Anchi, jesi te knedle radila s nekom od ovih ranije spomenutih slatkih vrsta bundeve (hokkaido/turkinja/morkinja/stambolka...)?
Printable View
Anchi, jesi te knedle radila s nekom od ovih ranije spomenutih slatkih vrsta bundeve (hokkaido/turkinja/morkinja/stambolka...)?
Da, slatka je vrsta, ali bundeva nije baš bila slatka. To je ona iz nekoliko postova ranije koja nije baš bila za jest samostalno.
Imala sam nešto klinaca na užini, pa sam im uvaljala knedle a da im nisam rekla od čega su 8) , pa kad su saznali nisu baš mogli reći - sad baš ne valjaju.
ja jabuke kao jabuke bas ne ljubim :oops: ali naprosto obozavam bas sve sto je od jabuka :lol: tako da mi ovaj umak zvuci :mljac: pogotovo uz knedla. inace u nekoj zadnjoj ili predzadnjoj grazii ima par dobrih recepata pa tako i neke przene knedle sa umakom od sljiva. zvuci jako dobro.
I dvije zlice vrhnja preko...Citiraj:
Knedle od bundeve .
Jako dobro! Umjesto krompira ide bundeva a sve ostalo - isto! Punjeno pekmezom od marelice, uvaljano u prezle, a sa strane malo umaka od jabuke!
Poludit cu. Sad moram i ovo praviti. :mljac:
A padaju mi na pamet i slane knedle od bundeve (isto - umjesto krompira, bundeva) uz neki dobar saft...
Na Alnaturinoj stranici sam davno pronašla recept za njoke od bundeve i u tijesto ide ricotta. Imaju neki glupi pretraživač i više ga ne mogu naći.
Ali ga imam doma isprintanog (i isprobala sam ga, odličan je) pa ću prepisati ovih dana...
Treća bundeva je dobra, ne onako fina kao prva, ali može proći. Knedle su bile tako fine da ću ih danas vjerojatno opet.
Mogla bi konačno i juhu. Imam i crvene leće, vidim da se to dobro kombinira, a još nisam probala.
Nato, računamo na taj recept!
Juha mi bas nije dobro ispala. Stavila sam bundevu i lecu, kocku alnatura, malo zobenog mlijeka i vrhnja, persun. Okusi mi se bas nisu slozili. Jestivo, ali ne dvaput.
Ali zato knedle 8) .
Našla sam recept za njoke-
Potrebno:
800 g bundeve - očišćene
250 g ricotte
oko 180-200 g brašna od pira (Alnatura naravno :mrgreen: )
2 jaja
180 g ribanog parmezana
svježeg peršina
ribanog muškatnog orašćića
malo maslaca
600 g rajčica
Alnatura umak od rajčice
maslinovo ulje
Alnatura začinska sol
papar
bosiljak
Bundevu narezati na šnite i peći u pećnici 50-55 minuta. Pečeno oguliti i pasirati. Dodati oko 75 g parmezana, ricottu, jaja i muškatni oraščić i sve dobro izmiješati. Polagano dodavati brašno dok se tijesto ne prestane lijepiti. Formirati male njoke i kuhati u slanoj vodi.
Protvan namastiti, uliti pola staklenke umaka od rajčice i posuti peršinom. Preko toga složiti njoke. Svježi paradajz malo uroniti u vrelu vodu, oguliti i odstraniti koštice, nasjeckati na kockice i kratko propirjati na maslinovom ulju. Začiniti paprom, začinskom solju, svježim bosiljkom, dodati ostatak umaka od rajčice. Sve preliti preko njoka.
Posipati ostatkom parmezana i mrvicama maslaca te peći nekih 25 minuta na 220 stupnjeva.
Ja nisam imala Alnaturin sos od rajčice niti mi se dalo guliti rajčice (koristila sam pelate). A zbog MM-a sam u umak od rajčica dodala i malo pršuta :mrgreen:
Ajmo jos malo o bundevi. 8) Zna li tko kako se poha?
1) Sirova ili pecena?
2) Lijevano tijesto ili prezli?
3) Koliko dugo?
