tnx brunda :love:
Printable View
tnx brunda :love:
evo i da se pridruzim ovoj skupini za odvikavanje od pelena.ja sam cekala da moj sin zavrsi sa vrticom,a danas je taj dan,pa da krenemo.do sada smo pokusavali ali ne bas uspjesno.rodjen je 03.03.03 i vec je veliki decko ali nikako da se dogovorimo oko nose.
Jan već danima nema pelenu kada smo doma, čak ni kada spava danju. Noću nekada bude suh, a nekada ne - pa mu još uvijek stavljam pelenu. Ako jednom na dan potrefi u nonu ja sretna. Ugl. non-stop imam spremnu krpu za čišćenje :/. Primijetila sam da se može kontrolirati i da prepoznaje znakove, samo mu još treba malo da nauči sam skinuti hlačice i obavi to tamo gdje i treba. Ugl. ode u prostoriju u kojoj nema nikoga da to na miru obavi....
evo nas s novostima - ima pelenu po noći i kad idemo van. popodnevno spavanje je u gaćicama i ostane suha. po kući je suha i duže od 3-4 sata, ali na kraju se uvijek popiški po podu, nikad u tutu. kaka u tutu, ili u pelenu ako smo vani a njoj dođe.
e sad, to njeno piškenje po podu traje već sigurno mjesec dana, ako ne i duže... je li to predugo? jel to znači da se još ne može kontrolirati? jel forsiram?
ja mogu da se pohvalim.prije tri dana makli pelenu i jos se nijednom nije popiskio u gacice.trazi i piski se kao da to odprije zna,nemogu da vjerujem ali tako je.mozda je to sam sada u ovom pocetnom periodu,mozda...uglavnom sve se dogovaramo,pricamo o tome i za sada mi uopste tesko ne pada
S jeden strane šteta je da ne iskoristite ljeto za skidanje, ali s druge strane, sve frendove koje znam sa djecom, svima su klinci koji su bili spremni na skidanje iz pelena, to obavili u roku cca tjedan dana. Imamo jedne frendove koji su klinca skinuli s 2 godine (6 mjesec). To je bilo prije godinu dana, i tek sada je u fazi u kojoj je i Sven. Znači, pišanje na WC je profunkcioniralo, za kakanje još kako kada, a za spavanje ima pelenu koju za razliku od Svena još uvijek puni. Mislim da je najbolje da pričekaš do mora pa onda opet probaš, ali tako da kad joj skineš više ne stavljaš. Niti za šetnje niti za bilo što drugo. Jedino ako ostavljate za spavanje, ali neka to onda bude stvarno samo za spavanje.Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
A sad jedno pitanje za one koji se odvikavaju od noćnih pelena (tj. njihova djeca ;) ), kako zaštitite krevet od nezgoda. Sven ne spava u kinderbetu nego kod nas pa mi je to još veći problem pošto ga ima po svuda. Šta da stavim na krevet? A mislim da ćemo vrlo brzo skinuti i noćnu jer se budi suh i odmah traži na zahod, pa čak se ponekad budi i po noći i traži. Danas se neposredno nakon popodnevnog spavanja popiškio u pelenu pa se zbog toga rasplakao. Onda je tražio na WC ali nije uspio jer je već sve obavio u pelenu, pa se opet rasplakao zato što nije uspio piškiti u WC. Mišić mali.
brunda, to sam si i ja mislila. ali ona sada tako uživa u gaćicama da mi je žao opet je po cijele dane držati u peleni...
a i dobila je neki dan osip od jednokratne :/ hvala bogu da sam nedavno kupila dvije platnene, pa sam ih koristila dok osip nije nestao.
pusti je neka uživa u gačicama ionako je ljeto,a za izlazak joj stavi pelenu.Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
D.je tek u dobi od 2 i nešto godine provodio dane u gačicama i redovito se par puta dnevno zapišao i nakon jedno dva mjeseca konačno je skontao sam tražiti tutu.
a L. se do 2.rođendana odvikla pelene po danu i po noći u roku tjedan dana na istu foru
Ma samo da pohvalim moje dijete. Skinuli smo i dnevne i nocne pelene. :D
Islo je nevjerojatno brzo (cca 10tak dana).
