luce,
nazoves avio prijevoznika, i on ce ti tocno sve reci.
ovak vidis da svatko svoje iskustvo prica, a ti mozda s drugima letis.
Printable View
luce,
nazoves avio prijevoznika, i on ce ti tocno sve reci.
ovak vidis da svatko svoje iskustvo prica, a ti mozda s drugima letis.
u biti još ne znam s kojom kompanijom ću ići jer ne znam što mi nude, mislila sam ako netko ima iskustva pa da mi preporuči neku kompaniju ili su dužne sve kompanije na dugim letovima imati neke usluge.??..a zna li itko kako vremenska razlika djeluje na djete...užasno me strah da će izgubit ritam :cry: :?
Sto se tice korpe svi imaju ista pravila.Citiraj:
luce23 prvotno napisa
A sto se tice ritma spavanja iliti bolje reci poremecenog spavanja ili nespavanja to se nemoze izbjeci nikako ali prodje brzo.
Ja sutra s klincima putujem iz Toronta za Amsterdam.
javi kako je prošao let...koliko klinci imaju god?kojom kompaniom letiš?
Noah ima 5 a Annabel 8 godina. Ja uvjek letim sa KLMom ili ako idem negdje na mom kontinentu sa Air Canadom ili Jet Blue.
Još jednom o istome...
Obzirom da mogu AS nataknuti na kolica, da li mogu do aviona doći s kolicima i AS i onda OBJE predati stjuardesi (a s malenom na rukama ući u avion?)
luce23 ja sam često putovala sa malom bebom na duge relacije od po 12/14 sati, ponekad i do 20 ovisi kamo smo išle (a uglavnom, svaki smo tjedan nekamo letjele :) ). Ja sam bivša stjuardesa, BM pilot pa pitaj ako te što interesira :*Citiraj:
luce23 prvotno napisa
Da sama sebi odgovorim :roll: . Croatia airlines kaže da ne ukrcava AS pred avionom, a kolica moraju biti isključivo kišobran. AS može u avion jedino ako je plaćena stolica za nju, inače mora u veliku prtljagu.Citiraj:
čokolada prvotno napisa
pa pitala je, ali joj nisi odgovorila ono što je pitala.Citiraj:
iridana2666 prvotno napisa
mi letimo u 9 mjesecu na Brač. Htjela bih nositi AS (9-18 kg) s nama jer se vraćamo autom, a nije nam zgodno da bude cijelo vrijeme u tom autu zbog nekih stvari koje se prevoze ranije. Samo me strah da se ne strga, jer stvarno ne znam di da na Braču nađem drugu.
:lol: :lol: :lol: :lol:Citiraj:
tweety prvotno napisa
Mi za par dana putujemo Zg-Koeln sa Germanwings
Mislila sam nositi ova tandemska kolica jer bi mi tamo gdje idemo jaaaako dobro doša
http://www.amazon.com/Graco-Quattro-.../dp/B001GQ2PAK
Sad ste me malo zbunile s ovim da CA dopušta samo kišrobran kolica
Također, sad mi je palo napamet da možda na aerodromu Bonn/Koeln ima puno pokretnih i običnih stepenica na kojima ću se jako teško snaći s tim kolicima jer sama imaju 18 kg, a ja sam sama s troje djece. ide i prijateljica, ali i ona ima svoje dvoje
Nikad nisam bila na tom aerodromu, jel netko zna kako izgleda?
Pa ta se kolica takoder mogu sklopiti..zar nije u tome poanta.
Nazovi ih pitaj za svaki slucaj..
Nazovi pa pitaj, ali što se tiče stepanica većinom su pokretne a ova kolica su dovoljno uska da mogu na njih.
Na aerodromu se možeš služiti liftovima tako da mislim da ćeš uspijeti izmanevrirati...... Liftovi u kojima sam se vozila nisu bili preveliki (možda postoje i veći) tako da ćeš svakako morat sklopiti kolica (u liftu).
Mislim da ti je svakako bolje ako uspiješ ići s kolicima jer si ipak s 3-oje male djece, a aerodrom nije tako mali...... Cijela situacija putovanja s 3 djece je lagano stresna (ukoliko nemaš iskustva), a još da ih okom lovaš u onoj gužvi na aerodromu ne bih ti preporučila.
