Oprostite kaj se tako ubacujem, ali jel se može ići na pretrage iz krvi za trombofiliju u trudnoći?
Printable View
Oprostite kaj se tako ubacujem, ali jel se može ići na pretrage iz krvi za trombofiliju u trudnoći?
Pretrage koje pokazuju genetsku predispoziciju jesu genetske i pokazuju stvarno stanje, nepromjenjivo, onako kako nam je. Neke od tih su gotove za desetak dana, neke se čekaju i do mjesec-dva (PAI mislim).
Ako postoji sumnja, rade se trenutne vrijednosti u krvi FV, FII, d-dimeri, proteini C i S...
Trenutne vrijednosti su ok do momenta kad se krene nešto dešavat, danas može bit ok, a za 7 dana rusvaj.
Nažalost je tako.
Martinin slučaj je stvarno extremna krajnost, ali nažalost se dešava.
Martina, nadam se da ćeš pronaći pravi odgovor.:love2:
sweety (hvala ti ) je sve nabrojala, ja bi jos dodala Faktor V Leiden.
Ako vam doktori daju uputnice, iskoristite to, i odite na pretrage. (ovo se ponajvise odnosi na one koji u obitelji imaju trombozu, plucne embolije i ine probleme sa zgrusavanjem).
Ponekad nosis gen, a da ni ne znas.
Ja sam jucer pricala sa hematologicom, prvo cu sve pretrage obaviti, onda cemo razgovarati (+ sve imunoloske i genetske pretrage koje moram dobiti od ginica svog).
martina123 zanima me sto ti je rekla hemtologica, da li mozes sve potrebne pretrage napraviti i u Rijeci (ako da, gdje tocno)? I da li ti je dala popis pretraga koje trebas napraviti?
Cure moje drage...ja sam izgubila bebu u 38/39 tjednu i dogodio mi se DIK sindrom-izgubila svu krv i fibrinogen bio nula...jedva me spasili...i na svoju ruku odlučila sam raditi sve pretrage...iako se beba zapetljala 3x oko noge i 1x oko vrata ...i mnogi doktori su rekli da je to zla kob...Dokazana mi je trombofilija 4G/4G i sad doktor navodno tvrdi da beba ipak nije umrla zbog trombofilije već zbog posteljice...Bojim se iduće trudnoće jako,savjetuju mi andol 100 i folnu kiselinu prije a čim ostanem trudna niskomolekularni heparin...s tim da isti taj liječnik tvrdi da mi ne bi davao heparin zbog njegovih loših utjecaja....ne znam koji su to ...iako imam trombofiliju... već da je obavezan zbog DIK sindroma
bok cure! prva trudnoća mi je završila kiretažom u 10 tj (plod se prestao razvijati u cca 7.)sada sam ponovno u protokolu za drugi IVF i nitko mi nije rekao da bi trebala napraviti i druge pretrage osim onih standardnih (brisevi,urinokultura,krv,papa). PHD nalaz nakon kiretaže bio je uredan. Znam da je sad malo kasno ali zanima me da li mogu napraviti ove pretrage o kojima pričate i na početku eventualne trudnoće. Vidim da ste spomenuli neke trenutne vrijednosti pa mi nije baš jasno. Trenutno pijem folnu kiselinu i c vitamin i nadam se uspješnom postupku i pozitivnoj ß (ako Bog da :) ). Ako su neke od tih pretraga gotove za desetak dana možda ipak ne bude kasno u slučaju loših nalaza nešto poduzeti?
Draga Swetty...kod posteljice se desio nekakav kolaps interviloznog prostora, žarište krvarenja u promjeru 2cm, fibrozne resice i akutni hematom marginalis...Nisam pametna...
Stigneš sve, samo odi pravom doktoru.
Ovi kod kojih ideš očito ne kuže, MPO beba prestane se razvijat, a ne šalju na sve pretrage, ja ne kužim taj dio, ali eto nisam ja doktor.
Odi Đelmišu, možeš i privatno.
Sretno.:heart:
Trenutne vrijednosti su jako relativne, znaju se promjenit u sedam dana, zato je bolje napravit genetske, pa znaš sigurno.
