Ha, ha na sklizak teren me pozivaš. Ne bih se dvoumila o tome pisati na nekom profesionalnom forumu, ali na roditeljskom - ne znam baš :saint:Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
Moram razmisliti
Printable View
Ha, ha na sklizak teren me pozivaš. Ne bih se dvoumila o tome pisati na nekom profesionalnom forumu, ali na roditeljskom - ne znam baš :saint:Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
Moram razmisliti
OT. Mislim da je uvijek lakše postići neki cilj ako se ide sa stavom za, a ne protiv. Meni je ok da netko nije za vjeronauk što se tiče svoga djeteta, ali reci onda za što si. Budi konstruktivan a ne destruktivan. Zahtijevaj: želim za svoje dijete to i to.
sorry na nejavljanju, bil sam tjedan dana na bolovanju, sad sam opet u sedlu.
@vertex, nitko tebe ne prisiljava da upisuješ dijete na vjeronauk, to je bila i je osnovna postavka kod uvođenje vjeronauka u školu. sad, ako tebi smeta što te budu malo čudno gledali jer ga nisi upisala, to nije stvar države, Crkve ili škole, nego tvoja osobna. i ja nipošto ne smatram da je pohađanje vjeronauka neki default, po meni default je mogućnost izbora (a Katolička crkva je najmanje kriva kaj se taj izbor svodi na vjeronauk ili ništa)
@Stea, tvog malog mi je zbilja žao, to je tempo koji ne bih poželjel nikome. zakaj ne kontaktirate župu da promijene termin kateheze? btw. župna kateheza NIKAKO ne može biti u rasporedu, to nije školski predmet. nasuprot tome, vjeronauk MORA biti u rasporedu, jer je školski predmet koji ima status obaveznog (po ne znam koji put)
za sve one koji od vjeronauka u školi očekuju neku produhovljenost, neki duhovni doživljaj: mijenjajte očekivanje jer ćete se razočarati. za produhovljenost, duhovnost, duhovno ispunjavanje i molitvu "zadužena" je župna kateheza i misa, vjeronauk je školski predmet koji ima prvotni zadatak informiranje učenika o vjeri i Crkvi (većim dijelom), te o drugim religijama (puno manjim dijelom).
a uvjetovanje sakramenata upisom i polaženjem vjeronauka u školi proizlazi iz jednostavne činjenice: kršćanin koji traži sakramente DUŽAN je živjeti po vjeri, što uključuje među hrpom ostalih stvari i upisivanje vjeronauka u školi svugdje gdje postoji mogućnost za to. i kak je to divljarožica lijepo napisala, župna kateheza više nije onak cjelovita k'o nekad, sad daje samo onaj formativni dio (ono kaj se u stručnim katehetskim krugovima voli nazivati 'uvođenje u život vjerničke zajednice')
@stea, pluse u imeniku za misu treba ODMAH prijaviti nadležnom biskupijskom katehetskom uredu, jer su apsolutno zabranjeni!
@LR, stvarno bih volje da daš konkretan primjer represije prema onima koji ne vjeruju, ali da bude barem 'na tragu' onoj represiji koja je bila 45 godina (nemogućnost dobivanja posla, psihičko i čak i fizičko šikaniranje i maltretiranje učenika, zakidanje na plaćama...). priznajem da ima čudnih pogleda i šaptanja iza leđa i sličnih stvari, ali odgovorno tvrdim da 90% takve 'represije' dolazi od onih kojima se vjera vrti oko Božićnih ukrasa, uskrsne šunke s jajima i hrenom, fešte uz primanje sakramenata i sl. servisne usluge.
@Zorana, daj molim te reci što potpisani sporazumi Republike Hrvatske sa Svetom Stolicom (to je službeni naziv države) govore o stavu institucija i država, osim da je riječ o modernoj državi koja poštuje i drži do međunarodnog prava (nije Hrvatska jedina koja ima potpisane sporamuze sa Svetom Stolicom)?
Očito nismo živjeli u isto doba - mene nitko nije prozivao zbog vjere.
Jednako tako ne želim da se ikoga proziva ni zbog nevjere.
Zlo mi je od sintagme Hrvat-katolik koja je trivijalizirala vjeru.
