Mrvljenje kruha može biti zbog :
- Pretvrd zamjes - dodaj više vode
- previše kvasca
Prvi razlog je najčešći.
Printable View
Mrvljenje kruha može biti zbog :
- Pretvrd zamjes - dodaj više vode
- previše kvasca
Prvi razlog je najčešći.
Znači ništa od 100%-tnog raženog kruha! Onda stavim 30% raženog od kupne količine brašna? Totalni sam tudum za brašna! Do pred 2 tjedna sam upotrebljavala samo bijelo :mrgreen:
Prethodni post se odnosi na standardni kruh. Ako je u pitanju kruh sa sjemenkama i drugim dodacima isto može biti uzrok premalo vode i brzo starenje kruha ali i loš omjer sastojaka.
iridana2666:
Možeš ići sa 70 % raženog, ostalih 30 % polubijelo.Citiraj:
Znači ništa od 100%-tnog raženog kruha! Onda stavim 30% raženog od kupne količine brašna? Totalni sam tudum za brašna! Do pred 2 tjedna sam upotrebljavala samo bijelo
Raženi kruhovi se rade sa predtijestom ( bigom, a biga sa polubijelim brašnom)
Razlika kruhova sa bigom i kvascem je u tome što kod bige dolazi do rasta i razmnožavanja kvasaca , razgrađuju i škrob do šećera koji koriste kao hranu, a kod brzih postupaka sa kvascem samo do rasta kvasaca. Ne stignu se razmnožiti.
Zato su kruhovi sa bigom specifičnog bukea i blago kiselkasti.
I ja sam ponosna vlasnica jednog takvog od danas poslije podne :D (bio oko 100€ :/)Citiraj:
iridana2666 prvotno napisa
Mislim da ću ga isprobati večeras, čim iščitam sve ove silne stranice sa receptima i savjetima.
Pusa svima :* javim kako je prošlo
Odustajem od raženog! Prevelika nauka za mene :lol: ČestitamCitiraj:
kalimero prvotno napisa
vještičica, ja sam ih već petoro zarazila sa istim pekačem 8)
Ispada mi ili malo mokar ili se mrvi... Dobar je, ali jela sam i bolji kruh. Valjda će biti bolje.
Jucer sam napravila u pekaču džem od naranče. Mljac!
ajde pls napiši recept i reci mi da li ti je džem poprskao pekač iznutra? Mene samo strah da mi se sve ne us...re pa više ono ljepljivo neću moći oprati.Citiraj:
mmmama prvotno napisa
Iridana2666, džem nije uopće poporskao pekač, samo se miješao u posudi pekača, a posudu sam poslije namočila i oprala za čas. Vrlo jednostavan i uredan postupak. Recept - sve od oka: ogulila sam četiri naranče (koru i bijelu kožicu) i narezala ih na male komadice, stavila u pekač, stavila 3-4 žlice fruktoze i žličicu želina za džemove. U džemove idu inače velike količine šećera (nisam uopće stručnak, ali sam tražila recepte po internetu i vidjela da obično ide brdo šećera), ali sasvim je dobro (odlično) ispao samo s nekoliko žlica fruktoze.
Program za džemove traje na mojem pekaču oko sat vremena; kratko miješanje pa kuhanje.
Ispalo je oko 400 grama džema.
Sexesss!
Kruh od 100% raženog brašna je uspio. Slike ću natrpati čim prebacim. Radio sam prema receptu za kruh s kefirom na programu za brzi integralni.
Bravo Davore, znači sve je moguće, samo je stvar ukusa i volje.
Bravo Davore! Očekujemo iscrpan report! :D
Ja sam sad stavila peći seljački kruh (ide polubijelo, integralno i raženo brašno i maslinovo ulje) pa javim za par sati što je ispalo. Za sad se divno diže.
I da - uopće ne koristim suhi kvasac već samo svježi. Primjetila sam da kruh bolje ispadne sa svježim (ili je to u mojoj glavi :? :lol: ).
Sinoć je mm radio kruh s krumpirom. Ljudi, kako je to fiiino!! Ne znam koje je omjere stavio, znam samo da je ubacio zgnječeni krupir (kao pire) u bijelo brašno. Bila sam skeptična i malo sam mu zvocala, a kad tamo, ovo je najbolji kruh iz pekača do sad.
Imamo već stvarno dosta iskustva spekačem, pečemo kruh svaki dan u njemu, ali još uvijek se zna dogoditi da nam se mrvi, da je presuh, iako otprilike uvijek isto radimo. U čemu je kvaka (ne)mrvljenja kruha? Ovaj krumpirov je savršen, malo žilav, ali spužvast, ne suh, ma divota. :mljac:
Još nešto- u prilici smo kupiti od poznanice pekač za 100 kn kojeg je ona kupila na Hreliću (novog). Pekač radi (mm joj je pomogao oko kruha i uvjerio se da je ispravan), ali njoj se ipak ne da "zafrkavati" s tim, pa bi ga prodala. Naš je star već skoro tri godine i polako se raštimao, pa bi nam dobro došao novi. Iskusni, kaj mislite?