Kod nas se od jučer primjećuje napredak.... Kako je toplo doma Jan je stalno gol i od jučer sam sjedne na nonu kada treba piškiti ili kakati. E sada... on je gol i nona mu je uvijek pred očima. Kada smo negdje, ima pelenu ili training gaćice i ne prijavljuje da mora piškiti ili kakiti nego tek poslije prijavi što je obavio. Čak ne uvijek ni to.
E sada me muči to što mora stalno biti gol?!?!? Da ga pustim tako neko vrijeme pa mu onda probam obući gaćice ili.... ne znam ni sama što sada.... da mu stavljam pelene za šetnju ili ne?
I mi se pozdravili s pelenama :D :D Bravo Noah :love:
Razmisljam da probam sa skidanjem pelena kod Mihaela, ali malo mi je bed jer sam i ovako s dvije bebe preokupirana, pa imam par pitanja. Koliko dodatnog vremena zahtijeva skidanje pelena (ako cu cijeli dan morati trckarati oko toga gdje se pipiskio, necu stici S. ni pogledati)? M. kakanje zna prijaviti vec jako dugo, a kad smo pod tusem, vidim da je svjestan i da piski( kaze mi). Koji su jos pokazatelji zrelosti (ili dajte link na Rodinoj stranici na tekst o tome, jednom davno sam citala, sad ga ne mogu pronaci).
Koliko kompletica gacice-hlacice trebam imati u startu (koliko cesto se dogadjaju nezgode)?
Ja bih najradije izbjegla pisanje po stanu, izmedju ostalog jer necu moci trenutno to ocistiti, je li to moguce?
skinuli smo pelene prije mjesec dana - i dnevne i noćne. Za sada brojimo jednu "nezgodu".
Nika je u zadnje vrijeme, počela sama tražiti tutu! Ali još uvijek većinu toga napravi u pelenu. Preko vikenda je bila dobar dio dana bez pelena i tražila je tutu čim bi osjetila da malo piški. Onda bi mi sva u panici pokazivala mjesto di je malo piškila! Nadam se da ćemo skinuti pelene prije polaska u vrtić!
Ja bih mu na tvom mjestu obukla gaćice umjesto da je skroz gol i ne bih mu pelenu više uopće vraćala. Niti za šetnje. U stanu bih tutu i dalje ostavila na vidljivom mjestu, a vani bih ga svako malo pitala da li mu je sila.Citiraj:
Janoccka prvotno napisa
On ti vani najvjerojatnije obavlja u pelenu zato jer zna da se ništa neće dogoditi. Mislim, neće biti mokar. Kada mu staviš gaće i ako to napravi u njih, vrlo brzo će shvatiti da mu smeta biti mokar ili pokakan, pa će prestati.
A kod nas je ovakva situacija. Pišanje je savladao bez greške. Uopće nema nezgoda. Nakon spavanja (ima pelenu ali samo još noćas - od sutra skidamo i to) je sasvim suh, tako da istu pelenu znamo koristiti i po dva dana tj. noći. Kod nas ostaje problem kakanja. Ako ga uhvatimo na djelu onda trči na tutu ili WC ali ako ne primjetimo da se sprema onda to obavlja u gaće. On to odmah prijavi, ali uvijek prekasno. Malo sam zbunjena i mislim si da možda kakanje još uvijek ne može razaznati osjećaj prije pa da zato i ne javlja prije. A s druge strane, pišanje mu ide tako dobro da mi je u to s kakanjem teško povjerovati da ne osjeti. Kada ga se pita gdje se kaka, uvijek kaže u tutu, ali nikada samoinicijativno ne prijavi prije i ne ode u nju to i napraviti.
kod nas je ista situacija kao kod brunde i svena. bili smo 2 tjedna na godišnjem i - jeeeee - skinuli pelene. sad smo u gaćicama, koje obožava, pogotovo one sa sličicom sladoleda, piši u tutu, uredno najavi i nakon obavljenog posla traži "jenu jepu nagadicu", ali je problem s kakanjen. tek 3 puta je uspjela kakiti u tutu, a sve ostale u gaćice. jedino što sam primjetila da joj se broj stolica prorijedio. prije je kakila 3-4 puta dnevno, a sad uglavnom jednom i to nakon doručka. kako bilo, odlučila sam joj više ne stavljati pelenu, niti kad smo u šetnji.
e sad, vratili smo se u grad i sad me interesira da li itko od vas nosi tutu sa sobom u šetnju? razmišljam kako će to izgledati: šetamo gradom, njoj se piški, gdje? kafići? hm, možda bude zauzet wc, a i bojim se da njoj to ne bude traumatično. mislim, wc-i u kafićima i nisu baš najčišći, a ja znam sebe i da neću htjeti da ona išta tamo dotakne. kako će to izgledati kad je cijelu podignem iznad wc-a, uz MM-ovu pomoć ?? ili u sporednu ulicu kao psić? to mi je neugodno. hm, možda pretjerujem, ali, dajte mi vaša iskustva, kako je to izgledalo u šetnji gradom, a ne livadom?
