mozda da se javis forumasicama: dijanam, klia, koje su zadranke i rodile su djecu u zadarskom rodilistu, a inace u svojoj udruzi imaju i tecaj o prirodnom porodu za trudnice :)
u zadru sad imaju stolcic i svakako bih preporucila da ga trazis.
Printable View
mozda da se javis forumasicama: dijanam, klia, koje su zadranke i rodile su djecu u zadarskom rodilistu, a inace u svojoj udruzi imaju i tecaj o prirodnom porodu za trudnice :)
u zadru sad imaju stolcic i svakako bih preporucila da ga trazis.
Kako ću se javiti tim forumašicama, dijanam i kila koje su rodile u Zadarskom rodilištu?
posalji im privatnu poruku.
gore na ovoj stranici imas nekoliko linkova. jedan od njih je "Nemate novih privatnih poruka". klikni tu i imas opciju nova poruka :)
Bok tooka,
poslala sam ti pp. Nadam se da ti se prozorcic otvorio cim si se ulogirala na stranicu. Ako ne, pogledaj ispod velikog natpisa RODA ovih par linkova, tamo stoje privatne poruke. Klikni, i vidjet ces popis, moja je pod nazivom pozdrav. Klikni na to i otvorit ce se. Ako bude problema, javi. :)
Jel imaju stolčić na SD po novom?
Znam samo da imaju onaj stolac, tj krevet koji se podigne sve do stolca, na njemu sam prošli pu rodila
nemaju stolcic.
doduse, jedna forumasica je nedavno, i to na njihovu inicijativu, prakticki rodila cuceci na podu. ali mislim da je to teska iznimka...
Pročitala sam i ja plan poroda, pročitala sam ga više puta i ja pet tjedana prije termina još uvijek ne znam što želim :?
Najlakši dio za ispunit je onaj zadnji gdje me pita za bebicu, ali tamo gdje me pita za porod, epi, drip i sl. ja NEMAM POJMA ŠTO BI ŽELJELA :?
Samo ti napiši plan (ako nije kasno?!), uvijek se možeš predomisliti na porodu u vezi nečega ili će nešto drugačije u tom trenutku biti bolje. Mislim da se drugačije odnose prema rodiljama koje znaju što žele i još to stave na papir i potpišu.
Kako na plan gledaju u Vinogradskoj?
ovo i mene zanima pa malop podizem temu :/ :roll:
Po mom neobjektivnom mišljenju na plan poroda se u svim bolnicama gleda još uvijek kao na nešto egzotično jer ga definitivno rodilje rijetko donose.
(Zašto, pitam se?)
No, po pričanjima koje sam do sada čula svaki put je plan pročitan sa zanimanjem, dapače, doprinjeo je boljoj komunikaciji s osobljem.
Čim šutiš i ništa ne pitaš, ništa ne tražiš, ništa ne treba ni očekivati.
Ovako vjerojatno se ne može svugdje dobiti baš sve, ali se otvaraju mnoga vrata.
Isto tako smatram da se na rodilju koja dođe s planom drugačije gleda, jer je to dokaz da se pripremala i informirala o porodu.
O da 8)
Žene su očito prilično neinformirane o tome što se na porodu stvarno događa.. sve mahom ide po principu rekla kazala, "doktor zna najbolje", to treba otrpiti.
Pa čak i ako čitaš priče s poroda vidjet ćeš da masa žena ništa posebno ne traži niti zahtjeva i stojički podnosi sve što doktiri kažu pod normalno. A to su korisnice foruma roda - dakle žene koje imaju pristup informacijama!!! Što je tek s drugima koje su u velikoj većini.
/Da ne pričam da sam nedavno bila na stranicama kluba trudnica i da pod normalno opisuje vrijeme nakon poroda koje uključuje šivanje!!! (dakle normalnim pretpostavlja epiziotomiju!)/
Mozda je bolje i procitati knjigu Marsdena Wagnera - PRIPREMITE SE ZA POROĐAJ - izradite plan sigurnog i ispunjavajućeg porođaja, meni jako korisna knjiga.
