Hvala :)Citiraj:
Ariens prvotno napisa
Printable View
Hvala :)Citiraj:
Ariens prvotno napisa
Evo konacno i nas :D
Prvi znak - kapa, trebalo mu je neko vreme da ga pokaze samo sa rukom, uvek bi stavljao istovremeno i kapu na glavu :lol:
drugi - telefon
pa onda svetlo - upre vrstop i rasiri saku,
i jutros u kupatilu cetkica za zube - prstic na usta.
Pokazivala sam mu i znak za pantalonice pre dva dana i odusevljeno se pljeskao po bokovima, ali je izgleda mislio da je to neka dobra fora, nije ponavljao posle kada bih mu ih pokazala.
I da, zna kako kaze lav :P
Sve ovo se desavalo nekako spontano i njemu su laksi znaci sa jednom rukom, jos uvek nista od ptice, knjige i sl.
Ariens, kako je kod vas?
zene, evo vam hrvatski znakovni jezik sa osnovnim pojmovima:
http://www.dodir.hr/hr/klikni&nauci.html
Dok ja vidim da se ovdje nesto pisalo :oops:
Kod nas je svakako. Moze se reci da zna puno znakova, ali ne oslanja se na njih. Sve sto cuje pokusava reci. Kombinira sve sto zna - cesto kad zeli nesto naglasiti pokaze i znak i kaze.
Nikad nije naucila znak da joj se piski (ili kaka). Sad jednostavno kaze KAKA i to znaci da joj se piski (ili kaka) ili da je vidjela tuticu :roll: malo je nezgodno jer je patkica KVA-KVA a ona ovo V obicno ispusti pa i tu obicno bude KAKA :lol: .
I sve je slicno kao i kod Shakti.trudim se vidjeti sto mi pokusava reci, objasniti joj kako se sto zove i to je to.Citiraj:
Sve ovo se desavalo nekako spontano
Najsmjesnija mi je kad slusa sto pricamo MM i ja i kad skuzi neku rijec koju zna pokazati ili reci odmah se i ona "ubacuje" u razgovor. Bas jucer sam pricala s MM kako su joj izbili novi zubici, a M. isto kao i Shiva stavi prstic u usta :heart: (nakon par jako glasnih povika MAMA kako bi ju primjetili).
Moram se pohvaliti s M. :heart:
Listale smo slikovnicu zajedno i naidjemo na plamenca (ptica). M. je prvo rekla KOKO (koka), a ja sam joj onda objasnjavala nesto u stilu: da slicno je koki, ima kljun i krila i stoji na jednoj nozi (tu sam ja stala na jednu nogu i drugu dignula do koljena). Listamo dalje slikovnicu i pricamo kad za minutu ona vrati slikovnicu na plamenca i primi se za stol i stane na jednu nogu. Moglo bi se reci da je usvojila znak odmah. :mrgreen:
Nego ima netko ideju kako da joj objasnim da delfin nije riba :?
M. zna znak za ribu i jednu vecer je s MM listala slikovnicu i dosli su do delfina i naravno MM odmah pokaze znak za ribu i to je njemu to. GRRRRR sto sam ljuta kad se delfine zove ribom... problem je sto ja ne znam neki pametniji znak za delfina!! pomoc :P
Genijalni su!
Moja curica je napunila devet mjeseci, naučila :bye: , svima šalje :* i sad je vrijeme za druge znakove. Nisam kupila knjigu Baby Signs ali mi je prijateljica napravila sken desetak znakova koji se koriste u jaslicama u koje ide njena malena ...Priča mi da je za poludit slatko vidit tu dječicu kako Super mi je ovo sa znakovima :D !Citiraj:
Ariens prvotno napisa
I sa sinom sam dosta dobro komunicirala sa par osnovnih znakova (jako rano je progovorio) ali nismo "razvili" ovako naprednu komunikaciju znakovima kako vidim na linkovima da je moguće (a i kako je to Aqua nadahnuto opisala :heart: ). Evo još malo inspiracije http://www.babysignsinstitute.com/babysignsarizona/
S te stranice koje si linkala nekako mi se najvise svidja ovo.
Ja sam stalno imala problema sa znakovima jer sve znakove koje sam izmisljala ispadalo je da su prekomplicirani, :mrgreen: pogotovo ASL ili hrvatska inacica.