LInda, ma kupi! Za 100 kuna pa taman da trajao mjesec dana. Medjutim, i jedna moja frendica je na Hrelicu kupila Panasonic za neku sicu (nije bilo vise od 250 kunica) prije par godina. Aparat jos uvijek radi u savrsenom stanju (pljuc pljuc da ga ne ureknem)
Svaki drugi dan pečem kruh u pekaču i fin je, ali svaki se mrvi. Probala sam 5-6 recepata, okus je odličan, ali kad režemo kruh, mrvice posvuda. Probala sam staviti više vode... manje kvasca... manje vode... više kvasca... suhi kvasac... svježi kvasac... peći dulje... peći skraćeno... U čemu je tajna :?
Moj seljački kruh je ispao okusom fantastičan, ali se pri vrhu uleknuo. Pitam se ako sam staila previše kvasca (stavila sam cijelu kockicu na 480g brašna jer sam mislila kako je integralno brašno i raženo teže pa da treba više kvasca). Izgleda da sam zeznula stvar, iako nas to nije spriječilo da pojedemo kruh :lol:
Linda, TM je ubacio zgnječeni kuhani krumpir? Saznaš neke odokativne omjere? Nije hitno, ali bi me veselilo probati.
Zanima me kojim ste pekačem zadovoljni, planiramo ga kupiti ovo ljeto zbog ugostiteljskih svrha pa me zanimaju neke info :)
I da... :oops: još me zanima koliko se vremenski radi jedan kruh i da li je pekač veliki potrošać struje?
mi smo kupili Moulinex OW5000 (onaj što se reklamira na TV). Ima kapacitet od 1,5 kg kruha i 2 l marmelade. Ja sam prezadovoljna!!! Jedino mu je cijena :shock: oko 900 kn (ali ima jedan Panasonic koji košta 1300 :? ). Ja ti preporučam ovaj Moulinex (samo ga je jako teško za naći), mi smo već sedmero ljudi (u mjesec dana) zarazili njime.
Pokušaj s ovim osnovnim receptom (iako se i meni, doduše rijetko, dogodi da se mrvi, a tad me to užasno živcira jer ne znam pravi razlog):Citiraj:
mmmama prvotno napisa
2,75 dl vode
400 g bijelog glatkog brašna
malo svježeg kvasca (pola male žličice), samo namrviti u brašno
žličica soli
žličica šećera
dvije žlice ulja (maslaca ili masti)
Staviti na osnovni program od tri sata.
Blazenka, kupili smo pekač i OK je, ali ima jednu užasno iritantnu funkciju- kad je kruh gotov, pišti svakih deset minuta, sve dok ga ne isključiš. Stari bi samo dao signal da je gotov i amen, ali ovaj dosadnjaković ponavlja do besvijesti. Stvar je u tome da smo uvijek pekli po noći i ujutro bi kruh bio fino mlak, a sad to više ne dolazi u obzir, jer nam se pištanje čuje u spavaću sobu i užasno je iritantno. Imate kakvu ideju kako to riješiti?
Cvijetak, saznat ću ti mjere za krumpirov kruh. Opet ga je radio za vikend- divota!
Ana, osnovni program za pečenje kruha je 3 sata i koliko mi se čini, nije veliki potrošač- u ta tri sata ti ide miješanje i odmaranje tijesta (uz lagano grijanje) i pečenje koje traje jedan sat. Ako usporediš cijenu jednog kruha u dućanu i koliko te dođe doma, uključujući struju, štediš više od 50%, a da ne pričam o aditivima i čudima koja stavljaju u pekarnicama.
Preporučila bih ti ipak jeftiniju verziju- mogu se na akcijama (u Metrou npr.) naći no-name pekači po 300 kuna, a do sad ni od koga nisam čula pritužbe na njih ili da su skupi, od poznatih firmi, bolji.
meni je pistanje znak za ustajanje jer ako kruh ostane koju minutu dulje u pekacu - gornja kora pada :/ a ako ostane dulje od sata (koliko grije) onda se kora smoci i mogu ga pola bacit
sto se tice mrvica, kad ga rezes? treba pricekati bar 15 minuta nakon sto ga izvadis
Nemoj me zezat! :shock: Nama se to nikad nije dogodilo. Naprotiv, baš bude najbolji nakon višesatnog stajanja u pekaču. Očito ovisi o pekaču, iako ne kužim na koju foru.Citiraj:
Ivarica prvotno napisa
Ne mrvi mi se nikad kad je skroz svjež, nego se neki put dogodi da se počne mrvit predvečer ili drugo jutro ne možeš namazati ništa na njega. Uglavnom bude takav da je i sljedećag dana skroz kompaktan i htjela bih da tako bude UVIJEK, a ne znam kako to postići. Jednom u tjedan ili deset dana ispadne tako koma da se mrvi i drugi dan (ili isto popodne) ga možeš baciti i užasno me živcira što nikako ne mogu dokučiti u čemu je kvaka.