Danas smo imali nekoliko nezgoda, a ponajviše zato što tata kada se zadubi u programiranje dijete mu se može na glavu popišati a kamoli da skuži da dijete traži pomoć da skine gaće i piški :x
Ali popodne smo išli u šetnju i tražio me da mu skinem gaće pa je stojeći zalio travicu! Moje dijete.....
Angel, možda je nama s dečkićima ipak lakše vani obaviti piškanje, ali mi odemo u birc ako je baš u blizini, a ako nije u prvi prolaz, na prvo drvo i sl.
A što se tiče kakanja, sada kad si ti spomenula, i ja sam kod Svena primjetila da kaka jednom dnevno a ponekad ni to. Prije je dva puta. Prije je obično kekao jednom ujutro i jednom popodne, a sad samo predvečer (ako). Možda je to zato jer je prijepodne u vrtiću, pa tamo neće :/
Inače, noćas nije imao pelenu i ujutro je bio suh (oko 1 je išao na pišanje i odmah kada se ujutro probudio) :D
Mi smo se nedavno skinuli s pelena i trajalo je svega dva tjedna. Odmah smo se bacili na wc jer mu je to zanimljivije od tute. On je sad veliki ko tata i mora tako i piskiti. Sve super. Cinilo mi se da ga zbunjuje ta pelena malo je ima malo je nema, a kako je par noci bila suha onda smo je skinuli i bok. E sad, zanima me kolko cesto se vama desavaju nezgode. nama je recimo par puta piskio u krevet po noci. Inace se zna probudit oko 1, 3 ili 5 ujutro i trazit na wc, ali ove nezgode tu i tamo, znaci li da bi ipak trebali vratit se na nocne pelene. I zanima me pisanje po danu, kad smo doma ja mu skinem gacice i piskimo bilo gdje na travu (mislim negdje uz rub). Sve to na brzinu. A sta kad secemo po gradu, ili parku ili smo na plazi? Ovo ljeto kad smo bili na plazi nisam osim nas vidla niti jedno dijete da piski sa strane, valjda su svi u moru. Njega je to zbunjivalo jer kako jednom moze piskiti u gacice a drugi put ne. Kako vi to rjesavate i da li je bed kad piskite po coskovima u punim parkovima i sl.
Sven se na plaži prošeće do plićaka i popiški. I još nakon toga s morem malo opere pišana, što uglavnom izazove smijeh od strane ostalih kupača.
Moram pohvaliti svoga sina.
Večeras je dotrčao do mene i prvi puta (za istač od skidanja) sam tražio kakati. Sjeo je na tutu i odmah se pokakao. Izgleda da je epizoda sa zadržavanjem iza nas :D
Bravo za Svena!
Mi smo još samo na noćnoj peleni iako je ugl. suh. Baš kada se zalomi par dana da se budi suh i naveče ga stavimo spavati samo u gaćicama on se popiški... Probali smo to još dok ni dnevni nismo skinuli.
Dnevnu smo totalno skinuli. Traži me i doma i vani da mu pomognem skinuti gaćice i da ide na nonu. Vani piški stojeći a kakao još nije. I dok je imao pelenu rijetko bi kakao u šetnji...
mi za sada znamo samo pitati piškiti u tutu, a najdraži dio nam je kad svi viču bravo(moj mali narcis-lavić)..kakamo u gaćice sakriveni iza stola, kreveta, na balkonu..
podižem, mi sada znamo i trpiti da ne bi popiškili gaćice i auto..znamo kakati u tutu, sve prijavimo i iako stavljamo noćnu pelenu, svako jutro je suho i trčimo na tutu :D
Majo, eto prilike da skinete i noćnu. Kod nas je bilo isto, pa sam prije 10-ak dana skinula noćnu i do sada nije imao niti jednu jedinu nezgodu.