Ja ne živim u Zagrebu i moram nažalost primjetiti da su u školi u kojoj radim ono dvoje-troje učenika koji ne idu na vjeronauk izolirani i podsmjehuju im se...i ne smatram to bitno drugačijim od onih vremena kada je Božić bio radni dan i kad kao učenica,i vjernica,nisam u školi javno smjela reći:Sretan Božić.
Ne izjednačavam,ali uspoređujem.
I kažem,religiozna sam,svoju djecu odgajam u vjeri.No žao mi je da oni koji su odlučili drugačije trpe omalovažavanje na bilo koji način.
I pitanje za kolege u školama:jesu li kod vas vaši kolege vjeroučitelji i razrednici?
kod mene u školi-da.
I baš se desila nezgodna situacija da su jedinog petaša koji je odlučio ne ići na vjeronauk premještali u drugo razredno odjeljenje jer bi mu inače razrednica bila- vjeroučiteljica.Dakle,viđala bi ga samo na satu razrednika. :/
u jednoj školi da, a u drugoj neCitiraj:
I pitanje za kolege u školama:jesu li kod vas vaši kolege vjeroučitelji i razrednici?
znači to je do ravnatelja...
Rene2:
Ne bi vjerovala, ali sve to je zakonito.Citiraj:
U našoj školi vjeroučitelji imaju preporuku nadbiskupa, on ih postavlja, pa im i određuje neke stvari vezano uz posao.
Primjerice, najniža ocjena iz vjeronauka može biti dobar(3).
Zatim, vjeroučitelj se kandidirao za sindikalnog povjerenika, ali je morao odstupiti, na nadbiskupovu zamolbu.
Zapošljavanje vjeroučitelja ne određuje škola, nego nadbiskup!!!
A gdje je tu javni natječaj i ostalo. mislim da se tu narušava nekoliko prava.
Ugovori s Vatikanom, iznad HR zakona i iznad Ustava.
Ugovori Republike Hrvatske i Svete Stolice po pravnoj hijerarhiji jesu iznad hrvatskog ustava i zakona, ali da bi bili važeći morali su biti ratificirani u Saboru. A nekak ne vjerujem da bi Sabor ratificiral nekaj kaj se krši s Ustavom (ako ništa drugo, stranke na ljevici bi digle frku do neba).
juroslav, meni je jasno da je crkva kao organizacija iskoristila svoje legitimno pravo da sto vise i jace prosiri svoj utjecaj na ukupni drustveni i politicki zivot u hrvatskoj. kao sto bi napravila svaka druga organizacija, partija, koorporacija... i da su svi ti ugovori sklopljeni pravno legalno.
sto se nitko nije bunio kad se mogao buniti je druga prica i potvrduje davno pravilo da sutnja, kao neslaganje nije dovoljna.
medutim ono sto se meni ne svida u tvojim odgovorima, uz sve postovanje prema tebi, je taj nacin objasnjenja:
sustav i vjeronauk u skoli su super i ok (naravno tvoje legitimno pravo da to tako mislis),
a svi ovi problemi koji su s tim povezani su uzrokovani necim drugim, pa se mozes zaliti od ministarstva, do biskupa.
a zasto mi se to ne svida, pokusat cu objasniti na taj nacin da cu vrijeme proslog sustava (pozivam se na 80-e, prije bijah mala) objasniti na tvoj nacin:
ako se ja dobro sjecam u ustavu i zakonima bivse jugoslavije, odnosne soc. rep. hrvatske nigdje nije pisalo da religiozne osobe ne mogu dobiti posao koji zele, trebaju biti ismijane ili na bilo koji nacin sikanirane...
pa shodno tome, ako su imale probleme, onda ti problemi nisu bili uzrokovani greskama u sustavu, nego neodgovornim pojedincima...itd
pa su se osobe koje su imale bilo kakve probleme trebale lijepo zaliti, ministru, sudu, suvaru....itd, jer je to bilo nelegalno i nezakonito.
zar ne?
upravo tako
Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
xy, tebe nitko ne prisiljava da budes vjernik. a ako te smeta sto te cudno, gledaju ili izruguju ili imas bilo kakve probleme, to nije stvar drzave, skole, zakaona , nego tvoja osobna.
kako ovo zvuci?
