Puno hvala na objasnjenju.
Printable View
Puno hvala na objasnjenju.
Mislim da je tekst koji si citirala dovoljno jasan :)
Nisam imala pojma da AS imaju rok trajanja!! Mislila sam koristiš ju dok ti ju djete ne preraste prema određenim normama i tek onda se bacaš na sljedeću. Opet mi se upalila lampica iznad glave!
Meni ni u jednom dućanu nisu znali reći za rok trajanja...a u ST Tintiliniću me prodavačica napala doslovce jer je rekla da to nigdje ne piše na AS, da ona zna po dezenima, uvrijedila se (kao) i rekla da ne laže valjda (napisali neke podatke i godinu-oni i to zalijepili na AS). Mislila sam kupiti PP...ali nakon ovoga, ne znam što da radim
U biti-mislila sam na datum proizvodnje
Mislim da datum proizvodnje piše u onim kružićima gdje su brojevi koji predstavljaju mjesece i godine i onda strelice pokazuju na datum proizvodnje, to sa na našoj sjedalici nalazi na donjem djelu poleđine utisnuto na plastiku ako se dobro sjećam
Možda je Off topic... Da li baze za AS imaju vijek trajanja? kOliki?
kupili smo romer kidfix 15-36kg i nigdje u uputama ne pise rok trajanja, a bas sam detaljno pregledavala sve papire da to nadjem. da li mozda negdje pise na samoj sjedalici, ja nisam nasla?
iskreno, potpuno nelogicno mi je da se prodaju sjedalice koje bi trebale trajati 8-9 godina za jedno dijete, a rok trajanja im je 6 godina. naprosto mi nema smisla. :-/ jasno mi je za 0-13kg i 9-18kg, one realno traju po godinu dana odnosno 3-4 godine, ali boosteri? :unsure:
kod Romera nećeš naći rok trajanja. po njima, možeš ju komotno koristiti dok ju dijete u potpunosti ne preraste.
Jel to znaci da za njih ne vrijedi zamor materijala?
Ali pretpostavljam da vrijede koliko i druge, zar ne? Oko 6 godina?
svašta. ovo mi je aktualno jer nam bebe confort kombinirana u dedinom autu postaje tijesna, i sad mi se čini najbolje kupiti roemer kid kojeg će mlađi naslijediti kad preraste 9-18. ali opet bih voljela znati koliki mu je rok trajanja, jer se u tom autu vozi još sitne dječice :-) i što dulje možemo koristiti jednu sjedalicu, to bolje.
a ispada da je odgovor - ovisi gdje si. :-/
Mislim da nitko ne želi na sebe preuzeti odgovornost i napisati nešto što proizvođač nije decidirano rekao.
Romer veli da njihove traju toliko, koliko dugo vrijedi ECE norma po kojoj su napravljene. Eto.
Nasla sam sljedecu tablicu:
http://www.childrestraints.co.nz/manufacture-expiry.php
Mozda se vec negdje spominje, da budem iskrena, nisam provjeravala.
Hvala, sad mi je dosta toga jasnije.
jel i baza ima isto neki rok trajanja? trebam ju kupit pa me zanima di treba gledat ako ima datuma proizvodnje.
Da, i na bazi bi trebale isto biti oznake datuma proizvodnje.
Danas sam kupila autosjedalicu CYBEX SOLUTION X FIX.
Na narančastoj naljepnici piše ECE R 44/04, SEMI UNIVERZAL 15-36 kg, E1 04301226
Na bijeloj iznad bar koda Item No 050020011
U plastiku su utisnuta dva kružića, u jednom su brojevi od 0 do 3, strelica je okrenuta na 1, a u drugom brojevi 1-12 a strelica je okrenuta na 4
U uputstvima piše da je rok trajanja 9 godina.
Ali mi nije jasno koji je datum proizvodnje. Jel uopće vidljiv iz svega navedenog?
ima li u ovom drugom krugu (u kojem su brojevi do 12) još kakvih oznaka, npr. brojevi pored strelice unutar kruga?
ako ima, to je oznaka godine proizvodnje (mjesec proizvodnje je travanj - na to ukazuje brojka 4 na koju pokazuje strelica)
ako nema, moglo bi biti da ovaj drugi krug označava godinu proizvodnje (2001.) :nezna:
u drugom krugu pored strelice nema nikakvih brojeva, samo strelica i brojevi 1-12
kupila sam ju juče u nami, prodavačica je rekla da su ju dobili u prosincu 2010, a obzirom da je to model koji je proglašen naj za 2009 (piše na cybex-ovim stranicama), pretpostavljam da je mogla biti proizvedena 2009 ili 2010?
imam AS graco 0+ i pokušavam otkrit kad je proizvedena. nigdje ama baš nigdje ne vidim nikakav kružić sa brojevima. jedino što sam našla je naljepnica sa barkodom i nekim brojevima i modelom sjedalice, uvoznikom za hr(magma) i kraj toga uvoznika piše 09/2006.
gdje da tražim datum proizvodnje???