Točna ti je i obiteljska anamneza. Malo pročačkaj, ko je visokotlakaš, jeli bilo infarkta, moždanog, spontanih, tromboze, plućne embolije i sl.
Ako nije, onda ti se stvarno slučajno desio plod da je imao grešku na sebi, to ne možeš znati, desi se.
Ostalo se sve da provjerit.
hvala sweety! ja sam ti više manje samo kod MPO u Pragu a ovdje u hrv idem kod ginekologa (ne MPO) u jednu priv. klinikušto se tiče ovog što si nabrojala -ima u familiji viskog tlaka i infarkta.spontanih,embolije ne. Mislim da sam vidjela da ste napisale da Đelmiš radi u petrovoj -a gdje radi privatno?
Podižem pošto me zanima problematika.
Imam pozitivne nalaze na trombofiliju,
MTHFR , PAI 1 , ACE
Faktor II i Faktor V su u redu
bublica za sada si na stand-by. tek kad ostaneš trudna počet ćeš dobijati terapiju kroz cijelu trudnoću (injekcije heparina - ima više vrsta) za razrjeđivanje krvi
koliko sam skužila ti ideš na MPO pa prema tome nejvjerojatnije ćeš početi sa terapijom odmah iza postupka (inaće se počinje tek kad je trudnoća dokazana-kucanje srčeka)
ako si nestripljiva, odi na konzultacije kod dr. Đelmeša (radi u Petrovoj, ali ima i privatnu ambulantu)
Boxica hvala ti draga :love:
bok cure!!!
nisam se dugo javljala, pa sam samo s vam htjela podijeliti malo pozitivnih vibri.
Meni je dijagnosticirana trombofilija nakon 2 spontana.
Kod sljedeće trudnoće procedura je bila da se javim u bolnicu čim zatrudnim. Do tada andol 100 i B vitamini.
Kad mi je test bio + pričekala sam još dva tjedna kako bi se vidjeli otkucaji i otišla svom gin.
On mi je dao uputnicu za bolnicu gdje se mogu dobiti fragmini (heparini) jer ta lijek mora odobriti komisija.
Oni odobre svim trudnicama, tako da nije problem jedino moraš ostati taj jedan dan kod njih da te zavedu.
Od tada, cca 7-8 tj, sam si davala inekcije. Nikakva drama, davala sam si ih s unutarnje strane bedra, gdje ima najviše sala, a i gdje ne smetaju te masnice.
Doza fragmina traje mjesec dana, tako da jednom mjesečno trebaš kod svog gin dići uputnicu te otići u bolnicu po novu zalihu.
Trudnoća je protekla u najboljem redu. :)
E sad, htjela sam samo javiti niz zabluda na koje sam naišla na forumu i zbog kojih sam se jako brinula, a nemas koga pitati dok sam sve ne prođeš.
Prvo su svi rekli da je obavezan carski. To je daleko od istine. Čak štoviše, forsiraju prirodni porod jer je manje komplikacija posebno za nekog tko ima problema s zgrušavanjem krvi.
Bojala sam se carskog i tada bih sve dala za vaginalni.
Drugo mi je rečeno da zbog trombofilije neću moći dobiti epiduralnu.
No uglavnom, trudnoća je bila super, radila sam do kraja, porod je bio brz i gotovo bezbolan (uz epiduralnu) u 41tjednu, bebica zdrava, a mama puna energije i adrenalina.
Već kalkuliram kad bih mogla na novu mrvicu ;) .
Nisam imala nikakve specijalne doktore koji me vode. U bolnicu sam na kontrole išla zadnji mjesec, kod meni nepoznatih doktora.
Ali došla sam do zaključka da su svi dobri. Neke sam upoznala na pregledu, a neke na porodu.
Malo je neobično da nisam imala nikakve kontrole krvi za vrijeme trudnoće, ali valjda su te doze fragmina i andola bezopasne. Nisam se time zamarala.
Sad još nakon poroda treba uzimati fragmin 6 tj.
