Meni ne pada na pamet kuhat nešto manje od preporuke,a pogotovo stvari s tendencijom povečavanja volumenaQuote:
Originally Posted by kahna
Printable View
Meni ne pada na pamet kuhat nešto manje od preporuke,a pogotovo stvari s tendencijom povečavanja volumenaQuote:
Originally Posted by kahna
Žganci su nam bili još jedan neuspjeh. :( Kako je pokazala interes za rižinim pahuljicama razmućenima u vodi, da vas pitam koju rižu kuhate? Imam rižu Gallo originario. Da li je ta u redu?
ja L kuham rizu koju imam doma..na pocetku smo jeli samo basmati a sad nekad basmati a nekad ona koju mi jedemo, ali ju riza zatvara pa je rijedje na dnevnom redu.
i da htjela sam pitati da li vi u svaku obrok stavljate zitarice...ja sam primjetila da L vise voli ako u povrcu ima ili palente ili prosa...prije je jela samo povrce ali prije 2 dana nije htjela samu tikvicu...pa nekad mislim da li je to previse zitarica za 7,mjesecnu bebu?
MoMo hvala na odgovoru. Pokušat ću onda s običnom rižom uz puno pranja prije kuhanja.
Sa sedam mjeseci smo žitarice imali jednom dnevno na meniju, drugi obrok je bilo ili voće ili povrće. Sada (s 11) imamo ih dvaput, treći put voće/povrće samo.Quote:
Originally Posted by MoMo
argenta
hvala mi uvodimo 2 obrok i vrlo cesto i on zna biti sa zitaricom nekom - uglavnom papamo proso i palentu..nekad je to samo malo palente da zgusne tikvicu recimo pokusat cu jedan obrok sa zitaricom a drugi solo vocku ili povrcku :)
nakon 8. mjeseca smo krenuli s mahunarkama: crvena lećam(favorit!), slanutak i azuki.
žitarice ćemo nadograditi ječmom! do sada smo jeli proso, kus-kus, kvinoju, amarant, palentu, smeđu i slatku rižu.
moja cura je luda za žitaricama. voće je sve do nedavno uopće nije zanimalo...
Kad se počne sa dohranom, da li kad vele da treba postupno uvoditi namirnica radi mogućih alergija onda to znači npr. da jedan tjedan samo mrkvu treba davati, pa npr. kukuruzni gris tek drugi tjedan, ili se žitarice mogu kombinirati s nekom novom namirnicom od početka? Znači da odmah dam mrkvicu s palenticom ili prvo jedno pa drugo?
A kad se mogu početi uvoditi razne žitarice? Da li jedno dulje vrijeme prvo npr. kukuruzni gris pa nakon nekog vremena proso ili može jedAN DAN JEDNO A DRUGI DAN DRUGO?
Kad mogu početi davati lanene sjemenke? Beba ima 7,5 mjeseci? Možda laneno ulje umjesto maslinovog? (pitam jer imamo problema sa kakanjem).
Rinolina, našla sam ti još nešto:Quote:
Originally Posted by Rinolina
Lanene sjemenke
koliko otprilike mogu stajat skuhane zitarice? npr, da li moram svaki dan skuhat palentu ili mogu skuhanu stavit u frizider i za drugi dan...dakle nekih 24 h dal mogu stajat?
ja palentu nisam nikad ostavljala za sutradan,ali zato jesam skuhani proso i rižu,možeš je držati u frižideru do sutradan,neće se pokvariti,jedino će izgubiti nešto na hranjivim sastojcima
Kako se radi krupica od krupnika? Kupila je danas, a na njoj ne piše kako se priprema.
Meni je ovdje jako zanimljivo što ni na jedno jedino pitanje nisam dobila odgovor.
Halo moderatorice???? :?
Kako nema odgovora :? Za lan je Frida dala link a za krupicu je tek postavljeno pitanje-polako ;)Quote:
Originally Posted by Rinolina
Dinkel se duže kuha nego i int.griz valjda bar 20 min pa probat-mislim da sve ovisi i o krupnoči krupice možeš si i proguuglat pir,dinkel,krupnik :*
Imaj na umu da ima glutena -doduše duugčijeg nego kod pitome pšenice i čak ga alergičari znaju podnašat ali ga ima
A koliko točno dugo?? I jel se kuha kao ostale vrste palente (u kipuću vodu s malo masnoće)?Quote:
Originally Posted by vještičica
Ostalo mi kuk. brašna pa da potrošim... inače kuham palentu od Podravke za malu, ta se kuha 10min.
ja griz od pira kuham 2-3 minute :?
