Drago mi je čut da se mijenja. Ja sam imala problema s hemoroidima tijekom trudnoće, zatvor također, al ima tjedan dana sam sva uredna na wc-u. Možda sam i ja kandidat za bez klistiraCitiraj:
zrinka prvotno napisa
Printable View
Drago mi je čut da se mijenja. Ja sam imala problema s hemoroidima tijekom trudnoće, zatvor također, al ima tjedan dana sam sva uredna na wc-u. Možda sam i ja kandidat za bez klistiraCitiraj:
zrinka prvotno napisa
ricinusovo ulje ne samo da nije preporučljivo za poticanje poroda, nego je i potencijalno štetno.
sorite na slikovitosti :mrgreen: , ali veća je mogućnost da će je pošpricati razrijeđena stolica nego eventulano nešto krući sadržaj koji se, bdw, puno lakše obriše ako već izađe.Citiraj:
jer je jako neugodno pri porodu pošpricati babicu zar ne?!
i po stpedesetpeti put, klistir apsolutno ne garantira da stolica na porodu neće izaći, samo će biti tekućija.
Mene muci nesto drugo: dva puta sam rodila u Vinogradskoj u mrklo doba noci i bila sam jedina koja je radjala. Predradjana je bila cijela moja, pa sam tako na wc mogla uletiti odmah cim sam dobila klistir. Inace imam strasno osjetljiva crijeva i ubrzanu probavu cijeli zivot, i nekakvo "zadrzavanje" kod mene apsolutno ne dolazi u obzir.
Sad me zanima, s obzirom da cujem da u predradjaoni zna biti nekoliko zena istovremeno, kak to izgleda? kaj rade ostale dok jednu klistiraju? moram priznati da nisam tamo vidjela nikakve paravane .... i sto ako je wc bas taj cas zauzet? :? jer nema sanse da bih ja cekala i minutu ....
Imam iskustvo klistiranja radi operacije i to mi je ostalo u jako neugodnom sjećanju. Kad su me "nafilovali tom vodurinom" mislila sam da ću pasti u nesvijest...stvarno imaš osjećaj da bljeska na sve strane oko tebe...isti osjećaj kao prije nesvjestice (imam i tog iskustva, tako da znam) :mrgreen:
Nakon ovog iskustva strašno sam se bojala klistira prije poroda...mislila sam da samo može biti još gore, ali nije bilo ni blizu onom prvom ružnom iskustvu. Pokušala sam na finjaka izbjeći klistir rekavši sestri da sam se već očistila prirodno kod kuće, ali njen odgovor je bio da ona to mora napraviti. :/ Ajde, bar sam brijanje izbjegla tako što sam se kod kuće sama obrijala.
Evo da prijavim da sam zaista bila bez klistira, došla sam u bolnicu kad su trudovi dobro zaredali, otvorena 9 cm i nitko nije ni spominjao klistir. Na koncu me zanimalo jesam li pri porodu imala stolicu-jer mi se činilo da jesam, al su me razuvjerili. Dakle, klistir sam ovaj put preskočila i bolje je ovako 8)Citiraj:
makita prvotno napisa
No, dobro, ja sam mozda malo cudna jer sam se i sama znala u zivotu klistirati prije poroda :lol: Naime, povremeno sam isla na gladovanje uz sokove (metoda ciscenja organizma) pri cemu je potrebno klistirati se, tako da mi klistir nije bio nepoznato iskustvo. Niti neugodno.
Sestra me cak i pitala da li ga zelim ili ne, no meni je klistir ostao u ok sjecanju i cinilo mi se da cu se nakon njega ugodnije osjecati u svojem tijelu. Sto se i desilo.
