Kako bi potaknule mame na šivnje, te ih još malo ohrabrile,nije li vrijeme za neki topic tipa "Prvi pljesak",na kojem bi se mogle mame početnice hvaliti/hrabriti?
Ornela_m:dugo šivala sa nama.... :bye:
Printable View
Kako bi potaknule mame na šivnje, te ih još malo ohrabrile,nije li vrijeme za neki topic tipa "Prvi pljesak",na kojem bi se mogle mame početnice hvaliti/hrabriti?
Ornela_m:dugo šivala sa nama.... :bye:
Ornela_m, VELKAM! :D :love:
Ok...engls je dala dobru ideju...sigurno ima mama koje tek pocinju ili razmisljaju da pocnu sa sivanjem, pa :cekam: , pelene na sunce!
orenela dobro došla! :)
sorry, naravno da je trebalo pisati ornela, a ne orenela!
Evo mame, "first-time" šivalice, možda možete nastaviti ovu temu Moja prva pelena :- ))))Citiraj:
Engls prvotno napisa
(ili otvorite temu "Prvi pljesak", svejedno :*)
Ornela_m, :cekam:
:mrgreen:
:lol:Citiraj:
Dolisa prvotno napisa
Drage sivalice, tek sad vidim vase porukice... hvala vam svima lijepo :oops:
Sto se dojmova tice... pa ovo je daleko veca napast nego sto sam mogla zamisliti citajuci vas. Samo vrtim krojeve i modele u glavi cijeli vikend :shock:... s cickom ili bez, sa dzepicima za cicak ili bez, koliko slojeva i sta u soaker, kako nategnuti gumu, s kojom od mojih tkaninica kupljenih u jos trudnoci svecano krenuti... dilema i problema mali milion :unsure: Nakon one superduboke pelene po Ottobreovom kroju koja je sluzila ponajprije da odmjerim gdje sta treba modificirati (a mozda se i iskoristi kad guza naraste), pa cemo tu brojati kao moju nultu pelenicu 8), dosla je na red prva prava, pa druga... :joggler: Obje dovrsene u sitne sate, jedva docekah jutro da ih probam na maloj guzi. Slikala sam ih, ali trebam organizirati albume, pa cu postaviti slike drugom prilikom. Dolisa, pozuricu ;)
Ideja o "Prvom pljesku" ili ovaj nastavak teme "Moja prva pelena" mi se jako svidja, ali palo mi je na pamet dok sam radila na prvoj peleni i trebala brzinsku inspiraciju za jedan problemcic, kako na ovom podforumu nema "postrojavanja" mama sivalica i njihovih albuma, nego se mora listati teme i/li potpise da bi se doslo do slika? Cini li vam se da bi moglo biti zgodno imati takvu temu?
I jedno konkretnije pitanje.
Obozavam reciklazu (ili, sto bi slogan na jednoj mojoj staroj majici rekao "Once iz not enough" :mrgreen: ) i imam dosta pamucnih majica koje bih zeljela iskoristiti za pelene, umjesto da se pretvaraju u krpe za prasinu. Za koji dio pelene bi to bilo najpametnije iskoristiti? Ne bih za soaker.
I jos samo jedno, za kraj.
Ako racunam 1 noc = 1 pelena, sta ce biti za godinu dana? Cega ce prije ponestati, mjesta za odlaganje svih tih pelena ili posteljine? :roll: :mrgreen:
Da, da, to je zaraza.... neš se ti tako lako toga riješiti, još nisu otkrili vakcinu :lol:Citiraj:
... pa ovo je daleko veca napast nego sto sam mogla zamisliti citajuci vas
:klap: za prve (i nulte!) pelene i ja :coffee: da izvršiš (re)organizaciju albuma.Citiraj:
trebam organizirati albume
Temu "postrojavanja" šivalica ili samo posjednica raznih pelena, koje imaju albume, svečano otvori, kad prikažeš svoje prve pelenice. Mi ćemo se sve sa zadovoljstvom pridružiti na prozivci :)Citiraj:
na ovom podforumu nema "postrojavanja" mama sivalica i njihovih albuma
Kao što rekoh već 100x -reciklaža rulz! Stare majice sam iskorištavala za unutrašnje slojeve (ako baš nisu bile za pokazati - blijeda boja, fleke, reklame...), a ako su izgledom bile većinom OK, onda za vanjski sloj pelene. Ako nemaš overlok mašinu onda moraš imati bar jedan sloj tkane tkanine (iliti "wowen"), da "drži" žersej (iliti "knit") koji voli da se rasteže pod stopicom. Inače ja sam stavljala žersej u soaker. Ne vidim da išta smeta. Al' je imam sušilicu... Još jedna zgodna upotreba žerseja je za džepić koji pokriva čičak (ako ga praviš). Fino stoji na mjestu, pa se pelene ne kače za okolinu u pranju a i lako se prevrne (iliti "naoruža" što bi rekao MM :lol: )Citiraj:
Obozavam reciklazu
Ostaćeš bez posteljine! :lol:Citiraj:
Ako racunam 1 noc = 1 pelena, sta ce biti za godinu dana?
a ja vjerujem da ćeš biti puno brža od 1 pelena -1 noć! :)
Početi ćeš sitničariti,a do ljeta i raditi prava mala umjetnička djela...Pogledaj malo po albumima teta šivalica.Citiraj:
jos samo jedno, za kraj.