Svi off topic postovi su brisani. Ovo je tema o pripremanju plana poroda, ne preispitivanju istog. Za preispitivanja otvorite novu temu.
POPIS ŽELJA TIJEKOM PORODA
1.želim biti potpuno obaviještena o svim medicinskim postupcima koji će se provoditi nada mnom i mojim djetetom
2.ne želim brijanje (to sam obavila kod kuće)
Pod uvjetom da moj porođaj protječe normalno i bez komplikacija:
1.želim se tijekom trudova neometano kretati, koliko će to biti moguće
2.želim umjereno piti tijekom trudova
3.ne želim da mi se porođaj ubrzava prokidanjem vodenjaka, dripom ili epiziotomijom (želim da mi se kaže kada da prestanem tiskati da bi se međica maksimalno očuvala od pucanja, no ukoliko prijeti opasno pucanje, želim epiziotomiju)
4.ne želim roditi u klasičnom ležećem položaju, već sjedeći ili u položaju koji mi u tom trenutku bude odgovarao, ako će biti moguće
5.želim da se pričeka da pupčana vrpca prestane pulsirati prije nego što se prereže
Skrb o djetetu:
1.želim isključivo dojiti svoje dijete na zahtjev
Izjava:
U ovom planu porođaja navela sam svoje želje. Prije ispunjavanja plana sam se educirala i spremna sam aktivno sudjelovati u porođaju kako bi moje želje bile ispunjene u što većoj mjeri. Svjesna sam da se porođaj može zakomplicirati i da će u tom slučaju liječnik i primalja donijeti nužne odluke.
Unaprijed hvala na Vašoj suradnji u provođenju mojeg plana porođaja.
ovo bi bio moj plan poroda, pa me zanima sto vi mislite, ima li nesto sto sam propustila, sto sam nejasno napisala...? najvise me muci epiziotomija, jer ne bi da puknem od-do, a opet ne bi ni da me rezu, pa kak da to formuliram :?
ja bi na tvom mjestu napisala samo ovoCitiraj:
3.ne želim da mi se porođaj ubrzava prokidanjem vodenjaka, dripom ili epiziotomijom (želim da mi se kaže kada da prestanem tiskati da bi se međica maksimalno očuvala od pucanja, no ukoliko prijeti opasno pucanje, želim epiziotomiju)
jer u onom gore slucaju, vec vidim kako ti govore da ti je prijetilo pucanje i da su te morali rezati :/Citiraj:
3.ne želim da mi se porođaj ubrzava prokidanjem vodenjaka, dripom ili epiziotomijom (želim da mi se kaže kada da prestanem tiskati da bi se međica maksimalno očuvala od pucanja)
Mozda mozes jos napomenuti da zelis da izgon ide polako, i da si u sto okomitijem polozaju za vrijeme izgona
Gdje planiras roditi?
na Svetom Duhu.
budem jos i ovo nadopisala, samo znas kak se kaze: tko se jednom opece, puse i na hladno. a ja sam se zbilja opekla na epi, a citajuci razlicite postove ovdje, vidjela sam da zene imaju razlicita iskustva (sto je i normalno). samo ne bi htjela da ja budem jedna od onih koja je pukla od-do jer me toga najvise strah. a jel oni mogu zbilja procijeniti kad je opasnost od pucanja tolika da je bolje napraviti epi? i zakaj su onda zene tako pucale? ja samo ne bi htjela da popucam i da mi onda kazu: pa tak ste napisali na planu poroda, da ne zelite rezanje, pa sad imate to kaj imate :/
na Svetom Duhu.