Tako da ne treba uzimati zdravo za gotovo sve što se pročita na netu jer je svaka trudnoća specifična.
Želim vam puuuno bebica.
imam mensis a stomak mi raste, a prije toga sam imala 3 spontana
doktor mi jedva dao uputnice za trombofiliju pretrage, inace sam potpuno zdrava.
sad cekam nalaze.......
JEL IMA KO DA ME NAJBOLJE MORE UPUTIT STA RADIT?
odakle si?dr inače tesko daju uputnice za imunoloske pretrage treba biti bas uporan a 3 spontana su indikacija da ti daju uputnice
Ja sam iz sl. broda,drago mi je sto se neko javio :)
dobila sam neke nalaze,neznam jesu li pozitivni ili negativni:
rezultat jedinica ref.interval
antitrombin III 1.25 h 1 0.80 -1.20
protein c 1.18 1 0.70-1.40
lupus antikoagulant 1 neg. arb.jed neg
homocistein 7.6 umo1/1 5.0 -15.0
molim cure da mi jave jesu li ovi nalazi u redu ili ne.
ps.mog doktora nema, na godisnjem odmoru
malo sam zabrinuta ,faktor v laiden cu naknadno nalaz dobit :(
Podižem!
Drage forumašice, molim pomoć, iskustva, mišljenja o mojim nalazima.
Prvo mali uvod:
dogodila su mi se 2 pobačaja
(1. u 8. tt, blighted ovum u 2. mj 2014. godine
i 2. također u 8. tt, u 10. mj 2015, missed abortion)
Trenutno sam opet trudna, 7+1 no izgleda da je opet blighted, imamo nepravilnu gestacijsku i žumanjčanu, danas predvečer idem na UZV opet.
Doktorica me na početku ove trudnoće poslala da vadim nalaze za trombofiliju (dosad učinjeni spolni hormoni, hormoni štitnjače, KKS uredni, brisevi na bakterije uključujući i klamidiju uredni)
Danas su mi stigli nalazi (dio, čekam antifosfolipidna antittijela)
Glase:
Faktor V Leiden (R506Q) heterozigot
Faktor II protrombin (G20210A) normalan tip
MTHFR (C677T) heterozigot
PAI-1 (4G/5G) homozigot 4G
Protein C global snižen 0,61 (refrentna vrijednost 0,69-1,56)
APCR snižen 1,5, (referentna vrijednost >1,8)
Ostalo unutar granica referentnih vrijednosti (APTV, APTV omjer, protrombinsko vrijeme, INR, fibrinogen, antitrombin III, protein C, protein S, lupus antikoagulant)
Znače li nalazi trombofiliju? Ponavljam, dio fali, biti će za cca 2 tjedna.
Hvala unaprijed!
Po meni bi ovo bila trombofilija, po pai , i to bi trebalo znaciti da pijes andol 100 prije zacetka ili od.plusa a dalje heparin.
Za nepravilnu gestacijsku ces jos vidjeti danas, drzim fige da bude ok.
Za sve ce ti gin reci i objasniti.
MalaRiba, imamo skoro iste nalaze, iza mene su 2 pobačaja (sumnja i na 3. biokemijsku).
Da, radi se o trombofiliji, imaš 3 mutacije, najgora je Faktor V Leiden, najvjerojatnije će ti biti potreban heparin.
Posavjetuj se i s hematologom. Sretno!
I blighted je, potvrđeno večeras uzv-om.
Cure, hvala vam - to sam i pretpostavljala, da jest trombofilija.
Doktorica mi je rekla da je ''rubno trombofilija'' (ne zvuči mi kao službena dijagnoza), no, opet, pretpostavljam da ni sama nije sigurna jer sam pretragu uopće išla obavljati na vlastitu inicijativu. Moguće da sam ju zatekla s nalazima i pitanjima.
Također je napomenula da nije sigurno da je ona uzrok ranim gubicima, tj nerazvoju ploda.
U svakom slučaju, čeka me ili kiretaža ili (nadam se) prirodno čišćenje - oboje sam iskusila i biram prirodno čišćenje, ako do njega dođe.