Uh...Meni je to bilo blago rečeno"neugodno"...Nisam osjećala trudove, al sam sva bila smušena i nisam znala šta me snašlo (kontala ići na izlet taj dan al mi se poremetili planovi :mrgreen: ) pa sam nekako i to pregurala...Kako je meni sestra objasnila to je kombinacija vode i nekakvog sapuna...Kod nas je najgore što ima samo jedan WC, pa kad su meni i još jednoj ženi dali klistir, to je bilo grozno...Nas dvije, a jedan WC :roll: ...Ne ponovilo se...Mogu misliti kako im je tek kad je gužva u rađaoni :lol:...Al "šlag na torti" je bio kad sam pitala tu stažisticu koja me je pripremala gdje ću se oprati...Kaže ona "pa nemate gdje"...Ja :shock: ...Vidim tamo u tuš kabini stoje saksije cvijeća :roll: ...Odem i legnem na sto, i ne da mi vrag mira pa kažem babicama da se nisam oprala...Sad se i one našle u čudu i ja im kažem kako nemam gdje...One se obrate toj istoj stažistici da me odvede da se operem...Ona me odvede do WC-a i šuti...Šta ću, zamolim je da pomjeri bar 2-3 saksije da mogu ući pod tuš...Otvorim vodu, hladna ko led...Ma ni kapi tople vode...Operem se tom vodom kakva je i vratim se na stol...Moram li vam reći kako mi se piškilo nakon 5 minuta, a babice me napale jer se kao mi žene prehladimo kod kuće pa dođemo i žalimo se da kod njihu bolnici nije dobro :roll:...I sva ta muka da bih se na kraju porodila na CARSKI 8)
klistir?nekaj najgore.svaki malo na wc i jedva čekaš da prestane.
Ja ga dobila i nije bilo niš strašno čak sam se lakše osjećala za vrijeme trudova.Sestra je bila stvarno super.Nakon mene je u wc ušla dežurna čistaćica i počistila wc.WC je bio čist i prije mog ulaska a toaletni papir sam donjela kao i vlažne maramice.Moja prijateljica je u istom rodilištu rađala deset godina ranije i nije nipošto htijela klistir, to je obavila kod kuće tako da je u apoteci kupila set. Kaže da je više nisu gnjavili u rodilištu.
Meni na prvom porodu (u inozemstvu) nisu ni spomenuli ni klistir ni brijanje, na drugom porodu (u HR) sam odbila klistir (i nitko me nije krivo pogledao), a brijati ionako nisu imali što jer već 20 god furam 'brazilku' :mrgreen:
I prije carskog se ide na klistir. Je, neugodno je....ali nije tak strasno...Meni je strasno bilo stavljanje katetera, peklo i boljelo...Citiraj:
proljetna beba prvotno napisa
Klistir mi je zadnji na pameti kad se sjetim poroda,još mi je sestra rekla nakon pol sata jel sam obavila wc,ja velim pa niš me ne tjera,a ona sjedni stisni i ...Tak da mi to nije niš dobro,niti loše.Kaj se mora mora!!
pa ne mora se 8) .
i ja sam išla prije carskog na klistir. to i kateter...brrr...Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Još sam ga dobila i nakon operacije jer nikako, nikako nisam imala stolicu...
meni klistir uopce nije bio nesto strasno, bila je naka mlada sestrica tek kad sam osjetila da mi se pune crijeva san skuzila sta mi radi :lol: :lol: :lol: ja mislila da ce me dr. pregledat a ona meni klistir :lol: :lol: :lol: (tada sam vec bila 7 cm otvorena), na wc san se lipo ispraznila, kako se moja probava i ja jako dobro poznajemo onda nisan tribala trcat nego sjela i sjedila oko pola sata dok se nisan ocistila i moram priznat da sam nakon poroda bila jako sretna zbog toga sto su mi crijeva prazna jer se nisam mogla uopce ustat i poc na wc, stolicu sam dobila tek 4. dan kad sam vec mogla poc sama na wc i bilo mi je drago da je tako, ne zelim niti pomislit koliko bi me sve bolilo da san morala ranije. klistir mozda generalno nije potreban al eto meni se cinilo da je bas dobro nekako ispalo da sam ga dobila.
Prije prvog poroda sam razmišljala da rodim doma u dnevnom boravku samo da mi ne rade klisti, ali imala sam divnu sestru koja me je tak zašprehala da je sve bilo op op i gotovo, i poslije mi je osjećaj bio super jer nisam imala tako veliki pritisak, nažalost završila sam na hitnim carskom tak da je sve to bio mačji kašalj.
Brijanje, pa danas je to valjda lako riješivo, pa tko se još ne brije, depilira ili nešto slično. a ak baš to i ne prakticirate sumnjam da koji muž ne bi svojoj trudnoj ženici to napravio prije poroda.