budem jos i ovo nadopisala, samo znas kak se kaze: tko se jednom opece, puse i na hladno. a ja sam se zbilja opekla na epi, a citajuci razlicite postove ovdje, vidjela sam da zene imaju razlicita iskustva (sto je i normalno). samo ne bi htjela da ja budem jedna od onih koja je pukla od-do jer me toga najvise strah. a jel oni mogu zbilja procijeniti kad je opasnost od pucanja tolika da je bolje napraviti epi? i zakaj su onda zene tako pucale? ja samo ne bi htjela da popucam i da mi onda kazu: pa tak ste napisali na planu poroda, da ne zelite rezanje, pa sad imate to kaj imate :/
ne znam koliko oni mogu procjeniti hoće li tkivo zaista jako popucati...recimo, moja beba je bila skoro 4 kg i primalja je procijenila da mi je tkivo prilično kruto i bojala se pucanja, NO ja sam bila toliko protiv epiziotomije da to nije dolazilo u obzir. Na kraju sam imala jedan površinski šav, čak su se dvoumili da li je uopće potrebno šivanje. drugi dan sam sjedila :)
Jako veliku ulogu igra položaj pri izgonu i neforsiranje brzine...Vjerujem da ukoliko je bebica u optimalnom položaju i žena zauzme položaj koji će pomoći izgonu, šanse za nekim velikim pucanjem su jako male.
ak je procjena da ce puknuti onda usporis izgon a ne rezes zenu. Pucale su jer su ih forsirali da rode u 2 truda, zato.Citiraj:
L&L0809 prvotno napisa
promijenila sam dio o epi, hvala na savjetu :)
jos me samo 1 stvar muci, cekati da pupcana vrpca odpulsira ili cekati da izadje posteljica prije rezanja? u cemu je razlika? i jel itko u planu poroda trazio da posteljica izadje prije rezanja pupcane vrpce?
Čitam postove, i iako imam još puno vremena saznati sve, želim biti potpuno pripremljena. Da li mi netko može reći kakav je slučaj sa planom poroda u Osijeku? Također me zanima nečije iskustvo s porodom na stolčiću, da li je nešto potrebno "obaviti" (dodatne pretrage, "rezerviranje" unaprijed) prije toga ili se mogu pojaviti kad budem trebala roditi i reći da želim tako i tako?
Hvala :)
pupcana vrpca se reze kad prestane pulsirat, a posteljica se " porađa malo kasnije".Citiraj:
L&L0809 prvotno napisa
mihim :) znam taj dio, vec sam rodila, tako da sam vec iskusila proceduru izlaska posteljice... samo me zanima u cemu je razlika - znam da ako se ceka da pupcana vrpca prestane pulsirat i onda se prereze da dijete dobiva cca 150ml krvi vise. a sta dijete dobiva ako se ceka da posteljica izadje?
malo sam jos trazila pa sam saznala sljedece: da izlazak posteljice daje jos dodatnu krv bebi. a jel zbilja toliko krvi potrebno bebi? mislim, znam da je svaka kap krvi dragocjena, al ni previse krvi nije dobro...zato ljudi idu dobrovoljno davati krv :lol:
Mislim da na ovom linku ima poprilično informacija o tajmingu rezanja pupčane vrpce:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?p=1995153
Čekanjem do izlaska posteljice beba ne dobija više krvi, jer ako je pupkovina prestala pulsirati krv više ne prolazi.
Pupkovinu obavija jedan sloj tkiva koje se u kontaktu sa zrakom isušuje i steže i nakon tog procesa čak da se pupkovina ne podvezuje beba ne bi iskrvarila. (Naravno da se to nikad ne radi iz predostrožnosti.)