Što se tiče aviokompanije nemam pojma da li dopuštaju trio kolica. Ne vidim niti jedan logičan razlog zašto to ne bi dozvolili. Savjetujem ti da se dobro raspitaš.
Kad se čekiraš ( :mrgreen: ) u Zgb pokušaj tražiti tj. dogovoriti se da te kolica dočekaju odmah na izlasku iz aviona, inače ćeš ih dobiti zajedno s koferima.
Sretno i uživajte!
Ma kolica se daju sklopiti, ali su i sklopljena malo glomazna i teška.
Druga opcija mi je da uzmem kišobran kolica za srednje dijete (2 god i 8 mj), a beba u sling ili mei tai. Šestogodišnjakinja nije problem za hodati, a i pouzdana je, ne moram za njom trčati
U nekim trenucima bi čak i beba možda mogla kratko biti u tim kolicima ako bude potrebno
Treća opcija je da uzmem obična kolica (abc design) u kojima bi mogla biti beba, a Lana eventualno stajati na onoj prečki od kolica i voziti se malo (nemamo buggyboard), a ako bi se baš ona htjela voziti, mogu bebu staviti u sling, a nju smjestiti u ta kolica
Tako nekad znam i s tandemskim - beba se želi nositi pa se stavim u sling i guram kolica u kojima se Lana vozi
ma milijun kombinacija :)
Zasad još ne znam što da radim
Računaj na to da ćeš morati prolaziti kroz rentgen, otvarat zatvarat torbe i niz sličnih gluposti što nije jednostavno raditi s dijecom na leđima i u rukama. Vrlo često ti nitko ne priskoči u pomoć i stvarno nije jednostavno. Ako ne uzmeš trio kolica uzmi barem obična dobro će ti doći.
dakle, vrijeme poodmaklo...
sad putujemo sa tandemskim kolicima (velikim) ali sklopivim, sirine su (po standardima) invalidskih kolica- tako da koristimo sve putove po aerodromu koji sluze za invalide....na rendgenu isto prodem tamo gdje prolaze osobe u invalidnim, uredno odbijam vaditi djecu iz kolica na rendgenu...i velim nek ih oni vade, i nose dok ja sklopim kolica- zacas su ljubazni :-)
posto su svi liftovi po standardima namjenjeni invalidskim klicima i u njih dakle stanemo ( pa ne koristimo pokretne stepenice)
sjedalice sad vucem dvije velike ( zadnjih nekoliko puta), doduse sad cu ih ostavit u hr i doma kupit nove.
isto su putovale zamotane u najlon, predane sa prtljagom...
jos jedna napomena- CR su koma i nadoknadivanju stete nastale po putu ( na prtljagu mislim) imamo jaaaaako losih iskustava- ukoliko strahujete od stete OBORUZAJTE se potvrdama o neostecenosti i pri preuzimanju SVE kontrolirajte na licu mjesta- sve na papir i s potpisom...
to su nasa iskustva
U petak putujem Aeroflotom u Rusiju i mislio sam nositi sjedalicu.
Sin ima svoje mjesto u avionu (3 godine).
Naša sjedalica je kategorija 9-18 kg, a sinko je već na 17kg.
Sama sjedalica ima preko 15kg, pa je preteška za nositi.
Može se montirati u oba smjera.
Na njoj nema naljepnice da je certificirana za avion.
Da li kupiti neku lakšu sjedalicu do 18kg s vezanjem u 5 točaka?
Po mogućnosti da je certificirana za avion, pa ju montirati na sjedalo u avionu.
Ili kupiti višu kategoriju koja nema svoje pojaseve, pa ju koristiti samo za auto?
Gledao sam Besafe IziUP (oko 7kg) i MaxiCosi (nešto lakša).
Postoji li sjedalica za preko 18kg koja bi imala svoje pojaseve i eventulano bila certificirana za avion?
Ili da je sjedalica za preko 18kg, ali da se može vezati pojasem u 2 točke (avion).