Kupili smo AS Romer King plus, upravo gledam i tražim datum proizvodnje i kružići idu ovako:
Prva dva su gore, prvi ima brojeve 0 10 20 30 40 50, strelica pokazuje na 20,
drugi kružić brojevi idu od 1 do 9 (strelica pokazuje na 8 i uz strelicu s lijeve i desne str. je broj 1)
treći kružić ima slova .... A B C...DO M (strelica pokazuje na M)
Ovo 20 su pretpostavljam prve dvije znamenke godine, 11 uz strelicu 2011.g., 8 je mjesec, a što su slova?
Ispravite me ako griješim. Hvala!
za slova ne znam što su :oops:
a datum proizvodnje bi bio 8/2011 :)
Hvala!
Ja se sad moram osvrnuti na ovo. I kopča pojasa u automobilu je nebrojeno puta (pa čak i više od as ) kopčana a valja dok valja, nitko nikada nije rekao da nakon 5 godina moramo promjeniti pojaseve u autu kojima je onda isto istekao rok trajajnja kao i pojasevima na AS ( Aoni drže dijete i sjedalicu - osim ako nije u pitanju isofix) ...
Meni se sve to čini kao neki marketinški trik jer roditelji će sve učiniti i kupiti za svoje dijete i to onda znači nova beba -nova AS, ako je malo veći razmak između bebača. Ne znam, razuvjerite me.
evo za razuvjeravanje
http://www.youtube.com/watch?v=wvCRz7BRAM0
mada mi taj stav "razuvjerite me" po defaultu diže tlak
zašto bi te itko trebao razuvjeriti? uzmi argumente za i protiv, pročitaj što ti piše u uputama proizvođača, sve uzmi sa zrnom soli i odluči sam.
tvoje dijete, tvoja odgovornost, tvoja odluka
JA samo komentiram , ne treba me zapravo nitko razuvjeravati, čisto me samo zanima kako to da pojasevi u automobilu drže (ne znam koliko dugo) a na AS ne....... Pročitah ja upute dobro pa i dalje mislim da je samo u pitanju marketinški trik.
A ako se nekome diže tlak ne mora odgovarati neka samo zanemari.
Mozda kad bi pojasevi i kopce sjedalice bile cvrste i debele kao od auta- mozda bi tada trajale 40 godina. No sjedalica se sastoji i od ostalih djelova koji stare.
Plastika- ne znam jesi li vidio sjedalicu staru 8 godina kojoj je istekao rok trajanja? Plastika dobije bijele strije i sjedalica nije sigurna za koristenje.
Mani je smijesno kako svi mi samponiramo kosu dvaput jer na samponu pise "ponovite postupak" . I to kao nije marketinski trik.
A kad proizvodjac AS ne jamci sigurnost sjedalice nakon npr 7 godina onda je to kao marketinski trik. Prevelik je ulog u pitanju, makar se i radilo o triku.
Mislim da je investicija u nesto sto moze spasiti djecji zivot i sto traje 6 godina puno bolja nego kupnja nove televizije (koja cesce traje krace od sjedalice).
Kao sto Dady kaze- odgovornost je na tebi.
U automobilu su pojasevi "povezani" na metalnu konstrukciju automobila, dok na AS pojaseve na mjestu drži plastika, odn. plastična "školjka" sjedalice. Upravo to čini pojaseve na AS podložnijima protoku vremena. Plastika s vremenom (korištenjem, promjenama temperature...) gubi integritet i imala sam prilike vidjeti starije sjedalice s nečim što mogu usporediti sa strijama (govorim o plastičnom dijelu).
Čini mi se da je i u snimci koja je stavljena gore popustila plastika na dijelu iznad ramena i pojasevi su izletili.
Sam rok trajanja su proizvođači stavili vjerovatno kraći no što on zaista je kako bi izbjegli eventualnu odgovornost ukoliko sjedalica popusti u prometnoj. Oni jamče da sjedalica ne gubi bitno na kvaliteti određeni broj godina, a na roditeljima je odluka hoće li sjedalice koristiti i duže.
Hvala Saška i S2000 na odgovoru.
može li mi netko objasniti što se tiče trajanja AS u grupi 9- 36kg?