Kako sam obećao, evo slikice kruha 100% od raženog brašna:
http://i27.photobucket.com/albums/c1...ruh/Razeni.jpg
Recept je bio jednostavan: biga od 25dag brašna, 2dl kefira i 2 dl vode, uz oko 1/20 digo kvasca. U tijesto idu još 25dag brašna, sol i žličica šećera. Pečenje s odgodom na brzom programu za integralni kruh (traje oko 2 1/2 sata).
Mi danas slavimo godišnjicu nekupovanja kruha :D :D :D .
I nek nam pekač poživi još barem godinu dana (kuc, kuc!! ).
Citiraj:
mim prvotno napisa
Mi danas mjesec dana :D :D
Linda hvala na informaciji :*
Koliko traju vaši brzi programi? Ja nemam odgodu za rapid program, a baš bi htjela napraviti kruh s bigom. Imam jedan koji mogu odgoditi, traje 2 sata 20 min, pečenje je 0:55 za 750 g. Jel bi mi to moglo poslužiti?
Vjerojatno je to upravo ekvivalentno mojem brzom programu. Nekidan me frendica upozorila da na stroju njenog dragog ima rapid, ali isto za rapid nema odgodu, program traje jako prekratko i kad su probali - kruh bude bez veze. Kod takvih strojeva treba birati normalni program koji ne traje dugo. 55 minuta je uobičajeno trajanje pečenja.
Tjah, imam najjeftiniji, a vrijeme potvrđuje i najbolji stroj - sve može, a za tako malo para 8)
Pa da, vidjela sam gore kod recepta za raženi kruh koliko traje taj odgođeni brzi pa sam zato i pogledala u svojim uputstvima.
Tjah, stroj mi je poklonila svekrva :heart: , a poklonjenom konju...
da li je neko slucajno isprobao brownie kruh
bilo bi dobro otvoriti neki topic gdje ce biti samorecepti,nesto tipa onoga za muffine ;)
Davore ? :mrgreen:
Linda, hvala. Napravila sam jučer taj bijeli za MM-a i kćerku i ispao je izvrsno. I ne mrvi se. Ali ja ne jedem bijeli. Imaš neki dobar recept za integralni?
Prekopaj topic i naći ćeš lumbliju, slatki sisvetski kruh sa začinima koji se tradicionalno peče na Korčuli. Mislim da nema potrebe razvodnjavati temu.Citiraj:
s_a_n_d_r_a prvotno napisa
mmmama, nikad nisam radila sa 100% integralnim, uvijek stavim bar manji dio bijelog brašna. Probali smo čisti raženi kruh s Alnaturinom mješavinom za raženi kruh- imaš u DM-u, vrećica je nešto veća od one od praška za pecivo, a na njoj su ti uputstva. Kruh ispadne odlično! Svakako probaj.
Malo potraži po forumu, sigurna sam da je bilo recepata za integralni kruh.
trazih,trazih al ne nadjoh :unsure:
cak mi ni pretraznik nije izbljucnuo nista sto bi slicilo na "lumbiju"
samo nekuzim kakve to ima veze sa brownie kruhom :?
Pa tradicija, bolji miris, bolji okus... zapravo stvarno nema veze s brownie kruhom. Recept za lumbliju naći ćeš na
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=18373&start=36
Meni je dobar ovaj mješani raženi:
4 g. svježeg kvasca ( 1/10 ) paketića
2,5 dcl.vode
1 žličica šećera
200 g brašno T-850
50 g integralnog brašna
Izmješati na osnovnom programu, i ugasiti pekač.
Nakon tri sata, bez mješanja na vrh dodam
50 g integralnog
200 raženog T-1250
2 žlićice zobenih pahuljica širom posipam
2 žlice zobenih klica
2 velike žlice maslinovog ulja
1,5 dcl vode sipam u uglove
i na vrh posipam 1 žlićicu soli
Aparat stavim na odgodu pečenja od 8-8,5 sati i na pečenje za 1 kg., tamnija boja. ( Imam Alpinu )
Kruh nema veliki volumen,ima dobru strukturu sredine, vlažnu i dobru rezivost.
Nema vlažnu rezivost :lol: ,nego vlažnu sredinu. Brzopletost :lol: