Isto :*Citiraj:
tibica prvotno napisa
Printable View
Isto :*Citiraj:
tibica prvotno napisa
Ja sam jako zahvalna rodama na savjetima koji su mi omogućili da još uvijek dojim svog malog sina. Žao mi je što sam velike dojila samo četiri mjeseca. To je bilo iz nedovoljne informiranosti, a ne zato što sam bila loša majka. I ipak njima danas ništa ne fali...
Ali, kao što kaže Klia, jedno dijete je jedna stavr, a sve se mijenja kada ih je dvoje ili troje, a i mi smo različite i ne bismo trebali previše prosuđivati tuđe postupke. Ja nisam na liniji jer ne koristim platnene. A kako da vjerno dočaram situaciju u kući s četvero odraslih i jednom bebom, u kući u kojoj stalno radi ili perilica suđa ili perilica rublja, rublje do nedavno nisam imala niti gdje sušiti jer se jedno opere, a da prethodno nije osušeno (odnedavno imam sušilicu, ali dok sam dobivala porodiljnu naknadu nisam je mogla kupiti)?! Pa kuda i kako još i s platnenima? I to da pokušam dočarati mami koja živi s jednim djetetom i mužem!
Po povratku iz rodilišta rekla sam si: dojenje je cilj broj 1. Pod 1a) je skuhati svakodnevno barem jedan obrok za veliku djecu. Sve drugo kad se i ako se stigne. I izbor je bio dobar. Platnene se nisu uklopile.
i... to je skroz ok.
nema generalnog moratorija ni na što: svatko se prilagođava svojim mogućnostima (financijskim, vremenskim, obiteljskim, organizacijskim) i tako i jest najbolje.
Skužila sam ja da je mladim mama problem dojit (dovoljan primjer moje prijateljice)jer nemaju onda vremena za kavice,izlaske,shopinge i sad sam ja crna ovca i čudakinja jer nigdje ne želim iči jer imam bebu koju dojim i idem samo kad idemo zajedno :love:
a uz to pazit na prehranu,ne pit alkohol...e ne pada to lako svima :lol: :lol: :lol:
nemislim da mladim mamama je razlog za nedojenje taj sto si navela,kao meni npr.ima vremena za sve te shopinge i izlaske
..ali,drugacije je bit mama sa 20,21 i sa 30,35!!
Ja ipak vjerujem da je ,bez obzira na godine i navike mama, najčešći razlog nedojenja - nažalost neznanje i neinformiranost.
slazem se.ja vidim po nekim premjerima kod sebe.pogotovo ako ti je prvo dijete.kaj,s prvim djetetom nis neznas,procitas ti knjige i knjige ali treba ti iskustvo.a s drugim djetetom je druga prica..puno lakse.
slazem se.ja vidim po nekim premjerima kod sebe.pogotovo ako ti je prvo dijete.kaj,s prvim djetetom nis neznas,procitas ti knjige i knjige ali treba ti iskustvo.a s drugim djetetom je druga prica..puno lakse.
pa ja svoje cure uvijek vodim sa sobomCitiraj:
Yorkica prvotno napisa
na porodiljskom sam svaki dan išla na kavicu 8)
meni se čini da je s dojenjem to još lakše :/
ja bi dodala i nedostatak podrske okoline (sto zbog needuciranosti sto zbog (ne)kulturnog ozracja koje ne podrzava dojenje a kamoli produzeno/potpuno dojenje, dojenje u javnosti, dojenje na zahtjev i iskljucivo dojenje prvih sest mjeseci)Citiraj:
kahna prvotno napisa
Istina lucky day. Ali što se mene tiče i da se cijelo naselje postavi na trepavice ja ću mog Luku dojiti pa makar i do škole ako bude htio :mrgreen: , već sam to spomenula u razgovorima doma i svi mi se smiju i gledaju s nevjericom al boli me đon :lol: . MM me podržava a za ostale 8) .
kahna, i ja sam takva (cak i prije ukljucivanja na rodin forum)... :lol:
ali nismo sve takve (sto se dojenja tice, barem)...
Tako je i meni...Citiraj:
kahna prvotno napisa
A šta se tiče šetnji i mi smo svaki dan vani i u šetnjama i na kavama i dojim di god stignem i družim se s curama koje isto doje i sad smo totalna ekipa....
Nas tri sa djecom na kavi,mi pijemo kavu,a bebe cicaju :lol:
Dobra prijateljica moga muza, koja zivi na Manhattanu, kaze da je u NYC SRAMOTA vidjeti mamu s bocicom, da se dojenje jako propagira, istice i forsira! Tako da nije tocno da je u inozemstvu tj. na Zapadu sramota dojiti. Ona ipak istice da je drustvo malo licemjerno jer se majke moraju nakon (cini mi se) 3 mj vratiti na posao, pa je utoliko iskljucivo dojenje onemoguceno, ali majka s bocicom se gleda s podsmijehom. Necu ulaziti u to koliko je to ok ili ne, ovo pisem samo da demantiram navode forumasice mati. ;)
Eto vidis a moja prijateljica koja je tri godine zivjela na Manhattanu i tamo rodila svoju curicu kaze da su nju sa zgrazanjem gledali kad bi negdje vani podojila dijete. Pogotovo kad je malecka bila vec veca. I u rodilistu nitko nista ne pita, beba je cijelo vrijeme s mamom, i dobijes sve i bocice i hranu i pelene pa je na tebi da odlucis. I dobijes cijelo brdo reklamnog adaptiranog mlijeka.Citiraj:
Dobra prijateljica moga muza, koja zivi na Manhattanu, kaze da je u NYC SRAMOTA vidjeti mamu s bocicom, da se dojenje jako propagira, istice i forsira!
KAD je to bilo? Ovo o cemu ja pricam aktulano je ovih dana 8)
Pouzdano znam da u SAD-u plaćeni porodiljni traje 6 tjedana. A što se tiče dojenja tamo - pitat ću frendicu koja je u NYC već duže vrijeme.
Zato i rekoh da mislim da su 3 mj, jer znam da je nekaj grozno malo. Prijateljica je dala otkaz da bude s bebom... :(
već danima razmišljam i evo, da podijelim s vama!
mislim da ćemo mi plodove svoga odgoja vidjeti tek za nekih 20.tak godina, ali zato imam primjer, vlastiti, o rezultatima istog!
ja sam dijete odraslo na adaptiranom, mamin tata umro je tri dana nakon mog rođenja, od šoka, nestalo mlijeka. bila sam veliki jelac, ništa mi nije falilo! danas imam višak kila jer sve svoje emocije riješavam hranom! spavala sam u svojoj sobici, s bratom, u svom kimbaču dok nisam uspjela sama izači i smjestiti se bratu u krevet! spavala sam s njim dok se nije oženio!!!!!!
i još ima bajnih primjera!
ali najbitniji dokaz mi je taj, što moja mama sada vidi gdje je griješila, i to priznaje, potiho,ali ipak...vidljivo!
ona mi je bila najveća podrška u dojenju, kad bi god primila malu, nije prošlo pet minuta da nije išla za mnom i vikala-vadi cicu, vadi cicu!!!
neki dan mi je rekla da zašto ju nutkam s dohranom i gnjavim kad vidim da mala vrlo dobro napreduje i bez toga!
kad me nazove i čuje da mala plače, poklapa mi slušalicu kako bi se mogla njoj posvetitti, a znam da sam ja u sklopu odgojnih mjera prošlog stoljeća bila ostavljana da plačem...
poanta: nikoga ne osuđivati, svi mi radimo ono što mislimo da je najbolje za našu djecu,ali da li smo bili u pravu...vidjet ćemo za 25 godina!