IziUp se vezuje pojasem u 3 točke (auto pojasevi), ali nije pogodna za avion.
letjela prije 3 tjedna u rusiju iz pule...malena ima skoro 2 godine...ako vam ne treba sjedalica u rusiji, odnosno možete je tamo posuditi, stvarno se ne isplati mučiti sa sjedalicama u avionu za tako kratku relaciju i tako veliku dječicu...pa nisu to bebe koje ne mogu držati glavicu samostalno i sl. posjedneš ga fino u krilo, dobiš remen, objasniš da mora biti vezan i sve 5...
Prošlo ljeto smo doživjeli prave šokove zbog sjedalice.
Avioni su kasnili zbog požara i dima.
Došli smo kasno navečer na Sheremetyevo, naručili taksi i naravno došao je bez sjedalice iako je sjedalica bila naručena.
Doduše dobili smo popust, ali dijete smo vozili bez sjedalice.
Što se tiče onog remena za bebe, u SAD su zabranjeni.
To govori o njihovoj sigurnosti.
Ne postoji sjedalica za preko 18 kg koja bi imala svoje pojaseve (barem ne u europi) pa samim time ne postoji niti takva sjedalica certificirana za avion.
Koliko znam ne postoji niti sjedalica za preko 18 kg a da se može vezati pojasem u 2 točke.
Moram priznati da certificiranje za avion uopće ne znam kako bi bilo provedivo, crash test sa avionom? Simulacija turbulencija?
Osobno mislim da je poanta sjedalice u avionu prvenstveno da dijete nema preveliku slobodu kretanja i da ga zaštiti kod eventualnih turbulencija tako da bih se ja prvenstveno fokusirao na to kakvu sjedalicu želim u automobilu kada stignem na odredište.
nisam pričala o remenima za bebe u autu, nego o pomoćnom remenu u avionu...
a što se tiče taksista, kažeš fino: spasibo i dosvidanja i nazoveš drugi taksi. pa ima ih u rusiji faaakt puuuno:)
mi se cijelo vrijeme vozili taksijem pchelka, baš su specijalizirani za prijevoz sa dječicom i svaaaki auto ima sjedalicu! osim toga, u rusiji se sad plaća kazna ako dijete nije u sjedalici, pa neznam koji bi taksist samo tako stavio dijete u auto
sretno!
kako to ide sa chekiranjem auto sjedalice? ima li neko aktuelne informacije, recimo kod croatia airlines??
I ja sam mislio na taj pomoćni remen.
Kad vežeš svoj remen, provučeš ga kroz taj pomoćni i onda zakopčaš.
Ti si u većem krugu, a dijete u manjem.
Pokazalo se da je ta kombinacija jako opasna za dijete.
Zbog toga je taj pomoćni remen ilegalan u SAD, a u EU još uvijek legalan.
Pronašao sam sjedalicu koja bi mi odgovarala.
http://www.kiddy.de/en/childrens-car...rdian-pro.html
Može se montirati i u avion (ima oznaku).
Jedino još moram provjeriti na Plesu i u Aeroflotu.
Cijena sjedalice je oko 2000 kuna.
Aeroflot Pleso kaže da može sjedalica ako ima tu oznaku, ali da što manje ostale prtljage nosimo sa sobom u kabinu.
I obavezno ponijeti sve papire za sjedalicu.
Kišobran kolica mogu proći.
koja je oznaka da može u avion?
Ide u avion do 36 kg.
Imaš li broj telefona ili link za Pchelku?
Ja sam pronašao ovo
http://www.baby-taxi.ru/index-en.php
Iako mi je jedan djelatnik Aeroflota preko telefona rekao da sjedalica moze u avion, njegov kolega mi je na check-inu rekao suprotno.
Nije pomoglo uvjeravanje i pokazivanje naljepnice da je sjedalica dizajnirana za upotrebu u avionu.
Sjedalica je morala ici zajedno s kolicima.
Na Sheremtyevu opet problem: sjedalice nema s kolicima nego je bacena s koferima na pokretnu traku.
Srecom nije ostecena, samo je bila prasnjava.
Naravno, sjedalicu sam kupio tek nakon sto sam nazvao Aeroflot.
Iduci put letim nekom drugom kompanijom, ako je moguce.
Mario, pretpostavljam da je dijete starije od 2 godine i ima posebno sjedalo. Ali što s djecom mlađom od 2 godine, kad kažeš da je pomoćni pojas zabranjen u US? Kako se manja djeca vežu, budući da nisu na svome sjedalu, nego je predviđeno da sjede na krilu odrasloj osobi?