Kupila sam butternut (muškatnu) bundevu. Što da napravim s njom? Neko jednostavno jelo ili kolač pliz. :*
anchi pp jesi radila ovu pitu?Citiraj:
anchi pp prvotno napisa
Netko drugi?
Jel dobra?
Imam veliku bunedvu i obožavam je jesti , uglavnom je režem na kockice, pošećerim i kuham oko 45 min. kad se zgusne brzo hladim i navalim.
E sad bih malo promijenila pa me zanimaju iskustva sa savijačama.
Nisam radila, ali je prijateljica, pa sam je probala jesti.
U redu mi je bila, ali ne bi bio moj prvi izbor za iskoristiti bundevu.
Imaš i ovaj recept što je stavila Dream:
Citiraj:
Recept za tikva-štrudlu? Ma, vrlo jednostavno - slično savijači od jabuka. Kupiš tijesto za savijače (meni se ne da sama razvlačiti ), uzmeš dva lista, staviš jedan na drugoga i između kapneš par kapi ulja (da se ne slijepe u pečenju). Ravnomjetno pospeš odozgo 1-2 žlice prezla ili mrvica nekog keksa (čajnih kolutića ili Petit Beurre), na krupni ribež naribaš po tijestu bundevu, još malo rasporediš da bude jednoliko. Gornji kraj tijesta, tj. najudaljeniji od sebe ostaviš bez nadjeva. Možeš po bundevi posuti i krupnije nasjeckanim orasima ili lješnjacima ili bademima. Ja jako volim suncokretove sjemenke, pa stavim i njih. Zatim zamotaš savijaču počevši od stranice najbliže tebi. Napravi takvih savijutaka koliko imaš materijala. Slaži ih u pouljeni lim. Odozgo kapni još koju kap ulja ili premaži kistićem kako bi tijesto ljepše porumenilo, pa stavi peći u pećnicu na 180-200 stupnjeva dok ne porumeni (vjerojatno pola sata do 45 min).
Meni najbolje paše uz jogurt ili kefir .
Ja glasam za knedle. 8)
Ili muffine.
Izgleda ću probati muffine, a za savijaču ću razmisliti imam još pola bundevice.
Tako puno ima tih receptića pa mi je najlakše praviti neki s foruma koji su već drugi isprobali, jer se uglavnom razočaram. Neki su zaista slikovito napisani.
Hvala
gdje sada kupujete bundevu?
moj mali je lud za njom, to je jedino jeo kad nije htio ništa od dohrane (a ni sad se baš ne možemo pohvaliti), ponestalo mi i iz škrinje, rado bih mu kupila ako ima gdje..
Nema sad više bundeva. Ima ti Zlata Nanić obično konzervirani pire od bundeve, ali ima soli u njemu.
Na jesen dobijem nekoliko i svake godine ostavim jednu za kraj...a kako su ogromne dojadilo mi kuhanje.Citiraj:
Hera prvotno napisa
Nesjećam se dali sam ikad vidjela u ovo doba godine.
E a kako je spremaš u škrinju?
vidim da je ivancica napisala da je kupila, zato pitam gdje u ovo doba, ja sam zadnji put kupila u 12. mj.
očistim, narežem na komade koji mi pašu i zamrznem. ja sam rezala manje komadiće, tako da mogu dodavati u drugo povrće jer je to bio jedini način da jede još nešto osim bundeve mjesecima.
rekla mi je i teta koja prodaje da je to ok ako ju mislim kuhati. ako je za peći, onda može na kriške koje misliš peći i isto smrzneš.
za kuhanje/dinstanje i sl. još može i naribana, pa onda u smrzavanje.
mi smo tako uvijek doma spremali onu običnu bundevu iliti tikvu od koje se kod nas radi poznata "tikvenjača", samo smo to obično pripremali onda dinstano, pa s kiselim vrhnjem, malo češnjaka, začina, crvene paprike i žlicom brašna, to je bio super umak uz npr. pire. a meni je ok i bez krumpir pirea.
Probao sam svoje linkove na recepte za tri sestre, bundevu grah i kuruzu. Nažalost Oneida kuharica je nestala sa službene stranice Oneida naroda i može se još pronaći samo naslovna stranica na esnips-u: Three Sisters Cookbook :cry: Stranice se još uvijek dadu naći u Google hisrory, ali to nema smisla jer.....