P je sada 20 mj i još ju dojim. Okolina se čudi, pritisak je prisutan i od mm i liječnika itd. da bih trebala već prestati. Navodno, poslije godinu dana nema potrebe dojiti i sl. Ona obožavava sisati, jest doduše nekada mi je stvarno teško, ali kada kaže "sedi....daj sisati" ne znam kako bih joj to uskratila.
Voljela bih da sam i prije pet god., kada sam Gabi dojila samo 6 mjeseci i s 8 mjeseci ju odvikala od uspavljivanja, bila "zaostala" kao sada sa Paolom. Stvarno me nekada "srce boli" zbog toga, pogotovo kada mi se čini da je Paola puno zadovoljnija, samostalnija, nekako sretnija, nego što je G bila u toj dobi, a i sada. Ali, opet to može biti posljedica i nekih drugih faktora pa sad tko će znati.
Sve u svemu, ponosna sam i sretna što sam uspjela dojiti, dojiti... Mišljenja sam da nikakva kemija ne može zamijeniti ono što nam priroda daje.
P.S. Mislim da se već vidi posljedica nedojenja i uvođenja kemije u sve prirodno i to na starijim generacija od kada se pojavilo na tržištu i postalo "in".
ma naravno da se vidi!
koliko pripadnika moje generacije je nesposobno ostvariti ikakvu vezu jer su kao mali bili učeni da se moraju zaigrati sami...
koliko je alegija i drugih bolesti zbog hrane, ne dojenja...
možemo se samo nadati da dojenjem ipak štitimo bebe i dajemo im temelj za zdravije sutra!
nemam djece,ali imam hrpu mama u društvu, malo ih promatram i vidjeh svega- a sada razgovor između mene i moje mame na današnji dan: nisam te dojila, prenjela sam te 2 tjedna( :shock: ), i nisam imala mlijeka, ti si stalno plakala, stalno su urlala, baka i tata su ti išli kupiti humanu i onda si spavala- kako to misliš prenjela? - tako, prošao termin, dali su mi masu dripa i ništa, rađala sam te 48 sati na dripu, sva si bila ljubičasta! :shock: i onda te nikako nisam mogla dojiti, nisam imala poslije toga mlijeka- brat i setra, pogađate, ništa od dojenja! i onda joj kažem kako razmišljam sve više od djeci, i kako razmišljam o prirodnom porodu, i planu poroda, i kako sam upoznala cure koje su tako rodile, i kako SVI MOGU DOJITI (barem ovi što imje opravdanje da nisu imale mlijeka) - majka preko puta mene me gleda se pogledom koji govori- biti će s tobom problema kao i uvijek! - da, biti će sa mnom problema!!! jedva čekam!!!
Imam jedan dobar na ovu temu:Citiraj:
Irena23 prvotno napisa
http://www.thecowgoddess.com/2008/02...manufacturers/
bingoCitiraj:
VedranaV prvotno napisa
u SAD imas 6 tjedana placenog i 6 tjedana neplacenog (s tim da to neplaceno ovisi u kojoj firmi radis, male privatne firme ti ne moraju odobriti tih 'dodatnih' 6 tjedana).Citiraj:
kahna prvotno napisa
tih 12 tjedana se kombinira u trudnoci i nakon poroda, tako da ako zelis imati sva tri mjeseca s djetetom moras raditi do samog poroda :(
zato npr. mame koje su rodile prerano pa su im djeca u inkubatoru odmah nakon poroda idu na posao da bi mogle biti s djecom kad im dodju doma iz bolnice :(
kako je nama super...
e da, još uživamo u nekim dobrim ostacima socijalizma ( ne znam koliko smo toga ponekad svjesni ...)