Podizem jer uskoro punimo 6 mjeseci i polako se spremamo na dohranu, pa imam par pitanja za one koji su dohranu poceli zitaricama.
1. Dvoumim se da li da koristim samo rizine pahuljice ili mogu koristiti i pravu rizu. Zitarice u zrnu mi definitivno zvuce kao bolji izbor od ekstrudiranih, ali na nekom od topica (ne sjecam se vise gdje) sam naisla na informaciju da glazirana riza zna imati glutena i da je treba dobro oprati prije kuhanja za bebace pa me nekako frka.
2. Isto me zanima i za proso - moze li proso u zrnu sadrzavati gluten (mislim, moguce da se nesto slucajno pomijesa s prosom) i postoji li neka "gluten free" varijanta?
3. Koliko dugo se kuha proso iz Bio&Bio ducana i treba li ga namakati prije kuhanja? Skroz sam nova u ovome (nisam jos nikad kuhala proso :oops: ), a po raznim topicima vidim sve moguce varijante: od namakanja cijelu noc do bez namakanja, od kuhanja 20-ak min. do kuhanja par sati :? .
4. I riza i proso u Bio&Bio ducanu postoji u obliku integralnih pahuljica. Buduci da sam na vise mjesta procitala da je za male bebe bolje ne koristiti integralne zitarice (znam da ima suprotnih misljenja, ali meni objasnjenja za ovu teoriju zvuce jako logicno), odnosi li se to i na pahuljice od integralnih zitarica, buduci da su one ipak prethodno prilicno obradjene?
od kada kamut mogu dati?
može li mi netko malo stručnije odgovoriti što da kažem frendici kojoj je pedica savjetovala da bebi koja nema mjesec dana dodaje po jednu žlicu rižolina u bočicu
:? :cry: :evil:
ima li beba dijagnosticiran refluks ili je beba samo pojačano bljuckala?
mislim da je spominjala bljuckanje
I mene zanimaju odgovori na ova pitanja...Quote:
Originally Posted by Alyssa
negdje sam pročitala da je do 6 mjeseci starosti djeteta bolje davati pahuljice..
ja sam svojoj djeci davala i kuhanu žitaricu i pahuljice, kako sam kad imala vremena, mislim da ne možeš tu baš tako jako pogriješiti
proso ne bih namakala, samo bih ga stavila skuhati, tj. za bebu raskuhati. vidjet ćeš kad ti nabubri i omekani, onda je gotovo
zobene pahuljice (one što su kao tvrdi listići) bih skuhala u rižinom mlijeku i fino bi se raspale
ja sam osobno uvijek za integralne žitarice
Ne znam što bih ovdje napisala al moram se nadovezati da naša Lara od svih navedenih žitarica jede samo rižu i to rijetko jer ju zatvara i malo griza a kruh obožava. Ja sam pazila na taj gluten i nisam joj davala sve do prije mjesec dana i ona neće ništa jesti od navedenoga ja kuham i bacam pa mi dođe da višei ne kupujem. Otišla ja u Karlovac u DM i kupila od Severa i Alnatura al badava mi to. Skuhala joj sa voćem i neće pojede žlicu i neće ponovo joj ponudim drugi dan i neće niti liznuti, govorim o amaranthu, proso, bulgar, žganci, prosene pahuljice nisam probala jer ne znam na koji da joj način spremim jer ako stavim voće neće jesti, nije da neću isprobati jer sam joj skuhala cijele proso pa nije htjela niti gnječeno niti miksano. Više hranu ne miksamo makar ima 3 zuba pa ne može sažvakati pa pomslim ja možda zato neće jesti al ne znam dajte mi savjet, pliz.
Hoće jesti amprig juhu sa kruhom, nisam joj probala davati kukuruzne pahuljice a pošto neće žgance sa jogurtom niti same ne znam u kojoj drugoj varijanti da joj probam dati - kako vi mame dajete žgance?