Moje iskustvo sa nošenjem svoje sjedalice preko bijelog svijeta: zamotali smo je u zaštitnu foliju, sad se ta usluga nudi po aerodromima, i čekirali kao posebnu prtljagu. Nakon leta nismo je čekali na normalnoj traci s ostalom čekiranom prtljagom, nego smo je podigli na mjestu gdje se izdaje "posebna prtljaga" (u to su spadale npr. daske za surfanje i slično).
Da. Danas smo umotali sjedalicu na Domodedovu.
Kompanija Air Tatarstan isto ne dozvoljava takve sjedalice.
No, sjedalica se ipak pokazala dobrom.
Jednostavno se montira u auto (pojas u 3 tocke),
a djetetu automobilski pojas ne ide direktno po tijelu.
Treba samo paziti da li vozilo ima ispravne pojaseve.
Mislim da se moze kupiti mjesto i za novorodjence.
Naravno to je skuplje.
Aeroflot dozvoljava neke sjedalice, ali nisam siguran da li i za vrijeme polijetanja/spustanja ili samo u ostatku leta.
Nasem sinu je to vec treci put u Rusiju.
Sa godinu dana je bio vezan pojasom meni u krilu (nije imao svoje sjedalo).
Takodjer drzao sam ga u Baby Bjorn nosiljci iako sad znam da to nije bilo pametno.
Sa 2 godine je imao svoje sjedalo, ali opet smo ga vezali u krilo jer je bio presitan za pojas.
Sad ima 3 godine i kad pojas zategnemo do kraja, jos uvijek se moze izvuci, a ima 16-17 kg.
Avioni su Airbus A320 i stari Boeing 737-300. Vjerojatno je tako i kod ostalih aviona.
Rekao si da je u Americi baby-pojas zabranjen, jer nije siguran:
To bi onda znacilo da je kod njih autosjedalica (koja se stavi na posebno sjedalo) obavezna, kad govorimo o bebama koje ne mogu sjediti na posebnom sjedalu bez AS.
Kupnja mjesta za bebu ima smisla jedino ako je dozvoljena autosjedalica. Ali ako nije, sto s djetetom ako kazes da je baby-pojas zabranjen?
Postoje sjedalice sa naljepnicama koje su dozvoljene u SAD.
Na mojoj sjedalici nema te naljepnice nego imam samo TUV naljepnicu (Njemacka).
To znaci da za SAD moja sjedalica ne bi prosla.
Isto tako ona sjedalica koja je u SAD dobra, mozda nije dobra u EU...
Do sada smo isli samo u Rusiju, pa ne nemam iskustva sa ostalim zemljama.
Ja sam te pitala nesto sasvim drugo, ali sad vidim da sam ovaj tvoj post pogresno shvatila:
Dakle, ti kazes da su baby-remeni u Americi zabranjeni. Pretpostavila sam da govoris o baby-remenu U AVIONU. Sad vidim da se to vjerojatno odnosilo na automobil (taksi).
S obzirom da sam mislila da govoris o avionu, moje pitanje je bilo sto napraviti s djetetom mladjim od 2 godine ako nema autosjedalice niti je placeno posebno mjesto za njega, a ti baby-remeni su zabranjeni. Isprika za nekuzenje :)
Mislio sam na baby remen (lap belt) u avionu.
Ovo je link na FAA.
http://www.faa.gov/passengers/fly_children/
Pri dnu pise da lap belt nije odobren.
http://www.faa.gov/passengers/fly_children/crs/
Do sinove 2 godine smo tako putovali u Rusiju (nije imao svoje sjedalo).
Sjedio mi je u krilu i vezali smo ga s tim manjim remenom na moj remen.
Da dodje do nesrece, moje noge i gornji dio tijela nista ne drzi.
http://www.cpsafety.com/articles/airplanetravel.aspx
Postoje remeni koji se mogu koristiti u USA.
http://www.kidsflysafe.com/
Postoje i neki dodaci na "napuhavanje", ali ne znam da li smiju u USA
http://daddytypes.com/2006/07/25/luf...tic_bubble.php
Moja preporuka je da se sjedalo uvijek kupi bez obzira na dob djeteta.