Ja duboko vjerujem da je trombofilija uzrok gubicima i prava dijagnoza, vidjet ćemo kako ćemo dalje rješavati.
Hvala još jednom!
Mala ako sumnjas da tvoja gin ne zna puno o tome nadi pravog gin ili dr. Jos bolje hematologa.
Neznam od kuda si , ali ima puno cura koje znaju di ici kome se obratiti.
Tiia, is Rijeke sam!
Nemam pojma odakle krenuti, mislila sam pitati dr opce prakse uputnicu za hematologa, ginicka mi nis nije spominjala osim da cemo pricati kada sve bude gotovo (ova trudnoca)
Mala Riba,žao mi je. Prenijet ću ti moje iskustvo. Nakon jedne savršene trudnoće i poroda narednih sedam godina imala sam četiri pobačaja od osme do 12. sedmice. Osim poremećaja stinjace nadjene su mi mutacije pai, ace i faktor 13. Prošle godine sam do začeća uzimala aspirin a zatim clexan od pozitivne bete ali je opet završilo pobačajem,i to jako rano.
Obišla sam nekoliko ginekologa, hematologa na klinici,i njihova mišljenja su jako podijeljena. Sada sam ponovo trudna i uzimam samo aspirin po preporuci dr Radoncica i mog stalnog ginekologa. Trombociti su dobri,dimeri miruju. Mnogi dr danas kad nemaju rješenje i objašnjenje propisuju clexan. Nekome pomogne nekome ne. Ali sam od nekoliko dr čula da genetska a ne stecena trombofilija nisu uvijek siguran razlog za rane pobačaje. Često je to slabost ovulacije, ne znam da li si to ispitala? Sretno :)
ps Ja sam uspjela do sada u velikoj mjeri zahvaljujuci dr Radoncica, iako nisam iz Zg. Jedan pregled i konsultacije za njega su bili dovoljni. Naravno da to nije uvijek slučaj ali vrijedi probati.
MalaRiba, jako mi je žao :love2:
U prvoj trudnoći nisam primala heparin, dogodio mi se spontani.
Druga trudnoća je ostvarena ivf-om, primala sam heparin od prvog dana stimulacije, opet mi se dogodio spontani.
Hematologinja je rekla da trombofilija najvjerojatnije ne utječe na ranu trudnoću, uglavnom, mišljenja su podijeljena (ne znam jesu li podijeljena među hematolozima, među ginekolozima jesu).
Ginekologinja ti može dati uputnicu za hematologa, tj. za sve što se tiče (ostvarivanja) trudnoće.
:heart:
I ja sam iz Rijeke i takoder na heparinu.
Ja sam pronasla gin u bolnici koja mi je prepisala hep, staroj gin nisam vjerovala.
Neznam dali se kod nas ide ili ima kakav hematolog kao i u Zg sto ima.
MalaRiba, žao mi je zbog tvog gubitka...
kod tebe je definitivno trombofilija u pitanju, sad sam u bolnici imala cimericu sa identičnim tvojim mutacijama koja je imala tri rana pobačaja, a sada je 4i put trudna i na kraju je trudnoće, prima heparin od samog početka trudnoće (od plusića na testu) uz velike doze i utrogestana i duphastona odjednom...
Želim ti puno sreće....
Btw...ja isto imam trombofiliju koja mi je ustanovljena nakon gubitka prve bebice u 39 tt...ali moje mutacije su Faktor II protrombin heterozigot i PAI 1 homozigot 4G...sada sam ponovo trudna, primam heparin od pozitivnih otkucaja i trenutno sam u 27 tt, guram dan po dan, ali za mene panika tek sada kreće s obzirom na prvu trudnoću...