:love:
Najviše voli kad skuham palentu sa ribanom jabukom ili kruškom. Isto nam važi i za proso i zobene pahuljice- jedino njih ne kuhamo nego samo ubacimo u ključalu vodu pa dok se ohladi budu taman. Onda tri dana ne želi ni prismrditi tome, sad joj je zadnji hit jogurt (ali nikako u kombinaciji s palentom iako voli oboje) pa izvodim čudesa da proguta nešto osim toga :roll: , pa se opet vrati na palentu...sreća (ili nesreća :/ ) meni je to sve fino pa kad neće- pojedem ja "da se ne baci"...
Jel'mogu djetetu napraviti palentu 'Zlato polje' ili 'Franck'? Ima li neke razlike od te palente i npr. Alnaturine kukuruzne krupice (ako sam dobro shvatila, palenta=kukuruzna krupica)?
Kukuruzna krupica je isto sto i palenta. Razlika je u tome da je Alnaturina palenta "gluten free", dok ove ostale sadrze i nesto glutena (jer se kukuruz i psenica melju u istom mlinu), za koji pretpostavljam da ga jos niste uveli.
Alnaturina palenta je i krupnija, zrnatija.
Što je meni osobno super.
Nekoj bebici, ako voli skroz miksano, bi moglo smetati.
slabo se nešto spominje zob... dajete li zob i kako? meni baka stalno govori kako je jako zdrava, a sad sa 9 mj. valjda može gluten, pa bi mu dala...
a na čemu kuhate gris? izdajate? ja mogu izdojiti 60ml uvrh glave ako su mi jako pune kad dođem s posla, pa mi je to malo za kuhanje... jel mogu to pomiješati s vodom? jel može gris u zobeno mlijeko?
Manal, puno se daju zobene pahuljice. T. je to i danas jedan od dražih obroka - zobene pahuljice kratko prokuhane u zobenom mlijeku i u to naribana jabuka. Dodam mu i cimet i orahe. Po ljeti je varijanti puno više - jagode, ribizli, kupine, breskve... Također, zobene+sušene marelice skuham skupa u vodi i onda malo izradim štapnim mikserom.
zobene pahuljice sam ja počela davati sa osam mjeseci.
i to tako da ih kratko prokuham (mogu se i samo popariti vrelom vodom) i onda u njih naribam voće ili povrće.
često njima zagustim povrćne obroke: skuham brokulu, cvjetaču, tikvicu, mrkvu... na kraju kuhanja dodam zobene pahuljice, skinem s vatre i poklopim.
one su najjednostavnije za nositi na put jer se mogu "pofuriti" i vodom iz kafe-aparata u svakom kafiću.
a ako svaki put unutra staviš drugi dodatak, eto ti gomile različitih, ukusnih i zdravih obroka.
odlično! hvala na prijedlozima! skroz sam zaboravila na pahuljice, jer mi je baka poslala onako pravu oljuštenu zob, pa sam kontala to skuhati.
danas u dm-u nisam našla zobeno mlijeko, a baš sam mislila uvesti, pa i za gris... :/
nema ni u Os vec duze zobenog. ne znam zasto. ja pitala...kazu dobit ce....Quote:
Originally Posted by "manal
ako vam djeca doje, nema potrebe išta kuhati na mlijeku, kuhajte na vodi.
pšenični gris nemojte kuhati kao zaseban obrok ako vam je bljakasto da bude na vodi, nego njime zagustite povrćne juhe.
(iako ja tipujem na kukuruznu krupicu - palentu)
ma ne stavljam ja ta "mlijeko" (zobeno i rizino) kao zbog mlijeka, nego zbog boljeg okusa. ne moze zobeno ili rizino zamijeniti majcino mlijeko.Quote:
Originally Posted by apricot
da, ja isto sve kuham na vodi, palentu voli takvu, a gris još nismo probali, nego to, da bude ukusnije. probat ću s vodom, ali vidjet ću i za zobeno kad ga opet nađem u dm-u. i ja sam u osijeku tražila, mi ni nemamo dm u vu :roll: (ja sam dm fan :mrgreen: )
inače zobene smo danas probali, na vodi, baš su mu šmekale! :dancingfever:
eh, ja danas ipak nasla zobeno u dm-u.Quote:
Originally Posted by manal
inace mi palentu na vodi kuhamo, zobene pahuljice isto, a gris na rizinom il zobenom, takodjer i kus kus...ma to je nesto prefino, jos dodate malo grozdjica i ribane jabuke, mljac!
cokolina, u kojem si dm-u nasla zobeno mlijeko? ima li u tom alnaturinom soli? ja kupila u harmoniji zobeno mlijeko, ali ima soli, pa nisam bas happy.