Ili prespava ili se probudi u noći i onda traži piškiti.
da znaš da i hoću, samo mi je muka od eventualnih nezgoda, ipak svi spavamo zajedno (čini mi se zauvijek)
I mi isto, ali sam zato na dijelu gdje on spava stavila ispod plahte nepropusnu podlogu.
Ja zasad još samo čitam vaše postove i skupljam informacije, mi krećemo s odvikavanjem od ponedjeljka (ja idem na godišnji) pa imamo cijeli mjesec na raspolaganju. Nekak me strah kak će to ić, al kad vidim vaša iskustva nadam se da nebude nekih većih problema, makar sad kad ga znam predvečer prije spavanja ostavit ga sat vremena bez pelene pitam svaki čas dal mu se piški on veli ne i uredno nakon minutu viče mama Roko popiškio gače, i onda sam viče nema veze (jer ga ne forsiramo). Al sad sam odlučila probat ak bu išlo išlo ak ne bumo još malo pričekali
Pročitala sam topic od početka do kraja, i još neke vezane za odvikavanje od pelena. Prije par dana smo kupili tutu i naravno da je služila za sve moguče osim za ka-ka i piš-piš. Iako smo objasnili da je to za kakača, tako da Fran zna kada ga se pita gdje ide kakač on donese tutu. Isto tako mu svaki put kad se pokaka u pelenu pokažemo smrdljivog kakača da ga vidi i onda mu pokažem tutu, tj. da kakač mora ići u tutu. Najveći je napredak kada smo u nedjelju sjedili punih pet minuta na tuti i čitali novu slikovnicu ali naravno da ništa nismo napravili.
Vjerujem da sam ja doma da bi već savladali tutu ali kako je Fran sa tetom čuvalicom a ja radim puno radno vrijeme ne znam kako to izvesti. Jako mi se svidjela ona ideja vikendom ali mi smo vikendom uglavnom u šetnji, šopingiranju i posjetu kod bake i tak.. A ništa, morati ćemo ostajati doma.. ak se mislimo rješiti bekane pelene..
Eh da.. jel mislite da je rano početi sa 17 mj?
Nisam primjetila da najavljuje (osim ka-ka stenjanjem) iako priča ka-ka.. ali to nisam uspjela povezati sa fiziološkom potrebom..
Anni, nije rano. Katarina već dva mjeseca nema dnevnu pelenu.
21 mjesec i nema dnevnu pelenu. rijetko se desi nezgoda.
Moj Filip je napunio 18 mj. i unazad mjesec dana više nema pelenu, osim noću.
Traži tutu ili čak ide na veliki WC, ali mu stavimo onu malu dasku za djecu. Ja sam ljetos uzela 3 tjedna godišnjeg i u ta 3 tjedna on je to savladao.
Mislim da sam negdje na ovom portalu čitala da s odvikavanjem treba početi kad je djete spremno, odnosno kad pokazuje znakove kao što su: skida sam hlaće, kaže da kaka ili piški kad to radi u pelenu i sl. I vrlo je važno kada se jednom započne proces odvikavanja biti dosljedan. Mi smo tutu nosili sa sobom kada bi nekud išli, a sada on već kuži da je i wc za to pa ju više ne nosimo sa sobom.
On vikne tuta tuta i ja znam da mu se piški i odmah reagiram.
Moj malac je bio cijelo ljeto gol, jer je po onim vrućinama imao osip. Vrlo brzo je znao što radi, nije više piškio nama u krilu, nego samo kad bi ga spustili.
Problem je što nije prijavljivao prije, nego u toku ili nakon, a ja ga naravno nisam gledala svaku sekundu. A nikakav raspored nije imao, jer jede puno voća (lubenice, breskve, dinje, grožđe) pa ne mogu pretpostaviti kad bi mogao jer mora stalno.
U tutu se nije niti jednom!!!! U wc puuuuno puta, i u Konzumu ili negdje vani.
Čak je jednom prijavio i kakanje, rekao je tata, ja mislila da zove mm, a ono frajer smrdi!
Sad je opet u peleni i ne znam kad da ponovo probam... Nije stvar da ne kuži, naravno da kuži, samo izgleda da je ipak premali da bi prijavio dovoljno rano da to ne obavi po parketu, tepihu itd... Lako je ljeti kad je pola dana gol, a za ostatak ima samo gaće ili mekane kratke hlače. Sad je ipak prehladno za tako nešto... Osim toga uopće nemama podršku mm što se toga tiče, jer treba se odmah ustati i trčati na wc ili hitno prati guzu ili pod.. ili što već..