M. sad ima 16 mjeseci i vec neko vrijeme sve vise napusta znakove i pokusava sve izgovoriti :lol: . To sto ona prica nitko ne moze razumjeti i nakon par minuta objasnjavanja ona napokon pokaze znak (koji je znala vec neko vrijeme ili ga je tog trena izmislila) i onda mi svi oko nje odahnemo "a to si htjela reci, evo sad cemo odmah ...".
Posto nam je M. prvo dijete ne znam kako djeca inace komuniciraju u toj dobi. Koliko toga "znaju" reci ili pokazati? U nasoj trenutnoj komunikaciji primjecujem da M. sve razumije sto joj govorimo :/ (primjetili smo jos prije par mjeseci kad smo joj rekli nesto u stilu "donesi crnu torbu iz predsoblja" - ona se digla, odgegala do predsoblja i donijela torbu - ja sam bila uvjerena da nikad prije pred njom nisam izgovorila "torba"). Isto tako kad MM i ja nesto razgovaramo ona se cesto "ukljucuje" u razgovor kad skuzi o cemu pricamo, :lol: obicno kaze rijec ili dvije i nakon toga trazi potvrdu od mene je li ona to dobro skuzila.
Koliko su i jesu li vam djeca pokazivala znakove s 11-12 mjeseci?
Ona razumije sve što joj pokažem, ali ne pokazuje neko zanimanje da ponovi znak osim onih koji se rade ustima: riba i pas. Neko vrijeme je pokazivala cica, ali onda je skužila gdje se skriva, pa je ide sama potražiti i preskoči pokazivanje. :lol:
Jako je slabo pokazivala prije prvog rodjendana. Kasnije je sve puno brze ucila i radije pokazivala.
Ako pije vodicu mozes probati sa onim uzdahom nakon sto se napijes (nadam se da kuzis na sto mislim). M. je obozavala taj znak. Isto tako i mirisanje cvijeca - uvijek provale smijeha.
Dobro je onda. :)Citiraj:
Ariens prvotno napisa
Za pijenje vode imamo drugi znak - rukama - za koji mi se čini da ga je jednom gotovo pokazala. :)
nemam pojma zašto ovaj topik nisam prije otvorila... a da me potakao onaj film neki dan, jest :lol:
došlo mi da probam sa znakovima, budući da margita sa svojih 12 mjeseci ama baš ništa ne govori, a užasno je komunikativna (vidim čest slučaj ovdje :mrgreen: ). istina, ja vrlo brzo skužim što ona želi ili što hoće reći, ali bilo bi još bolje da ju shvatim od prve.
hoće li imati efekta ako za početak samo ja koristim znakove? vjerujem da će se i zara uključiti, i to s veseljem, ali mislim da će MM-u biti glupo (bar dok ne vidi prve rezultate) :/
naučila sam za početak znakove mama, tata, seka, piti, jesti i spavati. mogla bih i za jabuku obzirom da ih obožava kao neva kruške.
ajd, krećem sutra, valjda nije prekasno
Ovaj tema me oduševila i nadam se da ću je korsititi vrlo brzo, ali zanima me sljedeće:
je li se itko od vas susreo ili koristio metodu Australke koja se zove Priscilla Dunstan (http://www.dunstanbaby.com/) , a koju sam gledala na Oprah prošle godine.
To je žena koja ima fotografsko pamćenje zvuka od rođenja. Kad je dobila sina, shvatila je da on proizvodi točno određene zvukove za pet osnovnih potreba. Kasnije je napravila istraživanje kako bi utvrdila je li to tako i kod drugih beba ili samo kod njenog sina i utvrdila je da bez obzira na rasu i podrijetlo djeteta, sva djeca do 6 mjeseci imaju to identično glasanje kojim sugeriraju majci kad su gladni, kad žele da ih se podigne da podrignu itd. U toj epizodi Oprah napravili su testiranje od tjedan dana di su te mame učene kako da nauče razlikovati različito plakanje svojih beba i sve su kasnije tvrdile da to funkcionira. Na youtubeu sam našla isječke i drugih žena koje su tvrdile isto.