zvuci fakat grozno
al super si ovo napisala seni :naklon:
takav se komentar, za razliku od ovog sto pise juroslav i koji je gotovo uobicajen, skoro kao "dobar dan", moze cuti zaista rijetko ili gotovo nikad
ja sam zakljucila da je svaka tema o vjeronauku ko voznja na ringispilu
mozemo se samo vrtiti u krug
ugovor je potpisan, jaci je od svih zakona RH - i sve dok se ne raskine u ovoj zemlji ne bude ZAISTA omoguceno pravo na izbor
ovo sto je sada je samo prividno pravo na "izbor"
imas ga, a u stvari ga, kad malo bolje razmislis i udjes u problematiku tj. suocis se s njim u praksi bas i nemas ili si u najmanju ruku cudan i vecina te ljudi ima potrebu uvjeriti da nisi bas skroz normalan zato jer ne zelis ploviti na tom sigurnom i pouzdanom kruzeru nego bi ti na rafting sto i nije bas tak jako sigurno te da si u najmanju ruku neodgovoran jer svoje dijete izlazes raznim opasnostima tipa "...dijete je samo na hodniku dok traje nastava vjeronauka, ali ako vi gospodjo mislite da je to bolje za njega..."
seni, hvala što si odgovorila umjesto mene. Naime, ne bih znala sročiti neku staloženu i pristojnu rečenicu kao odgovor Juroslavu.
Je li negdje u Ustavu pisalo da će se pojedinci koji ne misle kao KP završavati na Golom otoku itd?
Da će imati veeelikih problema u traženju posla ako nisu u KP? (osobno imam svog oca za primjer)
Je li ti uistinu misliš da bi pritužba tadašnjim komunističkim vlastima imala efekta?
Ovdje se uspoređuju kruške i jabuke: po meni bivši sustav jest bio represivan, a ovaj to definitivno nije, što nikako ne znači da je idealan i da ga ne treba mijenjati.
I da, ja sam za povratak vjeronauka u crkvu, ovako se samo nepotrebno stvara jaz među djecom i odraslima.
Juroslav:Ratificirano 9.04.1997.Citiraj:
Ugovori Republike Hrvatske i Svete Stolice po pravnoj hijerarhiji jesu iznad hrvatskog ustava i zakona, ali da bi bili važeći morali su biti ratificirani u Saboru. A nekak ne vjerujem da bi Sabor ratificiral nekaj kaj se krši s Ustavom (ako ništa drugo, stranke na ljevici bi digle frku do neba).
Iz Ustava RH:
Svakom građaninu RH nije pod jednakim uvjetima dostupno radno mjesto, jer zapošljavanje vjeroučitelja ne podliježe odredbama Zakona o radu, već Ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice o suradnji na području odgoja i kulture.Citiraj:
Članak 54.
Svatko ima pravo na rad i slobodu rada.
Svatko slobodno bira poziv i zaposlenje i svakomu je pod jednakim uvjetima dostupno svako radno mjesto i dužnost.
Ima toga još...ohoho...ali držimo se ovdje škole...
dijana nadam se da si samo brzinski procitala moj post, a ne da ga ne zelis razumjeti.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
ja ne raspravljam ni o golom otoku, niti tvrdim da bivsi sustav u mnogim elementima nije bio represivan. niti je bivsi sustav uopce tema.
ja raspravljam o juroslavovoj argumentaciji i njom argumentiram druge pojave, kako bih pokazala sto mi u njegovoj argumentaciji ne izgleda ispravno.
Hm, mislim da nisam toliko površno pročitala tvoj post.
Koliko ja kužim, želiš povući paralelu da u prošlom sustavu (moram ga spomenuti) nigdje represija nije bila zakonski opravdana, a ipak je postojala, makar su naoko postojali mehanizmi pritužbe, i današnjeg sustava gdje se navodno događa isto. Loše događaje se pripisuje pojedincima koji nesavjesno obavljaju svoj posao, a sustav kao sustav je navodno ok.
Što ja želim reći, sloboda odlučivanja, i općenito sloboda danas je ipak nemjerljivo veća, i ipak stojim iza toga da se uspoređuju kruške i jabuke.
s tim s slazem.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
i ponavljam ponovo da je moja tema na ovom topiku vjeronauk, a ne bivsi ili sadasnji sustav u cjelini.
Citiraj:
sustav i vjeronauk u skoli su super i ok
Ma jasno je meni da je topic o vjeronauku, ali smatram da ako se u diskusiju o vjeronauku uvlači paralela o sustavu, onda se valjda i na to može referirati.Citiraj:
problemi nisu bili uzrokovani greskama u sustavu
Ja još imam tri godine dokad mi dijete kreće u školu i iskreno se nadam da će se dotada ili vjeronauk vratiti u crkvu, ili će se pružiti istinsko pravo izbora, (dakle satovi na početku ili na kraju).