Ono što se dobija čekanjem da posteljica izađe je sigurnost da je pupkovina odradila svoje.
jasna - i na tom linku sam bila pitala pa mi je kailash ovo odgovorila: "Također bi bilo idealno presječi pupkovinu nakon poroda posteljice jer se kontrakcijama koje pomažu posteljici da izađe, dodatno tjera krv iz posteljice prema bebi. Naime, prilikom izgona 60-ak mililitara krvi se zadrži u posteljici, vjerojatno zbog pritiska na pupkovinu. Kad beba izađe taj pritisak popusti i ta se krv, svježa, obogaćena kisikom, vraća putem pupkovine bebi. I događa se transfuzija krvi - svaka nova kontrakcija ponovno tjera krv prema bebi. Taj proces prestane nakon što se postigne idealan volumen krvi kod bebe. "
fidji - hvala na odgovoru, sad mi je cijela stvar puno jasnija :*
uglavnom, u nasim rodilistima ce biti uspjeh ako pricekaju da pupcana vrpca prestane pulsirati pa je tek onda prerezu. ako mi tu zelju ispune, bit cu im vrlo zahvalna :love:
cure, hvala vam na info :heart:
L&L0809 jel mozes staviti konacnu verziju svog plana poroda, hvala
anjica - evo mog plana poroda:
POPIS ŽELJA TIJEKOM PORODA
1. želim biti potpuno obaviještena o svim medicinskim postupcima koji će se provoditi nada mnom i mojim djetetom
2. ne želim brijanje (to sam obavila kod kuće)
Pod uvjetom da moj porođaj protječe normalno i bez komplikacija:
1. želim se tijekom trudova neometano kretati, koliko će to biti moguće
2. želim umjereno piti tijekom trudova
3. ne želim da mi se porođaj ubrzava prokidanjem vodenjaka, dripom ili epiziotomijom (želim da mi se kaže kada da prestanem tiskati da bi se međica maksimalno očuvala od pucanja, želim da izgon ide polako i da sam u što okomitijem položaju prilikom izgona)
4. ne želim roditi u klasičnom ležećem položaju, već sjedeći ili u položaju koji mi u tom trenutku bude odgovarao, ako će biti moguće
5. želim da se pričeka da pupčana vrpca prestane pulsirati prije nego što se prereže
Skrb o djetetu:
1. želim isključivo dojiti svoje dijete na zahtjev
Izjava:
U ovom planu porođaja navela sam svoje želje. Prije ispunjavanja plana sam se educirala i spremna sam aktivno sudjelovati u porođaju kako bi moje želje bile ispunjene u što većoj mjeri. Svjesna sam da se porođaj može zakomplicirati i da će u tom slučaju liječnik i primalja donijeti nužne odluke.
Unaprijed hvala na Vašoj suradnji u provođenju mojeg plana porođaja.
____________ _________________________
Mjesto i datum Potpis majke
ovo boldano mi bas nekako ne sjeda, mislim da to lijecnicima ostavlja dosta prostora da rade po svome pogotovo ako se radi o rodilistima koja nisu niti malo liberalnaCitiraj:
L&L0809 prvotno napisa
zanimaju me vasa iskustva
anjica - ovo "ako ce biti moguce" sam napisala, jer sam i 1. put rodila na SD, ali u predradjaoni, a tamo nemaju mogucnost promjene polozaja pri izgonu (samo lezeci, jer imaju samo klasicni bolnicki krevet). niti u predradjaoni dozvoljavaju neometano kretanje, jer imaju puno zena za nadzirati (koliko god to bilo lose, moram i njih pokusati razumjeti).
tako da se to boldano odnosilo na radjanje u predradjaoni, sto sam prozivjela (i iskreno, ocekivala opet).
rodiliste u koje ja idem (vu) nije ni do koljena SD-u po liberalizaciji, postivanju rodilja, i znam da me ceka veeelika borba, a zalosno je to sto se prosjecno po danu rodi samo jedno dijete a oni nisu u stranju izaci u susret rodilji.... da ne idem previse OT
uglavnom, mislim da bi ovi u vu to pobopldano okrenuli to u svoju korist pa cu to izbaciti
dobrodosli su i drugi planovi poroda da ih malo usporedim :)
mislim da bi ti bilo dobro (ako vec nisi) pogledati rodin plan poroda, ima nekoliko stranica, ali sve je u njima navedeno, pa ti samo izbacis ono sto ti nije bitno. ili malo drugacije preformuliras. i definitivno bi ti savjetovala kad krenes na preglede u rodiliste, tamo na licu mjesta popricati o stvarima koje su ti bitne pri porodu (cisto da vidis kako oni na to gledaju, a bit ces sposobnija raspravljati o tome dok nisi u trudovima :) ). u svakom slucaju sretno!