Na youtubeu imate dosta linkova, pa koga zanima...Evo jednog, prvog:
http://www.youtube.com/watch?v=w6CFSGAueyo
Je li se tko susretao s ovim i pokušao možda?
ako svoju bebu od rođenja tetiraš kao potpunu osobu s kojom se najnormalnije može komunicirati, ako ju stvarno slušaš jer znaš da ti govori, onda te zvukove vrlo brzo razumiješ skroz instinktivno i ne treba ti oprah niti nikakva poduka o baby language-u.
meni se čini da problem nastaje kad se bebu tretira kao nešto što nema svoje pameti ni osjećaja ("premala je da bi nešto razumjela" :/ ).
btw, margita je danas razumjela moju rečenicu : peppa pig je u kupaoni, otiđi i donesi ju :shock: nema veze s baby signs, ali ima s tim da djeca sve razumiju, problem je u odraslima što to neće priznati :mrgreen:
Slažem se Lutonjice, najgore je na takva način tretirati bebicu koja je po meni biće koje osjeća i na neki način sudjeluje u našem životu i javlja se i komunicira s nama i svašta još nešto i prije nego se rodi. Ja se već svojoj točkici koja nema niti 8 tjedana još obraćam na takav način , a kamoli gdje nećeš zamotuljak koji se smije, glasa i mlatara rukicama i nogicama :mrgreen:
Zanimalo me samo u kontekstu olakšavanja komunikacije između mene i bebe jer istina unatoč instinktima vjerujem da se dogode komunikacijski čvorovi.
Ovo s bebinim znakovima mi je super, pogotovo što funkcionira, baš zakon!
mislim da je baš bio topik na temu te oprah epizode, vjerojatno se tamo više pisalo o iskustvima, potraži ;)Citiraj:
Zanimalo me samo u kontekstu olakšavanja komunikacije između mene i bebe jer istina unatoč instinktima vjerujem da se dogode komunikacijski čvorovi
ne znam, meni osobno tako nešto nije trebalo, bar mislim da mi nije trebalo. gledala sam tu oprah, razumjela bebe i bez njenog objašnjenja (kao što razumijem bebe po cesti, npr. čujem da beba plače i automatski kažem sebi u bradu "joj daj nek je netko već jednom digne" ili "pa kaj ne kuže da je gladna?" :lol: )
ali se nadam da je emisijom osvjestila ljudima da i novorođenčad komunicira.
Hvala Lutonjice, našla sam nakon što sam već postala ovdje, ali tamo isto ništa konkretno, osim zdravog skepticizma :mrgreen:
Ali vidiš nisu sve mame blagoslovljene dobrim instinktom, mojoj prijateljici je trebalo 6 mjeseci da joj se razviju kakvi takvi majčinski refleksi i sjećam se da je njoj to bilo doista teško razdoblje jer je bila svjesna da joj to jednostavno ni urođeno ili da ona to ne zna iz sebe izvuči, dok ja vjerujem da su meni urođeni i da neću imati s time problema (istina, napola sam odgajala dvoje svojih rođaka koji su živjeli u istoj kući s menom, pa ima veze i s time).
A sigurno je dijelu ljudi koji o otme nisu razmišljali na takav način, osviješteno.
Jos jedna obozavateljica Peppe Pig :mrgreen: (i Traktora Toma).
Meni je super sto su ti znakovi totalno neobavezni, jednostavno dodatak nasoj komunikaciji. Predivno je vidjeti kako mi objasnjava sto je upravo vidjela ili sto se dogodilo.
tup tup po glavi - upravo se spotaknula na igracke i pala na pod
pepa vau vau - pas je uzeo igracku peppu nosi je uokolo u zubima :P
Trenutno sve kombinira i znakove i glasove onako kako joj najvise pase i to je bas :heart: .
vidiš, mislim da svi imamo dobar instinkt, ali ga većina ne sluša.
i mislim da je u roditeljstvu jaaaaaako bitan. i to baš u svim aspektima.
ali čini mi se da ti to već kužiš, i to je super ;)
I ja se nadam da kužim, ali vidjet ćemo za godinu dana kako će biti :mrgreen:Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
e, ariens, sad par dana koristim tih nekoliko znakova koje sam naučila, margita doslovce umire od smijeha kad ih pokazujem, međutim to je to. koliko treba da im klikne da i na taj način komuniciramo?
inače, zara je oduševljena znakovima i za sve me ispituje kako se što pokazuje i razočarana je što ne znam više. i poželjela je sama izmisliti znak za "sestra" :heart: pa sad imamo njen znak za to.
a i MM je totalno oduševljen idejom, baš me ugodno iznenadio
Ma ja sam bila totalna katastrofa u pokazivanju prvih znakova :oops: kad mi je napokon kliknulo da moraju biti puno jednostavniji krenulo je na bolje. Mislim da sam joj od 11 do 12-og mjeseca pokazivala znak za psa (ni sad ga ne pokazuje) - onda sam pokazala dahtanje psa i jadna M. odmah shvatila i probala ga pokazati nazad.