Ako racunam 1 noc = 1 pelena, sta ce biti za godinu dana? Cega ce prije ponestati, mjesta za odlaganje svih tih pelena ili posteljine?
Prvo je bila bitna kvantiteta i šarenilo,a sada su tu našiveni brodići,medeki,noine arke (btw shogi je napravila pravi bum sa noinom arkom),zečevi,...
Točno se može vidjeti razina ovisnosti...
.......................
.......................
.......................
Nista, nista, samo gledam je li se popunio auditorij :mrgreen:
.......................
Paaa, mislim da bi malo pretenciozno da koja sam tek "istrcala na teren i zagrijavam se" postrojavam veteranke ;), pa cu to ipak prepustiti nekome drugome. Inace, ja sam mislila bas samo na postrojavanje HM pelena, jer te su unikati :)Citiraj:
vještičica prvotno napisa
Auh, ima ovih tehnickih pojmova koje ne kuzim, pogotovo sad kad sam razapeta izmedju dva jezika. Vidim da cu postavljati i ne-pelenaska pitanja...Citiraj:
Moja masina moze sivati rastezljive tkanine, no ako budem koristila majice za unutrasnju stranu pelena, svakako ce biti u kombinaciji s nekim materijalom koji ce to pridrzavati. Vidjecu... za sada imam flanela koji mi izgleda tako fino i mekano, ali probacu i s majicom.
Vidis, vidis, dzepici za cicak - o tome nisam razmisljala :!:Citiraj:
Ja jos uvijek nemam susilicu, a i kad bude razlog sto sam za sada nesklona soakeru od majica je sto se te majice kad su jos uvijek samo majice, sporije suse. No, eksperimentiracu, naravno. Mozda prvo neki samostojeci soaker/umetak...
Novo pitanje:
postoje li jos kakva rjesenja za pricvrscivanje pelene osim cicka i drikera (i Nappy/Snappi Nippa)?
.......................
.......................
Evo, slazem albumic.
Tete sivalice cekalice, evo albumica.
Slusam :coffee: :mrgreen:
Bravo ornela :D
Jako su lijepe pelenice.
:klap:
Da li je to netko shopingirao u poznatoj nam trgovini ili i u V.B. imaju baš takav izbor materijala?
Hmmm ... da i meni su materijali nešto poznati. Vidim među njima i onaj za posteljinu što se ne mora peglati (valjda krep) - mislim na onaj narančasti.
Kako izgledaju pelene od toga?
I sad još za one što recikliraju stare majice svojih muževa (pitam se skuže li neki od njih kad im nestanu iz ormara) jedna mala idejica koju sam našla na net- u. Nemojte baš sve pretvoriti u pelenice. Možda možete probati i ovako nešto http://www.rookiemoms.com/make-some-easy-kids-pants, a onda ostatak za uloške, unutarnje slojeve i sl.
Da, da, vecina tkanina na slici je kupljena u Zagrebu jos dok sam bila trudna, tad sam ih poslikala da jednog dana imam "before" i "after" :-) Imam i nesto ovdje kupljenih, no za njih nisam posebno sentimentalno vezana :mrgreen:, a i imam samonametnutu zabranu upovanja bilo cega dok ne potrosim ove zalihe. (Zamislila sam u trudnoci 1001 projekt!)
Super su mi reakcije teta u ducanu... "a sto ce to biti za bebicu, posteljina?", "malo posteljima, malo pelene", onda ide ili muk uz totalno zbunjen izraz lica ili "pa zar se vi moderne mame gnjavite s tim"
Krep nisam isprobala za pelenu, zapravo je kupljen za posteljinu koju necu morati peglati 8) plus nesto malo za pelenu... iako se pitam je li uopce pametno raditi posteljinu od toga, jer sam do sada primjetila da se moj bebac strasno ljuti kad ne moze zgrabiti medvjedice sa posteljine s jako izrazenim uzocima :lol: Grebe prsticima po plahti i nista ne moze uhvatiti i onda se jako buni.
Super je ovaj linkic za djecije hlacice, imam i ja tih linkova sto sam nakupila (i to u trudnoci, jos nista nije doslo na red), pa cu ih vremenom iskopati.