jeli koja nosila plan poroda u st rodilište i kako su tamo reagirali na to?
al zašto uopće nosite taj plan poroda sa sobom to mi nije jasno zar nije dovoljno reći "neću" i bok?
ja sam došla u petrovu bez plana poroda i rekla sam lijepo i kulturno da neću brijanje i klistiranje , a sestra je na to rekla samo "ne mogu ja njoj ništa na silu".
i nisu me dirali.
ma, mislim da meni nisu ni vidjeli plan poroda. ali, kad sam radjala Lovru, bila sam totalno izvan sebe, nisam bas mogla puno smisleno pricati, pa sam zato ovaj put napisala plan poroda (mislila sam im samo reci: imate plan poroda u papirima i molim vas da ga se pridrzavate). jer su mi s Lovrom vodenjak busili tako da je dr dosao i probusio ga, bez dobar dan, kako ste, sad cu vam probusiti vodenjak (tako da, i da sam bila pri sebi, ne bih mogla reagirati). ali, s Lorenom sam fakat bila smirena, normalno cijelo vrijeme pricala s primaljom, tako da mi plan poroda zapravo nije ni trebao. al mi je drago da sam ga imala, za svaki slucaj (najmanji je problem napisati pol strane svojih zelja, isprintati nekoliko puta i spremiti medju papire).
I ja sam rekla lijepo i kulturno svašta, pa su mi na to rekli: "Što ti imaš tu govoriti?" i napravili to na silu.Citiraj:
Death-of-Art prvotno napisa
Plan poroda je dobar, jer ne moraš trošiti energiju na objašnjavanje dok si u trudovima i bolničko osoblje sve ima crno na bijelo, što im je jednostavnije (osobito ako imaju puno rodilja). Ali mislim da kod nas također treba neka pratnja da ga zastupa, dok ne postane normalno da žene planiraju svoje porode a ne dolaze na ho-ruk...
Plan poroda je jednostavno napisati, svatko sebi prilagodi ono što nađe na Internetu. Kasnije ga je samo bitno imati kod sebe, a ne kao ja-ostavila sam im ga u papirima, a kopije u toaletnoj torbici koja naravno nije bila sa mnom, pa sam im opet sve morala govoriti. Ali, isplatilo se!!! Hvala curama koje su ga stavile na ove stranice!
L&L hvala na planu poroda jako mi se svidja. Iskoristit cu ga :-)
Dobro je to sto je kratak i jezgrovit. Nekako uvijek mislim da ako im dodjem sa tri stranice da nece imati volje citati a ovih pola stranice valjda hoce. Dovoljno je da bace pogled na njega a netrebaju ga iscitavati.
Jesu ti ga ispostovali na sv. duhu? tamo im valjda nije prvi puta da vide plan poroda
Nego ja bi dodala jos dvije stvari (ovo boldano):
5. želim da se pričeka da pupčana vrpca prestane pulsirati prije nego što se prereže te ako je moguće da se ne ubrzava izgon posteljice ( tu sam stavila ako je moguće jer iskreno ne vjerujem da će to htjet ispostovati ali neka se nadje, sta mislite?)
6. želim da mi se omogući kontakt koža na kožu sa djetetom najmanje sat vremena (koliko vremena daju na sv. duhu jel netko zna?, ako je sat vremena onda bi to maknula van)
Skrb o djetetu:
2. ne želim da dijete bude cijepljeno cjepivom protiv Hepatitisa B i TBC. Taj dio ću obaviti po izlasku iz rodilišta s pedijatricom
Sta misliite o ovim dodacima na plan poroda od L&L?