Prvo sto je pocela pokazivati i svugdje primjecivati je bila KAPA - dodir po glavi - nakon toga je puno brze pocela usvajati i ostale znakove.
Gea doslovce iz sata u sat napreduje s pokazivanjem znakova, ali samo onih koji se rade ustima. Doslovce uživa kada mi pokaže pas ili riba, a ja joj odmah dodam igračku. Ali nikako da se ohrabri pokazati nešto rukom. Znak "patka" je znak rukom, ali kako svaki put pokažem znak i kažem "patka" sinoć je počela govoriti "pa" bez zvuka. Čitam joj s usana slog, ali ga ne izgovara. Stvarno jedva čekam da počne pokazivati rukama, ali i ovako se zabavljamo. :)
Mame koje ste ovo koristile, a imate malo stariju djecu - čini li vam se da ovo usporava govor? Mi imamo dosta znakova i uglavnom se dobro razumijemo. MM misli da zbog toga T. ni ne pokušava izgovoriti riječi jer mu je i ovako dobro. Ja sam tvrdila da će ga znakovi motivirati za pričanje jer će vidjeti kako je lijepo kad ga razumijemo, ali više nisam sigurna. Kakva su vam tu iskustva?
Ja tu nemam vise iskustva jer je moje dijete mladje od tvojeg, ali primjetila sam da cim vise zna da tim vise zeli primjeniti znanje.
Npr. ovo sve oznacava psa: dahtanje, va-va, vau-vau + pokaze rukom da pas laje ako zeli naglasiti lajanje, pas, Do (nas pas se zove Donnie ovo je njezina skracenica za njega). Uz to zna pokazati dvije naredbe psu (slucajno naucila kad je nas gledala kako komuniciramo sa psom: glasom + pokretom) dodji i pusti.
Cesto u setnji pokaze nesto sto mi nismo primjetili - npr. medo u parkiranom autu, maca sklupcana na prozoru, pticice koje cvrkucu... (peppu pig u izlogu :P).
Jos bih samo naglasila da meni vise problema stvara njezino "izgovaranje" rijeci nego znakovi. Kad prica to je potpuno nerazumljivo (a ona bas sve odjednom zeli reci). Kad ju prodje prvi nalet brbljanja obicno pokaze znak (ili vise njih za redom) i onda se napokon kuzimo :love: .
Evo još jednu ste zarazile... Otvorila sam u petak ovu temu i potpuno se oduševila iz jednostavnog razloga što sam instinktivno i sama to počela prakticirati i prije. Npr. kada jedemo na žličicu uz njam-njam (zvuk koji savršeno proizvodi) na određeni način otvaram i zatvaram usta i zaista mi se čini da moj cvrčak to razumije. Uglavnom, brže bolje sam naručila knjigu i sada jedva čekam da stigne. Ne znam kako je koncipirana knjiga, ali pretpostavljam da daje ideje za nove znakove.
Ono što me zanima je koliko je trebalo da vaša djeca počnu i sama pokazivati znakove? Npr. mislim da moj sin "kuži" one jednostavne kao gore opisani i pa-pa, ali ih sam ne pokazuje? Kako ga potaknuti da to čini ili će to jednostavno doći samo od sebe? Kakva su vaša iskustva?
Koliko je star?
M. je dosta kasno krenula - recimo oko godine dana. Jednostavnije znakove je pocela pokazivati isti dan, a kompliciranije i tri tjedna kasnije.
8 i pol mjeseci. Najljepše od svega je to što njega jako veseli kada mu mašem za pa-pa ili radim pokrete ustima za papanje, ali se ipak ne usuđujem krenuti dalje dok ne vidim da ima rezultata. Mislim, ja to sve onako laički radim, sada sam naletjela na ovu temu i uvidjela da postoji razrađen način učenja znakova. Jedva čekam da stigne knjiga, ali opet sam nestrpljiva krenuti dalje :)
Ovo je i kod nas, uživa u tome što nam može reći da je nešto vidio. I svašta vidi, puno puta se desi da daje znak za nešto što mi ne primjećujemo pa na kraju, kad baš tražimo, nađemo negdje mali crtež psa ili stiliziranu ribu.Citiraj:
Ariens prvotno napisa
Ja sam za baby signs prvi put čula baš na ovoj temi, Tin je imao preko godine dana. Gledala sam Martine linkove i vidjela da mi to i sami radimo. Puno znakova je baš isto kako smo ih i sami odredili. Zato, Loptice, mislim da se ne moraš bojati i čekati knjigu. Ja i inače puno gestikuliram uz govor tako da mi je ovo stvarno bilo spontano. Ima i jedan Baby Einstein o znakovima, ako nekog zanima gdje ga nabaviti, neka mi se javi na PP.