... Stranica koja radi je COOKIN' WITH THREE SISTERS naroda Manataka, koja je očito nastala pomoću Oneida kuharice. Recepti su sortirani po namirnicama, ali za razliku od Oneida kuharice svi su na jednoj stranice i ne mora se previše klikati. Obzirom da ovakve stranice hoće vremenom iščezavati, bacam se na skidanje i spremanje.
Jesus saves.
za one koji nisu s bundevama na ti
http://www.coolinarika.com/clanak/bu...o-i-dekoraciju
danke, danke deutschland!Citiraj:
suncokret prvotno napisa
prije neki dan pravila rižoto s kockicama bundeve, u mlijeku sve kuhano. odlično. s coolinarke skinula.
I nama stižu ovogodišnje bundeve a od zaliha pečene bundeve iz zamrzivača za vikend sam pekla kukuruzni kruh sa bundevom i kolač od bundeve sa orasima :mljac:
Za obožavatelje butternut tikvi:
U Kauflandu im je cijena 9,99 kn/kg, što je povoljno ako se uzme u obzir da je kilo u Sparu 14,99, a u Konzumu 17,99.
A i može ih se kupiti nekoliko komada jer u hladnijoj ostavi mogu stajati cijelu zimu.
Kupila sam u Lidlu jednu koja je izutra narančasta, slatkasta je i tvrda, a željela sam raditi štrukle od sira, ali slane.
Inače koristim domaće, a trenutno nisam imala pa sam kupila.
Da li da se sa ovom tikvom upuštam u izradu ili ću upropastiti štrukle i tikvu??
Ja od te narancaste znam raditi lazanje sa sirom. Ona je malo slatkasta, ali ide super u svim slanim varijantama (juha, rizoto, lazanje, njoke....).
Juhu od butternut tikve moje cure obožavaju i jele bi ju svaki drugi dan :-)
Zhang, daj recept za lazanje!
Bundevu prepeces, pomijesas sa rikotom, dodas bucine sjemenke (prepecene), malo kadulje nasjeckane, parmezana...
Slazes lazanje, tu smjesu, vrhnje..i tako redom.
Dugo to nisam radila, sad sam ti po sjecanju. Probat cu naci link..
Zhang hvala na odgovoru, radila sam, bilo je ukusno, ali ne bih ponavljala. :)
Ok, nije tema o tikvicama, ali ne da mi se kopat po forumu.
Sto vi, molim, spremate sa tikvicama? Gotovo sam odlucila vise ih nikad ne kupit. Em cijedi vodu iz njih, em nemaju okusa, em nisu nesto hranjive a ni fine. Pa cemu sluze? U palacinkama? Rizoto mi bude bezveze, iako tavim parmezan, kao Oliver recept. Na brzo u woku, katastrofa. Jedino ajde mozda u sataras, al da ih pokrije okus aprike i paradajza. Al nije sezona.
Dakle, cemu tikvice.
Popečci od tikvica, meni su dobre u woku s drugim povrcem, prerezane na pola pa punjene sirom, mljevenim mesom i zapecene u besamelu, one malo vece punim s mljevenim mesom i kuham kao punjene paprike... ima jos, al se ne mogu sjetiti. Istina da imalu malo neutralan okus, ali ja ih volim. Juha, bilo krem bilo s naribanim tikvicama.
Ako ti se okus ne svidja, nemoj ih raditi i gotovo. :-)
Moze se zapeci i s nekim smjesama na bazi slanih incuna i cesnjaka (ja ne radim besamel, prije kakav dobar sir). Ili njoke sa slanim incunima, tikvicama i pekorinom ili sl. Slani se fileti kratko bace na ulje i zgnjece s kuhacom, dodaju su tikvice (ili prokuhana brokula) i nakosani cesnjak i dosta naribanog tvrdog sira. I izmijesa se s njokima.