Ah da se pohvalim, jučer se probudio sa suhom pelenom i cijeli dan nije bila ni jedna nezgoda, ali jučer smo konačno prvi put kakali u lonku. To nam je bio veliki problem jer nikako nije htio kakati, zadržavao bi i sakrivao se. E jučer sam ga pratila kao sjena i uspjela ga nagovoriti (nakon što je jedno vrijeme zadržavao) da se pokaka u lonku. Uz puno pompe je bacio drekec i povukao vodu. Pelena od popodnevnog spavanja je tkđ. bila suha, a i jutros iako smo se 10-ak minuta još mazili u krevetu. Sada kada smo savladali kakanje nadam se da je to to i da više ne moramo oblačiti pelene osim za spavanje (za sada).
21,5 mjesec nemamo ni noćnu pelenu
nekad prođu dva dana i dvije noći beznoezgoda, a nekad obratno, al bože moj..sve je to rock n roll :lol:
uglavnom smo suhii proglašavamo bezpelenaštvo
Evo, nikako da se pohvalim. Već smo se prije skoro tri tjedna vratili s mora i nikako da vam napišem. Skinuli smo pelenu!!!
Već nekoliko mjeseci je stavljamo na nonu (tutu, kahlicu) i ništa. sjedila bi 15-20 min, gotovo me uvjerila da se popiškila, a ono ništa. onda smo krajem 7. mj. otišli na more i rekli da tamo više nema pelena jer ih na moru nema za kupiti. Isti dan smo je ostavili bez pelena. Olakotna okolnost je što smo bili na moru mjesec dana pa smo imali vremena. Prvih tjedan dana nikakvog napretka. Popiškila bi se ili pokakala bilo kad i bilo gdje. Samo bi pogledala dolje i rekla - mama, opet curi - ili - mama, pada kiša!
onda nije imala stolicu 3-4 dana. Vjerojatno i radi promjene klime, ali možda i zato što smo maknuli pelenu. Već sam bila pomalo očajna i mislila ako neće još koji dan da ću joj staviti pelenu pa makar da se samo pokaka u nju da se ne pati. I tada, 7-8 dana nakon dolaska na more, stoji ona u kupaoni i kaže - mamaaa, meni se piški - ali, dok je to govorila već je bilo gotovo. Ja je ipak stavim na nonu, ono, da vidimo jel još što ostalo. I ona se pokaka, jadna, za sva tri dana. U kući je naspalo opće veselje, ples i pjevanje Lei u čast!
I tada je pomalo krenulo. Ponekad bi joj još pobjeglo, ali za par dana je naučila to verbalizirati i svaki put reći kad joj se piški. U početku bih morala biti jako brza da joj ne pobjegne, ali sada može čak i malo pričekati ako smo u autu da negdje nađemo mjesto za stati i sl.
Cijeli taj mjesec sam joj stavljala noćnu pelenu, ali tek nakon što bi zaspala tako da je ne bude svjesna pa da se ne opusti, ali popiškila se po noći svega 3-4 puta tako da smo po povratku s mora maknuli i noćnu i sve je super. Već se mjesec dana uopće nije popiškila ni po noći ni po danu i stalno me traži kad treba. Ja je znam stoput pitati treba li, ona kaže NE i onda kroz neko vrijeme sama traži.
Jako sam zadovoljna i sretna jer je prošlo puno lakše nego što sam očekivala, bez trauma i gnjavaže i sebe i djeteta. 2 god. i 3 mj. (nama OK)
Moja velika cura!
Mejra 23 mjeseca.
Skoro smo skinuli dnevnu pelenu. Dobije je za spavanje samo. Jos nije kakala u tutu niti skoljku ali trazi da piski. Pocne se stipkati dole i to je znak za mene da hoce da ide. ili sama otrci u kupatilo stavi onaj umetak i ceka da je posjednem. Jeste jutros je prevarilo pa je popiskila tepih. Bila je zauzeta crticom na tv pa nije marila. Ali je popodne trazila tutu!!
Valjda ce posve savladati tutu dok ne stigne bebac #2! :) bas mi se neda mejenjati pelene dvijema bebama. :/
Bravo Lea, bravo Mejra :)
i mi se malo hvalimo, s tocno 20 mjeseci smo skinuli i nocnu pelenu :D .
I mi, i mi!!!