I malo ću podignuti pitanje: mame koje ste ovo koristile, a imate malo stariju djecu - čini li vam se da ovo usporava govor? Nije da me to brine, samo me zanima.
Ja ovo nisam nikad koristila kao mama jer mi nije palo na pamet (koristila sam puno pjesmice s pokretom u kojima takodjer ima dosta pokazivanja). Medjutim, kao defektolog u radu s djecom koja imaju poteskoca s govorom puno koristim znakovni jezik i neke druge oblike nadomjesne komunikacije (slike, simbole i sl). Godinama se cak i medju strucnjacima povlacila ta bojazan da ce koristenje drugih oblika komuniciranja negativno utjecati na razvoj govora (i da djeca nece trebati govor ako imaju zamjenu za govor). Istina je medjutim sasvim drugacija. Naime, govor je vrlo slozena funkcija. Djetetu treba puno vremena da shvati da je jedna rijec zapravo simbol za neku stvar ili radnju. Nauceni znak je vrlo vazna stepenica u razumijevanju koncepta simbola (jer je i znak - simbol), ali trazi puno manje napora nego ga trazi govor. Isto tako je poznato da fina motorika pozitivno utjece na govor. Tako da je poticanje djeteta na komunikaciju na bilo koji nacin zapravo posao koji biva okrunjen govorom i moze ga samo pospješiti.Citiraj:
Balarosa prvotno napisa
Izgleda da je stigla moja knjiga :D Našla sam obavijest u sandučiću, ne mogu vjerovati da je tako brzo došla. Idem je odmah poslije podne podignuti i krećemo u akciju
Nakon 4 mjeseca pokazivanja, 4 dana prije prvog rođendana konačno zna pokazati sve znakove koje sam joj pokazivala - njih 8-10. I znakove ustima i znakove rukama. :D Neki jedva da nalikuju na ono što ja pokazujem, ali se iz konteksta i njenog ponavljanja kuži što je što. Par dana za sređivanje dojmova, a onda uvodim set novih. :)
Podižem ovaj topik budući da su se u pojedinim hrvatskim gradovima počele održavati radionice znakovnog jezika za bebe http://www.babysigns.hr/znakovni-jezik-za-bebe/ pa me zanima ima li tko iskustva?
I ja sam vidjela da postoje te radionice. Zar nitko nije bio na njima?
evo i mi se pridružujemo temi, imamo 6mj i par dana i uvodimo 3 znaka:jabuka, cika i pelena (za spavanje nam ne treba jer je ekvivalentan ciki:lol:)
povezujem riječ, znak i predmet kad god se sjetim dok papamo jabuku, mijenjamo pelenu ili idemo dojiti
zasad me gleda i smije se, zabavno joj je to
2 znaka su rukama, jedan ustima
eto, ustrajat ćemo pa se nadam zabavnom čavrljanju znakovima za koji mjesec:-)
Uh, M. za sada zna samo mahati pa pa, bravo (odnosno taši taši), daj 5 i ja sam gazda (lupa po stolu). Budući da ti znakovi ne služe baš nečemu :lol: nadam se da ćemo uskoro naučiti novo.
Skužila je znak za nošenje u marami, no, ne pokazuje ga sama, ali se veseli kada ga ja pokazujem.
Ah da, znak za siku već dugo postoji. Trpanje rukica u moju majicu odozgor iako mi nije jasno odkud joj to budući da uvijek majicu dižem od dolje da joj dam siku.
Pokušavam joj izmisliti i neke druge znakove, ali kao što kaže tina55, samo se smije i gleda.
Super je to što puno toga razumije, odnosno narebe poput sviraj, pleši, daj, vrišti, a i kada joj nešto govorim, onda gleda u smjeru toga (pa poludi kada kažem bus bus, silom bi na balkon). Zato bi mi bilo super da nauči znakove jer znam da bismo se onda baš puno napričale.
Frendica mi se s tim bavi i sutra će oko 8 a.m. biti na Dobro jutro.