Nekad ih samo narezem uzduz na ploske, malo nauljim s maslinovim i bacim na rostilj tavu. Poslije ih malo posolim i popaprim friskim paprom.
krem juha sa tikvicama I češnjakom, mljac
pa panceta, češnjak, tikvice I kremasta riža plus parmezan
isto može I s njokima
ili na roštilju uz meso, samo ih zalijem s malo maslinovog, odličan prilog
pohan ene radim prečesto ali volim I njih gricnuti
pa s piletinom, paprikom, kukuruzom, šunkom punim tortilje
ma ima masu recepata
Ja tikvice obožavam, ali treba ih zasoliti da im okus dođe do izražaja. Najviše volim pečene tikvice, začinjene soli, češnjakom i maslinovim uljem. Ne znam za recept J. Olivera, pravim rižoto na sljedeći način.
Prodinstam piletinu na kapuli, dodam mrkvu, korijen celera i češnjak i dinstam dok ne omekša. Podlijevam temeljcem i bijelim vinom. Kad omekša, dodam krupno narezane tikvice i kukuruz (koristim Ledov smrznuti, a možeš i bez kukuruza), 3 šake riže i dolijem vode. Tikvicama treba da se skuhaju taman koliko i riži treba. Od začina stavljam sol, papar, vegetu i mljevenu crvenu papriku. To je to. Kad rižoto bude gotov, možeš umiješati u njega komadić maslaca ako ti je po guštu, bit će slatkastiji i kremozniji. Nama je ovo prefino.
ja ih stvarno volim pa nisam objektivna,još su mi lešo pa polivene maslinovim uljem i paprom najbolje...
najčešća greška je što ih se prekuha pa budu prevodenaste...
a i ima više sorti,one svjetlije prugaste su mi skoro pa bezukusne, one sa tamnijom korom su puuuuno bolje i ukusnije
popečci od tikvica su super, onda ima još jedan meni odličan recept ali bilo bi dobro da su mlade...
nasjeckaš ih na kolutove pa te kolutiće na četvrtine....prvo se prevrne na maslinovom ulju sitno kosani češnjak u to se ubace tikvice i uz stalno miješanje dinstaš dok ne ispuste vodu i omekšaju (mora bit što šira posuda da budu sve čim bliže dnu), onda dodaš pinku šećera pa aceto balsamico,papar i na kraju obilato sitno kosanu svježu metvicu i peršin...jede se hladno....mljac....
ja radim musaku od mljevenog mesa i tikvica. zdinstam meso na kapuli s malo soli i papra, preselim u tepsiju i prekrijem tikvicama izrezanim na kolutiće. stavim da se peče i pred kraj prelijem sa smjesom od par jaja i vrhnja koje isto začinim po želji. gore još pospem naribanim sirom. pustim da se još malo zapeče i bude odlično. kćer mi kaže da joj je draža ta musaka od one klasične s krumpirom. a i ostalima se sviđa.
Na snitama tikvica stavim nadjev za pizzu i zapecem, lazanje s tikvicama umjesto tijesta, samo ih friške naribam stavim preko bolonjez. Ali ja ne jedem brašno pa su mi one super zamjena. Punjene mljevenim mesom i zapečene, kao lađe. Čak i friške na salatu umjesto krastavaca, najčešće ih jedem domaće one plastične iz dućana stvarno nisu fine dok im ne dođe sezona.
☺Hvala vam na idejama, super ste! Ima da se pretvorim u tikvicu, ovo sve dobro zvuci
Meni tri fantasticna recepta za tikvice:
http://www.coolinarika.com/recept/tk...-voli-tikvice/
http://www.coolinarika.com/recept/kremaste-tikvice/
http://www.coolinarika.com/recept/to...isele-pavlake/
Ovaj zadnji sa dodatkom susenog par., prekrasan. Mada ih ja volim i same, kuhane, kratko dinstane, pecene, u rizotu, svejedno
Mene zanima da li su sve tikve jestive
Nismo nigdje mogli naci sjeme za hoikado ni buternut pa smo uzeli neku mješavinu
evo i slika pa ako mi netko može reci vrstu i jeli jestiva
http://tinypic.com/view.php?pic=5k14z7&s=8#.VaOPcJfRtdg
ajde daj ponovo sliku!!