Dakle, nemam namjeru dalje sudjelovati na ovom topicu jer trenutno nisam pogođena, samo me ova tvoja usporedba malo "žacnula". :mrgreen:
Kužim i to da si se ti sa svojom paralelom o bivšem sustavu referirala na (kako ga ti vidiš) Juroslavov način objašnjavanja ili argumentiranja, ali ne stoji mi ni usporedba da Juroslav na taj način pravda nedostatke vjeronauka u školi.
A, IMHO, Juroslav je malkoč pristran (a i ne znam kako bi sa svojim zvanjem realno mogao biti drugačiji) i zalaže se za ono što njemu paše. To mi je kao da nekog s dijametralno suprotnim stavom pokušavaš uvjeriti u svoje.
Da ne bude zabune, ja jako :heart: Juroslavove postove, i puno sam saznala o praksi vjere tu na forumu.
ne bih ja njega nista uvjeravala. :mrgreen:
ja samo iznosim sto mi se u njegovoj argumentaciji ne svida.
dakle, kao prvo ja nigdje nisam napisal da je sustav super (jer to niti ne mislim, dapače, ja bih jako puno mijenjal)
a uspoređivanje mogućnosti žalbe sada i prije 20,30,40 godina mi nikako ne stoji: u prijašnjem sustavu si žalbom riskiral još veću represiju, danas žalbom ipak nešto možeš i postići, pogotovo ako upleteš i medije (ne kažem da je 100% učinkovito, dapače, po meni je učinkovitost negdje oko 50%, ako i toliko, ali je to nemjerljivo više nego u prijašnjem sustavu)
kaj se tiče čudnih pogleda, izrugivanja i ostalog, ja i dalje ostajem pri svojem: od pravih vjernika (kakvih je u Hrvatskoj cca. 10-15%, a ne famoznih 79 ili kolikim postotkom se već barata) takve stvari nećete sigurno doživjeti, nego mahom od tzv. kaputookretača, božićo- i uskrso-slavitelja i velikih Hrvata-katolika. pravi vjernik će reći: žao mi je zbog toga, jer smatram da bi ti dijete na vjeronauku naučilo puno lijepih stvari bez obzira na religijsku opredijeljenost, ali to je tvoj izbor.
i bez obzira kaj vi mislili, ja smatram da pravo na izbor i sada apsolutno postoji, samo treba imati snage i volje iskoristiti ga (po meni je to slično pravu na dojenje: svatko može izabrati dojenje, ali ne uspiju se sve majke za to 'izboriti' pod utjecajem okoline - nemojte me sad mlotekat zbog ove usporedbe, rekao sam da je slično a ne isto)
a kaj se tiče članka 54. Ustava, mislim da bih i ja mogel dići neku ustavnu tužbu: naime, nije mi dostupno zaposliti se kao kontrolor leta, a meni je to tak fora posel (nema veze kaj nisam školovan za to). i zapošljavanje vjeroučitelja itekak podliježe odredbama ZOR-a, samo kaj ima i dodatna odredba: svaki kandidat za vjeroučiteljsko mjesto mora od nadležnog biskupa imati kanonski mandat. druga je stvar kaj su biskupi iskoristili to pa daju mandat određenoj osobi za određenu školu, i to ima svoje razloge.
kaj se tiče stava da bi istinska sloboda odlučivanja bila kad bi satovi vjeronauka bili samo prvi ili zadnji, s time se ne slažem: po meni apsolutna sloboda odlučivanja bi bila kad bi postojala alternativa, pa lijepo oni koji ne žele upisivati djecu na vjeronauk odaberu nešto tipa etika ili religijska kultura ili kaj već.
Juroslav:Tc, tc, tc, Juroslave, nemaš zakonske uvjete, heeej...i ja bi volila bit slastičarka...Citiraj:
a kaj se tiče članka 54. Ustava, mislim da bih i ja mogel dići neku ustavnu tužbu: naime, nije mi dostupno zaposliti se kao kontrolor leta, a meni je to tak fora posel (nema veze kaj nisam školovan za to)
a zakaj se onda ti žališ na zapošljavanje vjeroučitelja?
kao što rekoh, oni na sve odredbe ZOR-a imaju dodatak, a ne ukidanje odredaba
Odredbe niti jednog zakona ne mogu imati "dodatak". Postupa se ili ne postupa po zakonu.