Kod drugog djeteta sam morala na carski (ali unaprijed dogovoreni jer nisam smjela na regularni porod)), tada vam isto rade klistir ali malo slabiji, i vjerujte mi da mi je to koliko sama pomisao je grozna bilo dobro jer ste nakon carskog tak mrtvi da nedao bog da moram na WC.
ja bih se radije osvrnula na katetere koje naše sestre niti znaju stavljati humano a bogami ni vaditi, ja i dan danas imam tzv bolničku infekciju koja se dobije od katetera i imam fobiju ok katetera, katastrofa.........
AKO IMA NETKO DA ZNA DA MORA NA CARSKI ILI NA BIO KOJU OPERACIJU DA MORA DOBITI KATETER NEKA TRAŽI DA MU SE STAVI TEK KAD VAS USPAVAJU. Tjelo vam je opšteno i puno je manja mogućnost rasturanja. I nemojte vjerovati sestri koja je "stavila milione katetera i ja ti to znam i nemoj mene učiti poslu".
rodila sam u splitu, kad sam dosla u bolnicu, rekla sam da sam imala stolicu kod kuce ali su mi bez obzira dali klistir (koji nije bio neugodan ali je bio nepotreban). wc nije bio nesto, ali je bio čist i sa papirom...kad sam se ocistila, poslali su me pod tus i onda sam isla u predrađaonu, iako sam to sve prošla, opet sam se pri izgonu malo pokakila, nitko ništa nije rekao na to.....a šta bi trebala? baš me briga.....nisam ni prva ni zadnja......drugi put neću prihvatit klistir..... 8)
frdo, ja sam imala carski kao i rodila prirodno i nijednom nisam imala klistir (nit je ikom palo na pamet da ga ponudi, nit sam ja znala da se ikome jos radi) i nisam imala nikakvih problema ni u prvom ni u drugom slucaju.
rodila sam u Splitu i iako sam došla 7 prstiju otvorena klistirali su me, ja sam se još malo otvorila nakon pražnjenja i za sat vremena rodila. Meni nije to bilo neugodno iskustvo a o tome je li potrebno ili ne nisam tada razmišljala.
Dva puta klistirana ,kad se toga sjetim bbrrrrr,ali bolje to nego kad se rađa da se istušira doktore 8)
________
D 1998.
I 2007.
meni bi bilo draze da sam istusirala doktore, pogotovo onog majmuna koji mi je probusio vodenjak, ili onu bahatu sestru, sorry na grubosti :mrgreen:
e cure da vam se priključim, super stvar, ja sam iz rađaone 2 puta jurila na wc
Meni nije bilo ponižavajuće, mislim nije me bilo briga, ali mi je bila frka jer sam imala već tako jake trudove da sam mislila da ću rodit na WC-u!
Meni nije bilo ponižavajuće, mislim nije me bilo briga, ali mi je bila frka jer sam imala već tako jake trudove da sam mislila da ću rodit na WC-u!
kada sam zvala u novo privatno rodilište u Zagrebu da ih pitam jel će biti moguć prirodni porod.. osim što mi je rekla da se to naziva alternativnim porodom (?!), teta mi je ljubazno objasnila da ja mogu odbiti klistir, ali isto tako da moram znati da kada se crijeva isprazne da napravim više mjesta za dobrobit svoje bebice koja će se onda dalje lakše porađati jel će imati više mjesta. I tak je to lijepo objasnila da bih odmah uzela.... No, pitanje koje me muči je: Da li je to istina? Molim vas ako netko od vas zna da mi odgovori na pitanje! Hvala
Ajme meni :cry:
:nope: pa moraju na nešto potrošiti 2000€ koje im platiš.Citiraj:
Svea prvotno napisa
Dakle, to je potpuna besmislica, ili ima neke logike? Da bi bebica imala više mjesta?? (proučila sam mnogo literature, ali takvo nešto nisam pročitala).