Postoje druge kapitalističke zemlje koje su usmjerene na djecu i obitelji, SAD je tu izrazito negativan primjer. Osim toga, ne znam koliki je postotak majki koje ne rade u SAD-u, pretpostavljam veći nego kod nas. Onih koje moraju raditi mi je skroz žao, mora biti grozno ostaviti tako malo dijete nekom drugom da ga čuva, da ne govorim o posljedicama na fizičko i psihičko zdravlje te dječice.
istina, ali takve su na žalost u manjini.Citiraj:
Postoje druge kapitalističke zemlje koje su usmjerene na djecu i obitelji, SAD je tu izrazito negativan primjer.
zapravo, Skandinavci su tu možda izdvojen pozitivan primjer u svijetu. ili se varam?
o, itekako!Citiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
moja frendica je prvu curicu ostavila tako malu u jaslicama :( , drugu doduše doma s tatom i čuvalicom, ali ipak... izbivala iz kuće skoro 12 sati dnevno i još se za obje cure godinu dana izdajala. ne mogu ni zamisliti kako joj je bilo.
iako do prekosutra možemo nabrajati što kod nas ne valja, bar imamo mogućnost biti s dječicom tih godinu dana. no bojim se pomisliti što nas čeka ubuduće... :/
Mislim da se ne varaš. Skandinavske zemlje imaju izrazito socijalnu politiku koja je dobro podržana financijskom snagom države. Drugim riječima, voljni su trošiti na socijalu, ali imaju i od kuda.Citiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
Nas svakih pedeset godina rat baci sto godina unazad tako da o njihovom sustavu možemo samo sanjati.
Potpis. I ja se bojim da nas čeka Europska unija. Sjećam se prije 8 godina tadašnja potpredsjednica vlade (žena :evil: ) htjela je obvezni porodni skratiti na 45 dana, s time da onaj drugi dio ostane 6 mjeseci. Srećom shvatiše da bi paralelno s time morali osigurati u jaslicama uvjete za prijem šestomjesečnih beba. Tada je propalo, ali mislim da nam je taj sustav na vratima.Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
Odlično sročeno, moje je mišljenje u dlaku isto! ;)Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Ovako. Ja jos dojim (skoro 11mj) pa me ovo zanima cisto informativno. Sta je sa majkama koje ne doje nakon godine dana? Dali se nastavlja sa adaptiranim? I do kada? Joooj,ja se nadam da cu uspjet dojit jos dugo.
Ovako. Ja jos dojim (skoro 11mj) pa me ovo zanima cisto informativno. Sta je sa majkama koje ne doje nakon godine dana? Dali se nastavlja sa adaptiranim? I do kada? Joooj,ja se nadam da cu uspjet dojit jos dugo.
Ma, jaffa, zašto ne bi uspjela? Pa uspješno dojiš već skoro godinu dana. Možeš bebi (već i sada) davati sojino i rižino mlijeko. Kravlje mlijeko se ne preporuča prije druge godine (iako je donja granica godinu dana), a adaptirano nikako.
Ma ja vjerujem da hocu, samo pitam ovako informativno. Na kravlje je alergican (rekla je pedica da ce valjda proci jer se vec povlaci polako. Osipa se i dobije grceve kad ga popijem pa ga izbjegavam)
ako prestanete dojiti (a ne vidim razlog za to jer ste uspješni već godinu dana :D ), onda je do navršene druge godine bolje davati adaptirano u skladu s uzrastom, nego kravlje.
a imaš i "alternativna" mlijeka tipa sojino, rižino, zobeno... koje ti više odgovara s obzirom na vaše prehrambene navike.
apricot, ovo mi je nova info, da je bolje adaptirano, nego kravljeCitiraj:
apricot prvotno napisa
lucij@ oba mlijeka su kravlja, samo što je adaptirano - prilagođeno uzrastu :)
Ja isto to ne kužim zašto. Čula sam to već tu na forumu i nije mi jasno. Ako su oba kravlja, dijete nema alergiju, meni to više zvuči ko da neki pedijatri iz ne znam kojih razloga preporučuju AD.
Ne znam,to je samo moje razmišljanje.
Ja sam svojima nakon godine znala skuhati griz na kravljem. I sisale su. Neki to još rade.