U ovom slučaju međudržavni ugovor derogira zakon (što je proceduralno krektno), ali je efekt, ajmo reći neugodan-neravnopravnost pri zapošljavanju za sve građane.
Ne da mi se sad kopat po netu, no sigurno nam je svima gorak okus ostavio slučaj vjeroučiteljice koja više nije mogla obavljati svoj posao (iako je radila na neodređeno, imala sve potrebne uvjete, nikad nije disciplinski kažnjavana i nitko nije bio nezadovoljan njezinim radom) samo zato što se razvela.
Pravna država joj nije mogla pomoći.
Nema mehanizama, i to radi ugovora koji derogira domaći zakon i Ustav.
Potpis!!!Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
Teško shvaćam osobe koje kažu da su kršćanski vjernici a Isusa žele samo u Crkvi. Ja ga želim u cijelom svom životu u svakom trenutku i svugdje. On mi pomaže u obitelji, na radnom mjestu i kratke molitvice mu upućujem bezbroj puta dnevno, dapače ne znam kako bih preživjela dan bez toga. Kako bih onda mogla reći da želim da se izgubi iz škole, ako uistinu vjerujem da pomaže mojoj djeci?
Što se tiče izrugivanja moje je osobno iskustvo da što mi je veća vjera, veće je i razumijevanje i ljubav prema svim ljudima i bude mi često žao ljudi koji ne primaju te blagodeti, ali nasrtljiva ne želim biti...prema tome i tu si u pravu Juroslave kad kažeš da se izruguju oni koji su u vjeri nestabilni. Uz dodatak: izruguju se i djeca koja imaju problem s kulturnim ophođenjem, a to su ponijeli iz obitelji, od roditelja.
A što se tiče organizacije satova vjeronauka, čini mi se da je u srednjoj školi taj problem manje izražen, dano je djeci na volju - vjeronauk ili etika. Ako sam dobro obaviještena to je dobro organizirano i nema čekanja na hodnicima. Znači da se ipak može!? Vjerujte da nemam niti jednu ideju zašto se u osnovnim školama javljaju problemi, a u srednjoj ne :?
ja nemam ništa protiv Isusa,
no nije mu mjesto u državnoj službi
zašto?
zbog svih drugih ljudi: i nevjernika, i ateista, i jehovnih, i muslima,a i židova, i budista ...
ravnopravno tretiranje za sve
zašto u školama nema protuteža vjeronauku , npr. religija (učili bi o religijskoj raznolikosti) ili etika
...
nemože biti samo: vjeronauk ili hodnik
@Gost 1 (OT: zakaj ne promijeniš nick? ovo izgleda k'o da si ovdje prolazno, a po broju postova vidim da nisi. ili to namjerno?), znam da to izgleda kao velika neravnopravnost, ali u suprotnom bi se moglo dogoditi da katolički vjeronauk predaje, kaj ja znam budist ili ateist ili agnostik. zato je ostavljena ta odredba da biskup, preko svojeg katehetskog ureda, određuje je li netko prikladan za vjeroučiteljsku službu ili ne. i to je jedini razlog tome, ništa drugo.
a kod one vjeroučiteljice nije bio samo problem što se razvela (da samo znaš koliko ima DOBRIH razvedenih vjeroučitelja u ZG, a nitko ih ne dira), nego kaj je sklopila drugi, civilni brak, tj. za Crkvu je živjela u vanbračnoj zajednici, što je u većini religija veliki grijeh.
a protiv onoga "vjeronauk ili hodnik" sam i ja u potpunosti, i ne samo ja nego i većina svećenika i biskupa, ali ne može Crkva predlagati samoj sebi alternativu i pisati program te alternative. zato, molim lijepo, ne napadajte Crkvu i vjeronauk zato kaj se nije našel nitko tko bi ponudil alternativu.
ne napadam ja Crkvu, nego ovu munjenu državu
pazi kakve atribute daješ ovoj našoj državi, vele da svatko ima državu (i državnike) kakvu zaslužuje :mrgreen:
(dobro, kod nas je to ipak malo pretjerano :mrgreen: )
Ja cu samo napomenuti da je Gost 1 jedina jedincata Gost 1, tu je puno dulje nego mnogi od, ako ne i vecina nas i nema potrebe, niti je bilo tijekom svih ovih godina, da mijenja svoj nick. Gost 1 je jedinstvena. I nikako prolazna :)Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
Draga Ancice, uvijek me možeš prepoznati po mačku :love: :heart:
Juroslav:Hmmm...nekako sam mislila da je za predavnje kako vjeronauka, tako i bilo kog drugog predmeta i obavljanje svakog posla bitna formalna kvalifikacija i, dakako, stručnost.Citiraj:
znam da to izgleda kao velika neravnopravnost, ali u suprotnom bi se moglo dogoditi da katolički vjeronauk predaje, kaj ja znam budist ili ateist ili agnostik. zato je ostavljena ta odredba da biskup, preko svojeg katehetskog ureda, određuje je li netko prikladan za vjeroučiteljsku službu ili ne. i to je jedini razlog tome, ništa drugo.
Pa nije valjda vjeroučiteljica koja je promijenila muža zaboravila svoju struku...mislim ljubav može smotati čovjeka, ali onda bi i kirurgu koji je promijenio ženu trebalo zabraniti operirati (sigurno je sigurno).
Ajmo se i na ovom primjeru vratiti na Ustav RH
...Citiraj:
Članak 14.
Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.
Svi su pred zakonom jednaki.
Ali nisu... U Rh, u obrazovnoj institituciji čije je funkcioniranje regulirano zakonima RH, zaposlena je npr. vjeroučiteljica, državljanka RH koja za svoj rad prima plaću od ministarstva prosvjete RH (tj. od poreznih obveznika-državljana RH!!!), ali njezina prava ne podliježu zakonima te iste države.
Kriva pretpostavka! Da bi netko od biskupa dobio mandat za predavanje vjeronauka nije dovoljno da posjeduje formalnu kvalifikaciju. Nužno je i da živi u skladu s onim čemu druge poučava.Citiraj:
Gost 1 prvotno napisa
Ja sam pošla od pretpostavke da su pred zakonom svi jednaki.
Što tome fali?
Ne kužim ovo. :? Vjeroučitelji su izuzeti od zakona?Citiraj:
ali njezina prava ne podliježu zakonima te iste države
Zdenka2:Da, o tome cijelo vrijeme govorimo-za njih vrijede Ugovori sa Svetom Stolicom, koji su iznad zakona i Ustava RH, te država Hrvatska ne može zaštititi njihova temeljna ljudska prava, koja bi trebala vrijediti za sve državljane jednako.Citiraj:
Ne kužim ovo. Confused Vjeroučitelji su izuzeti od zakona?
Ugovori su potpisani i ratificirani, a sada nitko ne snosi odgovornost.
još jednom: za vjeroučitelje VRIJEDE svi hrvatski zakoni, oni samo imaju još i dodatak: moraju poštovati i ravnati se i po Zakoniku kanonskog (crkvenog) prava, što znači da moraju poštovati sve crkvene norme i propise ukoliko žele raditi kao vjeroučitelji (zanimljivo kak svi viču za svećenike da kak se mogu ponašati suprotno od onoga kaj propovijedaju, a vjeroučiteljima bi to dozvolili?).
uostalom, kaj bi bilo u situaciji da vjeroučitelj, nakon 15-20 godina staža, najednom izgubi vjeru i postane agnostik, ili konvertira i postane hinduist, bi i onda bilo u redu da ostane KATOLIČKI vjeroučitelj? a isto bi se gazila njegova prava jer bi ga se po kratkom postupku maknulo s toga mjesta dok bi on možda htio ostati raditi kao vjeroučitelj iz nekih svojih razloga.
@Gost 1, vidim i ja da si ti dugo ovdje, samo mi je malo čudan taj nick. zato sam i pital na kraju 'kaj je to namjerno'. (hmm, a možda je nekom čudan moj nick
ja to ne kuzim
ak postanes agnostik to ne znaci da se automatski sve sto si znao o vjeronauku iozbrisalo iz tebe
to je (zar ne?) nastavna cjelina kao i svaka druga
meni je to isto ko da velis da ne moze predavati engleski jezik netko tko zivi u hrvatskoj i materinji mu je hrvatski
meni je zlo kolko je crkva licemjerna - doslovno mi se povraca
ovo za vjerouciteljicu koja je postala nepodobna zato jer se preudala sad sam prvi put cula i nemrem vjerovat