Usput, kupila sam jutros Graziu i poskenirala članak o privatnom rodilištu. Ako netko želi skenove, neka pošalje mail na pp.
totalna budalastina.
u zadnjih 20-tak godina NE POSTOJI ni jedno jedino istrazivanje koje bi pokazalo dobrobiti klistira i brijanja.
ni jedno jedino.
pitaj nekog ginekologa ili primalju u austriji ili bilo gdje u bijelom svijetu. pa ce te pogledati :shock:
znam da je u americi klistir prestao biti rutinski jos u toku 80-tih godina proslog stoljeca.
taj nesretan klistir (i brijanje, i nedozvoljavanje vode) je cista navika, rutina koju je tesko izbaciti iz njihovih mozgova jer su naucili tako raditi. nista vise.
Da, i ja sam takav dojam stekla iz silne literature koju proučavam... Ali eto, tako je uvjerljivo to govorila... pa sam pomislila - ah ima neke logike...
U svakom slučaju, hvala na odgovoru.
Da, i ja sam takav dojam stekla iz silne literature koju proučavam... Ali eto, tako je uvjerljivo to govorila... pa sam pomislila - ah ima neke logike...
U svakom slučaju, hvala na odgovoru.
ja nisam htela ni klistir, ni epidural, ni epiziotomiju, ni brijanje, ni drip... nasla bolnicu u kojoj je sve to moguce, cak i pozljeno, a onda sam skoro sve dobila :)
Klistir sam trazila sama jer sam imala utisak da mi puna creva blokiraju pojavu kontrakcija nakon pucanja vodenjaka. Slicno kao i kada mi tokom ciklusa "prorade" menstrualni bolovi punom snagom tek nakon sto ispraznim creva. Nije uopste strasno iskustvo. Osecala sam se mnogo prijatnije nakon toga. Za kontrakcije nije mnogo pomoglo, doduse :(
ja dobila klistir i nije mi ujopće to biolo neugodno iskustvo, babica mi ga dala, nakon što me obrijala i ostavila me u wc-u ja se istuširala i išla prazna i čista rodit. :D
prirodni porod je alternativni porod !!! a tako znači, pa fino to novo rodilište
nakon klistira nisam imala stolicu 9 dana, osjećala sam se totalno prestravljeno šta ću kad krene, imala sam dosta šavova jer sam puknula i boljeli su me dovoljno i bez naprezanja. Na kraju sam imala vodenu stolicu :? zahvaljujući valjda hrani na koju sam posebno pazila zbog te stolice, i odradila to stojećki - a nakon toga cijeli dan bila vesela i ponavljala mužu preživjela sam prvu stolicu :D :lol: nemrem vjerovati
potpisujem , na kraju krajeva čovjek uopće nema vremena tada razmišljati o tome nego se skoncentrirati i pomoći svojoj bebi i sebi, kako bilo sretno onima koje još to čeka!Citiraj:
mali karlo prvotno napisa
Meni klistir nije bio ništa strašno. Nisam se čak osjećala ni neugodno, svaki dan sam išla na neki pregled i više mi je sve to postalo normalno. Doduše nisam imala trudove. Možda je razlog i što mi je to radila babica koja me poslije i porodila, a žena je pravi anđeo.
mislim da je ovo vrlo bitna stavka ;)Citiraj:
slava prvotno napisa
e baš sam ovo ja htjela komentirati :/Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
a ontopic - meni klistir nije bio ništa posebno, mada nije ni pomogao: pri izgonu sam se i popiškila i malo pokakila :mrgreen:
prema tome - mogla sam i bez njega
ja sam došla što sam kasnije mogla, doma sam odradila oko 20 sati trudova (zapravo sad mislim da sam mogla krenuti još bar sat-dva kasnije :mrgreen: ) i na moje čudo rekli su mi da mi ne stignu napraviti klistir. Inače trudovi su počeli u 5ujutro a prije toga sam se bar 4-5 puta dizala noću na kakanje. Pretpostavljam da su to već počele neke kontrakcije koje su mi isčistile tijelo. Poslije sam još jela ali sam i još nekoliko puta bila na wc-u i mislim da sam se već dobro isčistila sama. Ipak sam malo napravila prije izgona ali to je i onako palo u neku kantu koju srećom nisam vidjela a tamo je već bilo toliko svinjarija da mali drekić nije sigurno upadao u oči.
Inače oko toga nisam mislila praviti problem, ali nisam baš ni molila da mi naprave :)
ja sam se obadva puta doma ocistila prirodnim putem 8)
Mislim da nema potrebe za klistirom ako zena ostane doma dovoljno dugo