Pozdrav svima,
Imala sam jedan spontani u 9tt i tada otkrila da imam trombofiliju. Poslije toga sam rodila bebu uz korištenje Fragmina svaki dan. I nakon toga u 3.trudnoći u 18.tjednu prijevremeni porod/spontani, uz korištenje Fragmina. Na obdukciji je nalaz pokazao da je došlo do infarkta posteljice. Inače sam -rh grupa. Da li je netko od vas imao ovakav slučaj da se uz korištenje Fragmina dogodio spontani/infarkt posteljice? Što savjetujete? Hvala unaprijed :)
Cure, hvala na info! :-)
biserko, a što bi bila slabost ovulacije? Možda nekvalitetna jajna stanica?
tiia, ako smijemo ovdje, molim te ime doktora iz bolnice koji ti je dala heparin, čisto da imam kao orijentir. Ja sam inače trenutno kod doktorice D.-Š., ona je prije bila na Pomeriu, a sada je kod Guvernerove.
Na odjelu humane, prof Smiljan.
Mala riba, otprilike tako mi je dr objasnio. Loša kvaliteta stanice plus pucanje folikula kad već prerastu optimalnu veličinu. Moguce da je kod mene uzrok te slabosti bila hormonalna neravnoteza-visok tsh,hipotireoza plus nizak progesteron.
Ja sam u trenutku kad je dr procijenio da su idealne veličine dobila pregnyl zatim nakon nekoliko dana progesteron 3puta 1 i upalilo je nakon četiri spontana. sada još uvijek uzimam 2 utrogestana dnevno,a zbog aspirina kontrolisem inr, ptt i trombocite.
Molim za pomoc ako se neko razumije u ove nalaze. U 6.mjesecu sam trydnoce i radila sam testove na trombofiliju koji su ovakvi:
PAI I - polimorfizam 4G/4G
Lupusantikoagulans - nije dokazan
MTHFR - obje heterozigotne
Faktor II - nema defekta
Leiden V - nema defekta
Ginekolog kaze da ovo samo ukazuje na predispoziciju za trombofiliju ali da je nemam i da je dovoljno da uzimam aspirin 100 protect i da mi ne treba heparinska terapija. Interesuju me vasa iskustva i misljenje posto sam negdje procitala da heparin treba uvesti i ako samo postoji predispozicija za trombofiliju. Hvala unaprijed
Cure molim vas pomoc! ja imam nalaz mthfr C677T-heterozigot I A1298C-homozigot. Sad sam trudna 7tj I ovaj tjedan idem na ultrazvuk da cujemo srce! Pijem aspirin 100 od ivf transfera, moja dr ne smatra da sam za heparin. Imam jednu biokemijsku trudnocu iza sebe. Sto vi mislite? Trebam potrazit pomoc hematologa?
Hej! Moj nalaz je isti kao i tvoj. U IVF postupku doktor koji mi je vodio postupak nije smatrao da mi treba heparin. No, vec kod prvog pregleda kod mog primarnog ginekologa u 6 tt, isti me stavio na heparin. Rekao mi je da je naravno postoji sansa da mi heparin nece trebati no on ne zeli riskirati, da sam se previse namucila da zatrudnim itd. i da ce sve poduzeti da odrzim trudnocu do kraja. Odlican je!
E sad, kad sam bila na vadjenju krvi popunjavala sam neki upitnik i izmedju ostalog navela da trosim Fragmin i tad su se svi cudom cudili da koji mi ga to lijecnik prepisao jer se kao Fragmin u pravilu daje od 12 tt. Dok se kod prve trudnoce (meni je ovo prva) ne daje! Hmmmm valjda se ceka da se dogodi sr... pa su svi sljedeci put pametniji!
Svaki lijecnik ima svoju praksu. Ja bih se na tvojem mjestu izborila za fragmin. Ne bih riskirala!
Seetno!
Hvala ti! Jako se.bojim da se nesto ne desi. Moj ginekolog nema neko misljenje o tome... Zatrazit cu ipak uputnicu za hematologa I probat se izborit za fragmin.
Meni su, nakon dva spontana uveli Clexane odmah po potvrdi T, tj.po pozitivnoj beti. I tako rade na odjelu na kojem se ja vodim.
Neki odjeli i gin.uvode nakon srcane akcije a netko tek kasniie.
Ovisno kakva je tvoja situacija ali mislim da preventivno bi ti trebali dati odmah !
Hvala vam cure! Imate kakvu preporuku kod kojeg doktora da idem?
Od kud si?