Sto se muzeva i nestanaka majica tice, kod nas to nije problem jer ja pokusavam koliko-toliko odrzavati red u ormaru izbacujuci povremeno sve sto se ne nosi iz bilo kojeg razloga. Zato je nered na hrpi za reciklazu...
Stare, razvucene ili reklamne majice sam obicno koristila za jednokratno brisanje (pobrisem pa bacim), no nadam se dati im neku novu funkciju uskoro.
Ornela :klap: Super su ti prve pelene!
Sugestija - stavi širi čičak, ili dva reda tanjeg, praktičnije je.
Odgovori na pitanja:
Overlok mašina = "endlerica", iliti mašina koja šije i porubljuje odjedared, poznata i po tome da bez razvlačenja šije žersej ;)
džepić za čičak - vidi pelenuške my way u potpisu
pričvršćivanje pelene osim čička, drikera i Snapija je jedino igla sigurnica (poznatija kao ziherica ;) ) Iako sam dobila par baš tih bebećih, iz fazona na poklon, nikad se nisam usudila, previše me strah da će se ubosti u trbuh (brrrrr, strašno i za pomisliti)
OT- kutak za reciklažu sam konačno složila, nered me je kočio u razmišljanju ;) Reciklažne novosti postam uskoro.
BTW, gdje se mogu postati drugi "podvizi", npr dječija odjeća? Kreativni kutak?
to se i ja pitam :? Gdje bi mogle otvoriti temu za tako nešto?
Otvorite na kreativnom kutku. Bas sam znatizeljna sta sve radite!
Ornela :klap:
Mama Medo, sad sam vidjela onu prekrasnu žutu pelenicu s prethodne strane:klap:
vještičice, super ti je je preklopni kroj :D
a ovo potpisujem, jer sam tu sama zeznula...koristila sam uski čičak, a bilo mi je lijeno stavljati dva reda, i sad se poprilično mučim dok zakopčam pelene - naime moja djevojčica je donedavno nosila remenčiće i bila je dosta sputana, sad ih ima samo noću, a danju nadoknađuje mjesece sputanosti - skoro mi pobjegne s previjališta i imam dojam da taj uski čičak jedva držiCitiraj:
Cure koje ste kupovale prešicu za drukere u Omnitehu, koliko to košta i isplati li se kupovati samo radi šivanja platnenih (ili moram smisliti još poneki razlog za korištenje)
Hm... imala sam samo uski cicak i razmisljala sam o dva reda, no nekako ne volim da toga ime previse preko stomacica, krut je taj cicak. Zato sam i pitala jeste li nasle kakvo rjesenje za pricvrscivanje osim cicka i drikera. Mislila sam svakako potraziti i debeli za par komada da njega isprobam, ali bila sam sklonija jednom redu tankog. Je li bas lose ako ostavim samo tanki?
vjesticice, "Pelenuske my way" su bile odlicna skola u mojim pocecima, sad su mi neke stvari od tamo jos jasnije 8) Mozda bude i nekih pitanja.
Inace, probala sam ostatke majice iskoristiti za dzepic, super rjesenje (pelena br. 3)!
Kupi mekši čičak! I njih ima raznih vrsta, a to bar ne bi trebao biti problem ;), tamo na "trulom zapadu" (:lol: )Citiraj:
ornela_m prvotno napisa
Ma nije loše, ali će se babać brzinski počet otkopčavati, jer je mala površina na koju čičak prianja.Citiraj:
Je li bas lose ako ostavim samo tanki?
8) hvala, :*, drago mi je da ti je koristilo. I samo pitaj!Citiraj:
vjesticice, "Pelenuske my way" su bile odlicna skola u mojim pocecima, sad su mi neke stvari od tamo jos jasnije 8) Mozda bude i nekih pitanja.
Vidim! :klap: Odlično je ispalo! (inače, ko što već napisah, ja sam cicija, pa štedim čupavi dio čička :lol: + pelene sa džepićima mi se nikad nisu povezale u niz u pranju ;) )Citiraj:
Inace, probala sam ostatke majice iskoristiti za dzepic, super rjesenje (pelena br. 3)!
:* samo nastavi, odlično ti ide! :D
Tiwi, jel može i meni onaj kroj? :) Please.
XCitiraj:
tanja1230 prvotno napisa
ornela_m pogledaj
Super, isprobacu ovo svakako. Hvala :love:Citiraj:
Engls prvotno napisa
Inace, ovih dana malo stagniram, moj tata je dosao kod nas u posjetu, pa mi je vrijeme drugacije ispunjeno. Ali, da su i njemu moje pelene fora - jesu 8) Od vremena kad sam lutkama sivala haljinice bio je bas super podrska kad je taj hobi u pitanju, odrastao je uz "Singericu" moje bake tj. svoje mame i mislim da mu je bilo strasno drago sto sam pokazivala zanimanje za igle i konce i ja, ali pelenama se mislim nije nadao :lol:
Evo da se i mi opet malko javimo s nekoliko noviteta.
