naši liječnici prolaze jedno prilično "klasično" obrazovanje, a sredina nam je takva u kojoj smo naučili biti "kuš", najbolje ništa ne pitati, sačuvaj Bože, jer se svako pitanje i svaka sumnja u njegovu veleuvaženu djelatnost smatra jednom običnom provokacijom pacijenta neznalice!
Stoga, ja osobno, ne priznajem ničiija "mišljenja" ukoliko nisu utemeljena baš na istraživanjima ili barem na pokušajima istraživanja. Svitu, budimo realni! Koliko je nas u pedijatrijskim ordinacijama dobilo savjet o dojenju dostojan ordinacije kakvu bi vodila neka "svekrva", tipa: dajte djetetu čajića, keksiće s dva miseca, meseko s tri, jaja s četiri... I koliko je žena tih dičnih liječnika uopće dojilo?Citiraj:
želim reći da pri tome mislim na mišljenja koja se ne baziraju isključivo na urađenim studijama.
A što se tiče same ove rasprave: ovdje ima toliko inteligentnih i samouvjerenih žena, mislim da svi možemo toliko toga naučiti jedni od drugih pa bi bilo zbilja korisno da se međusobno odnosimo s poštovanjem i uvažavanjem naših različitosti. Ovaj nas je problem potaknuo na razmišljanje i istaživanje i ja držim da je to nešto izvrsno.
Gđa Harni mi je zaključala topik, na žalost.
Malo me je razočarala, ali u neku ruku to sam i očekivala...
Više bi me ugodno iznenadilo da su je znatiželjno zanimale zašto netko drugačije misli nego ona, ali to je valjda previše tražiti od nje.
Osim one "zabrane dojenja" u Njemačkoj koja po meni nije točna, bar ne u devedesetima kako je na početku tamo bilo rečeno, možda u osamdesetima, ali o tome još ništa nisam našla na internetu :?: :?:
da se ipak vratimo dojenju u trudnoći i novom-zadnjem tekst gđe Harni o sastavu mlijeka žena koje su i nisu dojile u trudnoći i posljedičnim češćim infekcijama dišnih puteva novorođenčadi čije su majke dojile u trudnoći.
Title: An overlap of breastfeeding during late pregnancy is associated with subsequent changes in colostrum composition and morbidity rates among Peruvian infants and their mothers.
Author:
Source: J Nutr, 133(8): 2585-91 2003
Abstract: An overlap of breast-feeding and late pregnancy is associated with decreased intake of human milk and reduced infant growth. We evaluated the association of an overlap with macronutrient and immunological components of milk, infant urinary IgA, and infant and maternal morbidity. On d 2 and 1 mo postpartum, staff measured 24-h intake of breast milk and collected samples from 133 Peruvian women; 68 had breast-fed during the last trimester of pregnancy (BFP) and 65 had not breast-fed during pregnancy (NBFP). Data on maternal and infant anthropometry and health were collected for 1 mo. On d 2, lactose and lysozyme concentrations were higher, total lysozyme intake was higher and concentration and total intake of lactoferrin were lower in the BFP than the NBFP group (P < 0.05). The total 1-mo IgA intake was lower among BFP than NBFP infants (P = 0.01). Urinary IgA concentration was correlated with breast milk IgA concentration (r = 0.29; P = 0.01) but not with breast-feeding during pregnancy. An overlap was not associated with diarrhea but BFP infants were 5 times as likely to have a cough for at least 7 d than NBFP infants (P < 0.05). Reported mastitis was rare and occurred only in the NBFP group (P = 0.05). An overlap of breast-feeding and late pregnancy was associated with changes in milk composition, an increased frequency in symptoms of infant respiratory illness but decreased reported mastitis. Further in-depth studies are warranted to determine the cumulative effects associated with a breast-feeding/pregnancy overlap on infant and maternal outcomes.
Ne znam da li su uzeli u obzir da je izloženost infekciji dišnih puteva puno veća kod novorođenčadi koja dolaze u obitelj sa već prisutnim jednim djetetom. U svakom slučaju dišne infekcije mogu potvrditi kod mog tandema, ali ne mogu ni zaobići činjenicu da je Anna išla prvu godinu u vrtić. Tada sam se pitala da li je i tandem uzrok tome ili moja ne mogućnost da tako brzo produciram antitijela?
Što vi mislite o tome?
Međutim, imam kao usporedbu moje poznanike koji su dobili bebu tri mjeseca poslije nas, a majka nije dojila u trudnoći, niti imala tandem. Njihova kčerka je išla s Annom u isti vrtić i grupu i njihova beba nakon poroda nije imala dišne infekcije istim ritmom kao što je imao Karlo. S tim da oni nisu dozvoljavali njihovoj kčerki da se bebi previše približava jer je uvijek bila "šmrcava", dok smo mi svi spavali u istom krevetu. Njihova beba se rodila početkom proljeća točnije krajem ožujka, a naša pred Novu Godinu.
Baš me zanima što vi mislite o tome i kakva iskustva imate?
Ja nisam dojila u trudnoci niti imala tandem pa mi je malac stalno prehladjen. Pa najnormalnija je stvar da je mladje dijete vise izlozeno, pogotovo ako starije ide u vrtic.
Svaka studija se moze prikazati u ovom ili onom svjetlu, ovisno o tome sto istrazivac zeli pokazati.
Ja obicno ne citam ove sazetke nego uvijek uvjete i rezultate mjerenja (ako ih ima) jer oni puno bolje pokazuju koliko su zakljucci realno a koliko su namjesteni.
Nina je bila vise bolesna u prvih godinu dana iako je bila iskljucivo dojena 6 mj. za razliku od brata, a doji jos uvijek. Naravno, on je cijelo vrijeme isao u vrtic.
Logicno mi je da je drugo dijete vise bolesno zbog toga sto mu starije "donese" svakojake viruse.
Prvo dijete je bilo dojeno samo par mjeseci a do godinu dana nije bio bolestan,niti temperatura.
Moja kćerkica sad ima 6 mjeseci,dojim je,a stalno je bolesna,jedna upala uha,3 upale grla,nedavno bronhitis.
Naravno da je "kriv"stariji braco iako sam se nadala da baš zato što je dojim ona neće biti toliko osjetljiva.