Svako malo vas pročitam i pogledam sve te lijepe pelenice. U zadnje vrijeme sam malo više šila "pelenica" za sebe.
Ali uspjela sam i jednu flis AIO patkice (moram reći da nam super izdrži noć, a mi piškimo po noći kao veliki), jedne zaštitne od flisa na mediće, i baka nam je saštrikala jedan vuneni cover. :D
http://picasaweb.google.com/Shanon33/HMPelenice
I mene muči taj čičak, volim staviti deblji, a taj je tako krut. Nigdje ne mogu naći neki fini mekani. (Još sam, luda, kupila tog čička 4 metra - meku stranu). :lol:
Pusa svim šivalicama
Ovo su jako lijepe pelene,i za bebija i za mame... :zaljubljen:
Bogami, iskazale su se i mama i baka :klap: :klap: Svaka čast!
Jel' flis drži za noć? Ja sam više izludila od mokre trbe i plitkih zaštitnih :roll:
Još mi preostaje, prije nego prvi put i životu prepeglam karticu (:lol: ), da napravim jedne vunene zaštitne, od feltovanog vunenog džempera. To radim sutra, zdipila sam mami turbo Singericu :mrgreen:
Inače sam sad u recycle fazi, biće slika uskoro, samo da pozavršavam. Šmizla odlučila da će spavati samo jednom po danu, pa ništa ne stižem :roll:
Hvala!
Vještičice, da flis mi super izdrži noć.
Probaćemo onda i to napraviti. Imam pletene zaštitne ali ujutro budu malo vlažne. Ne mokre, nego vlažne na dodir :/ Jel' tako i sa flisom?
Pa, nije mi dosad bilo mokro. Znaš kako su i te dekice kad ih opereš i iscentrifugiraš već kao suhe.
A ove vunene su mi bile vlažne.
Cure, pelene su vam :mljac: !
Uskoro ću vam se pridružiti sa fotkama svojih (zasad je jedna gotova, ali kažu da se prvi mačići bacaju u vodu, pa....)
Znam da će djelovati kao da sam sad pala s Marsa, ali moram to konačno pitati: kako funkcioniraju flis, vuna i slični materijali u coveru?? Kužim da oni nekako drugačije apsorbiraju tekućinu, ali ne razumijem kako beba kad se popiški kroz 2, 3, 4... 8 slojeva flanela, frotira i sličnog, može ne promočiti flis. Ili vunu. Ili bilo što što nije pul.
(morat ćete imati strpljenja sa mnom, nova sam tu i zbunj...) :love:
Za vunu znam, ona može "popiti" preko 50% svoje težine i da i dalje nije mokra na dodir. Takva su joj vlakna. Za flis sam i ja zbunj. Al' ću probati, pa da vidim radi li posao. Koliko slojeva treba za flis zaštitne? Dva, tri?
Impresionirana sam. Nisam ovo znala. Hvala Vještičice. :*Citiraj:
8) štreber sam, šta ću :lol:
Flis tek nije mokar na dodir. On ne pije, pravi barijeru između mokrog i suhog. Moj bembo stvarno puno piški po noći, ali nam dosad nije promočilo.
Šila sam ga od 2 sloja. Jedino što guza bude malo veća. Sada ću probati šiti iz jednog sloja i samo na kritičnim dijelovima staviti duplo. Tako šiju i neki proizvođači. Samo još da smislim kako.
Vuna nam je malo manje izdržala, ali ipak je flisa dva sloja.
Ana, daj mi na pp adresu.Citiraj:
@n@ prvotno napisa
Cure, poslala sam 4 kroja "u bijeli svijet" :) konačno..
U vezi vune - treba li biti neka posebna vrsta?
Slagala sam ormare i našla da imam nekoliko klupka na kojima piše 100% vuna. Bi li se od toga mogle isplesti zaštitne? I trebaju li neko posebno održavanje? (Ne da mi se plesti ako ću kasnije još imati dodatnog posla s njima)
Inače nama flis propusti. Pelena od flisa je bila dobra jedino ispod ljetne haljinice koja nije toliko u dodiru s pelenom, ali bodić i hlačice upiju vlagu.
Postoji li više vrsta flisa?
Zaštitne od flisa imaju samo jedan kao dodatni sloj po sredini pelene (najčešće u obliku pješčanog sata) našiven da podupla strateška mjesta.Citiraj:
Mogu ti poslikati jedne da vidiš.